six_a 21.02.07, 23:39 drugie tyle??? (od wczoraj się z tym męczę, bo, wiecie, bozia rozumku nie dała, znaczy mi nie dała czy drugie tyle, to jest tyle samo co tyle czy też może drugie tyle to jest dwa razy tyle co tyle? poważnie pytam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raduch Re: ile to jest 21.02.07, 23:47 Tyle jest uniwersalną jednostką miary. Zatem pierwsze tyle to jest tyle samo co drugie. Nie darmo to co mamy na tyle jest z natury przedzielone na pół. Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 09:09 też mię się tak wydawało. hmm, ale przekonana to ja nadal nie jestem. tył z przedziałkiem mówisz? Odpowiedz Link
vandikia Re: ile to jest 22.02.07, 07:33 drugie tyle, to jest tyle samo co tyle tak mi wychodzi, ale nie zawsze.... bo: 1. dostałam drugie tyle.. znaczy, ze dostalam tyle samo co wczesniej (jabłek, batów cokolwiek) ale 2. mam drugie tyle jabłek co ty, to chyba by znaczyło że mam dwa razy wiecej jabłek niz ktoś. pomysle w drodze do pracy Odpowiedz Link
vandikia Re: ile to jest 22.02.07, 08:32 ok, przemyślałam drugie tyle to nie jest x2 wg mnie. zamieńmy "tyle" na "czerwone". mam drugie czerwone, znaczy tylko tyle, ze jest sobie czerwone razy dwa dwa razy tyle to x2, a drugie tyle to wskazanie na cos drugiego po prostu a jak dasz jeszcze raz z rana czy pozno nocą taki filozoficzny temat to Ci zalatwie bana )) PS. zastanawialam sie czy znaczenie 'drugie tyle'nie jest uzaleznione od konstrukcji zdania... chyba nie, ale znowu musze to przemyslec Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 09:12 no w zdaniu to było tak, że jakichś tam firm było 50, a innych było ponad drugie tyle, to ja się pytam, czy tych innych było ponad 50 czy jednak ponad 100. no szlag mnie trafi bana to ja nie chcę, ale jakby banany były, to mogę, bo mam tylko jabłka Odpowiedz Link
vandikia Re: ile to jest 22.02.07, 09:20 z tego zdania to mi wynika, ze tych innych firm bylo ponad 100 w takim razie mam melona zółtego tylko )) Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: ile to jest 22.02.07, 09:37 moim zdaniem jest to mocno niejasne, też się nieraz zastanawiałam Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 09:46 no właśnie, każdy może zrozumieć, jak chce, a potem autor mówi o ponad 100, a odbiorca myśli że ponad 50. z drugiej strony, gdyby było ich ponad 50, to wystarczyło by napisać: "i trochę więcej", więc chyba ponad drugie tyle, to jednak ponad 100. aaaaa, tyle mam w tyle. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: ile to jest 22.02.07, 09:50 kaziu zarabia tysiąc a zośka drugie tyle (inho: też tysiąc) kaziu zarabia tysiąc a zośka ponad drugie tyle - to ile?? ponad tysiąc czy ponad dwa???????? trzeba do miodka napisać Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 10:02 no ale wtedy drugie tyle nie różni się niczym od tyle samo szef dołożył mi drugie tyle roboty, to był dobry przykład (na dole) Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 10:08 jeszcze takie cóś znalazłam: spędzony. Oczywiście, większość nie kupuje, bywa przelicytowana, ale może kupić. Ludzie na wystawę przychodzą z katalogami i notują numery prac, katalog jest rzeczą niezbędną. Natomiast czas trwania wystawy nie ma znaczenia większego. Nasza wystawa powinna trwać 7 godzin, a trwała drugie tyle , ponieważ zrobiono wspólną ekspozycję z aukcją pierwszą, o której wspominałem, Ci, którzy mają "interes do sztuki" tym wystarcza jeden dzień. wynika że drugie tyle = pierwsze tyle + drugie tyle chyba się wezmę w końcu do roboty ))) Odpowiedz Link
vandikia Re: ile to jest 22.02.07, 10:21 w tym wypadku trwala 14 godzin a nie 21 P tak na logike, nie? Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 10:28 pierwsze tyle to jest tyle samo co to drugie tyle, więc oczywiście 14 Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 10:32 właściwie to to jest źle formułowane, bo drugie tyle, oznacza jednocześnie składnik i sumę. coś trwało drugie tyle, czyli 14, tyle nr 1=7 i tyle nr 2 =7 o matkoż przenajświętsza Odpowiedz Link
six_a Re: i do tego tworzysz 22.02.07, 10:36 może ręka mi schudnie? w końcu jest to jakaś tam aktywność fizyczna ))) Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: ile to jest 22.02.07, 10:34 ja myślę, że ludzie mylą drugie tyle z dwa razy tyle i tego pierwszego używają czasem zamiast tego drugiego i stąd konfjużyn Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: ile to jest 22.02.07, 11:40 Mnie sie tez tak wydaje. Mam tyle jablek ( np. 50 ) a ja drugie tyle ( rowniez 50 ) a ona ma dwa razy tyle co wy ( czyli 100 ) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: ile to jest 22.02.07, 08:59 drugie tyle to jest tyle samo co tyle. razem mamy wtedy dwa razy tyle) Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 09:13 aaaaa, tylko ja właśnie nie wiem, czy im chodziło o razem, czy tylko o drugie tam wyżej vandikii wyjaśniam, jak to brzmiało Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: ile to jest 22.02.07, 14:11 ponad 100 ale ja tam dzis w pracy wino pije i moge sie mylić)) Odpowiedz Link
pink.freud Re: ile to jest 22.02.07, 09:44 Najlepiej to wyjaśnić na przykładzie. Jeśli szef ci mówi, że dostajesz drugie tyle roboty i będziesz drugie tyle zarabiać tzn. że roboty masz tyle samo a dostajesz podwyzkę o 100%.. albo na odwrót)) Odpowiedz Link
six_a Re: ile to jest 22.02.07, 09:57 no drugie tyle roboty, to na pewno nie jest tyle samo, haha. nie ma jak konkret Odpowiedz Link
dziewice Re: ile to jest 22.02.07, 10:19 w danym momencie, drugie tyle moze byc tyle co pierwsze tyle i tych drugich tylow moze byc tyle ile momentow. Odpowiedz Link