stokrotka_102 27.08.05, 10:33 To słowo nie daje mi w nocy spać... Juz się w tym naprawdę pogubiłam. Sa jakiekolwiek sery BEZ PODPUSZCZKI które wegetarianin może jeść ze spokojem...??? bardzo prosze o informacje!!!!! z góry dzieki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fumsia Re: Podpuszczka 27.08.05, 16:21 Są 3 rodzaje podpuszczki: chemiczna, mikrobiologiczna i zwierzęca. Ja rozwiązałam problem serów dzwoniąc do mleczarni. Polecam ser z Łowicza i Osowej Góry. Nie używają cielęcej. A bez podpuszczki chyba się nie da sera zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
xwegax Re: Podpuszczka 26.09.05, 00:44 większość serów w Polsce nie zawiera podpuszczki zwierzęcej, tylko bakteryjną która jest dużo tańsza. Informacja że jest inaczej zazwyczaj jest zamieszczona na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_102 Dzięki! 04.12.05, 11:52 sorki,że tak póżno ale dziekuje za odpowiedź czyli mówisz, że podpuszczka w serze jest pochodzenia zwierzęcego jesli ejst to napisane? cóż... jakos jescze sie z tym nie spotkałam, ale cóż... no dobrze... zobaczymy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
roman.sworski Re: Dzięki! 06.12.05, 02:08 kupowanie sera tez jest wspieraniem wykorzystywania zwierząt i ich zabijania. przemysl miesny i mleczarski sa bezposrednio zwiazane. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Wegetarianie i Ser 08.12.05, 11:09 Tradycyjny polski (grecki, bulgarski, serbski, etc. "wschodni") bialy ser robiony byl bez zadnej podpuszczki jedynie z kwasnego mleka. Taki ser moze byc bez obawy jedzony przez wszelkiego rodzaju wegetarian. Sery "zachodnie", czyli rzymskie lub sery wikingow robione byly zawsze przy uzyciu podpuszczki. Tradycyjnie otrzymywalo sie ja z zoladkow cielecych lub prosiakow, jagniat etc. Ale podpuszczka dziala przez zawarty w niej enzym chymosin.... W dzisiejszych czasach duza ilosc podpuszczki z pewnoscia jest po prostu syntetyczna bo taki produkt jest czystszy, aktywniejszy i TANSZY. Pamietajcie rowniez, ze podpuszczke dodaje sie w proporcjach naprawde SLADOWYCH.... Na 10000 tysiecy litrow mleka bierze sie az ... 3 litry podpuszczki. A wiec jedna dziesiata trzech promili (3/10000)... Innymi slowy czyste mleko z mleczarni ktore wegetarianie kupuja do picia w domu, maja dozwolone oficjalne wieksze zanieczyszczenie wszelkiego rodzaju materia pochodzenia zwierzecego (siersc, wlosy etc)... A jak sami wiecie trafic na siersc w dzisiejszym mleku latwo nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Wegetarianie i Ser 08.12.05, 16:14 przy dobrze prowadzonej kuchni wege ser nie jest wogóle potrzebny- tyle teorii ale..... ja tak zawsze uwielbiałem sery żółte, gdy się dowiedziałem z czego i jak jest robiony..był DRAMAT...długie lata nie jadałem..aż razu pewnego pojawił się duński ser- mozzarella w pełni VEGE, potem pojawiły się inne i teraz od Święta, pozwalam sobie na ten luksus.. owszem, można przyjąć iż, wspiera się w ten sposób wykorzystywanie zwierząt... ale nie dajmy się zwariować!!! co do mleka krowiego...radzę....NIE PIĆ!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman.sworski Re: Wegetarianie i Ser 09.12.05, 20:40 co znaczy nie dajmy sie zwariowac? chyba nie dajmy sie oszukac!!!! krowy nie daja mleka ot tak! musza byc zaplodnione i po urodzeniu cielaka (jak to ssaki) dają mleko! (mleko dla cielaka, a nie dla nas!!!) a zgadnijcie co z cieleciem sie dzieje? męskie idą na rzeź (98% z nich, niektore zostaja jako rozplodowcy), zenskie idą na rzeź (niektóre mają zostać mlecznymi krowami) i płacenie za to nazywacie wegetarianizmem? chyba jako dieta... na pewno nie styl życia wolny od cierpienia! a w kwestii zdrowia przeczytajcie to! jest wiele stron! www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,1686,92017 „MLECZNY LIST : PRZESŁANIE DO MOICH PACJENTÓW” DOKTOR MEDYCYNY M. KRADJIAN ORDYNATOR ODDZIAŁU CHIRURGII PIERSI DZIAŁU CHIRURGII OGÓLNEJ OŚRODKA MEDYCZNEGO SETON W DALY NR 302 - 1800 SULLIVAN AVE. DAILY CITY, CA 94015 USA pozdrO! go vegan! Odpowiedz Link Zgłoś