Dodaj do ulubionych

**** Świąteczne potrawy ****

18.12.06, 11:00
Może w tym wątku wpisujmy dania + placki -ciasteczka, które robimy na święta
wraz z przepisami smile)

No to zaczynam ja:

Ciasteczka

-1 kostka masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-2 szklanki mąki
-szczypta soli
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier do posypywania

W dużej misce rozcieraj mikserem masło ,aż bedzie miękkie i puszyste. Pomału
dodawaj cukier puder i miksuj dopóki nie powstanie jednolita konststencja.

Do średniej mąki wsyp mąkę ,sól i proszek do pieczenia. Wszytko wymieszaj i
wsyp do masy. Mieszaj dopóki składniki się połączą dokładnie.

Wałek i stolnicę oprósz mąk. Rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm.
Formemkami wykrawaj z ciasta dowolne kształty (ja mam choinkę ,gwiazdkę i
serduszko).
Ciastka przenieś na balchę. KAżde ciasko nakłuj 2 krotnie widelcem.
Piec ok 25 minut , krawędzie ciasteczek powinny być lekko brązowe.
Acha piec w tem. ok 160 -180 stopni.

Pózniej można je polać polewami i ozdobić takimi pisakami lukrowymi według
uznania smile)
Obserwuj wątek
    • niedzwiedzica_sousie sałatka z tuńczykiem 18.12.06, 11:26
      no to dobra, to ja sałatkę:
      słoik warzywek konserwowych, który się nazywa PARTY MIX Ole!
      2 puchy tuńczyka duże kawały w sosie własnym
      trochę startego żółtego sera
      majonez

      warzywka kroimy dość drobno, mieszamy z odsączonym tunczykiem, serem i
      majonezem i już! smile)
      • juleczka4 Re: sałatka z tuńczykiem 18.12.06, 11:26
        niedzwiedzica_sousie napisała:

        > no to dobra, to ja sałatkę:
        > słoik warzywek konserwowych, który się nazywa PARTY MIX Ole!
        > 2 puchy tuńczyka duże kawały w sosie własnym
        > trochę startego żółtego sera
        > majonez
        >
        > warzywka kroimy dość drobno, mieszamy z odsączonym tunczykiem, serem i
        > majonezem i już! smile)

        błyskawiczna smile))))))))
    • lajton pierogi z grzybami i kapustą słodką - danie wigili 18.12.06, 12:40
      jne
      (proporcje raczej na "oko")

      farsz:
      główka kapusty
      grzybki suszone
      pieprz
      sól
      olej

      na ciasto:
      mąka (1kg)
      woda
      jajko (całe)


      grzybki suche moczymy dzień wcześniej, nazajutrz obgotowujemy trochę
      na dzień drugi gotujemy kapustę (pokroić wcześniej na części), wyciskamy (w
      gazie) i mielimy w maszynce razem z grzybami
      przemielone doprawiamy solą i pieprzem i na patelnie z olejem, niech się "przetrawi"
      ugniatamy ciasto na pierogi, ładujemy farsz w wycięte kółeczka, formujemy
      pierożki, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20min.
      później jeszcze zeszklić cebulkę i okrasić pierożki

      to jest przepis mojej Babci, której nie miałam szczęścia niestety poznać
    • marta.uparta miodownik - rewelacyjny!!!! 18.12.06, 17:40
      ciasto:
      pół kilo maki
      1 kostka masła
      20 dkg cukru pudru
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      1 łyżka sody oczyszczonej

      polewa: 20 - 30 dkg posiekanych orzechów włoskich (ale ja robiłam z płatkami
      migdałowymi i tez jest super
      10 dkg cukru
      pół kostki masła
      2 łyżki miodu

      Krem: 1 budyń śmietankowy ugotowany wg opisu na opakowaniu ale z dodatkiem 3 -
      4 czubatych łyzek miodu i przestudzony,
      30 dkg masła, powidła śliwkowe (słoik)

      ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto, podzielic na 3 części i
      wsadzić do lodówki na pół godz (albo dłużej). Potem rozwałkowac dwie części i
      piec oddzielnie na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia (180st, trzeba
      uważać, bo łatwo się przypala). W garnuszku rozpuścic i połączyć kładniki
      polewy. Rozwałkowac trzecią część ciasta i rozsmarowac na wierzchu gorącą
      polewę i upiec, podobnie jak dwa wcześniejsze placki.
      Zrobic krem: zimny budyń zmiksować z masłem.

      Warstwy ciasta przekładac powidłami i kremem, na wierzchu powinno byc ciasto z
      orzechami (lub migdałami). Wsadzić do lodówki i jeść na drugi dzień.

      ciasto jest rewelacyjne, smakuje trochę piernikowo, a na pewno świątecznie (ze
      względu na dużą zawartość kalorii). Jest czasochłonne, ale smiało mozna zrobić
      je nawet trzy dni przed świętami, bo jak dłużej polezy jest jeszcze
      smaczniejsze.
      • juleczka4 Marta a ile czasu piec te czesci placka??? 19.12.06, 13:39
        marta.uparta napisała:

        > ciasto:
        > pół kilo maki
        > 1 kostka masła
        > 20 dkg cukru pudru
        > 2 jajka
        > 2 łyżki miodu
        > 1 łyżka sody oczyszczonej
        >
        > polewa: 20 - 30 dkg posiekanych orzechów włoskich (ale ja robiłam z płatkami
        > migdałowymi i tez jest super
        > 10 dkg cukru
        > pół kostki masła
        > 2 łyżki miodu
        >
        > Krem: 1 budyń śmietankowy ugotowany wg opisu na opakowaniu ale z dodatkiem 3 -

        > 4 czubatych łyzek miodu i przestudzony,
        > 30 dkg masła, powidła śliwkowe (słoik)
        >
        > ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto, podzielic na 3 części
        i
        > wsadzić do lodówki na pół godz (albo dłużej). Potem rozwałkowac dwie części i
        > piec oddzielnie na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia (180st, trzeba
        > uważać, bo łatwo się przypala). W garnuszku rozpuścic i połączyć kładniki
        > polewy. Rozwałkowac trzecią część ciasta i rozsmarowac na wierzchu gorącą
        > polewę i upiec, podobnie jak dwa wcześniejsze placki.
        > Zrobic krem: zimny budyń zmiksować z masłem.
        >
        > Warstwy ciasta przekładac powidłami i kremem, na wierzchu powinno byc ciasto
        z
        > orzechami (lub migdałami). Wsadzić do lodówki i jeść na drugi dzień.
        >
        > ciasto jest rewelacyjne, smakuje trochę piernikowo, a na pewno świątecznie
        (ze
        > względu na dużą zawartość kalorii). Jest czasochłonne, ale smiało mozna
        zrobić
        > je nawet trzy dni przed świętami, bo jak dłużej polezy jest jeszcze
        > smaczniejsze.
    • marta.uparta moja zupa grzybowa 18.12.06, 17:49
      dużo grzybów suszonych (ok 10 dkg)
      3 litry wody (w tym woda z moczenia grzybów)
      kubek smietanki kremówki
      pół kostki masła
      sól pieprz, dwie łyżki mąki

      grzyby wypłukać starannie, moczyć w zimnej wodzie przez 2 - 3 godz. W tej samej
      wodzie (nie solić)gotowac na małym ogniu przez godzinę (ale nie może się
      bulgotać tylko tak pykac)Po godzinie posolić, popieprzyć i gotowac znowu pół
      godziny do godziny. W sumie powinno się gotowac jakieś dwie godziny. następnie
      połowe grzybów wyławiam, a resztę miksuję na krem. Wtedy dodaję do zupy masło,
      śmietanę wymieszaną z mąką i kiloma łyżkami wody, oraz oczywiście wrzucam
      odłozone grzyby. doprawiam do smaku i zupka gotowa.
      Podawac nalezy z makaronem najlepiej domowym. Ja w tym roku dodaję makaron
      włoski ręcznie lepiony. U nas też taki makaron mozna dostać w niektórych
      sklepach, paczka kosztuje ok 12 zeta, ale raz na rok mozna się szarpnąć.
    • marta.uparta śledzie w sosie chrzanowym 18.12.06, 17:57
      Ponieważ tradycyjne śledzie w śmietanie i z cebulą, czy tez w oleju z cebulą
      zawsze zalegają i specjalnie na Wigilii szału na nie nie ma, w tym roku
      odpuszczam te tradycyjne i robię tylko te:
      6-8 filetów sledziowych ( ja robię ze śledziami ala łosoś, ale zwykłe matiasy
      wymoczone wczesniej tez moga być)
      2 jajka na twardo
      kubek gęstej śmietany (można dać pół na pół z jogurtem)
      3 łyzki majonezu
      garśc rodzynek (sparzonych wrzatkiem)
      posiekana zielona pietruszka ( pęczek)
      2 - 3 łyzki chrznu
      sok z połówki cytryny
      sól cukier pieprz

      wymieszac smietanę z majonezem i chrzanem. Wsypac posiekane jajka na twardo,
      pietruszką, rodzynkami. Przyprawić solą pieprzem, cukrem i cytryną. Odstawić do
      lodówki na kilka godzin.
      Filety opłukac, osuszyć, pokroić, zalac na półmisku sosem. Dobre z ziemniakami.
      Na drugi dzień też dobre.
    • pietrek666 Małża wczoraj popełniła sałatkę warstwową, pycha:D 23.12.06, 02:53
      Korzeń selera potarty ze słoika,
      6 jaj ugotowanych na twardo,
      ok. 30 dag szynki pociętej w plastry i potem w kawałki po ok.0.5 cm,
      kukurydza z puszki,
      majonez,
      ananas w plastrach pocięty jak szynka,
      20 dag sera Gouda potartego.

      Wsztstko układa się warstwami przekładając majonezem, a na wierzch potarty ser.
      I na noc do ljudówy big_grinDD
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka