Dodaj do ulubionych

Sukcesy PKO BP

07.02.14, 09:40
Przy okazji nowej koncepcji marketingowej banku:
prnews.pl/pko-bank-polski/nowa-platforma-komunikacji-marketingowej-pko-banku-polskiego-6548545.html
warto zastanowić się nad efektami poprzedniej. Sądząc po wynikach, które wciąż są najwyższe w sektorze, po liczbie klientów, których PKO BP ma wciąż najwięcej, po wolumenach depozytowo-kredytowych, w których cały czas jesteśmy liderem, współpracę z Szymonem można ocenić pozytywnie.
Obserwuj wątek
    • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 07.02.14, 10:57
      ta-bulla-rasa napisał:

> w spółpracę z Szymonem można ocenić pozytywnie.

"Są to sytuacje, z którymi wiążą się konkretne emocje, tym samym uruchamiane są odpowiednie reakcje wewnątrz organizmu, a PKO Bank Polski bardzo często towarzyszy swoim klientom w takich momentach."

Tiaaa... Domyślam się, że żeby utrzymać odpowiedni poziom kontrowersyjności reklam, podobny jak u Szymona następne po wypiekach będą wymioty, biegunka i hemoroidy? ;) Powodzenia :)
      • ta-bulla-rasa Re: Sukcesy PKO BP 31.03.14, 10:41
        barbapapa003 napisał:

> Tiaaa... Domyślam się, że żeby utrzymać odpowiedni poziom kontrowersyjności re
        > klam, podobny jak u Szymona następne po wypiekach będą wymioty, biegunka i hemo
        > roidy? ;) Powodzenia :)

Czy sprawdza się coś z tego co tutaj przewidywałeś/domyślałeś się?
        • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 31.03.14, 11:40
          ta-bulla-rasa napisał:

> Czy sprawdza się coś z tego co tutaj przewidywałeś/domyślałeś się?

A są już jakieś nowe reklamy?
          • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 02.04.14, 10:01
            barbapapa003 napisał:

> ta-bulla-rasa napisał:
            >
            > > Czy sprawdza się coś z tego co tutaj przewidywałeś/domyślałeś się?
            >
            > A są już jakieś nowe reklamy?

Już widziałem :D Prawie się sprawdziło. Nie ma wymiotów ale są [b]dwa gluty w nosie gadające o teściowej [/b]:) Poza tym "w nosie" to prawie jak "w *****" czyli hemoroidy mogą być następne ;)
            • obb.serwator Re: Sukcesy PKO BP 08.04.14, 09:26
              barbapapa003 napisał:

> Już widziałem :D Prawie się sprawdziło. Nie ma wymiotów ale są [b]dwa gluty w n
              > osie gadające o teściowej [/b]:) Poza tym "w nosie" to prawie jak "w *****" czy
              > li hemoroidy mogą być następne ;)

Chyba w tym przypadku każdy widzi to co chce zobaczyć :)
              • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 08.04.14, 10:47
                obb.serwator napisał:

> Chyba w tym przypadku każdy widzi to co chce zobaczyć :)

A co innego wg Ciebie luzem po nosie lata? :)
                • barbidur003 Re: Sukcesy PKO BP 11.04.14, 10:43
                  barbapapa003 napisał:

> obb.serwator napisał:
                  >
                  > > Chyba w tym przypadku każdy widzi to co chce zobaczyć :)
                  >
                  > A co innego wg Ciebie luzem po nosie lata? :)

Luzem ? Po nosie ? Może to ... motylek ?
    • agrafek10 Re: Sukcesy PKO BP 07.02.14, 11:18
      ta-bulla-rasa napisał:

> Przy okazji nowej koncepcji marketingowej banku:
      > prnews.pl/pko-bank-polski/nowa-platforma-komunikacji-marketingowej-pko-banku-polskiego-6548545.html
      > warto zastanowić się nad efektami poprzedniej. Sądząc po wynikach, które wciąż
      > są najwyższe w sektorze, po liczbie klientów, których PKO BP ma wciąż najwięcej
      > , po wolumenach depozytowo-kredytowych, w których cały czas jesteśmy liderem, w
      > spółpracę z Szymonem można ocenić pozytywnie.

I jeszcze odpływ klientów mamy największy w sektorze ;)))
    • tujejekscelencja Re: Sukcesy PKO BP 07.02.14, 20:19
      Witam,
      I właśnie teraz, tutaj i z tego miejsca chciałabym bardzo gorąco podziękować Pracownikom zaangażowanym w projekty marketingowe powiązane z Szymonem. Mogę z całą stanowczością powiedzieć, że przekaz spełnił swoje zadanie. Obecnie kończymy pracę nad tym projektem, ale nie oznacza to wcale końca! Zaczynamy pracować nad nowymi projektami marketingowymi, w których jak zwykle pokazujemy nowoczesność i innowacyjność Banku oraz - co najważniejsze - jak zawsze wychodzimy na przeciw oczekiwaniom naszych Klientów!
      Pozdrawiam
      Wasza Jej Ekscelencja
      • 40lolek Re: Sukcesy PKO BP 11.02.14, 21:23
        Zareklamujcie najpierw ile milionów kar nałożył na Wasz bank (PKO BP SA) Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji za stosowanie niedozwolonych praktyk wobec klientów. To na pewno spełni swój przekaz.
        Potem możecie się zareklamować sprawami sądowymi o mobbing w pracy - efekty będą równie imponujące.
        Możecie się pochwalić również tym jak z sekretarki Dyrektora Oddziału Regionalnego PKO BP albo z byłego aparatczyka w Komitecie Powiatowym PZPR zostać od razu Dyrektorem Oddziału Operacyjnego PKO BP.
        Szymon już wasze wartości zdefiniował w reklamie - wielkie wypasione zero.
        • skuter44 Re: Sukcesy PKO BP 12.02.14, 11:31
          Nie odpowiadasz na wpis jejekscelncji. Piszesz z pozycji obcej bankowi ale kogo? (konkurencji, klienta, byłego pracownika banku ? - bo ożywasz sformułowania "Wasz bank") . Piszesz tylko złośliwości - na pojedynczych przykładach.
          Sam bym chciał wiedzieć ... jaki udział [u]w dochodach banków[/u] stanowiły zapłacone kary, nałożone przez UOKiK. ? (może zna to ZBP ?). To samo chciałbym wiedzieć w zakresie mobbingu - liczba spraw sądowych , wytoczonych poszczególnym bankom, za stosowanie mobbingu, w tym wygranych przez pracowników.
          Chciałbym tez wiedzieć, czy bank stosuje konkursy przy obsadzaniu stanowisk kierowniczych ?
          Po zapoznaniu się z tymi odpowiedziami, jeśli będą one obciążające bank ..... odszczekam sformułowanie powyższe uwagi do 40lolka - [i]Piszesz tylko złośliwości [/i].
          • dziura_zabita_dechami Re: Sukcesy PKO BP 12.02.14, 11:45
            A kogo interesuje, czy odszczekasz czy nie, już od dawna nikt nie traktuje Twoich rozważań poważnie.
          • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 12.02.14, 13:49
            skuter44 napisał:

> Sam bym chciał wiedzieć ... jaki udział [u]w dochodach banków[/u] stanowiły za
            > płacone kary, nałożone przez UOKiK. ?

A jakie znaczenie ma ich udział w zyskach? Jak mały to znaczy, że można stosować niedozwolone chwyty wobec klientów? Nie jest ważne, że łamie się prawo a tylko to, że kara niewielka? Ważne jest to, że te milionowe kary były. Oznacza to, że bank szkodził swoim klientom i nie wierzę, że robił to nieświadomie.
            • dziura_zabita_dechami Re: Sukcesy PKO BP 12.02.14, 13:54
              Nie dyskutuj ze skuterem. Szkoda czasu.
            • skuter44 Re: Sukcesy PKO BP 13.02.14, 09:35
              Barbapapo.
              [i]****A jakie znaczenie ma ich udział w zyskach? Jak mały to znaczy, że można stosować niedozwolone chwyty wobec klientów? Nie jest ważne, że łamie się prawo a tylko to, że kara niewielka?[/i]
              [u]Kar nie powinno być w ogóle[/u]. Ale ,jeśli są w wielu bankach i są w różnych kwotach (a kwota kary świadczy pośrednio o skali przewinienia) to warto wiedzieć , dla własnej obiektywnej wiedzy/oceny które banki najbardziej oszukują klientów. Miernikami tej oceny będzie częstość i wielkość kar. A udział kar w zyskach pokaże , jak kary rzutują na wyniki finansowe banku ukaranego. Jest to znaczenie dla zobiektywizowania oceny.

**** [i]Ważne jest to, że te milionowe kary były. Oznacza to, że bank szkodził swoim klientom i nie wierzę, że robił to nieświadomie. [/i]
              Ważne by kary nałożone równały się karom zapłaconym. A więc czekam na wyniki odwołania.
              Jestem przekonany, że odwołanie banku zawiera tak mocne argumenty, że kara zostanie uchylona. Tym się różnimy. [b]Ty [/b](a już nie mówię - że dziura jest tym wniebowzięty) twierdzisz , że kary były, bank szkodził klientom, robił to świadomie. [b]Ja uważam[/b], że
              za wcześnie by tak twierdzić (po tych wyjaśnieniach banku). Mało tego jestem zdania, że gdyby bank skutecznie uwolnił się od nałożonej karty..... UOKiK powinien odszczekać i oficjalnie przeprosić bank. A bank tę informację o uchyleniu kary powinien rozpowszechnić wśród klientów obecnych i w mediach. To tak w konkretnej sprawie. Życzę bankowi by obronił się przed nałożoną karą. Nie jestem wrogiem banku, stąd moje - być może - stronnicze zdanie. [u] (co nie upoważnia dziury.... to takich wpisów. Nie zdarza się by coś kiedyś merytorycznie skrytykował, by przy tym nie obrzucał mnie inwektywami)[/u]
              Nie zmieniam jednak zdania, że dobrze zarządzany bank powinien działać tak, by klienci i urzędy nadzorujące usługi .
              • skuter44 Re: Sukcesy PKO BP 13.02.14, 09:40
                dokończenie, ostatnie zadanie, poprzedniego wpisu:

[b]Nie zmieniam jednak zdania, że dobrze zarządzany bank powinien działać tak, by klienci i urzędy nadzorujące usługi nie miały uwag do jego działalności promocyjnej (w tym reklamowej), jakości
                obsługi i sprzedawanych produktów/usług.[/b]
              • henianordycka Re: Sukcesy PKO BP 13.02.14, 10:00
                jakbym dostawała za robotę reklamową kilka baniek rocznie to bym sobie odpuściła po trzech latach. rachunek jest prosty: wilk syty i owca cała:)
                wszyscy są zadowoleni marketingowcy z naszego banku, agencje reklamowe no i sama.. "miniratka"...:(
                teraz ktoś następny chce zarobic, proste jak szczurzy ogonek:)
              • barbapapa003 Re: Sukcesy PKO BP 13.02.14, 10:12
                skuter44 napisał:

> twierdzisz , że kary były, bank szkodził klientom, robił to świ
                > adomie. [b]Ja uważam[/b], że że
                > za wcześnie by tak twierdzić

O nieświadome pisanie procedur nikogo nawet w banku nie posądzam ;)
                • skuter44 Re: Sukcesy PKO BP 13.02.14, 10:31
                  No , ale kary jeszcze nie ma. Jest nałożona.
                  Jeśli została by odrzucona, to i uwagi o nieświadomym pisaniu procedur nie były by tak mocne.

Powtarzam. Bank - firma zaufania publicznego. To zobowiązuje. Bank musi się bronić, zabezpieczać nawet przed podejrzeniami o nieuczciwość. Nasi bankowi organizatorzy promocji i sprzedaży mają problemy ze zrozumieniem, że trzeba te pieniądze sprzedawać uczciwie, aby sprzedawcy skupiali swoją uwagę wyłącznie na kliencie, na zaspakajaniu jego finansowych potrzeb a nie koncentrowali na tabelkach, rozliczeniach , na oglądaniu się czy nie zagraża im TK, zagrożeniach karami i zwolnieniami - za nie wykonanie planów.
                  • cornel75 Re: Sukcesy PKO BP 18.02.14, 15:44
                    skuter44 napisał:

> Powtarzam. Bank - firma zaufania publicznego. To zobowiązuje. Bank musi się bro
                    > nić, zabezpieczać nawet przed podejrzeniami o nieuczciwość.

Hmmm. Ja myślę, że bank to firma jak każda inna. Nie ma tu miejsca na żadne zaufanie publiczne. Jest rynek, konkurencja, a wygrywa ten kto skuteczniej przekona klienta do siebie. Myślę, że wszystkie zgodne z prawem metody są dozwolone.
                • skuter44 Re: Sukcesy PKO BP 19.02.14, 10:17
                  Pisałem, że nie wyobrażam sobie by bank chciał szkodzić klientom a tym bardziej robił to świadomie. W procedurach i działaniu banku dopatrzono się nieprawidłowości. Póki co nie wiadomo czy uzasadnienie wymiaru kary ma podstawy prawne, czy wymiar kary zostanie utrzymany.
                  Ale to jest jedna strona medalu. Druga to niedokładne precyzowanie zmian w prawie bankowym. Brak takiej precyzji jest (często) powodem do zadrażnień między klientami i bankami.
                  Wspominałem, w nowelizowanej ustawie o kredycie konsumenckim wprowadzono obowiązek wydawania klientom formularza informacyjnego (o warunkach udzielenia kredytu), nie ustalono na jakim etapie starania się klienta o kredyt ta informacja (ten formularz informacyjny) powinna być udzielana. A teraz UOKiK ma bezpodstawne pretensje do banków,
                  nakłada na nich kary, za nie wydawanie tego formularza już po pierwszej rozmowie klienta
                  w banku.
    • skuter44 polemika z cornelem75 19.02.14, 15:23
      Po usunięciu drobnych błędów , [b]tekst poprawiony - odpowiedź cornelowi:[/b]

Dobrze. Odrzućmy więc przestarzałe ,być może, tradycyjnie powtarzane nadal nazywanie banku instytucją zaufania publicznego. Choć nie bardzo wiem, w czym by ta nazwa/opinia miała bankowi przeszkadzać ? Raczej, jest nazwa mobilizująca do solidnego świadczenia usług bankowych.

Prawdą jest , że "wygrywa ten kto skuteczniej przekona klienta do siebie". Także i to, że jeśli bank chce wygrywać w walce o klienta niech stosuje "wszystkie zgodne z prawem metody". To Twoje cornelu słowa.

Ja dodaję jednak (mój pogląd) - [i]w interesie własnym i interesie klientów bank powinien się "zabezpieczać nawet przed podejrzeniami o nieuczciwość". Wolnoamerykanka, aruszanie praw klienta-konsumenta źle bankowi służy.[/i]
      Dlatego [b]nie zgadzam się z takim poglądem, że w działalności nowoczesnego banku, (jakoby bez zaufania publicznego) "nie ma tu miejsca na żadne zaufanie publiczne."[/b]
      • barbidur003 Re: polemika z cornelem75 18.03.14, 14:23
        skuter44 napisał:

> Dlatego [b]nie zgadzam się z takim poglądem, że w działalności nowoczesnego ban
        > ku, (jakoby bez zaufania publicznego) "nie ma tu miejsca na żadne zaufanie publ
        > iczne."[/b]

Nie jestem cornelem. Jestem z grupy bar...Mimo to zabiorę tu głos. Dla mnie i Ty masz trochę racji i cornel ją ma. Ciekawie się robi gdy te racje są sobie przeciwstawiane. Np. bank chcąc rzeczywiście być instytucją zaufania publicznego "odpuszcza" pogoń za zyskami. Co wtedy robią akcjonariusze? Moim zdaniem zwalniają zarząd by następny powrócił na ścieżkę wzrostu zysków. A akcjonariusze to także niektórzy z nas :)
        • skuter44 Re: polemika z cornelem75 18.03.14, 14:50
          A nie może - jak do niedawna - bank godzić interes swój finansowy z zachowaniem wysokiej wiarygodności u klientów. Do takiej sytuacji bank przywołuje prezes NBP i KNF.
          • barbidur003 Re: polemika z cornelem75 25.03.14, 11:45
            skuter44 napisał:

> A nie może - jak do niedawna - bank [b]godzić interes swój finansowy z zachowaniem
            > wysokiej wiarygodności u klientów[/b]. Do takiej sytuacji bank przywołuje prezes N
            > BP i KNF.

Może godzić. I chyba godzi. Nigdzie nie słyszałem by wiarygodność PKO BP się obniżała. Sam Prezes NBP często chwali sektor bankowy i podaje go za wzór innym kolegom z banków centralnych. Nie stoi to w sprzeczności z dążeniem właścicieli by z własnego kapitału, który zainwestowali w ten czy inny bank usiłowali wygenerować jak najwyższą stopę zwrotu. Czy my sami nie szukamy takich możliwości inwestycyjnych (lokat, funduszy, itp.) które są bezpieczne i dają największy przychód?
            • dziura_zabita_dechami Re: polemika z cornelem75 25.03.14, 12:21
              Jak nie słyszałeś o karze niemal 100 mln PLN za wprowadzanie w błąd klientów to nie wiem o czym w ogóle dyskutujesz.
              • barbalala003 Re: polemika z cornelem75 25.03.14, 14:35
                dziura_zabita_dechami napisał:

> Jak nie słyszałeś o karze niemal 100 mln PLN [b]za wprowadzanie w błąd klientów [/b]to
                > nie wiem o czym w ogóle dyskutujesz.

Jaka to kara i za co dokładnie i kto ja dostał i kiedy?
          • d.p.r polemika ze skuterem 17.04.14, 08:48
            skuter44 napisał:

> A nie może - jak do niedawna - bank godzić interes swój finansowy z zachowaniem
            > wysokiej wiarygodności u klientów. Do takiej sytuacji bank przywołuje prezes N
            > BP i KNF.

Moim zdaniem bank może godzić swój interes finansowy z zachowaniem wiarygodności u klientów. I moim zdaniem banki to robią. Na pewno robi to Pko. Jak wsłuchać się w słowa Prezesa NBP to pewnie że pobrzmiewa w nich krytyka. I podawane przez niego przykłady są prawdziwe. Ja tą krytykę rozumiem jednak jako wcześniejsze zwrócenie uwagi by przez takie zachowania które są faktem ale nie są jedynym przejawem działania banków, nie spowodować kolejnego kryzysu którego źródłem będzie sektor bankowy. Czyli ni9e chodzi o to że już jest problem ale o to że jak tak dalej będzie to może być problem.
            • theodorius Re: polemika ze skuterem 24.04.14, 10:15
              d.p.r napisał:

> Moim zdaniem bank może godzić swój interes finansowy z zachowaniem wiarygodnośc
              > i u klientów. I moim zdaniem banki to robią. Na pewno robi to Pko. Jak wsłuchać
              > się w słowa Prezesa NBP to pewnie że pobrzmiewa w nich krytyka. I podawane prz
              > ez niego przykłady są prawdziwe. Ja tą krytykę rozumiem jednak jako wcześniejsz
              > e zwrócenie uwagi by przez takie zachowania które są faktem ale nie są jedynym
              > przejawem działania banków, nie spowodować kolejnego kryzysu którego źródłem bę
              > dzie sektor bankowy. Czyli ni9e chodzi o to że już jest problem ale o to że jak
              > tak dalej będzie to może być problem.

A jednak to jest zwrócenie uwagi na rzeczywisty problem. jak pogodzić oczekiwania inwestorów i presję na ciągłe zwiększanie zysków z tym by nie oferować klientom produktów których nikt nie rozumie. Teraz jest tak że robi to jeden bank a pozostałe podążają za nim by nie odstawać w przychodach.
              • d.p.r Re: polemika ze skuterem 25.04.14, 11:48
                theodorius napisał:

> A jednak to jest zwrócenie uwagi na rzeczywisty problem. jak pogodzić oczekiwan
                > ia inwestorów i presję na ciągłe zwiększanie zysków z tym by nie oferować klien
                > tom produktów których nikt nie rozumie. Teraz jest tak że robi to jeden bank a
                > pozostałe podążają za nim by nie odstawać w przychodach.

Procesu konkurencji nie przerwiesz. Ale już regulacjami KNFu NBPu możesz regulować rynek.
                • tor-r-es Re: polemika ze skuterem 28.04.14, 16:01
                  d.p.r napisał:

> Procesu konkurencji nie przerwiesz. Ale już regulacjami KNFu NBPu możesz regulo
                  > wać rynek.

co tu przerywać. każdy konkuruje tak jak chce i potem ma tego efekty. efekty mogą być negatywne więc to zwykłe ryzyko biznesowe.
                  • skuter44 Re: polemika ze skuterem 28.04.14, 18:35
                    Nie ma tu już polemiki z skuterem. Podobnie wypowiedzieli się inni. Tytuły wpisów są już niewłaściwe bo dyskusja przeszła na temat - konkurencja.
                    • d.p.r Re: polemika ze skuterem 02.05.14, 14:00
                      skuter44 napisał:

> Nie ma tu już polemiki z skuterem. Podobnie wypowiedzieli się inni. Tytuły wpis
                      > ów są już niewłaściwe bo dyskusja przeszła na temat - konkurencja.

Przeszła na temat konkurencja ale dlatego że to wynikała z logiki dyskusji na temat wywołany przez Ciebie. Tytuły wpisów są właściwe. Rozumiem, popraw mnie jeśli znowu się mylę, że Ty uważasz że nie należy oglądać się na to co robią inne banki tylko zachowywać wg własnych standardów?
                      • skuter44 Re: polemika ze skuterem 02.05.14, 18:08
                        Nie czytam , co pisaliśmy wcześniej. Idę z warszawiakami na występ zespołu "Bracia".
                        Odpowiadam na pytanie z zaskoczenia.

* "Tytuły wpisów są właściwe".
                        Chodzi mi , że wątek brzmi - Sukcesy PKO" (zeszliśmy z tematu) a i ostatnie wpisy nie były
                        "polemiką z skuterem". Nawet nie było w ogóle polemiki tylko rozszerzanie/uzupełnianie prawie zgodnych spostrzeżeń

* "Rozumiem, popraw mnie jeśli znowu się mylę,"
                        Gdzie bym śmiał. Nie mogę Cię poprawiać, bo zadajesz pytanie.

* " uważasz że nie należy oglądać się na to co robią inne banki tylko zachowywać wg własnych standardów?"
                        Co prawda od razu [b]sugerujesz by bank PKO BP nie wzorował się na innych bankach ale działał wg swoich standardów.[/b]
                        Chcesz wpuścić mnie w maliny. Odpowiedź nie może być - "tak" albo "nie" .
                        Odpowiem jutro. Teraz czekają na mnie lody,......
                        • skuter44 Re: polemika ze skuterem 03.05.14, 07:10
                          [u]Pytanie[/u] do skutera : uważasz że nie należy oglądać się na to co robią inne banki tylko zachowywać wg własnych standardów?"
                          [u]c.d. odpowiedzi[/u] na pytanie (z konieczności hasłowej) :

Wg mnie
                          - [u]generalnie [/u]korporacja finansowa organizowana powinna być tak by funkcjonowała sprawnie, nowocześnie, przy najniższych kosztach, możliwie jak najbardziej w zgodzie z potrzebami klientów, oferować i sprzedawać usługi konkurencyjne i atrakcyjne dla klientów (cenowo, funkcjonalne, segmentowane, innowacyjne).
                          - [i]struktura organizacyjna banku jest ukształtowana i dostosowana do wielkości banku [/i](sieci placówek, gamy usług, potrzeb bankowości innowacyjnej) . [i]Doskonalona jest wg potrzeb - banku i klientów. Korporacja jest niepowtarzalna i jej struktura organizacyjna nie może być powielana z innego banku.[/i] Wiadomo, że bank działa w formie grupy finansowej/kapitałowej. [i]Przykładowo [/i], grupa kapitałowa PKO BP opisana jest pod adresem -pl.wikipedia.orgwiki/PKO_Bank_Polski#Grupa_kapita.C5.82owa
                          - [u]w konkretnych obszarach działalności banku[/u] zarządzający bankiem (poza w/w własnymi standardami) powinni - wg mnie - organizację usług bankowych powinni dostosowywać do zmieniających się potrzeb klientów i zmian w technologii usług. I tu korzystanie z sprawdzonych/lepszych rozwiązań konkurencji jest koniecznością.
                          Tu dam przykład :
                          Szybko rozwijający się internetowy mBank zauważył kilka lat temu , że CC jest niewydolny i niedostosowany do potrzeb tych klientów. Utworzył więc sieć kiosków w marketach dzięki
                          temu oczekiwany kontakt osobisty klientów z bankiem został przywrócony. Bank zaczął pozyskiwać nadal rzesze klientów. Ja zaś od wielu lat wnosiłem by w oddziałach PKO BP był dostęp do kont Inteligo i by pracownicy PKO BP służyli informacją nt. usług Inteligo. Nie
                          wprowadzono takiego usprawnienia i Inteligo został zdominowany przez mBank.
                          Przyjęte zaś inne rozwiązanie - utworzenie opcji konta internetowego (iPKO) w PKO BP -
                          usunęło impas w rozwoju bankowości internetowej w grupie kapitałowej PKO BP. W krótkim
                          stosunkowo okresie nasz bank wszedł do czołówki banków internetowych. A przecież wcześniej można było skorzystać z doświadczenia mBanku i utworzyć opcję konta internetowego w PKO BP lub zapewnić informację z zakresu usług Inteligo w stacjonarnych oddziałach PKO BP.
                          A więc, standardy w bankowości narzucają zmiany w technologii a rozwiązania indywidualne narzuca bankowi jego wielkość , specjalizacja i strategia rozwojowa a także
                          zachowania/działania konkurencji banku, innych banków.
                          • q.p.r Re: polemika ze skuterem 17.05.14, 17:04
                            qrede skuter dlugi troche ten Twoj tekst jest; nie da rady go w calosci przeczytac; ale mnie sie qrede wydaje ze standard w bankowosci wyznacza ten kto jest w czym liderem; moze to byc qrede bank najwiekszy; moze byc taki o ktorym wszyscy mowi ze jest prekurusorem w nowych rozwiazaniach; wtedy kazdy patrzy co zrobi ten lider; przeciez qrede pko wcale nie musi miec najwyzszych stawek na depozytach, klienci i tak przyjda bo wazne jest dla nich wlasnie to ze to bank najwiekszy, kojarzacy sie im ze stabilnoscia; inni wiec patrza co zrobi pko i do tego dostosowuja swoje dzialania
                            • skuter44 Re: polemika ze skuterem 17.05.14, 18:37
                              Deperze. Nie czytasz moich odpowiedzi , długich czy krótkich, a chcesz ze mną ostatnie polemiki prowadzić ?
                              Te standardy ("niegdysiejsze"), ta dominacja największego banku to już trochę przeszłość. Hasło - PKO BP , nie działa na klienta. czasy zmieniły się. Klient szuka najlepszego dla niego banku, co najmniej pod dwoma względami - cena usług i jakość obsługi.
                              Bank mały może być dla klienta najlepszy i najbardziej stabilny. I wcale nie musi takim być bank największy. Praktyka to pokazuje, pokazują to wyniki finansowe banków obrazowane całą gamą wskaźników ekonomicznych i porównanie ich z kształtowanymi w innych podobnych bankach.
                              Bank prekursor innowacji.... też nie musi być bankiem najlepszym, który będzie wybierany (jako jedyny, najlepszy) przez klientów. Dobre wskaźniki będące obrazem stabilności banku mają inne banki, wiele ich, poza PKO BP.
                              Wolny rynek bankowy , różna jakość zarządzania bankami, .....pozycjonują banki, ich usługi i uzyskiwane wyniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka