Dodaj do ulubionych

Przelew swift z Turcji do Polski

24.01.14, 17:39
Hej
Czy ktokolwiek wykonywał kiedyś taki przelew ? Albo chociaż orientuje sie jakie są jego koszty po odliczeniu wszystkich prowizji i opłat ? Jaka część przelewu ostatecznie dociera do odbiorcy ?
Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informację to z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • riverina Re: Przelew swift z Turcji do Polski 25.01.14, 09:54
      Owszem przesyłałam większe i mniejsze sumy przelewem. Prezlew SWIFT funkcjonuje tylko w Unii , nie mozna przesłac tak pieniędzy ani do Turcji, ani z Turcji.
      Polecam zwykły przelew internetowy, nie bankowy, bo ten jest bardzo drogi. Przelew internetowy jest dośc tani ( zalezy od przesyłanej kwoty), jednak bank transferowy pobiera dodatkową opłatę, która przychodzi po kilku dniach i jest kilkakrotnie wyższa od opłaty w banku tureckim. Wysokośc tych kwot jest zależna od zagranicznego banku transferowego i ani w Turcji, ani w Polsce nie można się tego dowiedzieć. Np jest ona wyższa od kwoty 50 euro niż 500 euro,. w złotówkach np wynosi od 120- 250 zł niezależnie od kwoty, a opłata za przelew internetowy w Turcji wg taryfy banku.
      • ingalill23 Re: Przelew swift z Turcji do Polski 25.01.14, 11:24
        Czyli co, nie można wysłać z konta tureckiego pieniedzy na konto w Polsce? bo nie rozumiem?
        • riverina Re: Przelew swift z Turcji do Polski 25.01.14, 12:46
          Ingalil, a czy ktoś coś takiego napisał? nie mozna przesłać SWIFT-em, które kosztuje 5 zł, tylko normalnym przelewem zagranicznym, który i z Turcji i do Turcji jest dużo droższy.
        • grazynanowa Re: Przelew swift z Turcji do Polski 30.03.14, 19:22
          Przelew z konta tureckiego na konto w Polsce jest bardzo drogi ,Western Union jest duzo tanszy.
    • klovi Re: Przelew swift z Turcji do Polski 25.01.14, 20:55
      ja jakis czas temu szukalam informacji na ten temat - niestety zbyt duzo nie osiagnelam!

A czemu sie tak upierasz na przelew z banku do banku? Nie prosciej Wester Union?
      Ktos Ci w pl odbierze te pieniazki i przesle na Twoje konto - niby troche zachodu - ale chyba najszybciej i najpewniej! Nie wiem czy najtaniej - ale tak jak dziewczyny pisaly nizej ciezko jest dowiedziec sie ile prowizjii pobierze bank w pl.

Bo jak chcesz wyslac z Tr na konto walutowe to jeszcze pikus - ale mam nadzieje ze wiesz ze jak wyslesz na zwykle konto zlotowkowe to procz prowizji to jeszcze bank przewalutuje przelew po kursie BANKOWYM ktory jest znacznie nizszy niz ten z kantoru!
      A z Westera mozesz odebrac walute ktora przesylalas (musisz sie dowiedziec w ktorych placowkach tak robia bo nie wszystkie wyplacaja w odebranej walucie).

jest jeszcze jeden szczegol - tak jak dziewczyny pisaly - prowizja w pl moze byc baaaaardzo droga - a wszystko z tego powodu ze Twoje pieniadze moga krazyc z banku do banku - i kazdy z tych bankow moze sobie odpowiednia prowizje pobierac.
      banki tureckie maja wspolpracujace banki w polsce - jesli na przyklad (to tylko przyklad ) wyslesz z garanti internetowego (fakt prowizja w tr bedzie niska) do banku pko bp, ktory wspolpracuje z garantii - to bedzie to tylko jedna prowizja ale jesli bedzie to z garantii do citybank (a garantii wspolpracuje tylko z pko bp) - to zaplacisz w pl prowizje i w city i potem w bp.
      moj deutsche bank bez wzgledu czy jest to przelew na walutowy czy tez na pl - pobiera 30 zl, bez wzgledu na kwote jaka przyjdzie - ale nie wiem ktory bank wspolpracuje z deutsche.
      wester nie jest tani - ale chyba najszybszy i bez problemow i niespodzianek.
      • skylaar Re: Przelew swift z Turcji do Polski 16.02.14, 23:22
        Przelewałam kilkakrotnie pieniądze z mojego konta tureckiego na polskie samodzielnie (przez internet) niestety nie pamiętam dokładnej wysokości prowizji, ale było to do przeżycia jak raz na jakiś czas i przy większej kwocie. Pamiętam że przy 1000 euro było to ok 50 zł pobrane przez bank WBK i do tego oczywiście coś zeszło też z konta tureckiego, w granicach 30 lir. Ale niestety nie pamiętam już dokładnie. Przelew dotarł dość szybko 2-3 dni pieniądze były na koncie. Aha, przelewałam z rachunku w Euro na rachunek w Euro.
    • mariusz5555 Re: Przelew swift z Turcji do Polski 26.01.21, 21:54
      Potrzebuję pomocy - jeśli ktoś orientuje się czy w tureckim systemie bankowym istnieje coś takiego jak:
      OZEL BUTCE BANKASI Private Budget Bank , bo mam tam założony online rachunek i posiadam tam środki w euro ale chcąc wysłać je do polski potrzebuję kod weryfikacyjnego i podpowiedzieli mi że aby taki kod otrzymać muszę opłacić w Tureckim Ministerstwie Finansów kwotę 1000 euro i otrzymam kod do przelewów proszę o pomoc
    • janek894 Re: Przelew swift z Turcji do Polski 12.03.21, 16:05
      Polecam szybkie przelewy zagraniczne.TransferGo do wysyłania pieniędzy za granicę! Kliknij my.transfergo.com/pl/r/NDXoEl lub użyj NDXoEl, aby wypróbować samodzielnie ZA DARMO

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka