Dodaj do ulubionych

Piec Wolf - regulator temperatury

03.02.10, 18:41
Czy wiecie na jaką pozycję ma być ustawiony regulator temperatury do pieca Wolf aby działał poprawnie? Instrukcja jest napisana strasznie nieludzkim językiem niestety. Mam zaprogramowane czasy wł/wył w ciągu dnia i zastanawiam się czy regulator ma być ustawiony na: słoneczko, zegarek-zero-słoneczko czy zegarek-księzyc-słoneczko?
Obserwuj wątek
    • rowojtek Re: Piec Wolf - regulator temperatury 03.02.10, 19:50
      zegarek-słonko-księżyc: steruje grzaniem zgodnie z ustawionymi czasami i
      temperaturami (dzienna-wyższa, nocna-niższa)
      zegarek-zero-słonko: steruje grzaniem zgodnie z ustawionymi czasami ale tylko na
      zasadzie grzeje albo nie. Nie przełącza się więc na niższą temperaturę ale nie
      grzeje w ogóle.
      słonko: grzeje cały czas wyższą temperaturą (dzienną)

Myślę więc że jeśli chodzi o automatyczne sterowanie temperaturą na zasadzie raz
      wyższa raz niższa (np gdy nikogo nie ma lub w nocy) to powinieneś ustawić na
      zegarek-słonko-księżyc.

pozdrawiam, wojtek
      • crimson_wind Re: Piec Wolf - regulator temperatury 04.02.10, 19:16
        I dlaczego tak nie mogli w instrukcji napisać... Dzięki, pozdrawiam!
        • malzon83 Re: Piec Wolf - regulator temperatury 10.02.10, 19:23
          witam
          proszę o szczegółowe informację jak u pana jest ustawiony piec.
          mam podobny problem, chciałbym aby w mieszkaniu było 22 stopnie C i mam problem
          z dogrzaniem mieszkania do takiej temperatury przy ustawionych godzinach grzania
          tj. 5-10 i 16-23.
          Może są jakieś istotne czynniki, na co zwrócić uwagę?
          • grzesiek_12345 Re: Piec Wolf - regulator temperatury 12.02.10, 21:42
            malzon83 napisał:

> witam
            > proszę o szczegółowe informację jak u pana jest ustawiony piec.
            > mam podobny problem, chciałbym aby w mieszkaniu było 22 stopnie C i mam problem
            > z dogrzaniem mieszkania do takiej temperatury przy ustawionych godzinach grzani
            > a
            > tj. 5-10 i 16-23.
            > Może są jakieś istotne czynniki, na co zwrócić uwagę?

Moim zdaniem przy takich temperaturach jak były ostatnio na zewnatrz wystarczy
            ustawic maksymalna moc grzewczą na piecu (temp wody na maksa). I dostawic kilka
            konwektorów elektrycznych, albo kominek.

Moze sie nie znam, ale grzejąc 13h na dobe przy minus 15 to se ne da. No chyba
            ze na zewnatrz bedzie plusowo. Ja mam teraz 22, ale grzeje 18-20h na dobe
            (chociaz widze, ze juz moge mniej. Piec mam ustawiony na 75 stopni.

g.

• malzon83 Re: Piec Wolf - regulator temperatury 15.02.10, 13:06
              dziekuję za nakierowanie.
              pproszę o informację jakie jest średnie zuzycie gazu przez okres
              miesiąca przy takich ustawieniach pieca jakie Pan posiada.
              • grzesiek_12345 Re: Piec Wolf - regulator temperatury 15.02.10, 14:16
                malzon83 napisał:

> dziekuję za nakierowanie.
                > pproszę o informację jakie jest średnie zuzycie gazu przez okres
                > miesiąca przy takich ustawieniach pieca jakie Pan posiada.

średniego miesięcznego nie mam pod ręką, no i zawiera tez ciepłą wodę i kuchnie,
                natomiast za okres od 22.11 2009 - 15.01.2010 wyszło 340m3, więc rewelacji nie
                ma. Dodam, ze mieszkanie na ostatnim piętrze - więc duza kubatura do ogrzania
                (do tego sie tez odnosiłem pisząc o kominkach :) - moze na nizszym piętrze da
                rade i bez nich).

g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka