kasia_07 12.09.13, 21:33 Co potrzeba do rozwodu z Turkiem? slub cywilny w Polsce, tutaj tez mieszkamy póki co Proszę o info od czego mam zacząć dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingalill23 Re: Rozwód 13.09.13, 10:44 Poczytaj tutaj: prawoprosto.pl/prawo-cywilne/prawo-rodzinne/287-jak-wziac-rozwod-z-cudzoziemcem-prawo-ktorego-panstwa-bedzie-stosowane.html forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/334454-rozwod-z-obcokrajowcem-bez-orzekania-o-winie-pomocy.html forum.gazeta.pl/forum/w,15367,124658864,124658864,rozwod_w_turcji.html www.politykaglobalna.pl/2009/03/kobieta-w-prawie-tureckim/ www.rozwod.pl/miedzynarodowe-rozwody.html Powodzenia. Wiem, ze mozesz starac sie o rozwod w Polse. Po Twoim przyjezdzie do kraju musisz odczekac min. 6 miesiecy zeby zlozyc pozew. JEsli maz sie nie stawi - a zazwyczaj sady polskie nie wysylaja powiadomienia poza kraje UE, to wystapi na rozprawie w imieniu Twego meza kurator przypisany przez sąd. Ten kurator bedzie jakby go reprezentowal. Jesli nie masz majatku i dzieci rozwod powinien pojsc szybko. Na pewno musisz miec w Polsce malzenstwo zarejestrowane w USc, zeby w ogole przystapic do rozwodu w Polsce. Na pewno wsrod dokumentow bedziesz potrzebowac akt malzenstwa Wasz. Tyle wiem od kolezanki rpawniczki - mowila mi o tym jakis czas temu, wiec moglo sie zmienic. Poczytaj na tych stronach, gdzie lepiej brac rozwod czy w Polsce, czy w Turcji. Odpowiedz Link
kasia_07 Re: Rozwód 13.09.13, 15:35 Dzięki, ale my mieszkamy w Polsce i w Polsce braliśmy ślub więc chyba nie powinno być problemu...Nie mamy dzieci Odpowiedz Link
ingalill23 Re: Rozwód 13.09.13, 16:05 No to nie powinno, maz dostanie zawiadomienie z sądu i jesli nie bedzie z orzekaniem o winie powinnas dostac rozwod na 1- 2 rozprawach, jesli maz oczywiscie wyrazi chec na rozwod i nie bedzie robil problemow i nie macie majatku do podzialu. Jesli nie mowi po polsku na pewno bedziesz musiala miec tlumacza na sali - pewnie sad wystapi o tłumacza przysieglego .Tak czy siak najlepiej miec dobrego prawnika, ktory pomoze w szybkim zalatwieniu pracy. Chcesz moge polecic swoja znajomą, co rpawda ona jest teraz na macierzyńskim, ale zna srodowisko prawnicze moze mogla by Ci pomoc,albo kogos polecic jesli sama nie mogłaby. Ewentualnie zawsze przysługuje Ci adwokat z urzędu. Odpowiedz Link