Dodaj do ulubionych

Body worlds - wystawa

03.03.05, 18:29
Tak akurat wpadlam na artykul gazety:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2581201.html
A inetesuje mnie Wasza opinia na temat wystawy:

www.koerperwelten.de/en/pages/home.asp
Czy uwazacie, ze to nieetyczne, preparowanie ludzkich zwlok i wykorzystywanie
ich do celow edukacyjno-rozrywkowych? Mialam to szczescie, ze w naszym
miescie odbyla sie ta wystawa i tez sobie na nia poszlam, a co :)) Przyznaje,
nieco szokujace te niegdys zywe eksponaty i sposob ich przedstawienia, a
jednoczesnie fascynujace i uczace. Chociazby widok sinoszarych pluc palacza i
zdrowych lekko rozowych osoby niepalacej - niesamowity efekt edukacyjny!
Przykladow moznaby mnozyc, nie wiem czemu Polska nie godzi sie na przyjazd
Guntera von Hagensa do kraju. Przeciez osoby, ktorych ciala sa wystawione,
nie zostaly specjalnie do tego celu zabite czy skrzywdzone, zas same wyrazily
zgode na zrobienie uzytku z ich zwlok. Ciekawia mnie Wasze opinie,
pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • balbinia fotosy 03.03.05, 18:38
      Tu podaje pare linkow do zdjec eksponatow:

www.koerperwelten.de/Downloads/Wallpaper_Highlander_800x600.jpg
      ten po prawej to autor. Jeszcze zywy i w calosci :p
      www.cologne-in.de/aktuell/koerperwelten/Fotos/GvHmitOrtho.jpg
      A tu pluca o ktorych wspominalam:

ssl.koerperwelten.de/images/shop_produkte/0051pct_g.jpg
      Dowod, ze intensywne myslenie wykancza :))

img.stern.de/_content/20/98/209892/Copy_of_2_400.jpg
    • caprice83 Re: Body worlds - wystawa 03.03.05, 19:59
      Ja również byłam na tej wystawie, kilka lat temu w Berlinie.
      Dla mnie to nie jest nic obraźliwego czy nieszanującego ludzkich zwłok. Tak
      samo jak ludzie oddają swe ciała po smierci do badań medycznych, tak i tu
      patrząc na to można podziwiać jak skonstruowane jest ludzkie ciało, jak to
      wszystko wyglada od wewnątrz.
      Jak byłam mała bardzo lubiłam taki serial o ludzkim ciele, było tam pokazane
      jak wszystko działa i funkconuje, to jest to samo tylko dla trochę starszych
      ludzi;)
      Ja jestem pełna podziwu jak to wszystko wygląda, że jesteśmy tak szalenie
      skomplikowani w środku, tyle drobnych nerwów, żyłek itp.
      Jestem jak najbardziej za przeprowadzeniem takiej wystawy w Polsce, niestety
      może byc to trudne, przez to że kościół miesza się we wszystkie sprawy które
      dzieją się w Polsce, zamast zająć się tym co do niego należy:/
    • jedrus1a Re: Body worlds - wystawa 04.03.05, 00:42
      Osobiście jestem za trójwymiarowymi obrazami (hologramami) są jeszcze lepsze,
      jak się obraz odpowiednio powiększy to można chodzić po wnętrzu człowieka nawet
      wchodząc w arterie.
      Może kiedyś to zrobią.

Pozdrawiam
      Jędruś wegano-witarianin + B12
    • anlee Re: Body worlds - wystawa 04.03.05, 20:59
      Bardzo chetnie bym taka wystawe obejrzala
      • energeia Re: Body worlds - wystawa 05.03.05, 21:23
        Miałam okazję obejrzeć tę wystawę kilka lat temu w Brukseli.
        Nie uważam jej za coś niesmacznego czy oburzającego. Na pewno niesie walory edukacyjne
        (przynajmniej moim zdaniem).

Oczywiście, budzi kontrowersje fakt, że (ujmijmy to tak), kostnica otwiera swoje podwoje dla
        zwiedzających. Ale kontrowersje te znikną, jeśli uświadomimy sobie fakt, że szacunku dla człowieka i
        ludzkiego ciała powinno wymagać się nie tylko od dra Hagensa, ale również od oglądających.
        Komentarze dotyczące wystawy, których kilka przeczytałam na onecie, przeraziły mnie - wyrazy
        potępienia dla Hagensa wyrażane często były w sposób taki, że uwłaczały ludziom, którzy oddali swoje
        szczątki dla celów edukacyjnych.

Co do studiowania ludzkiego ciała podczas ekspozycji dra Hagensa... Ciała spreparowane i wystawione
        na widok publiczny wzbudziły we mnie wrażenie swoistego istnienia poza czasem. Plastycyzacja
        powoduje we mnie wrażenie, że tylko na moment przestały działać, że znalazły się w jakimś
        pozaczasowym wymiarze istnienia. Wyglądały, jakby zaraz mogły wrócić do działania. (Zdaję sobie
        sprawę, że jest to bardzo subiektywne odczucie, może nie każdy musi odnosić podobne wrażenia.)
    • ziyi Re: Body worlds - wystawa 06.03.05, 13:58
      Wczoraj byl program wieczorem na National Geopraphic o dr von Hagensie. Facet
      jest troche dziwny, sprawia wrazenie zafascynowanego smiercia. Ale uwazam ze to
      co robi jest ciekawe i pouczajace. Szkoda ze nie mialam okazji obejrzec wystawy
      na zywo.
      • michalek02 Re: Body worlds - wystawa 06.03.05, 21:22
        A przy tworzeniu tego wszystkeigo korzystał pewnie z doświadczeń tatusia ,
        byłego NSDAP-owca !!!!!!, który przykładał rękę do mordu Polaków!!!
        Ludzie trzymajcie mnie, bo mnie aż telepie jak czytam wasze wypowiedzi!!!!.
        No comments!!!!!!!!!
        • caprice83 Re: Body worlds - wystawa 07.03.05, 10:02
          Przykro mi że nie widzisz różnicy kiedy ktoś sam, z własnej woli przeznacza swe
          zwłoki na podobne cele, a tym co się działo podczas wojny.
        • jaszczuria Re: Body worlds - wystawa 07.03.05, 10:09
          michalek02 napisała:

> A przy tworzeniu tego wszystkeigo korzystał pewnie z doświadczeń tatusia ,
          > byłego NSDAP-owca !!!!!!, który przykładał rękę do mordu Polaków!!!
          > Ludzie trzymajcie mnie, bo mnie aż telepie jak czytam wasze wypowiedzi!!!!.
          > No comments!!!!!!!!!

z przykrością zgadzam się z tą wypowiedzią.
          Można użyć makiet lub hologramów do celów edukacyjnych.
          • michalek02 Re: Body worlds - wystawa 07.03.05, 12:27
            W ogóle dziwią mnie wyrażone powyżej głosy poparcia. Skoro to forum jest z
            założenia wege i osoby wypowiadające się tu szanują zwierzęta i walczą o ich
            prawa, a z drugiej strony akceptują przeprowadzanie takich elsperymentów na
            ludzkich ciałach. Dla mnie to niedoposzczalne. Uważam, że ciału po śmierci
            należy się szacunek i takie widowiska to zbytnie ingerowanie w ludzką naturę i
            brak szacunku do ciała (chociaż jeśli np. chodziłoby o przekazanie moich
            organów po śmierci , to jeśli mogłyby one komuś uratować zdrowie lub życie to
            takie działanie popieram jak najbardziej, ale to juz inna kwestia)
            • energeia Re: Body worlds - wystawa 07.03.05, 17:49
              michalek02 napisała:

> W ogóle dziwią mnie wyrażone powyżej głosy poparcia. Skoro to forum jest z
              > założenia wege i osoby wypowiadające się tu szanują zwierzęta i walczą o ich
              > prawa, a z drugiej strony akceptują przeprowadzanie takich elsperymentów na
              > ludzkich ciałach.

Te ciała są martwe, ich użytkownicy przeszli w inny stan świadomości. Robienie "takich
              eksperymentów" na martwych ciałach nie zaszkodzi im już bardziej.
              Najwyraźniej Ci, których ciała stanowią eksponaty wystawy, nie uważali, że obrażona zostanie ich
              godność: przecież wyrazili zgodę na to, aby ich szczątki w ten, a nie inny sposób potraktowano. Jako
              dorośli, i jak podejrzewam, świadomi ludzie, mieli do tego prawo.

Nie zabito tych ludzi po to, aby ich spreparować. Co więcej, nie trzymano ich w klatkach po to, aby ich
              później wystawić na pokaz, wiedli zwyczajne życie. Może według nich, był to posób na zyskanie
              swoistej nieśmiertelności; nie wiem - nie będę wgłębiać się w domniemane powody, dlaczego się na to
              zgodzili - ich prawo decydować o losach swego ciała.

Rozumiem, że dla niektórych ludzi idea takiej wystawy jest złamaniem swoistego sacrum i szanuję
              Wasze poglądy. Nie chciałabym jednak być przez Was odsądzana od czci i wiary, tylko dlatego, że nie
              potępiam tej wystawy a priori, bez próby zanalizowania idei kótre niesie.
              To, że niektórzy z nas oglądają tę wystawę nie oznacza koniecznie, że nie mamy szacunku dla
              zmarłych.

Zauważcie też, że niektórzy tu obecni nie tyle popierają, co nie potępiają idei Hagensa. To wielka
              różnica.

pozdrawiam
            • katrinko Re: Body worlds - wystawa 07.03.05, 18:19
              Też nie podoba mi się to... Co innego preparowanie cial ze względów
              rzeczywiście edukacyjnych, a co innego robienie widowiska.
              Oczywiście, ci ludzie przekazali swoje ciala dobrowolnie. Ale widzialam na
              zdjęciach konia - uważacie, milosnicy zwierząt, że czekano aż umrze ze
              starosci? nie sądzę.
          • balbinia Re: Body worlds - wystawa 08.03.05, 21:44
            Ale wiecie co, jakbysmy mieli oceniach artystow, muzykow, literatow, malarzy
            itp wedlug ich moralnosci, to chyba polowe dziel z roznych dziedzin zycia
            trzebaby zniszczyc/spalic/wyslac w kosmos. A swoja droga, jesli kupujecie
            lekarstwa firmy Bayer, to wspieracie koncern, w ktorego imieniu w Auschwitz i
            Niemczech robiono eksperymenty na ludziach i dzieciach ( glownie bliznietach).
            Ten swiat bywa paskudny, ale chyba nie mozemy "czepiac" sie wszystkiego bo
            oszalejemy. Zreszta i tak codziennie, poprzez swoje zakupy wspieramy interesy
            ludzi, o ktorych nic nie wiemy i ktorzy moga okazac sie przestepcami etc..
            • michalek02 Re: Body worlds - wystawa 08.03.05, 22:50
              Zreszta i tak codziennie, poprzez swoje zakupy wspieramy interesy
              > ludzi, o ktorych nic nie wiemy i ktorzy moga okazac sie przestepcami etc..

Zgadza się, ale w przypadku, gdy wiemy możmey zareagwać/nie kupować/mówić
              głośno.
              Wszystkiego nie wiemy i nie możemy wiedzieć i nieraz nieświadomie dokonujemy
              pewnych wyborów.
            • jaszczuria Re: Body worlds - wystawa 09.03.05, 08:23
              balbinia napisała:
              > lekarstwa firmy Bayer,

od kilkunastu lat stosuję tylko i wyłącznie medycynę naturalnę. Nie kupuje
              leków, na szczęście więc omijam firme Bayer.
              Swoja drogą to faktycznie można byłoby w kosmos co nieco puścić, więc
              pseudoartyści czyli beztalencia nie robili kariery na skandalach. Pozostali by
              prawdziwi twórcy, tacy którzy tworzą piękno .
              Nie można bezkrytycznie przyjmować wszystkiego, co nam się wciska.
              Musimy - my odbiorcy - wymagać.
              • caprice83 Re: Body worlds - wystawa 09.03.05, 11:14
                A kto miałby oceniać kto jest takim pseudoartystą?
                Jak widzisz w sprawie tej wystawy się nie zgadzamy i gdybyś to ty była takim
                cenzorem to z pewnością zakazałabyś takiej wystawy. Ja bym się natomiast na nią
                zgodziła.
                Nie można ograniczać sztuki, chyba że postępujesz tak jak LRP, jak im się coś
                nie podoba to niszczą czyjeś dzieło.
                Wg mnie jeśli coś ci się nie podoba nie idż tam, nie oglądaj tego, ale pozwój
                obejrzeć taką wystawę tym którzy tego chcą.
                • bubibu Re: Body worlds - wystawa 30.03.05, 23:53
                  Mam wrażenie że wkoło pełno pseudo-artystów. No takie boysbandy chociażby czy
                  ksiażki smiechu warte.
                  ps. mam kaca wielkieeeeeego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka