Dodaj do ulubionych

umowa przedwstępna sprzedaży

02.10.06, 21:14
Proszę ,pomóżcie!W zeszłym roku zawarłam umowę przedwstępną sprzedaży akcji
pracowniczych PKO .Nie będę ukrywać,że na bardzo niekorzystnych warunkach,
ale moja sytuacja finansowa mnie do tego zmusiła.Czy ktoś z Was wie, czy i
JAK można od tej umowy odstapić? Naiwna.
Obserwuj wątek
    • halinka35 Re: umowa przedwstępna sprzedaży 03.10.06, 08:08
      Dokładnie to nie "odstąpienie" (bo po czasie) mnie interesuje,ale wybrnięcie z
      tej sytuacji.W tejże umowie jest wzmianka o niepodpisaniu umowy przyrzeczonej i
      związną z tym karą umowną,ale sądzę że i takie rozwiązenie będzie
      korzystniejsze niż sprzedaz za mniej niz połowę ceny.
      • zwiazkowiec Re: umowa przedwstępna sprzedaży 03.10.06, 16:04
        Umowa przedwstępna polega na tym, ze sie ją zawiera jakis czas przed umową
        pierwotną i okresla w niej termin zawarcia umowy wlasciwej, cenę oraz towar
        sprzedawany. Jesli była zawarta w formie aktu notarialnego, to kazda ze stron
        moze dochodzic przed sądem zawarcia tej umowy wladciwej. Jesli -jak piszesz-
        była zastrzezona kara umowna, to trzeba bedzie ja zaplacic. Wybrnąc z takiej
        umowy przedwstepnej jest trudno, ale nie niemozliwe. Niestety, bez znajomosci
        tresci tej umowy przedwstepnej wiecej Ci nie pomoge.
        • halinka35 Re: umowa przedwstępna sprzedaży 03.10.06, 22:42
          A czy mogę przesłać Ci na jakiś adres mailowy "wyjątki" z niej?bardzo mi
          zależy,żeby coś z tym zrobić...:(((
          • zwiazkowiec Re: umowa przedwstępna sprzedaży 14.10.06, 14:33
            niestety, musi być cała umowa, bo do analizy prawnej potzrebny jest cały txt
            dokumentu. Więc zeskanuj gdzieś tę umowę i wyślij mi ją na adres:
            zwiazkowiec@gazeta.pl
            Ewentualnie napisz do mnie na ten adres i podaj dane do pracy na skrzynkę pko,
            to sie odezwę z pracy, i wtedy mi wyślesz na maila do pracy. I poczekaj troche
            na odpowiedź, nie odezwę sie prędko, bo w pracy juz nie ma możliwości
            odbierania poczty w skrzynkach załozonych w Internecie, więc musze wybierać sę
            do net cafe, a nie zawsze mam czas.
            • halinka35 Re: umowa przedwstępna sprzedaży 14.10.06, 22:54
              Niestety, nie mogę już pisać z pracy, bo mnie tam nie ma ( i nie będzie ), ale
              napiszę maila na adres, który podałeś.Bedzie więcej szczegółów.
              • zwiazkowiec Re: umowa przedwstępna sprzedaży 30.10.06, 18:24
                odpisałem Ci na maila. przepraszam ze tak późno, ale dopiero teraz otworzyłem
                pocztę w internecie w kawiarence internetowej. bo: UWAGA SZPIEGUJĄCY NA
                ZLECENIE WŁADZ PKO: w pracy już nie otwieram poczty ani tego forum
                • halinka35 Re: umowa przedwstępna sprzedaży 01.11.06, 22:49
                  Bardzo wielkie dzięki za zaangażowanie i poświęcenie zapewne niemałej liczby
                  Twoich cennych minut na sprawdzanie i analizę umowy.I to zupełnie
                  bezinteresownie.Jeśli chodzi o akcje - tak, wtedy pieniądze były mi BARDZO
                  potrzebne.Trudno,niech jest jak jest.Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam
                  serdecznie.A'propos poczty e-mail w PKO BP:u nas w oddziale nie było problemu,
                  bo nie mieliśmy wyjścia do netu.Tylko intranet-skarbnica wiedzy
                  przeciętnego "pkowca"...."Halinka"
        • anyz1 Re: umowa przedwstępna sprzedaży 19.10.06, 03:02
          Mam pytanko czy Twój nick jest przypadkowy (taka zlewka) czy też działasz w
          obronie uciśnionych w PKO? Jeśli pierwsze to ok...bez komentarza, natomiast
          jeśli jesteś związkowcem mam pytanie czy wykorzystujesz prezentowaną na forum
          wiedzę i przeciwdziałasz na codzień łamaniu praw pracowników? :-)A'propo mam
          też prośbę (zwróciłam się co prawda przy innym wątku...) czy dysponujesz
          treścią porozumienia obowiązującego do końca 2006... z góry dziękujęza pomoc.
          Jestem już zdesperowana na maxa "rzucam robotę"...
          • zwiazkowiec Re: umowa przedwstępna sprzedaży 30.10.06, 18:22
            Nie zlewam.
            Jestem związkowcem już drugi rok, od tego roku jestem vice- przewodniczącym
            komisji miedzyzakładowej w jednym z regionów w kraju, czyli to taka komórka
            związku w której są pracownicy nie tylko pko.
            mam niestety ograniczone pole działania, jak i związki w pracy, bo niestety,
            ale ludzie się boją w przypadku konfliktu z pracodawcą, a poza tym nie chce im
            sie działać.samo życie...

Co do porozumienia to mam,no ale tu go nie wstawię. Jesli chcesz tekst, to jest
            on na stronie Departamentu Strategii personalnej ogólnie dostępny. Albo
            skontaktuj sie z najbliższymi związkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka