Dodaj do ulubionych

Banki łupią emerytów....

16.12.13, 08:07
biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/nasze-banki-lubia-lupic-emerytow,1973419
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 16.12.13, 09:19
      Nie czytałem jeszcze wskazania linkowego. Z góry nie godzę się z takim tytułem.
      Warto wcześnie zbadać kto łupi emerytów banki czy firmy nie będące bankami.
      1. Banki udzielają pożyczek zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim (nie ma tam lichwy).
      2. Banki sprawdzają zdolność kredytową (też emerytów) w BIK i nie udzielają kredytów/pożyczek
      klientom nadmiernie zadłużonym (chronią więc emerytów przed niewypłacalnością i
      upadłością).
      A jako przykład na super lichwiarza można wskazać jedną tylko największą (rzekomo na
      świecie) firmę , bardzo mocno reklamująca się w TV (nazwy nie wymienię). [b]Sama ta
      firma podaje RRSO na poziomie 3999 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]

O jakim to łupieniu banków mowa.
      • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 16.12.13, 09:31
        To PAP tak pisze (niżej) i rzecz dotyczy starych kont bankowych, stosowanych dla nich "starych" (drogich) kont.
        Uogólnienie PAP (na wszystkie banki i na wszystkich emerytów) jest nieuprawnione. Przeciez:

1. Emeryci nie muszą być w tym swoim , drogim banku.
        2. Maja do wyboru dziesiątki banków, z dobrymi warunkami na prowadzenie kont.
        3. Mogą w swoim banku prosić o poradę( przed odejściem do innego banku) jak poprawić u nich swoją sytuację. Np. mogą zlikwidować konto stare i założyć "nowe" na dobrych warunkach, i pozostać w swoim banku.

Zapytam red. Samcika co sądzi o takim artykule, podburzającym nietrafnie emerytów .

Treść art PAP

Rozmiar tekstu: A A A
        ........" [i]Nasze banki lubią łupić emerytów[/i]
        Chodzi przede wszystkim o osoby starsze i słabiej radzące sobie z nowymi technologiami. To przede wszystkim one są posiadaczami tzw. starych kont, czyli rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych (ROR), założonych wiele lat temu i wycofanych już z bankowej oferty z uwagi na nieatrakcyjne warunki. Tak bardzo nieatrakcyjne, że żaden nowy klient nie założyłby dziś podobnego konta.
        Działające w Polsce banki zarabiają w sumie około miliarda złotych miesięcznie. Gazeta próbowała się dowiedzieć, jaka część tej kwoty jest efektem łupienia najmniej obrotnych klientów - posiadaczy starych kont. Banki nie chcą jednak ujawnić, ile tego typu rachunków prowadzą.
        "Dziennik Polski" zapytał kilku klientów PKO BP posiadających stare ROR-y, czy ktokolwiek z banku proponował im zmianę konta na nowe - lepsze. Zaprzeczają. To samo mówią klienci innych banków. - Prawie bezpłatne konto zaproponowano mi dopiero wtedy, gdy postanowiłem zmienić bank, mówi Zygmunt Pietrzyk, klient Pekao SA.
        PAP
        • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 16.12.13, 13:56
          Zapytałem Red. M.Samcika.

Pytanie :
          Czy ten przypadek upoważnia autora artykułu do uogólnień (na cały system bankowy) i do stwierdzenia, że banki (totalnie) łupią emerytów ?

Pytam, bo jestem uczulony na nierzetelne informacje dziennikarzy.
          • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 16.12.13, 14:00
            A swoją drogą , swego rodzaju nieuczciwością jest utrzymywanie produktu i jego ceny (z przed wielu lat) , który jest niekorzystny dla klienta (na tle identycznych , nowych produktów) i którego nie ma już w "Taryfie.... ".

No i trafiło to na nasz bank, który na emerytach stoi.
            Fe, nieładnie ...... jeśli to prawda.
            • nowyrym Re: Banki łupią emerytów.... 11.01.14, 23:19
              sam sobie zadajesz pytania i sam sobie odpowiadasz.... hmm ciekawa dyskusja
              • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 09:25
                Ex-ie. Z kolei Twój tu wpis ;) czyniący z moich polemik i informacji dodatkowych , jakoby odpowiedzi na własne moje pytania, jest uczciwy ? Co prawdziwego i nowego wnosi do dyskusji którą podjąłem , choć nie powinienem ? Skusił mnie ciekawy temat.
                Ale przecież dziura/ex postawił tu świadomie wątek bez treści ? Taki jak nieraz stawia tabullarasa. Jeszcze z linkiem, promującym jakiś portal. Taki gotowy wątek do usunięcia, do prowokacji dyskusji nt. usuwania wątków obiektywnego forumowicza a pozostawiania wątków chwalących bank

Mówiąc ściśle.... brak polemiki ze mną oznacza, że nie ma odpowiedzi na moje pytania.
                Kłamiesz więc... w jakim celu ?

• skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 10:04
                  Zapytałem red. Samcika ....Czy ten przypadek upoważnia autora artykułu do uogólnień (na cały system bankowy) i do stwierdzenia, że banki (totalnie) łupią emerytów ? ... "

Nie odpowiedział mi na to pytanie.
              • nowyrym Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 16:18
                człowieku sam polemizujesz ze sobą ... redaktor z takimi ludźmi nie rozmawia poważnie
                • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 17:52
                  Polemizuję z treścią artykułu skierowanego przeciw bankom. Moje uwagi - pozostały bez wsparcia pracowników banku - szkoda.
                  Ale zapisy forum naszego czytają użytkownicy internetu i wpis ten dociera do wielkiego
                  grona klientów banku.
                  Co ? Zależy ci by o bankach (a w szczególności o PKO BP) , pisano negatywnie na podstawie
                  pojedynczych uwag klientów ?
                  • dziura_zabita_dechami Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 21:15
                    Skoro pracownicy Cię nie popierają, to może po prostu jesteś w błędzie ?
                    • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 21:27
                      Dziuro. Nie komentuję już tego.
                      Nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie -
                      - dlaczego bądź w jakim celu wstawiasz wątki bez treści a tylko z linkami do artykułów ?
                      • dziura_zabita_dechami Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 22:18
                        Chyba swoje pytanie skutrze powinieneś skierować do tabulli, benbenka i innych podnosicieli wątków. Nie rozumiem, dlaczego 1 słownie: jeden, mój ranking tak Cię zdenerwował.
                        • skuter44 Re: Banki łupią emerytów.... 12.01.14, 22:46
                          No dwa. J[u]eśli jedyną motywacją [/u]takiego postępowania są dla Ciebie wzorcowe wątki Ta_bulla_rasy, benbenka,... i jeśli stawiasz je na forum jako adresy do prasy fachowej (swego rodzaju "prasówkę" robisz forumowiczom), jeśli nie masz nam nic do powiedzenia na temat Cię interesujący a tylko [u]polecasz nam byśmy wreszcie zaczęli czytać [/u].... jeśli nie masz zamiaru sprawdzać co na to adminowie - to dalej nie pytam.
                          Zobaczymy jak te moje wpisy (m.in. o "czystych" wątkach rankingowych)wpłyną na jakość tematów rozpoczynających dyskusję na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka