Dodaj do ulubionych

Ekspres Lesznowola

20.11.08, 13:32
Szanowni Państwo! Otrzymałem prośbę o to, aby szerzej poinformować mieszkańców naszego Sołectwa o tym, że kursują minibusy Ekspres Lesznowola. Ten problem wraca, co jakiś czas, były próby różnych modyfikacji rozkładu i trasy kursowania, niestety nadal te minibusy cieszą się znikomym zainteresowaniem. Obecnie przez nasze sołectwo prowadzi trasa dwóch linii (L4 I L5). W uproszczeniu można powiedzieć, że linia L4 kursuje od Urzędu Gminy poprzez Nową Wolę, Nową Iwiczną do Mysiadła i z powrotem. Wybrane kursy prowadzą ulicą puławską koło laminy dalej do ulicy szkolnej z przystankiem końcowym na ulicy fabrycznej w Piasecznie. Linia L5 kursuje w niedzielę przez Nową Wolę, Nową Iwiczną, Mysiadło i ulicą mleczarską pod kościół w Starej Iwicznej. Szczegółowy rozkład i przebieg tras można znaleźć na stronie przewoźnika (www.warbus.pl/komunikacja_gminna_lesznowola.php) lub za pośrednictwem strony www.nowaiwiczna.republika.pl zakładka Ekspres Lesznowola. Zachęcając Szanownych Państwa do korzystania z tych linii zdaje sobie sprawę, że mają wiele wad i aby mogły dobrze służyć powinny zostać zmienione. Takie prace trwają, Sołectwo Nowa Iwiczna bierze w nich udział. Uważam, że busy te powinny mieć krótszą trasę, kursować częściej i przede wszystkim być powiązane z rozkładem pociągów. Busy te powinny również umożliwiać dojazd osobom starszym do Piaseczna czy do lekarza czy na targ czy do lekarza. Takie koncepcje staram się przedstawiać w tych pracach. Proszę Szanownych Państwa o uwagi, opinie sugestie jak powinny te busy kursować tak, aby mogły jak najlepiej służyć.

Z wyrazami szacunku
Sołtys Nowej Iwicznej
Mariusz Socha
Obserwuj wątek
    • wafek1 Re: Ekspres Lesznowola 20.11.08, 14:45
      dodatkowy parametr, którym nalezy się kierować, to godz pracy
      mieszkańców. Chodzi o to żeby można było dojechać czy podjechać do
      jakiegoś węzła komunikacyjnego (pociąg, autobus)i zdążyć na 8 lub 9
      do pracy. To samo w drugą stronę kiedy się wraca z pracy czyli godz
      16, 17, 18. Reasumując częste kursy rano i po południu i do miejsc z
      których możemy się przesiąść dalej do innej komunikacji. Pzdr
    • owrank Re: Ekspres Lesznowola 21.11.08, 17:47
      jak już kiedyś rozmawialismy ja uważam, że dopóki ten bus nie bedzie
      dostepny dla ludzi z kartami ZTM tylko za jakieś czarodziejskie
      własne bilety to nie bedzie popularny a jak nie bedzie popularny to
      będzie rzadko jeździł więc będzie mało użyteczny :(
    • intix Re: Ekspres Lesznowola 21.11.08, 23:21
      Zdecydowanie minibusy powinny częściej kursować szczególnie w godzinach
      porannych i popołudniowych a także w weekendy ponieważ komunikacja ZTM pomiędzy
      Piasecznem a Lesznowolą jest praktycznie nieistniejąca!Pozatym cena biletów jest
      bardzo niska a na trasach po których kursują te linie i tak autobusy ZTM nie
      pojadą więc w niektórych przypadkach minibusy są niezastąpione i po dopasowaniu
      rozkładu powinny służyć dużo lepiej.
    • a.klara Re: Ekspres Lesznowola 23.11.08, 16:13
      Minibusy powinny jeździć częściej w dni powszednie, w godzinach rannych i
      popołudniowych (16.00-18.00). Nasza córka dojeżdża do szkoły na Ursynowie,
      wysiada w Mysiadle i jeśli nie trafi na minibus - czeka ją półgodzinny spacer do
      domu, co o tej porze roku nie jest takie przyjemne. W podobnej sytuacji jest
      wielu licealistów, którzy mieszkają w okolicy.

A jeśli chodzi o dojazd osób starszych do lekarza, czy na ta targ - kiedyś
      czytałam, że w Niemczech komunikacja lokalna w małych miejscowościach
      funkcjonuje na telefon - ludzie dzwonią do operatora i umawiają się na kurs o
      konkretnej godzinie. Jest to z pewnością rozwiązanie tańsze (nie wymaga stałych
      kursów), ale czy byłoby możliwe w Iwicznej?
      • ponuras Re: Ekspres Lesznowola 25.11.08, 12:14
        A konkretnie: powrót z przystanku PKP Nowa Iwiczna do Puławskiej w godzinach
        popołudniowych. To chyba stały i regularny punkt codzienny pasażerów. Jest
        autobusik o godzinie 17:20 a następny UWAGA UWAGA o godzinie 19:20. Konia z
        rzędem temu kto wpadł na ten fantastyczny pomysł? Proponuję od godziny 17 puścić
        busy co 20 minut a będziecie Państwo mieli obłożenie.
        Kalarepa
    • nikab222 Re: Ekspres Lesznowola 14.12.08, 18:50
      mi pasuje ten busik L4 gdyby czesciej jeździł do piaseczna tak to
      robi o 8 i 9. mieszkamy w nowej iwicznej a musze woźić dzieci do
      piaseczna do przedczkola. mam jak je zawieść ale nie mam jak już
      wrócic ani nie mam jak juz ich odbierać, bo po południu nie jeździ
      już busik do piaseczna i z piaseczna do nowej iwicznej musze chodzic
      na piechote.
      gdyby to było możliwe gdyby czesćiej jeździły i co któryś jechał do
      piaseczna. podejrzewam ze na pewno by ludzie czesciej jeździli.
    • kviatostan Re: Ekspres Lesznowola 16.12.08, 21:30
      Drogi Sołtysie,

moim zdaniem busy powinny kursować częściej rano od 6.30 do 8.30 i popołudniu od
      15.30 do 18. Tak co 15-20 minut. W innych godzinach mogą jeździć zdecydowanie
      rzadziej bo i tak raczej nie będą wykorzystane np co 30-40 minut.

Problemem jest wydostanie się z Nowej Iwicznej do Warszawy (Piaseczna). Są dwie
      drogi:
      1. pociagiem (zwykle trzeba podjechać samochodem)
      2. linia podmiejska ZTM typu 7xx (również trzeba dojechać samochodem do przystanku)

Czyli, zeby busy spełniały swoją funkcję muszą kursować do jednej ze stacji PKP
      (Nowa Iwiczna lub Jeziorki) i synchronizować się z rozkładem PKP lub jeździć do
      Puławskiej.

Idealna linia to taka która jedzie Krasickieg zahacza o Auchan (w domyśle
      Puławską - tu możemy się przesiąść w linie podmiejską ZTM) przejeżdża przez PKP
      Nowa Iwiczna, i jedzie do PKP Jeziorki (tu również mamy ZTM i dodatkowo PKP).
      Druga linia mogłaby łączyć się w którymś miejscu z linią jak powyżej np przy PKP
      Nowa Iwiczna a jechać bardziej na południe Lesznowoli w odleglejsze tereny.

Zapotrzebowanie na taki bus jest przy wiekszych osiedlach np Siedlisko Konwalie,
      Nasze Miasteczko, Dworek Polski i tam gdzie jest gęstsza zabudowa jednorodzinna
      - czyli między Puławską a torami.

I proszę się nie zrażać niewykorzystaniem linii. Po pierwsze trzeba dobrze
      ustawić trasę, częstotliwość i zachęcić mieszkańców do korzystania. W sumie
      gdyby, mieszkańcy zaczęli korzystać chociaż w niewielkim promilu do liczby
      mieszkańców, to zaraz się okaże, że busy są za małe i ludzie zostają na
      przystankach :) Myślę, że w miarę upływu czasu i nabrania doświadczenia busy
      zaczną spełniać swoją funkcję. Trzymam kciuki, żeby tak było.
    • yem L3 ok 23.01.09, 23:16
      Przez sołectwo Lesznowola chodzi również busik L3 .korzysta z niego moja córka
      na trasie z Iwicznej do Łazów i jest dla niej dużym ułatwieniem .
      Jestem przeciw skracaniu trasy gdyż tak poprowadzona ma duży atut w skali gminy
      polegający na jedynym w miarę użytecznym połączeniu miejscowości w gminie
      Lesznowola ( bardzo oddalonych od siebie np. Mroków - Lesznowola - Mysiadło ) a
      gmina powinna dbać o interes wszystkich mieszkańców tak samo .
      Tym bardziej że tereny wzdłuż al.Krakowskiej bardzo intensywnie się zabudowują i
      chętnych żeby np.dojechać busikiem z Mrokowa czy Łazów do kolejki w Iwicznej
      będzie niedługo przybywało .kwestia tylko dostosowania rozkładu do rozkładu
      kolejki i lepszej informacji o tych busikach ( teraz praktycznie nie istnieje )
      i wyraźnego oznakowania przystanków , kontroli punktualności kursowania .
      kierowcy mogliby też nie palić w środku busa ,bo chyba formalnie jest taki zakaz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka