Dodaj do ulubionych

jak smakuje TOFU ?

13.08.06, 14:47
skusilam sie i kupilam Ttofu wedzone Polgruntu
widzialm kilka przepis z tofu jako dodatek do salatek ale zamin sprobuje cos z
nim zrobic ciekawi mnie jaki ma smak.
Nie odwazylam sie jeszcze otworzyc paczuszki ;)

powiedzcie prosze jak smakuje tofu
i jaki byscie mi polecili przepis z wykorzystwanie tofu po raz pierwszy w zyciu.
Z czym mozna laczyc tofu a z czym nie pasuje?

bardzo dziekuje za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • are.1 Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 14:51
      W ogole nie smakuje. To smiec wciskany z wykorzystaniem tego, ze jest moda
      na soje. Poza tym jest otrzymywane sztucznie i niezdrowe.
      • nimeska Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 15:02
        ja kupilam tofu ekologiczne wiec o zadnej chemi nie moze byc mowy
        polecam ci rozniez poczytanie to co jest tofu na pl.wikipedia.org/wiki/Tofu
        • are.1 Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 15:08
          Kazdy moze napisac cokolwiek w Wikipedii i nie zawsze zostanie to poproawione
          tak, zeby odpowiadalo prawedzie.
          • nimeska Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 15:10
            coz ale tak sie sklada ze onfo podane na wikipedi na wiele wspolnego z info
            podana na opakowanie przez producenta.
            jesli tak wiele wiesz o tofu to moze powiesz mi jak smakuje ? co czego bys
            porownal jego smak ?
            • martvica Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 18:24
              Tofu zwykłe - autentycznie nie ma smaku, przynajmniej jak dla mnie. Jest
              totalnie neutralne.
              Natomiast tofu wędzone jest całkiem fajne - tylko jeśli dawno nie jadlaś niczego
              wędzonego, przygotuj się na szok - wkruszyłam trochę do makaronu z sosem
              pomidorowym, wzięłam pierwszy kęs... i pobiegłam sprawdzić zawartość garnka, czy
              przypadkiem ktoś mi nie zmieszał sosu z jakąś kiełbasą, albo czyms takim :P
              Tak więc zwykłe zjem, ale bez większej przyjemności, wędzone lubię - do kanapek
              jest fajne, jako dodatek do nadzienia np w picie czy naleśnikach, jako 'posypka'
              na sos do ryżu czy makaronów.
              pozdrawiam
              Martva
              • nimeska Re: jak smakuje TOFU ? 13.08.06, 18:42
                bardzo ci dziekuje, zachecila mnie twoja wypowiedz, dzis na kolacje tofu,
                poza tym bardzo lubie rzeczy wedzone, wszelkiego rodzaje miesa, ryby wiec mam
                nadzieje ze dzis odkryje cos nowego

pozdrawiam serdecznie
                A
      • brumbak Re: jak smakuje TOFU ? 28.01.07, 09:41
        are.1 napisał:

> W ogole nie smakuje. To smiec wciskany z wykorzystaniem tego, ze jest moda
        > na soje.
        ..........
        naucz się kultury gosciu , póki co lepiej się w ogóle

nie przeszkadzaj w rozmwie

pomysl jak byś się czul gdyby ktos widzać twoje jedzenie powiedział że jadasz
        śmiecie
        • misiu-1 Re: jak smakuje TOFU ? 28.01.07, 09:51
          brumbak napisał:

> naucz się kultury gosciu [...]
          > pomysl jak byś się czul gdyby ktos widzać twoje jedzenie powiedział że jadasz
          > śmiecie

Przypomnij b***baczku, kiedy zaprotestowałeś przeciwko mówieniu na cudze
          jedzenie "trupy", "padlina", "ścierwo" itp?
          Pewnie też pisałeś tam o nauce kultury?
          • brumbak b.pascal przywołany do porządku 28.01.07, 10:14
            stracilem na to sporo czasu ale wreszcie te chamskie posty z tego wątku zostały
            usuniete
            tkwiły tu wiele dni
            pascal uznał je za zabawne

choćby za ten numer za narazanie gości forum na stykanie sie z tak chamskimi
            tekstami powinien byc wywalony

a gdzie słowko przepraszam ?
            • b.pascal Pomyliłes wątki, Brumbaku... ;) 28.01.07, 10:49
              Chodziło o "MISO", a nie o "TOFU"... :D
              W tym wątku został ocenzurowany tylko jeden wpis, i to już dawno, bo zawierał
              link do konkurencji. Natomiast o usunięcie wpisu, który masz na myśli, możesz
              nadal walczyć, bo on jest tam, gdzie był. :)
              Natomiast o słowie "przepraszam" możemy porozmawiać, kiedy Ty nauczysz się go
              używać, bo masz do tego zdecydowanie więcej powodów niż ja. :)
              • brumbak Re: Pomyliłes wątki, Brumbaku... ;) 28.01.07, 11:32
                cóż , taki to moderator na poziomie "używanego papieru toaletowego"

takimi zabawnymi tekstami toi rzucają prymitywne malolaty z podstawówki- to
                wlasnie poziom pascala :((((
      • brumbak Re: jak smakuje TOFU ? 28.01.07, 16:06
        are.1 napisał:

> W ogole nie smakuje. To smiec wciskany z wykorzystaniem tego, ze jest moda
        > na soje. Poza tym jest otrzymywane sztucznie i niezdrowe.
        .............\???????
        ignorant jakis albo uprzedzony

tofu to podstawa zdrowej kuchni okinawskiej
        mieszkańcy złsyną ze zdrowia i dlugowieczności

www.associatedcontent.com/article/3541/the_okinawa_diet_the_key_to_longevity.html
        Okinawa’s have remarkably clean arteries and low cholesterol. Heart disease,
        breast cancer and prostate cancer are rare. This can be attributed to the
        Okinawans mostly plant based diet that includes fish and soy foods with a
        variety of vegetables and a moderate amounts of good fats.
        They consume locally grown vegetables and large quantities of tofu

(high protein, low-fat, calcium, vitamin E) and seaweed (higher in vitamin and
        minerals than land vegetables). In addition, they also enjoy regular physical
        activity, a low-stress lifestyle, as well as strong community and social support.
    • ola787 kotlety 13.08.06, 21:26
      samo-bezsmakowe.
      Zrobilam dzis kotlety z tofu-
      pokruszone tofu+cebulka+pieprz+sol+jajko+bulka tarta.
      pomieszalam razem otoczylam bulka tarta i smazylam.wyszly naprawde pyszne.mocno
      przyprawione i zdecydowany smak.polecam.
      • nimeska Re: kotlety 14.08.06, 10:00
        a czy cebulke wczesniej obsmazasz ?
        zakladam ze tofu w mniej wiecej takiej samej proporcji jak by sie z miesa
        zrobilo kotlety?
        • martvica Re: kotlety 15.08.06, 11:25
          Do takich kotletów bym jeszcze dorzuciła czosnek, bo dla mnie jak coś bez
          czosnku to mdłe :)
          • nimeska Re: kotlety 13.11.06, 13:38
            martvica napisała:

> Do takich kotletów bym jeszcze dorzuciła czosnek, bo dla mnie jak coś bez
            > czosnku to mdłe :)

zrobilam tak jak radzilyscie :)
            bylo super
            i czosnek tez dorzucilam i troszke sera zoltego startego obtoczylam w jajku i w
            bulce i posmazylam takie maluskie kotleciki - krokieciki
            mnia

a tofu starlam na tarce o dobrobych oczkach :D
            dziekuje za rade :)
    • theagata Re: jak smakuje TOFU ? 15.08.06, 14:28
      tofu jedwabiste firmy Solida - czyste naturalne delikatne o bardzo subtelnym
      smaku dla osób lubiących zdecydowane smaki wydaje się być "bez smaku" ja nie
      używam żadnych przypraw więc dla mnie najlepsze.
      tofu jedwabiste wyjmuję z woreczka foliowego w którym pływa sobie w wodzie i
      ucieram z odtłuszczonym jogurtem naturalnym bez cukru na jednolitą masę, to
      jest podstawa, do tego warzywka (co kto lubi - brokuły marchewka pomidory)
      kawałek chleba i ... smacznego :)
      • karmin-cynober Re: jak smakuje TOFU ? 19.08.06, 16:46
        Najbardziej lubie zwyczajne smazone plasterki. Wrzucam na makoron z sosem.
      • martvica Re: jak smakuje TOFU ? 20.08.06, 19:49
        Ja jestem z tych, co twarogu nie zjedzą, bo mdły i be. Nawet z dowolna ilścią
        warzyw, w tym cebuli, czosnku i rzodkiewki. Fetę już tak. Jogurt naturalny bez
        dodatku czosnku albo owoców, albo nie leżący koło wściekle ostrej hinduskiej
        potrawy - tez nie bardzo.
        Jeśli ktos ma tak samo - polecam doprawić tofu naturalne. Bardzo, bardzo mocno :)
        Pozdrówki :)
        Martva
        • nessska Re: jak smakuje TOFU ? 21.08.06, 09:48
          no ja właśnie przez identyczne zboczenie (również czsnkowe hehe) chyba
          zniechęciłam de wege jedną osobę ;) - kolegę, który "dziabnął" mi z talerza
          kotleta z soczewicy i "zionął ogniem" przez następny kwadrans. A mógł poczekać
          na ostrzeżenie ;)
    • aarahja Re: jak smakuje TOFU ? 10.09.06, 18:37
      Za samym, niedoprawionym tofu nie przepadam. Natomiast mogę polecić Ci moją
      dzisiejszą próbę: rozdrobnione tofu+starte podsmażone pieczarki z
      cebulą+kiszony ogórek drobno pokrojony i dużo natki pietruszki. Przełożyłam tą
      masą zapiekankę ziemniaczną, ale pewnie dobre byłyby też kotlety lub krokiety.
    • brumbak Re: jak smakuje TOFU ? 28.09.06, 20:57
      samo tofu nie ma zbyt wykwintnego smaku,
      ale pojawiło się tofu "wędzone" marynowane
      w Czechach produkuja wiele innych odmian smakowych tofu
    • asiabed Re: jak smakuje TOFU ? 28.09.06, 21:24
      ja dzis usmazylam wedzone tofu w panierce jajecznej i bulce tartej. Sama bylam
      ciekawa efektu koncowego. wyszlo calkiem smacznie :) bardzo smakuje mi takze
      pasto-salatka z tofu naturalnego podziobanego widelcem, z dodatkiem pokrojonego
      drobno ogorka kiszonego, pomidorka, rzodkiewki. do tego odrobinka pieprzu
      ziolowego i troche oleju lnianego. pychotka. mozna samo wcinac lub smarnac tym
      cosikiem chlebek pelnoziaristy lub chrupki.
      robie sobie takze czasem salatke caprese z tofu, trzeba tylko troszke osolic
      plasterki (jak ktos lubi slone) i posypac pieprzem (ja stosuje tylko pieprz
      ziolowy, soli nie daje), do tego oczywiscie pomidor i olej zimnotloczony
      (lniany, sloecznikowy, albo oliwa z oliwek), mozna dodac kielki swieze. i mniam.
      pozdarwiam
    • polityczka1 [...] 21.10.06, 00:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dziewuszysko Re: jak smakuje TOFU ? 25.10.06, 18:41
      samo bleeeee nawet wedzone...ja mialam odruch wymiotny

ale w kilku chinskich knajpach poluszki lizac :D
      czyli tylko dobrze przyrzadzone!!!
    • pol-nick Re: jak smakuje TOFU ? 25.10.06, 19:09
      Tofu można podawać na różne sposoby.
      Jednak smak tofu zależy od jego przygotowania. Klasycznie, do sojowego soku
      powinno się dodać specjalny rodzaj grzybka i stosowne ziele. Wtedy będzie
      lekkostrawne i łatwiejsze w przechowaniu.
      • fraulein w kanjpie japonskiej 13.11.06, 11:50
        podaja smazone tofu w panierce, z sosem sojowym, z marynowanym imbirem, dobre to
        cholernie
        poza tym jest tez sushi z tofu, ale nie probowalam
    • vegol mój przepis na wędzone tofu 28.01.07, 09:22
      1. Kapuśniak - podsmażam (z)wędzone ;) tofu na patelni z cebulką, w tym czasie
      już gotują się ziemniaczki pokrajane w słupki (do zupy), do których - gdy już są
      miękkie - dodaję kiszoną kapustę i na koniec tofu z cebulką;
      2. Fasolka po bretońsku - białą fasolę(ja biorę z puszki)mieszam z koncentratem
      pomidorowym i podduszonym na oleju tofu. Polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka