Dodaj do ulubionych

czas pracy nauczycieli

13.10.11, 19:19
pracownicy szkoły - nauczyciele to oni biorą najwięcej pieniędzy z kasy gminy. czas pracy w polsce to 40 godzi tygodniowo. Nauczyciele pracują co najmniej o jedna trzecia mniej godzin. Nadchodzi niż demograficzny czas zmienić zapisy karty nauczyciela i zmniejszyc zatrudnienie w szkole panie wójcie
Obserwuj wątek
    • abcd-5 Re: czas pracy nauczycieli 22.10.11, 20:44
      Nie sądzę sterownio, aby pan wójt gminy był władny zmieniać Kartę Nauczyciela:D Jego władza nie sięga aż tak daleko;) Może to zrobić jedynie Ministerstwo Edukacji Narodowej.
      Warto przy okazji przypomnieć dzisiejszym pedagogom, że w dwudziestoleciu międzywojennym tygodniowy wymiar godzin nauczania wynosił 27 godzin dla nauczycieli kaligrafii, rysunku, prac ręcznych, muzyki, śpiewu i gimnastyki; 23 godziny dla nauczycieli religii, historii, geografii, higieny i propeudyki filozofii oraz 21 godzin dla nauczycieli języków, matematyki, fizyki, chemii, przyrody i pedagogiki.
      I tak sobie myślę, że byłoby to całkiem sprawiedliwe w dzisiejszych czasach, bo tak się składa, że mam w rodzinie polonistkę i wiem, ile czasu poświęca swojej pracy w domu na sprawdzanie prac pisemnych i zeszytów uczniów. Praktycznie ciągnie w domu drugi etat, siedząc po nocach i niszcząc wzrok. Nijak to się ma w porównaniu do wuefistów czy nauczycieli sztuki, którzy w domku mają totalny luzik po tych niewielu godzinach w szkole.
      • nikita573 Re: czas pracy nauczycieli 24.10.11, 10:59
        Oj jak to biedactwa się meczą, za to w wakacje i ferie sobie odpoczną.W wakacje powinni sprzątać w szkole w której pracują, w końcu to ich miejsce pracy a o takie pracownik ma dbać.
        Ciekawe kto jeszcze ma tyle wolnego co nauczyciele.A jak im tak źle to niech zmienia zawód.
        • abcd-5 Re: czas pracy nauczycieli 24.10.11, 14:58
          Nikita573 idąc Twoim tokiem rozumowania, możnaby powiedzieć, że skoro tak bardzo zazdrościsz nauczycielom ich suuuperowej pracy, to czemu poszłaś inną drogą i nie zasiliłaś ich szergów???:/ Miałabyś tyle wolnego czasu, nie mówiłabyś w domu głośno do męża i przede wszystkim trzymałabyś zawsze nerwy na wodzy, bo mam nadzieję znasz powiedzenie: "Obyś cudze dzieci uczył" :D:D;)
          • nikita573 Re: czas pracy nauczycieli 26.10.11, 08:50
            Do męża to ja głośno mówić nie muszę bo ze słuchem u niego ok.Nauczycielem nie zostałam bo nie chciałam a ci co zostali to niech nie jęczą że źle maja bo tak nie jest ,a jak im źle to niech robotę zmienia. Wystarczy przyjrzeć się ich pracy w małych wiejskich szkołach i widać jak się przemęczają od 8 do 13.
            • abcd-5 Re: czas pracy nauczycieli 26.10.11, 23:05
              Nikita, jak Ty nic nie rozumiesz. Przecież nikt nie mówi, że to małżonkowie nauczycieli mają przytępiony słuch, a sami nauczyciele, którzy co każdą przerwę zmuszeni są wysłuchiwać wrzaski dzieci przekraczające wszelkie normy dozwolonych decybeli;)
              A co do tej pracy nauczycieli od 8 do 13, to tłumaczyłem Ci przecież, że w domu siedzą nierzadko drugie tyle godzin nad sprawdzianami, zeszytami, przygotowywaniem się do zajęć. Ja tam mam duży szacunek dla nauczycieli i choćby płacili mi jeszcze raz tyle, ile oni zarabiają i dawali jeszcze raz tyle wolnego, ile oni mają, nigdy nie chciałbym wykonywac tego zawodu. To bardzo ciężki kawałek chleba i bardzo odpowiedzialny.
              • nikita573 Re: czas pracy nauczycieli 27.10.11, 16:48
                abcd to ty nic nie rozumiesz, jak siedzą po godzinach to za to sobie odpoczną w ferie i wakacje, nikt tyle urlopu nie ma co nauczyciele.
                A coś mi się zdaje ze i ty do tej grupy się zaliczasz, zejdź ze mnie proszę i zajmij się sprawdzaniem zeszytów.
                • abcd-5 Re: czas pracy nauczycieli 27.10.11, 21:08
                  Nikita573, ale z Ciebie kosa:D:D:D Przysłużyłaś się ludzkości, że nie jesteś nauczycielką, bo z Twoją zawiścią i malkontenctwem dzieci by Cię nie lubiły;) Jak piszesz, nie zostałaś nauczycielką, bo nie chciałaś korzystać z tych wszystkich przywilejów przysługujących tej grupie, więc teraz zejdź z tych biednych nauczycieli i lepiej zajmij się wychowywaniem własnych dzieci niż wypisywaniem bzdur, albo idź sobie na spacer po Paniewie;)
                  • nikita573 Re: czas pracy nauczycieli 28.10.11, 16:10
                    abcd całe szczęście że ty nie jesteś nauczycielem-mam taka nadzieje- bo dopiero byś się na biednych dzieciach wyżywała za swój ciężki nauczycielski los.A jak Ci takie jest bliskie Paniewo to idź, biedactwo, pospaceruj sobie po nim bo ja niestety nie mam czasu na spacerki.
                    • abcd-5 Re: czas pracy nauczycieli 29.10.11, 10:15
                      Nikita, nie dość, że z Ciebie kosa, to jeszcze złośnica:D Ja naprawdę proponuję Ci spacerki po Paniewie, to bardzo zmniejsza frustrację, a Ty, widzę, jesteś bardzo sfrustrowana, bo czepiasz się wszystkiego i wszystkich: i pracy Służby Zdrowia w Topólce, i pracy Urzędu Gminy, a dokładnie działu opieki społecznej, do której chodzisz po zasiłki i w końcu pracy nauczycieli, których z zazdrości chciałabyś zwalniać z pracy. Masz ciągłe pretensje do wszystkch i Ty twierdzisz, że nie masz much w nosie???:o:D Spacerek Nikita, spacerek po Paniewie, to jedyne zalecenie na Twoją przypadłość, oby Ci to pomogło;)
                      • nikita573 Re: czas pracy nauczycieli 30.10.11, 12:00
                        abcd a ja proponuje ci spacerek do kościoła bo tylko modlitwa może ci jeszcze pomóc., a jeżeli chodzi o zasiłki to tak biorę, zasiłek rodzinny, który nie jest z kasy gminy wypłacany a ty to pewnie po te pozostałe zasiłki biegasz ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka