Dodaj do ulubionych

Co ze studiami?

16.03.08, 00:02
Hej smile Jak jest z mozliwoscia studiowania w Turcji przez cudzoziemcow? Chodzi mi zarowno o uczelnie panstwowe, jak i prywatne. I jakie sa tryby studiowania u nich? Maja cos takiego jak nasz zaoczny lub wieczorowy? Bede wdzieczna za wszelkie informacje na ten temat.

Pozdrawiam, Akasya smile
Obserwuj wątek
    • mrockata Re: Co ze studiami? 16.03.08, 11:26
      wiem tylko ze zaleznie od kierunku mozna studiowac w jezyku angielskim czyli
      wcale nie musisz znac tureckiego...ale jak jest procedura przyjecia to najlepiej
      pytac w danej placowce
      tzn. na pewno musisz miec zdany egzamin kwalifikujacy do studiowania...ten co
      turcy tez zdaja (ÖSYS- 'Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavıwink
      inne sa tez pewnie zasady przyjecia dla osob juz z ukonczonymi studiami...
      jesli masz ukonczone to popytaj moze za doktoratem...

"zaoczne" jest takie cos jak "Açık öğretim"
      www.acikogretimonline.com/
      ale cczy takie typowe jak u nas zaoczne i wieczrowe istnieja nie mam pojecia...
      • akasya Re: Co ze studiami? 16.03.08, 13:47
        Mrockata, moglabys cos wiecej napisac o tym egzaminie? Czego mozna sie na nim spodziewac? No i w jakim jezyku sie go zdaje? Moze masz linki do jakis przykladowych arkuszy takiego egzaminu?

I jeszcze pytanie odnosnie tego "Açık öğretim". Na czym ono polega? Moja znajomosc tureckiego nie jest na takim poziomie, zebym mogla zrozumiec ta strone, a nie znalazlam jej angielskiej wersji...

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz smile
    • amw77 Re: Co ze studiami? 16.03.08, 14:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50001&w=76485698&wv.x=1&a=76485698
    • amw77 Re: Co ze studiami? 16.03.08, 14:36
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50001&w=73320095
    • amw77 Re: Co ze studiami? 16.03.08, 14:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21019&w=74286607
      • akasya Re: Co ze studiami? 16.03.08, 18:24
        amw77 dziekuje za linki, ale dziala mi tylko jeden z nich - watek o wymianie studenckiej. Do forum caroninki nie jestem zapisana a 3 link sie w ogole nie otwiera.

Odnosnie tych studiow. Tak kombinuje i kombinuje, zeby tam w czerwcu pojechac i juz zostac, ale studia skonczyc bym chciala... Co do Erasmusa i innych wymian tego typu - dla mnie jest to raczej nierealne. Juz sie dowiadywalam wszystkiego na swojej uczelni (prywatna) i wyjechac to trudno nie jest. Ale niestety musialabym chyba spac na pieniadzach, zeby to wszystko pooplacac (czesne za szkole w Polsce, czesne za szkole tam i jeszcze utrzymanie)... Dlatego tak sie zastanawiam czy nie moglabym poprostu zapisac sie tam na jakas uczelnie, tak jak robia to w Polsce cudzoziemcy?
        • mrockata Re: Co ze studiami? 16.03.08, 19:57
          jak wyjezdzasz na erasmusa to nie placisz za szkole w Turcji tylko Erasmus to
          dofinansowuje
          W Polsce daja chyba wiecej niz w Niemczech(bo tutaj to po prostu prawie nic nie
          daja)
          Mieszkac mozesz z innymi.
          tu masz z tamtego roku"kawalek" testu:
          www.scribd.com/doc/106977/2007-OSS-kinci-Bolum-Edebiyat-Sosyal-Bilimler-Testi
          • akasya Re: Co ze studiami? 16.03.08, 20:32
            No to ladnie doinformowane sa "panie z dzialu wspolpracy z zagranica" w mojej szkole. Od nich dowiedzialam sie wlasnie ze musze placic za szkole w Polsce, w Turcji, za akademik i jeszcze sie tam utrzymac uncertain Bede skladala papiery ale dopiero w maju bo wtedy mam rekrutacje w mojej szkole... Zobaczymy, jak sie dostane, bedzie super, a jak nie to bede kombinowac dalej wink
            Jeszcze mam do Ciebie pytanie, jako do uczestniczki takiej wymiany - mozna wtedy gdzies pracowac na miejscu zeby sobie dorobic? Czy raczej juz czasu nie starczy? Albo jest to zabronione?

Pozdrawiam smile
            • mrockata Re: Co ze studiami? 16.03.08, 21:30
              hm z tego co wiem pozwolenia na prace w Tr nie dostaniesz..chyba ze gdzies na
              czarno...ale to juz ryzyko...
              Jeszcze nie slyszalam zeby placilo sie za czesne w kraju do ktorego jedziesz..po
              to ta wymiana ktoa Ci umozliwia wyjazd a nie utrudnia...
              W mojej szkole w Ankarze czesne wynosilo 5000 dolarow na rok :o)))))
              ja placilam tylko w mojej szkole w DE za semestr..i moglam byc zwolniona z platy
              za bilet z ktorej nie korzystalam, ale zapomnialam :o((((((
              dowiedz sie jeszcze raz...dla roznych osob, krajow sa rozne warunki...jedni
              musza robic 30 kredytow inni nie(jak ja)
    • amw77 Re: Co ze studiami? 17.03.08, 13:04
      Ten link, ktory Ci sie nie otwiera dotyczy dosc obszernie Erasmusa
      (poszukaj sobie tego watku na forum:Jezyk turecki). Natomiast watek
      o studiach w Istanbule jest na forum caroninki, wiec moze warto sie
      tam zapisac.
      • akasya Re: Co ze studiami? 18.03.08, 16:55
        Mrockata, tak z czystej babskiej ciekawosci zapytam jeszcze wink Dlaczego moga nie dac mi pozwolenia na prace?

amw77 - za Twoja rada zapislam sie do caroninki, teraz tylko czekam na odpowiedz.

Pozdrawiam Was cieplo i dziekuje za odpowiedzi wink
        • mrockata Re: Co ze studiami? 22.04.08, 21:39
          wiesz co nie znam sie ale sam fakt ze dziewczyny pisza jakie sa przeboje z
          pozwoleniem na prace nawet jak juz sa zonami tureckich obywateli
          (ale to tylko moje przemyslenia)
          w sumie to jedziesz sie uczyc...ale sprawdz to dokladnie.
          mi robili niepotrzebne problemy z przedluzeniem wizy turystycznej
          powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka