Dodaj do ulubionych

Odprawa 24 miesęczna

11.11.07, 14:11
Czy to prawda, że związki zawodowe negocjują odprawę 24 miesięczną w przypadku
zwolnień z przyczyn zakładu pracy.
Doszły mnie takie pogłoski z centrali.
Obserwuj wątek
    • kaktus52 Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 14:14
      Czy pracownik w uzgodnieniu z bankiem może się zwolnić na własną prośbę i dostać
      odprawę 12 miesięczną?
      • czlowiek_z_dolu Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 14:29
        W moim oddziale próbowało kilka osób, ... niestety nikomu się nie udało.
        Niektórzy odeszli za porozumieniem (skrócenie okresu wypowiedzenia do 1 m-ca),
        ale odprawa poza zasięgiem jeśli zwalniasz się na własną prośbę. Znam natomiast
        2 przypadki w regionie, gdzie pracownikom to umożliwiono... Najpierw z oddziału
        przeniesienie do ROD, a po 2 m-cach...odejście z odprawą, ale to "szczególne
        sytuacje", sam/a rozumiesz ;)powiedziałabym... trzeba mieć "zaplecze"...
        oczywiście, by mnie zaraz nie zakrzyczano (?!), nie uogólniam, tylko opieram się
        na przykładach z mojego (byłego) regionu.
        • salon124 Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 14:34
          czlowiek_z_dolu napisała:

> W moim oddziale próbowało kilka osób, ... niestety nikomu się nie udało.
          > Niektórzy odeszli za porozumieniem (skrócenie okresu wypowiedzenia do 1 m-ca),
          > ale odprawa poza zasięgiem jeśli zwalniasz się na własną prośbę. Znam natomias
          > t
          > 2 przypadki w regionie, gdzie pracownikom to umożliwiono... Najpierw z oddziału
          > przeniesienie do ROD, a po 2 m-cach...odejście z odprawą, ale to "szczególne
          > sytuacje", sam/a rozumiesz ;)powiedziałabym... trzeba mieć "zaplecze"...
          > oczywiście, by mnie zaraz nie zakrzyczano (?!), nie uogólniam, tylko opieram si
          > ę
          > na przykładach z mojego (byłego) regionu.
          Serdecznie dziekuję za informacje, a nie wiesz, czy mogą być odprawy 24 miesięczne?
          • czlowiek_z_dolu Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 15:05
            ... chyba jest zbyt wielu chętnych do odejścia w skali całego banku, więc to
            byłby raczej "samobój"... myślę, że ekonomicznie nie uzasadnione, chyba że...
            teoretycznie jest to możliwe ;)
            • blabla3 Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 18:21
              Nie wiem gdzie pozwalają odejść za porozumieniem stron po 1
              miesiącu?! U nas obowiązuje:) okres wypowiedzenia, adekwatny do
              przepracowanych lat pracy. Ciekawe od kogo to zależy:)
              • pko_kasiarz Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 22:22
                Zasady odpraw w 2008 r niestety nie zmienią się praktycznie wcale.
                Tak więc żadne 24, ani nawet 12 pensji w odprawie dla pracowników z
                krótkim stażem.
                Sprawdźcie sobie Porozumienie z tego roku (progi się nie zmienią).
                Czyba, że Nowa Pani Prezes to wprowadzi i będziemy mieli PIERWSZY
                CUD: PKO BP SA roz..... się w ciągu nanosekundy.
              • anmag13 Re: Odprawa 24 miesęczna 11.11.07, 23:24
                Dyrektor oddziału opiniuje wniosek pracownika i wyraża na to zgodę albo nie.
                • pko_kasiarz Re: Odprawa 24 miesęczna 12.11.07, 17:08
                  Jezeli ma jeszcze limit.
                  W tym roku byly przypadki, ze braklo etetow do zwolnien na zasadzie
                  Porozumienia.... i byl klopotek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka