06.11.14, 09:36
Nie jestem pracownikiem banku mam natomiast pytanie i prośbę o poradę.
W r.1976 była założona książeczka mieszkaniowa która zlikwidowana została w r.1992r.
Czy może istnieć w archiwum banku jeszcze jakaś historia rachunku z tej książeczki.
Nr książeczki posiadam.

Obserwuj wątek
    • maria88 pytanie 06.11.14, 18:17
      Widze, że odpowiedź nie jest łatwa.
      • troublemaker_next Re: pytanie 06.11.14, 19:47
        maria88 napisała:

> Widze, że odpowiedź nie jest łatwa.

Bo pewnie nie jest ;) Pracowałem ze 3 lata m.in. przy likwidacji książeczek, również mieszkaniowych, ale od 2 lat nie pracuję w banku. Mogło się coś zmienić. Nie pamiętam jak długo przechowywane są w archiwum, a co do systemów to też diabli wiedzą. Przez lata systemy zmieniały się parę razy. Możliwe, że dane w systemie jeszcze są ale mogą być też wyczyszczone. Myślę, że jedyne wyjście to zapytać w oddziale i najlepiej zrobić to pisemnie, wtedy poszukiwania i odpowiedź będą staranniejsze ;)
        • troublemaker_next Re: pytanie 06.11.14, 20:19
          @maria88

Zapomniałem... Pozdrowienia dla Skutera :)
          • maria88 Re: pytanie 06.11.14, 21:09
            Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię, bo sprawa jest dla mnie b.ważna.

Pozdrowień Skuterowi nie przekażę, bo jest w innym lepszym świecie
            i pozacierał ślady.
    • mila2000 Re: Pytanie 07.11.14, 08:47
      Dokumenty do zlikwidowanych rachunków są przechowywane w archiwum przez okres pięciu lat. Po tym czasie zostają zniszczone tak więc nie ma szansy na uzyskanie żadnej informacji o tej książeczce. Można oczywiście zwrócić się do banku o informację ale odpowiedź będzie negatywna ze względu na pięcioletni okres archiwizacji dokumentów.
      • troublemaker_next Re: Pytanie 07.11.14, 10:47
        mila2000 napisała:

> Można oczywiście zwrócić się do banku o in
        > formację ale odpowiedź będzie negatywna ze względu na pięcioletni okres archiwi
        > zacji dokumentów.

Dlatego ja zwróciłbym się o wydruk historii rachunku, jeśli oczywiście jeszcze istnieje a nie ksero z archiwum. Pamiętam, że można było znaleźć dane (historię) bardzo starych książeczek, nawet gdy nie istniały na papierze i zostały kilka razy wymienione. Fakt, że dotyczyło to przypadków gdy ostatnia była jeszcze czynna (choć nie zawsze) ale ogólne zamieszanie mogło spowodować, że bank nie usuwał dla bezpieczeństwa starych danych :)
        • maria88 Re: Pytanie 07.11.14, 12:36
          Raz jeszcze dziękuję za chęć informacje i chęć pomocy.
          • troublemaker_next Re: Pytanie 07.11.14, 13:00
            maria88 napisała:

> Raz jeszcze dziękuję za chęć informacje i chęć pomocy.

Żaden problem. Chociaż coraz marniej to widzę. Nawet jak zachowała się historia w systemie to może być bez danych adresowych. Wiele takich widziałem... Jak nie udowodnisz, że ten numer należał do Ciebie, to nawet gdy zachowała się historia, nie udzielą info. Oczywiście zawsze można spróbować. Szanse małe ale ja bym nie rezygnował :)
            • maria88 Re: Pytanie 07.11.14, 13:28
              Udowodnić mogę więc może coś znajdą. Mam taka nadzieję.
        • maria88 Re: Pytanie 07.11.14, 12:37
          Raz jeszcze dziękuję za informacje i chęć pomocy.
    • pracownicaroku Re: Pytanie 13.11.14, 17:55
      Moim zdaniem nie ma szans na historię książeczki. Tak stare książeczki, które w dodatku były zlikwidowane w 1992r. nie posiadają wersji elektronicznej - istniały tylko w wersji "papierowej" i nawet jeżeli w archiwum były przez 10 lat po likwidacji - to już nie ma szansy na jej odtworzenie.
      • maria88 Re: Pytanie 13.11.14, 18:41
        Dziękuję serdecznie za informację. Mam jeszcze dalsze pytanie.
        Zebrane środki zostały w roku 1992 przelane na wkład mieszkaniowy
        i o ile wiem od tej sumy bank chyba naliczył też premię.
        Jakiej wysokości w tym czasie były oprocentowane
        środki przy likwidacji książeczki?
      • troublemaker_next Re: Pytanie 13.11.14, 19:51
        pracownicaroku napisała:

> Moim zdaniem nie ma szans na historię książeczki. Tak stare książeczki, które w
        > dodatku były zlikwidowane w 1992r. nie posiadają wersji elektronicznej - istni
        > ały tylko w wersji "papierowej"

Tak stare książeczki były w systemie, przynajmniej te które po wymianach były jeszcze czynne. Przez jakiś rok, codziennie dopasowywałem najstarsze numery do nowych, nawet po wielokrotnych zmianach i robiłem to korzystając wyłącznie z systemu. Decydująca może być faktycznie likwidacja w 1992. Te stare musiały być kiedyś do tego systemu ręcznie (?) wpisane. Jeśli po 1992, to raczej nikt zlikwidowanych nie wprowadzał. To rzeczywiście, raczej nie daje szans na znalezienie jakiegokolwiek śladu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka