Dodaj do ulubionych

Skora ekologiczna

07.05.04, 09:16
Czy ktos z was mieszka w Krakowie i zna adresy sklepow, gdzie bylby wiekszy
wybor butow damskich ze skory ekologicznej?
Obserwuj wątek
    • big_joe Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 12:46
      Rozumiem ze pod pojeciem "skora ekologiczna" masz na mysli "skore" syntetyczna?
      pzdr Adam
    • irokezik Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 14:16
      Ekologiczna jest skóra naturalna.
      A syntetyki są nieekologiczne zarówno w procesie produkcji jak i utylizacji.
      Sa też niezdrowe dla skóry ludzkiej i stóp.
      Dodatkowo skóry są pozyskiwane przy okazji pozyskiwania mięsa, więc mamy dwa w
      jednym.
      Odpowiedź na pytanie co jest bardziej ekologicznej skóra naturalna czy syntetyk
      jest z punktu widzenia logiki i ekologii oczywista.
      Inna odpowiedź może być gdy zastosujemy kryteria niemerytoryczne, religijne czy
      ideologiczne.
    • emka_waw Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 15:11
      Kiedyś w sklepie spytałam się jaka jest różnica pomiędzy skórą ekologiczną a
      zwykłą sztuczną. Otrzymałam odpowiedź, że ekologiczna zawiera 30% zmielonej
      skóry zwierzęcej.
      • oladios Re: Skora ekologiczna 07.05.04, 15:23
        emka_waw napisała:

> Kiedyś w sklepie spytałam się jaka jest różnica pomiędzy skórą ekologiczną a
        > zwykłą sztuczną. Otrzymałam odpowiedź, że ekologiczna zawiera 30% zmielonej
        > skóry zwierzęcej.

Tez tak mi w sklepie powiedziano
    • patrycja1203 Re: Skora ekologiczna 08.05.04, 10:16
      nie pytałam, czy "skóra ekologiczna" jest ekologiczna, ale o buty z takiego
      tworzywa, a dokładniej ich większy wybór. Mogą też być buty z materiałów
      naturalnych, np. płótno. CHodzi mi o damskie buty na lato i nie tenisówki.

Swoją drogą o przygotowaniu skóry zwierząt na materiał do produkcji butów,
      kurtek toreb itp. czytałam bardzo niepochlebne opinie jeśli chodzi o
      ekologiczność tego procesu. Niemniej źródeł nie pomnę więc i kłócić się nie
      będę. Faktem jest, że nie chcę kupić butów skórzanych, tylko ze skóry
      ekologicznej lub innego materiału. Tyle. I proszę o namiary sklepów jeśli kto
      wie.

P.S. Czy każde zwykłe pytanie musi kończyć się ideologiczną krucjatą w tę lub
      inną stronę? Przecież ja tu nie przyszłam piać peanów na cześć takiego a nie
      innego materiału ani nie przyszłam zmuszać kogokolwiek by w trybie
      natychmiastowym zrzucał z siebie skórzane ubranie:(

Ponawiam prośbę o informacje nt ww sklepów, jeśli kto się orientuje.

Dziękuję i pozdrawiam:)
      • balbinia Re: Skora ekologiczna 08.05.04, 14:15
        patrycja1203 napisała:

> nie pytałam, czy "skóra ekologiczna" jest ekologiczna, ale o buty z takiego
        > tworzywa, a dokładniej ich większy wybór. Mogą też być buty z materiałów
        > naturalnych, np. płótno. CHodzi mi o damskie buty na lato i nie tenisówki.
        >

Jesli macie w Krakowie Deichmanna, to tam dostaniesz cala mase butow z tworzyw
        sztucznych. Z obuwiem na wiosne i lato tym bardziej nie bedzie problemu.
        Wystarczy sie rozejrzec a mozna znalezc mase rzeczy nie ze skory. Sama mam
        kilka torebek z materialow, jedna z tworzywa przypominajacego skore. Modne
        teraz sa kolorowe sportowe paski z materialu do spodni/spodniczek jeansowych.
        Wybor spory jest, wystarczy poszukac ;)

> Swoją drogą o przygotowaniu skóry zwierząt na materiał do produkcji butów,
        > kurtek toreb itp. czytałam bardzo niepochlebne opinie jeśli chodzi o
        > ekologiczność tego procesu. Niemniej źródeł nie pomnę więc i kłócić się nie
        > będę.

Zgadza sie. Procesy obrobki skory zwierzecej sa bardzo nieekologiczne. Podobnie
        jak wyrob futer. Ale to juz inna bajka :)

> P.S. Czy każde zwykłe pytanie musi kończyć się ideologiczną krucjatą w tę lub
        > inną stronę? Przecież ja tu nie przyszłam piać peanów na cześć takiego a nie
        > innego materiału ani nie przyszłam zmuszać kogokolwiek by w trybie
        > natychmiastowym zrzucał z siebie skórzane ubranie:(
        >
        > Ponawiam prośbę o informacje nt ww sklepów, jeśli kto się orientuje.
        >
        > Dziękuję i pozdrawiam:)
        • patrycja1203 Re: Skora ekologiczna 09.05.04, 00:37
          Dzieki Balbinia, znalazlam sobie pare adresów Deichmanna w Krakowie. Będę
          sprawdzać. Na Ciebie to zawsze można liczyć, jeśli chodzi o konstruktywne
          myślenie:)
    • Gość: Jędruś Microfibre lub microfiber IP: 128.250.211.* 08.05.04, 12:10
      Patrycja1203
      Osobiście używam buty, odzież wierzchnią itp. zrobioną z microfibre
      (microfiber), ww. materiał też nadaje się do powtórnego przerobu (recyklingu).
      Oto link:
      home.swipnet.se/~w-66059/tipe/english/tipefakt.html
      więcej: www.google.com
      wpisać: recycling microfibre

Pozdro.
      Jędruś
      • Gość: telemasca Re: Microfibre lub microfiber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 14:45
        a polar robi sie z przetopionych butelek plastikowych
      • patrycja1203 Re: Microfibre lub microfiber 09.05.04, 00:41
        Jędruś, dzięki za odzew. Szukałam nieco w google, i z mikrofibry znalazłam
        głównie bieliznę i kurtki, koszulki oraz buty dla piłkarzy. Nie znalazłam
        namiarów na zwykłe obuwie. Możesz powiedzieć gdzie kupujesz te buty, jak Ci się
        je nosi? Nie słyszałam wcześniej o tym materiale, a w info, które widziałam
        mówią, że jest przewiewny.
        • Gość: Jędruś Re: Microfibre lub microfiber IP: 128.250.211.* 10.05.04, 01:14
          Patrycja1203
          Buty są przewiewne, wyglądają jak skórzane, nie ma problemów. Kupiłem je jak
          byłem za granicą.
          Podobnie jak ty, nie mogłem znaleźć linku polskiego w internecie oprócz butów
          sportowych, narciarskich.
          Jak coś znajdę dam namiary.
          Pozdro.
          Jędruś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka