Dodaj do ulubionych

kamery nad Pulawska

28.10.06, 13:21
Kilka dni temu zauważyłem, że nad Puławską- przy skrzyżowaniu z Energetyczną, czyli w miejscu gdzie wielu z nas zawraca w strone Warszawy, wiszą kamery. Czy wiecie może na czym polega ich działanie? Czy po zbyt szybkim przejechaniu przez skrzyżowanie lub wjeździe na skrzyżowanie na żółtym świetle grozi nam zaproszenie po odbiór i wykup zdjęcia do Komendy Policji? A może te kamery służą tylko do obserwacji?
Obserwuj wątek
    • owrank niech mnie ktos poprawi... 30.10.06, 09:58
      Niech mnie ktos poprawi jeżeli sie mylę, ale w takim układzie jak jest na
      Energetycznej jadąc Puławską z NI w ogole nie wolno zawracać w kierunku Wawy.
      Uważam tak, bo kiedyś słyszałem wypowiedź oficera z drogówki, że jeżeli jest
      światło ze wskaźnikiem "w lewo" to ono narzuca, że na tym swietle wolno jechac
      tylko w lewo a nie wolno zawracać. Aby było mozna zawracać światło musiałoby
      mieć dwie strzałki na wskaźniku "w lewo i zawracać" (jest to rzadkość ale
      kiedys widziałem taki sygnalizator świetlny).
      Byc może wiadomość nie jest prawdą ale niech wypowie sie ktoś kto dobrze zna
      kodeks drogowy...
      Pozdrawiam

BTW: oczywiśćie sam nagminnie tam zawracam :)
      • m2w7 Re: niech mnie ktos poprawi... 30.10.06, 13:18
        masz rację. Powinna być strzałka skierowana w dół i w bok i wtedy mozna zarówno
        skręcać i zawracać. Jest taka na Puławskiej przy Lotników (jak jedziemy do
        Wawy). Wiem, bo niedawno mnie za to nagrodzili (nie odpowiedzieli na pytanie,
        dlaczego dla wiekszej jasności nie postawi sie znaku zakaz zawracania). Moim
        zdaniem przepis bałwański, bo prawie nigdzie nie da się zawrócić. Np wyjazd z
        Bażanciej i chęć nawrotu do Piaseczna- przy najbliższych światłach należy
        skręcić w poprzeczna, tam z trudem nawrócić i dopiero prawomysnie skręcić. Aj
        jest miejsce, by z pasa do skrętu w lewo zawrócić na 3 pasmową Puławską.
        • niezapominajka1955 Re: niech mnie ktos poprawi... 31.10.06, 20:01
          A paragraf 96 Prawa o ruchu drogowym

§ 96.

2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2,
          zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego
          skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23
      • franiaa Re: niech mnie ktos poprawi... 05.11.06, 00:58
        Jeżeli jest strzałka w lewo na sygnalizatorze a nie ma znaku zakaz zawracania
        można zawracać (nie łamiąc przepisów). Od jakiegoś czasu można spotkać na
        miescie strzałki "do dołu" co ma pomagać w orientacji i podobno pomału ma
        zastępować starą sygnalizacje. Przy Alei Loitników wwprowadzono juz taką
        sygnalizacje, ze względu na dużą ilość wypadków.
        P.S. wg przepisów unijnych mają zniknąc zielone strzałki zezwalające na
        warunkowy skręt, ale to jeszczew troche bo dostaliśmy dyspensę na kolejny rok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka