patrycja1203 07.05.04, 09:16 Czy ktos z was mieszka w Krakowie i zna adresy sklepow, gdzie bylby wiekszy wybor butow damskich ze skory ekologicznej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
big_joe Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 12:46 Rozumiem ze pod pojeciem "skora ekologiczna" masz na mysli "skore" syntetyczna? pzdr Adam Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 14:16 Ekologiczna jest skóra naturalna. A syntetyki są nieekologiczne zarówno w procesie produkcji jak i utylizacji. Sa też niezdrowe dla skóry ludzkiej i stóp. Dodatkowo skóry są pozyskiwane przy okazji pozyskiwania mięsa, więc mamy dwa w jednym. Odpowiedź na pytanie co jest bardziej ekologicznej skóra naturalna czy syntetyk jest z punktu widzenia logiki i ekologii oczywista. Inna odpowiedź może być gdy zastosujemy kryteria niemerytoryczne, religijne czy ideologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 15:11 Kiedyś w sklepie spytałam się jaka jest różnica pomiędzy skórą ekologiczną a zwykłą sztuczną. Otrzymałam odpowiedź, że ekologiczna zawiera 30% zmielonej skóry zwierzęcej. Odpowiedz Link Zgłoś
oladios Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 15:23 emka_waw napisała: > Kiedyś w sklepie spytałam się jaka jest różnica pomiędzy skórą ekologiczną a > zwykłą sztuczną. Otrzymałam odpowiedź, że ekologiczna zawiera 30% zmielonej > skóry zwierzęcej. Tez tak mi w sklepie powiedziano Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1203 Re: Skora ekologiczna 08.05.04, 10:16 nie pytałam, czy "skóra ekologiczna" jest ekologiczna, ale o buty z takiego tworzywa, a dokładniej ich większy wybór. Mogą też być buty z materiałów naturalnych, np. płótno. CHodzi mi o damskie buty na lato i nie tenisówki. Swoją drogą o przygotowaniu skóry zwierząt na materiał do produkcji butów, kurtek toreb itp. czytałam bardzo niepochlebne opinie jeśli chodzi o ekologiczność tego procesu. Niemniej źródeł nie pomnę więc i kłócić się nie będę. Faktem jest, że nie chcę kupić butów skórzanych, tylko ze skóry ekologicznej lub innego materiału. Tyle. I proszę o namiary sklepów jeśli kto wie. P.S. Czy każde zwykłe pytanie musi kończyć się ideologiczną krucjatą w tę lub inną stronę? Przecież ja tu nie przyszłam piać peanów na cześć takiego a nie innego materiału ani nie przyszłam zmuszać kogokolwiek by w trybie natychmiastowym zrzucał z siebie skórzane ubranie:( Ponawiam prośbę o informacje nt ww sklepów, jeśli kto się orientuje. Dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Skora ekologiczna 08.05.04, 14:15 patrycja1203 napisała: > nie pytałam, czy "skóra ekologiczna" jest ekologiczna, ale o buty z takiego > tworzywa, a dokładniej ich większy wybór. Mogą też być buty z materiałów > naturalnych, np. płótno. CHodzi mi o damskie buty na lato i nie tenisówki. > Jesli macie w Krakowie Deichmanna, to tam dostaniesz cala mase butow z tworzyw sztucznych. Z obuwiem na wiosne i lato tym bardziej nie bedzie problemu. Wystarczy sie rozejrzec a mozna znalezc mase rzeczy nie ze skory. Sama mam kilka torebek z materialow, jedna z tworzywa przypominajacego skore. Modne teraz sa kolorowe sportowe paski z materialu do spodni/spodniczek jeansowych. Wybor spory jest, wystarczy poszukac ;) > Swoją drogą o przygotowaniu skóry zwierząt na materiał do produkcji butów, > kurtek toreb itp. czytałam bardzo niepochlebne opinie jeśli chodzi o > ekologiczność tego procesu. Niemniej źródeł nie pomnę więc i kłócić się nie > będę. Zgadza sie. Procesy obrobki skory zwierzecej sa bardzo nieekologiczne. Podobnie jak wyrob futer. Ale to juz inna bajka :) > P.S. Czy każde zwykłe pytanie musi kończyć się ideologiczną krucjatą w tę lub > inną stronę? Przecież ja tu nie przyszłam piać peanów na cześć takiego a nie > innego materiału ani nie przyszłam zmuszać kogokolwiek by w trybie > natychmiastowym zrzucał z siebie skórzane ubranie:( > > Ponawiam prośbę o informacje nt ww sklepów, jeśli kto się orientuje. > > Dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1203 Re: Skora ekologiczna 09.05.04, 00:37 Dzieki Balbinia, znalazlam sobie pare adresów Deichmanna w Krakowie. Będę sprawdzać. Na Ciebie to zawsze można liczyć, jeśli chodzi o konstruktywne myślenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Microfibre lub microfiber IP: 128.250.211.* 08.05.04, 12:10 Patrycja1203 Osobiście używam buty, odzież wierzchnią itp. zrobioną z microfibre (microfiber), ww. materiał też nadaje się do powtórnego przerobu (recyklingu). Oto link: home.swipnet.se/~w-66059/tipe/english/tipefakt.html więcej: www.google.com wpisać: recycling microfibre Pozdro. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telemasca Re: Microfibre lub microfiber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 14:45 a polar robi sie z przetopionych butelek plastikowych Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1203 Re: Microfibre lub microfiber 09.05.04, 00:41 Jędruś, dzięki za odzew. Szukałam nieco w google, i z mikrofibry znalazłam głównie bieliznę i kurtki, koszulki oraz buty dla piłkarzy. Nie znalazłam namiarów na zwykłe obuwie. Możesz powiedzieć gdzie kupujesz te buty, jak Ci się je nosi? Nie słyszałam wcześniej o tym materiale, a w info, które widziałam mówią, że jest przewiewny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Re: Microfibre lub microfiber IP: 128.250.211.* 10.05.04, 01:14 Patrycja1203 Buty są przewiewne, wyglądają jak skórzane, nie ma problemów. Kupiłem je jak byłem za granicą. Podobnie jak ty, nie mogłem znaleźć linku polskiego w internecie oprócz butów sportowych, narciarskich. Jak coś znajdę dam namiary. Pozdro. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś