maria105 03.09.07, 21:19 Witam serdecznie Mam pytanie dotyczące zrobienia prawa jazdy dla obywatela Turcji w Polsce. Czy może Ktoś z Was lub Waszych znajomych ma doświadczenia w tym temacie? Proszę o porady.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evamalgorzata Re: Prawo jazdy 04.09.07, 16:59 Ja tylko wiem, ze w Turcji latwiej jest zdac prawko niz w Polsce.... ale skoro Niemcy przyjezdzaja do Polski aby zrobic prawko (to dla nich duuuzo taniej) to czemu Turcy nie mogliby? Odpowiedz Link
fluffy88 Re: Prawo jazdy 04.09.07, 19:18 Ja osobiscie krótko po zdaniu egzaminu na prawo jazdy polecalam pierwszy raz do Turcji... i to co tam sie dzieje na ulicach przeroslo moje wszelkie wyobrazenie... . Jedno wiem... nie wiem czy ktokolwiek zmusi mnie to prowadzenia tam samochodu... a moj facet w Polsce za te wykroczenia, ktore popełnil w Turcji.. ,zaplacilby pewnie roczną pensje... . Odpowiedz Link
kochanionka Re: Prawo jazdy 04.09.07, 23:22 ale slyszalam,ze maja mniej wypadkow niz Polacy.czy to prawda ,nie wiem,ale faktycznie jezdza z wyjatkowa fantazja,hehe. Kedys znajomy Turek obserwujac jak corka co pewiem czas klika innemu kierowcy swiatlami ,zaniepokojony zapytal dlaczego to robi,co oni jej zrobili?a ona w ten sposob,zgodnie z naszym obyczajem ,dziekowala mp.za wpuszczenie jej w rzadek samochodow.W Turcji to raczej obrazliwe. moim skromnym zdaniem,jazda po Stambule wymaga sporo wprawy i odwagi,ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia i poznania obyczajow tamtejszych kierowcow. Odpowiedz Link
ktea Re: Prawo jazdy 05.09.07, 12:12 o tak, Turkom fantazji nie brakuje! no i maja refleks, nie tak jak w Polsce, ze jak sie zapali zielone swiatlo to nim ten pierwszy samochod ruszy to mozna skonczyc makijaz a z tymi drogowymi zwyczajami to jest rzeczywiscie inaczej, my mrugamy a oni za to trabia na potege - a Polsce jak na kogos trabniesz to sie przestraszy i jeszcze glupiej zachowa na drodze! Odpowiedz Link
kiranna Re: Prawo jazdy 05.09.07, 15:02 Mario, chodzi o zrobienie prawa jazdy od podstaw? jesli tak, to spytaj w najblizszym Wydziale KOmunikacji. Pewnie wymagana bedzie dobra znajomosc polskiego, zeby opanowac przepisy i czesc teoretyczna. Moze latwiej byloby zrobic prawko w Turcji, a potem wymienic je na polskie? Do pol roku pobytu mozna, zdaje sie, uzywac cudzoziemskiego prawa, podobnie jak w Turcji. Egzaminy na prawko w Polsce sa teraz podobno bardzo trudne i drogie. Malo komu udaje sie zdac za pierwszym razem, a cudzoziemcowi moze byc jeszcze trudniej, jesli trafi na egzaminatota, ktory bedzie chcial pokazac, kto tu rzadzi Odpowiedz Link
sarlo51 Re: Prawo jazdy 06.09.07, 17:25 www.psm.pl/ciekawostki/listy/zwyczaje.html Oto zwyczaje panujace na drogach za granica. Bardzo zgadzam sie z tym co tutaj pisze. Odpowiedz Link
maria105 Re: Prawo jazdy 07.09.07, 14:45 Dziekuje za wszystkie wskazowki.. Moj maz zapisal sie na kurs w Polsce..bedziemy probowac..zdam relacje jak to wyglada w praktyce na razie wspolnie rozwiazujemy testy..zobaczymy ... z tego co udalo mi sie dowiedziec pomimo iz obywatel Turcji posaida prawo jazdy tureckie to i tak musi zdac w Polsce testy (brak polsko-tureckiej umowy miedzynarodowej dot.prawa jazdy). pozdrawiam Maria Odpowiedz Link
zeinep Re: Prawo jazdy 07.09.07, 18:32 Moj maz robil prawo jazdy w Polsce.Zapisal sie na kurs w jezyku angielskim,poniewaz z tego co wiem wymagane jest ukonczenie kursu.Testy do nauki tez mial w jezyku angielskim. Na egzaminie wymagana byla obecnosc tlumacza,zdawal sam przed 3 osobowa komisja.Testy rozwiazywal pisemnie.Egzamin praktyczny odbywal sie w obecnosci tlumacza.Zdal za pierwszym razem,bardzo dobrze wspomina egzamin.Wszyscy byli bardzo mili.Robil prawo jazdy 2 lata temu wiec nie wiem jak jest teraz,pewnie cos sie zmienilo. Odpowiedz Link
sarlo51 Re: Prawo jazdy 07.10.07, 22:12 www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=84975 Odpowiedz Link
marcino1234 Re: Prawo jazdy 09.10.07, 22:37 Mario, mam pytanie czy Twoj maz mowi po polsku? rozwiazujecie testy wspolnie?? to troche dziwna droga ale coz dziwny jest caly ten swiat Wydaje sie, ze malzonek zna z pewnoscia angielski w stopniu komunikatywnym (jak kazdy majacy ambitne zamiary Turek)i chyba w tym jezyku byloby najrozsadniej zeby zdawal egzamin marcin Odpowiedz Link
maria105 Re: Prawo jazdy 10.10.07, 09:46 tak w koncu zdecydowalismy sie zdawac w jezyku angielskim..zobaczymy jak to wyjdzie.. Odpowiedz Link
aleksandra805 Re: Prawo jazdy 10.10.07, 21:34 Witaj, jako że mój małżonek posiada tureckie prawo jazdy musi tylko zdawać egzamin teoretyczny. Po zdaniu egzaminu tureckie prawo jazdy zostaje odesłane, a wydane zostaje polskie prawo jazdy. Potrzeba: tłumaczenia przysięgłego tureckiego prawa jazdy + prawo jazdy + zdjęcie + paszport + karta pobytu. Chcac uzyskac polskie prawo jazdy obywatele Turcji musza zdawac egzamin teoretyczny, gdyz Turcja nie wchodzi w skład krai, które podpisały Konwencji Wiedeńskiej z 1969r. dot. prawa jazdy. Egzamin teoretyczny może odbyc sie z tłumaczem przysięgłym lub można zdawac testy po angielsku lub niemiecku (ośrdki powinny posiadac testy w tych jezykach). Tyle wiem na ten temat... Powodzenia Aleksandra Odpowiedz Link
maria105 Re: Prawo jazdy 11.10.07, 08:54 Dziekuje Aleksandra.Dzwoniłam do ośrodka i faktycznie nie trzeba tlumacza osrodki posiadaja testy w jez.ang i niemieckim. A jeszcze mam jedno pytanko. Nie wiesz przypadkiem gdzie można zdobyć taka książkę z testami w języku angielskim przygotowującymi do egzaminu? Odpowiedz Link
aleksandra805 Re: Prawo jazdy 17.10.07, 22:08 Witaj, nie mam pojęcia gdzie mozesz kupic testy w jęz. angielskim.. Ale po niemiecku sa dostepne na stronie internetowej www.prawojazdy.com.pl (sprawdzałam te pytania ze świeżo zakupionymi testami i sa poprawne). Sporóbuj poszukac na stronach internetowych - jesli nie to chyba pozostaje tłumaczenie... Pozdrawiam, Ola Odpowiedz Link
yasemin1 Re: Prawo jazdy 20.10.07, 20:01 Niestety ale nawet przy testach po angielsku lub niemiecku potrzebny jest tłumacz przysięgły a czas i tak jest 25 min. Kompletna paranoja ale tak jest np na Odlewniczej w Warszawie. Tylko ze najlepszy bigos jest z tłumaczami. Nikt nie chce lub mają takie ceny że ręce i nogi opadają. Jeden tłumacz języka tureckiego (nota bene kiepsko mówiący nie wiem jak oni w tych sądach sprawdzają poziom języka)chciał 600 zł za zdany egzamin a za niezdany 300 zł. Odpowiedz Link
aleksandra805 Re: Prawo jazdy 21.10.07, 16:32 Tak, masz racje... I tak tłumacz jest potrzeby, ponieważ musi wytłumaczyc zasady przeprowadzania egzaminu, tj. że egzamin trwa 25 min, że pytań jest 18, że są to pytania na które poprawna może być 1,2 lub 3 odp., że można popełnić 2 błedy, itd. Co do ceny - rzeczywiście szok.. Odpowiedz Link
aleksandra805 Re: Prawo jazdy 21.10.07, 16:39 Dodam jeszcze że mój mąż będzie zdawał egzamin teoretyczny w połowie listopada (tylko teoretyczny gdyz ma tureckie prawo jazdy). Także po egz. udziele wszystkich informacji. Na szczecie bedzie zdawal z tłumaczem języka niemieckiego (mąż jest germanistą) i mam nadzieję że nie zapłacę 600 zł. Co do tłumaczy - w Radomiu jest 15 tłumaczy j. niem. - 70% nie chciało się pojąć tłumaczenia gdyz jak stwierdzili "nie lubią tłumaczeń ustnych", następni wykręcili się brakiem czasu.. Chętne były tylko 2 babki.. Wyszło na to że musimy zmieniać termin egz. dla męża ponieważ musimy sie dostosować do czasu jakim dysponują te tłumaczki. Wygląda na to że najpierw trzeba znaleźć tłumacza i do niego ustawiać ternim egzaminu. SZOK! Odpowiedz Link
yasemin1 Re: Prawo jazdy 21.10.07, 17:00 Mój mąż też zdaje tylko teoretyczny. Na razie znalazłam tłumacza angielskiego za 150 zł, ale mąż wolałby niemieckiego. z tymi 600 zł to był tylko jeden przypadek. Chociaż w sumie już 6 lat jeździ po Warszawie na tureckim prawku i nigdy nie było problemu, nawet gliniarze się zachwycali że jest ono i po angielsku i takie w twardej oprawie. Odpowiedz Link
maria105 Re: Prawo jazdy 25.10.07, 09:32 Witam ponownie udalo mi sie znalezc testy w jezyku angielskim (w Warszawie sa szkoly, ktore przygotowuja cudzoziemcow do egazminu prawa jazdy i posiadaja materialy w jezyku angielskim - ksiazki, CD, testy). Egzamin rozniez mozna skladac w jez,angielskim (lub niemieckim)bez koniecznosci obecnosci tlumacza przysieglego. pozdrawiam Maria Odpowiedz Link
yasemin1 Re: Prawo jazdy 28.10.07, 13:22 W Warszawie na Odlewniczej musi być tłumacz, na Powstańców nie robią dla cudzoziemców. Odpowiedz Link
aleksandra805 Re: Prawo jazdy 31.10.07, 22:10 Ważne przy tłumaczeniu prawa jazdy przez tłumacza przysięgłego jest aby dodał przy kategorii B co ona oznacza (w sensie do prowadzenia jakich pojazdów upoważnia). Ja oczywiście miałam kłopot - doniosłam tłumaczenie a Pan się czepił że on nie jest pewien czy kat. B w Polsce i Turcji jest zbieżna i uprawnia do tego samego... SZOK!!! Na szczescie mnie sie udało wykłócić w Ośrodku że nikt mnie o tym przed tłumaczeniem nie poinformował (chociaż byłam dopytywac sie o wymagane dokumenty) i ze to teraz ich problem sprawdzic sobie czy w Turcji i Polsce kat. B oznacza to samo... Ale dla świętego spokoju poproscie tłumacza o dopisanie z ustawy o ruchu drogowym do czego uprawnia kat. B w Turcji... Pozdrawiam, Ola Odpowiedz Link
yasemin1 Re: Prawo jazdy 01.11.07, 18:44 A to dupek a co on myślał, ze kat B to na traktor jest? Poza tym ustalanie uprawnień i autentyczność dokumentu należy do urzędu tak mi odpisano na list wysłany do ministra transportu. Odpowiedz Link
sarlo51 Re: Prawo jazdy 13.01.08, 01:28 wiadomosci.onet.pl/1668790,69,87_letnia_drogowa_piratka,item.html To kobieta z duzym doswiadczeniem. Odpowiedz Link
maviboncuk Re: Prawo jazdy 10.02.08, 22:27 Hej, i jak udało się wam zdać to prawko? Czy możesz mi powiedzieć gdzie w Warszawie można zdawać prawo jazdy w języku angielskim bez konieczności obecności tłumacza przysięgłego? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
zawszeserena Re: Prawo jazdy 26.02.08, 08:53 Proszę pomóżcie! gdzie można zdobyć testy do nauki w języku angielskim?????????/może macie jakieś niepotrzebne już kserokopie? zapłacę każdą cenę!!!! Odpowiedz Link
hugo43 Re: Prawo jazdy 26.02.08, 12:40 jak bylam w word na odlewniczej w warszawie,to w sklepiku z podrecznikami mieli na cd za max 15 pln.specjalnie spytalam bo moj maz tez sie przymierza do prawka.z pewnoscia w internecie kupisz. Odpowiedz Link
zawszeserena Re: Prawo jazdy 03.03.08, 21:25 ale problem polega na tym, ze mieszkamy w malym miasteczku na Mazurach i nie mam pojecia gdzie jest odlewnicza, a w internecie szukalam i nic nie moglam znalezc, osrodki szkoleniowe u nas nie maja Odpowiedz Link
maria105 Re: Prawo jazdy 18.03.08, 23:02 witam ponownie tak udało nam sie zdac egzaminy - teoria w jez. angielskim (bez tłumacza przsiegłego) natomiast praktyczny egazmin musiał odbyć się z tłumaczem przysięgłym - wybraliśmy tłumacza języka angielskiego, bo to wyszło taniej niż wynajęcie tłumacza j.tureckiego. Testy można znaleźć i zakupić przez internet, dosyłają pocztą. Pozdrawiam Odpowiedz Link