Dodaj do ulubionych

Danio się skiepściło

26.02.07, 11:45
Uwaga, Drodzy - dotychczasowy mój wegetariański
(bo bez syfów) przysmak został wzbogacony o żelatynę wieprzową
i skrobię modyfikowaną.
Smacznego (czegoś innego :)
Obserwuj wątek
    • zamyslona4 Re: Danio się skiepściło 26.02.07, 13:46
      niestety potwierdzam....

ale nei wiem czy na pewno wszytkie czy tylko waniliowy? bo cos mi sie ostatnio
      wydawalo ze jagodowy nei mial zelatyny. po co dodali ten syf do tak dobrego
      serka? ;/
      • slawekopty Re: Danio się skiepściło 26.02.07, 13:58
        zamyslona4 napisała:

>po co dodali ten syf do tak dobrego
        > serka? ;/

Dodaję się to dla uzyskania poządanej konsystencji ;) notabene cały czas to dodają tylko nie zawsze pisza ;P
        • zamyslona4 Re: Danio się skiepściło 26.02.07, 14:09
          polecam troszke poczytac o substancjach dodawanych w celu uzyskania konsystencji
          nie tylko jest to zelatyna
      • slawekopty P.S. wyczułaś w smaku ?? 26.02.07, 14:00
      • ggigus Danio ma od zawsze zelatyne, ludzie!!! tyle ze wcz 26.02.07, 17:22
        esniej mozna ja bylo oznaczyc E cos tam, a teraz trzeba pisac: zelatyna.
        bo EU kocha wege, bo my wege nie przyczyniamy sie do emisji metanu!
        pozdrowka
        • slawekopty Re: Danio ma od zawsze zelatyne, ludzie!!! tyle z 26.02.07, 21:22
          ggigus napisała:

>bo my wege nie przyczyniamy sie do emisji metanu!

Jeżu ;) a co emitujecie ???? od razu pentan ? butan ? a moze etan ;P
          • ggigus no slawku, zgaduj, bo jak widac, malo czytasz 26.02.07, 22:41
            jakie zwierzatko tak chetnie zjadane, emituje metan?
            pomysl, a potem napisz
            • slawekopty Re: no slawku, zgaduj, bo jak widac, malo czytasz 27.02.07, 08:16
              Będę zgadywał ;) to wegetarianin !!

P.S.
              z czego widzisz że ktoś mało czyta ??
              • rd1993 Re: no slawku, zgaduj, bo jak widac, malo czytasz 27.02.07, 11:15
                slawekopty napisał:
                > P.S.
                > z czego widzisz że ktoś mało czyta ??

z Twoich wypowiedzi...
                • slawekopty Re: no slawku, zgaduj, bo jak widac, malo czytasz 27.02.07, 11:29
                  rd1993 napisała:

> z Twoich wypowiedzi...

Genialne ;P
                  • ggigus o metanie bylo ostatnio glosno, wiec naprawde mal 27.02.07, 14:35
                    lo czytasz
                    • slawekopty Re: o metanie bylo ostatnio glosno, wiec naprawd 27.02.07, 15:13
                      Krówko droga nie rozumiecie ;( ale błagam nie proście mnie o tłumaczenie ;P

P.S.
                      nadal nie wiesz ile czytam ;)
                      • ggigus ja cie o nic nie prosze, slawku, to ty nie wiesz, 27.02.07, 15:15
                        o czym mowa
                        ale to nie moj problem
                        pa pa
                        • slawekopty Re: ja cie o nic nie prosze, slawku, to ty nie wi 27.02.07, 15:16
                          ggigus napisała:

> o czym mowa
                          > ale to nie moj problem
                          > pa pa

Tak tak oczywiście ;)

paps ;)
                      • rd1993 Re: o metanie bylo ostatnio glosno, wiec naprawd 27.02.07, 20:34
                        slawekopty napisał:

> Krówko droga nie rozumiecie ;( ale błagam nie proście mnie o tłumaczenie ;P
                        >
                        > P.S.
                        > nadal nie wiesz ile czytam ;)

boszszs co za błyskotliwość....
                        • slawekopty Re: o metanie bylo ostatnio glosno, wiec naprawd 27.02.07, 20:49
                          rd1993 napisała:
                          >
                          > boszszs co za błyskotliwość....

Nio ;)
          • misiu-1 Re: Danio ma od zawsze zelatyne, ludzie!!! tyle z 27.02.07, 12:10
            Wychodzi na to, że to bardzo dobrze, że Amerykanie przetrzebili bizony. Od razu
            emisja metanu im zmalała.
            • ggigus ty tez za malo czytasz... 27.02.07, 14:36

• rd1993 Re: Danio ma od zawsze zelatyne, ludzie!!! tyle z 27.02.07, 20:35
              misiu-1 napisał:

> Wychodzi na to, że to bardzo dobrze, że Amerykanie przetrzebili bizony. Od razu
              >
              > emisja metanu im zmalała.
              >

misiu jak zwykle trzepie błyskotliwymi wznioskami
              • misiu-1 Re: Danio ma od zawsze zelatyne, ludzie!!! tyle z 27.02.07, 20:51
                Wnioski są proste - w XIX wieku w Ameryce żyło mniej więcej tyle tyle bizonów,
                ile obecnie wynosi pogłowie bydła - ok. 100mln. Wniosek z tego taki, że emisja
                metanu z jednego źródła wzrosła, ale z drugiego spadła w podobnej skali. Nie ma
                się czym martwić.
                • ggigus alez misu, bizonow nie ma, sa krowy i twoje wylicz 27.02.07, 22:30
                  enia wziely w leb!
                  • dzioucha_z_lasu Re: alez misu, bizonow nie ma, sa krowy i twoje w 02.03.07, 11:45
                    Nie wzięły - były bizony i emitowały, nie było krów. Traz są krowy i emitują, a
                    nie ma bizonów. Ja nie wiem, ze zrozumieniem czego znowu masz problem..
    • brzoskwinie Re: Danio się skiepściło 26.02.07, 15:14
      załamka - to był naprawdę dobry serek...
      Jak widać, koncerny mają wegetarian gdzieś.
      Swoją drogą, w stanach jadłem jogurt sojowy :)
      Pzdr
    • vegol Re: Danio się skiepściło 26.02.07, 17:37
      a w ogóle jakaś firma w Polsce produkuje takie rzeczy bez żelatyny? wydaje mi
      się, że zawsze dodają jak nie do serków, to do jogurtów albo na odwrót :(
      a jogurty sojowe widziałam, ale nie odważyłam się spróbować ;)
      • ggigus co do jog. sojowych - zaluj, sa dobre 26.02.07, 17:52

• nastkaa77 Re: co do jog. sojowych - zaluj, sa dobre 26.02.07, 21:55
          ja tam donowo nigdy nie jadalam.
          i dobrze:) bo sa tez strasznie tluste
          nie to ze jestem jakis fat freak, bo nie,

;)
    • brzoskwinie Przestańcie odchodzić od tematu 27.02.07, 14:43
      Otóż (z obserwacji) danio intenso (ale nie każde)
      nie ma żelatyny ani skrobi.
      Dotychczas intenso było identyczne ze zwykłym daniem.
      Droższe po prostu.
      Teraz to nie-intenso będzie pełne syfu, a intenso-nie :)
      • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 27.02.07, 20:22
        przejrzalam dzi sserki homo z ciekawosci- i co ciekawe te pochodzace z malych
        wytworni sa na niezwierzecych. a danio _no i oczywiscie bakoma, ci to
        wpieprzaja wszedzie, ale co sie dziwic, skoro to "krola zelatyny' ;) - w
        homosiach maja.
        -------------------
        Ludzie pełni kompleksów sa najbardziej nietolerancyjni...
      • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 27.02.07, 20:37
        brzoskwinie napisał:

> Otóż (z obserwacji) danio intenso (ale nie każde)
        > nie ma żelatyny ani skrobi.
        > Dotychczas intenso było identyczne ze zwykłym daniem.
        > Droższe po prostu.
        > Teraz to nie-intenso będzie pełne syfu, a intenso-nie :)

intenso czy nie intenso
        każde na mleku
        a wiesz jak sie pozyskuje mleko we współczesnych hodowlach ?
        • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 27.02.07, 20:50
          rd1993 napisała:

> intenso czy nie intenso
          > każde na mleku
          > a wiesz jak sie pozyskuje mleko we współczesnych hodowlach ?

oki oki- wiemy wiemy
          ale jednak zelatyna a mleko to dwie rozne parafie
          • ggigus ale to samo cierpienie! 27.02.07, 22:31

• rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 27.02.07, 22:49
            zamyslona4 napisała:

> oki oki- wiemy wiemy
            > ale jednak zelatyna a mleko to dwie rozne parafie
            >

mleko od mućki babci stasi to faktycznie inna parafia niż żelatyna
            ale mleko ze współczesnej hodowli to ta sama parafia niestety...
            • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 00:03
              no w sumie to moze ja bardziej i dluzej boli... ale jednak nie zabija, bez
              przesady.
              nie nie- sorry ale weganka nie jestem i blagam- nie przekonujcie mnie ze
              mleko=zelatyna.
              • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 12:21
                zamyslona4 napisała:

> no w sumie to moze ja bardziej i dluzej boli... ale jednak nie zabija, bez
                > przesady.
                > nie nie- sorry ale weganka nie jestem i blagam- nie przekonujcie mnie ze
                > mleko=zelatyna

zamyslona ależ właśnie sęk w tym że warunki i sposób pozyskiwania mleka (w
                duzych współczesnych hodowlach) świadczą że towarzyszy mu jednak zabijanie
                to nie to samo co widujesz w tradycyjnych gospodarstwach
                gdzie krówki żyją sobie w oborze i są wypasane na zielonej trawce
                to nie rozczulanie sie nad tym czy dojenie boli czy nie
                to nie kwestia czy ją bardziej boli
                krowe która ma dawać mleko regularnie sie zapładnia żeby miała cielaczki
                cielaczki idą na mięsko...
                nadnaturalna eksploatacja powoduje że krowy cierpią na zapalenia
                żyją w ciasnych zagrodach - rzadko albo wcale wyprowadzane na trawe
                krowy niezdolne juz do dojenia itak idą na ubój...

• default Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 12:35
                  Nie znam tematu metod hodowli krów mlecznych, ale coś tam słyszałam, że jednak
                  takie trzymanie krów cały czas w ciasnej oborze, bez wychodzenia na trawę daje
                  opłakane skutki - krowy chorują, mleczność spada. I odchodzi się od takich
                  sposobów. Mówię na podstawie doświadczeń mojej szwagierki, która od lat hoduje
                  krowy mleczne - właśnie z takiej obory typu "taśma produkcyjna" wróciła do
                  starych sposobów "mućka babci stasi", bo jej krowy ciągle chorowały. Teraz mają
                  ogromną oborę bez zagród - chodzą luzem, poza tym są regularnie wypuszczane na
                  pastwisko. Dają mleko bardzo wysokiej jakości, wykorzystywane do produkcji
                  parmezanu. Tak że myślę sobie, że nie jest w interesie hodowcy znęcać się nad
                  krowami, bo tylko na tym straci.
                  • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 12:45
                    wlasnie aby polaczyc hodowle masowa z niechorowalnosci krow, "karmi" sie je
                    hormonami i antybiotykami- tak jak niektorzy biora na zapas tabletke na bol
                    glowy codziinie, tak te krowy na zapas wspiera sie antyboitykami.
                    podobniez inne hodowlane zwierzaczki.
                    widzialas z lotyu ptaka haktery pana poszukiwanego rzeznika senatora S.? jesli
                    tak to powiedz mi, czy poza giga budynkami widzials jakies zwierztaka pasace
                    sie samopas? :)
                    • brzoskwinie Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 12:50
                      kłania się meatrix :)
                      themeatrix.com
                      • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 14:05
                        brzoskwinie napisał:

> kłania się meatrix :)
                        > themeatrix.com

dlaczego ?
                    • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 15:11
                      zamyslona4 napisała:

> wlasnie aby polaczyc hodowle masowa z niechorowalnosci krow, "karmi" sie je
                      > hormonami i antybiotykami

Nieprawda, nie karmi się. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                      • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 15:14
                        misiu-1 napisał:
                        > Nieprawda, nie karmi się. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

prawda - karmi sie
                        nie wprowadzaj ludzi w błąd
                        • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 15:55
                          rd1993 napisała:

> misiu-1 napisał:
                          > > Nieprawda, nie karmi się. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                          >
                          > prawda - karmi sie
                          > nie wprowadzaj ludzi w błąd

Nieprawda, nie karmi się. Używanie hormonów, sterydów i antybiotyków jako
                          dodatków do pasz jest we Wspólnocie Europejskiej NIELEGALNE.
                          • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:04
                            misiu-1 napisał:
                            >
                            > Nieprawda, nie karmi się. Używanie hormonów, sterydów i antybiotyków jako
                            > dodatków do pasz jest we Wspólnocie Europejskiej NIELEGALNE.

łapówkarstwo jest też NIELEGALNE
                            a w Polsce ciągle powszechne

• zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:07
                            misiu-1 napisał:

> rd1993 napisała:
                            >
                            > > misiu-1 napisał:
                            > > > Nieprawda, nie karmi się. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                            > >
                            > > prawda - karmi sie
                            > > nie wprowadzaj ludzi w błąd
                            >
                            > Nieprawda, nie karmi się. Używanie hormonów, sterydów i antybiotyków jako
                            > dodatków do pasz jest we Wspólnocie Europejskiej NIELEGALNE.
                            >

w polsce aborcja na zyczenie tez jest nielegalna. i co? nie ma aborcji w
                            polsce?
                            • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 17:00
                              Jeśli któraś z Was ma dowody na to, że w Polsce dodaje się nielegalnych środków
                              do pasz, to proszę je podać. Prokuratura chętnie się z nimi zapozna. Jeśli
                              jednak dowodów nie macie, Wasze wypowiedzi są tylko wytworami Waszej fantazji.
                              • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 17:14
                                misiu-1 napisał:

> Jeśli któraś z Was ma dowody na to, że w Polsce dodaje się nielegalnych
                                środków
                                >
                                > do pasz, to proszę je podać. Prokuratura chętnie się z nimi zapozna. Jeśli
                                > jednak dowodów nie macie, Wasze wypowiedzi są tylko wytworami Waszej
                                fantazji.
                                >

ktore przeopraszam? uparcie twierdzisz ze NIELALNE oznacza NIEISTNBIEJACE.
                                potrzebujesz lduzszej listy zeczy nielegalnych a wystepujacych?
                                • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 17:26
                                  zamyslona4 napisała:

> ktore przeopraszam? uparcie twierdzisz ze NIELALNE oznacza NIEISTNBIEJACE.
                                  > potrzebujesz lduzszej listy zeczy nielegalnych a wystepujacych?

Pomyśl logicznie. Po pierwsze - nie mając dowodów nie masz prawa wygłaszać
                                  takich twierdzeń. Po drugie - przypadek naruszenia jednego przepisu nie daje Ci
                                  najmniejszych podstaw do twierdzenia, że wszystkie inne też są łamane.
                                  Zwłaszcza, że obecność nielegalnych środków jest łatwa do wykrycia przez
                                  rutynową kontrolę, odwrotnie niż w przypadku aborcji czy korupcji. Po trzecie -
                                  incydentalne przypadki, o których możemy PRZYPUSZCZAĆ, że się zdarzają
                                  (przypuszczenie nie daje podstaw do formułowania tez), nie uzasadniają
                                  twierdzenia, że "zwierzęta karmi się.. itd.". Takie twierdzenie jest
                                  manipulacją, ponieważ w sposób zamierzony sugeruje powszechność takich praktyk.
                                  • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 21:22
                                    załóżmy że chciałoby mi sie pofatygować i pozbierac konkretne dane
                                    hodowli gdzie podobne praktyki mają miejsce
                                    powiedz mi DLACZEGO miałabym współpracować z mięsożercami żeby dbac o jakośc ich
                                    mięsa ?

jesz te świństwa - Twoja strata
                                    nie bede donosić - dla Ciebie misiu
                                    • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 21:26
                                      rd1993 napisała:

> załóżmy że chciałoby mi sie pofatygować i pozbierac konkretne dane
                                      > hodowli gdzie podobne praktyki mają miejsce powiedz mi DLACZEGO miałabym
                                      > współpracować z mięsożercami żeby dbac o jakośc ich mięsa ?

Załóżmy, że mam w du...żym poważaniu twoją współpracę. Od tego są odpowiednie
                                      służby kontrolne, które sobie poradzą bez twojej pomocy.

> jesz te świństwa - Twoja strata

Nie, kotku. Jem same dobre rzeczy.

> nie bede donosić - dla Ciebie misiu

Pewnie, że nie będziesz, bo nie masz o czym donosić.
                                      • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 21:41
                                        misiu-1 napisał:
                                        > Załóżmy, że mam w du...żym poważaniu twoją współpracę. Od tego są odpowiednie
                                        > służby kontrolne, które sobie poradzą bez twojej pomocy.

to po co naciągasz na konkretne adresy
                                        skoro w "du...żym poważaniu masz" ?
                                        a Twoja wiara w "odpowiednie służby kontrolne".... ha!
                                        misiu nie rozśmieszaj
                                        chyba w róznych polskach zyjemy!

> Nie, kotku. Jem same dobre rzeczy.

nie kotku
                                        jeśli nakniesz sie na "nielegalną" zawartosc mięska to nawet nie bedziesz świadomy
                                        jakie paskudztwa wchłaniasz
                                        nie zrozum mnie źle misiu ale ta historia w usa niedawno
                                        o psychopacie masarniku który zamordowane ofiary przerobił w kiełbaski
                                        sorry że tak skrajnie - ale takie przypadki są
                                        mimo że NIELEGALNE - w mięsie łatwo ukryć takie rzeczy
                                        badania "specjalnych służb" nic nie pomogły...
                                        mięso dostało sie do konsumpcji konsumentów takich jak Ty...
                                        • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:06
                                          rd1993 napisała:

> to po co naciągasz na konkretne adresy
                                          > skoro w "du...żym poważaniu masz" ?

Po to, żeby pokazać, że uprawiasz pustosłowie.

> a Twoja wiara w "odpowiednie służby kontrolne".... ha!
                                          > misiu nie rozśmieszaj chyba w róznych polskach zyjemy!

Była już o tym rozmowa. Jeżeli uważasz, że te służby nie działają, to bój się
                                          sama o siebie, bo ciebie to dotyczy tak samo, jak mnie.

> nie kotku jeśli nakniesz sie na "nielegalną" zawartosc mięska to nawet nie
                                          > bedziesz świadomy jakie paskudztwa wchłaniasz

A ty jesteś świadoma, jakie paskudztwa zjadasz w swojej wegetariańskiej paszy?

> nie zrozum mnie źle misiu ale ta historia w usa niedawno
                                          > o psychopacie masarniku który zamordowane ofiary przerobił w kiełbaski
                                          > sorry że tak skrajnie - ale takie przypadki są
                                          > mimo że NIELEGALNE - w mięsie łatwo ukryć takie rzeczy
                                          > badania "specjalnych służb" nic nie pomogły...
                                          > mięso dostało sie do konsumpcji konsumentów takich jak Ty...

Takie przypadki zdarzają się wielokrotnie rzadziej niż katastrofy samolotów.
                                          Jednak wszyscy są zgodni, że podróż samolotem to najbezpieczniejsza forma
                                          komunikacji. W dodatku poza lekkim niesmakiem nie ma powodów do paniki.
                                          Zagrożenia zdrowia z tego powodu nie ma.
                                          • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:17
                                            misiu-1 napisał:
                                            >poza lekkim niesmakiem nie ma powodów do paniki.
                                            > Zagrożenia zdrowia z tego powodu nie ma

masz racja
                                            jak sie itak je mięso
                                            to w okolicznościach natknięcia sie na mięso ludzkie
                                            poza "lekkim niesmakiem" nic złego sie nie stanie...

• misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:24
                                              rd1993 napisała:

> masz racja
                                              > jak sie itak je mięso
                                              > to w okolicznościach natknięcia sie na mięso ludzkie
                                              > poza "lekkim niesmakiem" nic złego sie nie stanie...

Oczywiście. Jeśli gdzieś przydarzy się, że przy produkcji jakiejś
                                              wegetariańskiej sałatki maszyna utnie pracownikowi palec i poszatkuje go,
                                              wzbogacając nieco skład wyrobu, też nic złego się nie stanie. Poza lekkim
                                              niesmakiem, kiedy przy talerzu sałatki dowiesz się o tym z wiadomości TV.
                                              • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:27
                                                horrory opowiadasz

mimo wszystko problem mnie nie dotyczy bo sałatki jem tylko i wyłacznie
                                                własnej domowej roboty
                                                w podróży własny prowiant lub głodówka oczyszczająca ;-)
                                                • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:44
                                                  rd1993 napisała:

> horrory opowiadasz

Czemuś wydawało mi się, że lubisz horrory. Zresztą to nie musi byc od razu
                                                  ludzki palec. Znajomy opowiadał mi kiedyś, że z rana, przy włączaniu maszyn,
                                                  sporadycznie zdarzało się, że słychać było piski gryzoni. Smacznego.

> mimo wszystko problem mnie nie dotyczy bo sałatki jem tylko i wyłacznie
                                                  > własnej domowej roboty w podróży własny prowiant lub głodówka oczyszczająca ;-

Znamy, znamy. Wszyscy wegusie sami robią sobie swoje jedzonko, wyłącznie ze
                                                  świeżych warzyw i owoców, a gotowych przetworów nigdy w życiu nie jedzą. Nawet
                                                  chlebek sami sobie pieką z własnoręczni, bez środków ochrony roślin
                                                  wyhodowanego zboża. "Był młody, który życie wstrzemięźliwie pędził;
                                                  Był stary, który nigdy nie łajał, nie zrzędził..."
                                                  • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 22:51
                                                    misiu-1 napisał:
                                                    >Znamy, znamy. Wszyscy wegusie sami robią sobie swoje jedzonko, wyłącznie ze
                                                    >świeżych warzyw i owoców, a gotowych przetworów nigdy w życiu nie jedzą. Nawet
                                                    >chlebek sami sobie pieką z własnoręczni, bez środków ochrony roślin
                                                    >wyhodowanego zboża. "Był młody, który życie wstrzemięźliwie pędził;
                                                    >Był stary, który nigdy nie łajał, nie zrzędził..."

dobrze że znasz
                                                    znaczy że już zdajesz sobie sprawe jak małe prawdopodobieństwo
                                                    napatoczenia sie na cośNieTak w takim jedzonku jest ;-)
                                                  • misiu-1 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 23:28
                                                    rd1993 napisała:

> dobrze że znasz
                                                    > znaczy że już zdajesz sobie sprawe jak małe prawdopodobieństwo
                                                    > napatoczenia sie na cośNieTak w takim jedzonku jest ;-)

LOL.
                                                    To dobrze, żeś wszystko zrozumiała, jak należy. Dalibóg, nie wiem, czego u
                                                    ciebie więcej - inteligencji, czy oczytania. :-)
                                                  • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 01.03.07, 07:54
                                                    misiu-1 napisał:
                                                    > LOL.
                                                    > To dobrze, żeś wszystko zrozumiała, jak należy. Dalibóg, nie wiem, czego u
                                                    > ciebie więcej - inteligencji, czy oczytania. :-)

ehh
                                                    podnietki misia ;-)
                  • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 13:54
                    default napisała:

> Nie znam tematu metod hodowli krów mlecznych, ale coś tam słyszałam, że jednak
                    > takie trzymanie krów cały czas w ciasnej oborze, bez wychodzenia na trawę daje
                    > opłakane skutki - krowy chorują, mleczność spada. I odchodzi się od takich
                    > sposobów. Mówię na podstawie doświadczeń mojej szwagierki, która od lat hoduje
                    > krowy mleczne - właśnie z takiej obory typu "taśma produkcyjna" wróciła do
                    > starych sposobów "mućka babci stasi", bo jej krowy ciągle chorowały. Teraz mają
                    >
                    > ogromną oborę bez zagród - chodzą luzem, poza tym są regularnie wypuszczane na
                    > pastwisko. Dają mleko bardzo wysokiej jakości, wykorzystywane do produkcji
                    > parmezanu. Tak że myślę sobie, że nie jest w interesie hodowcy znęcać się nad
                    > krowami, bo tylko na tym straci.

dokładnie tak tez uważam
                    BEZ SENSU psuć mleko
                    i cieszy że hodowcy wracają do tradycyjnych hodowli

ponieważ jednak nie mam pewności w jaki sposób pozyskuje sie mleko w jogurtach,
                    serach - wole z niego nie korzystać
                • zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 12:38
                  rd1993 napisała:

> zamyslona4 napisała:
                  >
                  > > no w sumie to moze ja bardziej i dluzej boli... ale jednak nie zabija, be
                  > z
                  > > przesady.
                  > > nie nie- sorry ale weganka nie jestem i blagam- nie przekonujcie mnie ze
                  > > mleko=zelatyna
                  >
                  > zamyslona ależ właśnie sęk w tym że warunki i sposób pozyskiwania mleka (w
                  > duzych współczesnych hodowlach) świadczą że towarzyszy mu jednak zabijanie
                  > to nie to samo co widujesz w tradycyjnych gospodarstwach
                  > gdzie krówki żyją sobie w oborze i są wypasane na zielonej trawce
                  > to nie rozczulanie sie nad tym czy dojenie boli czy nie
                  > to nie kwestia czy ją bardziej boli
                  > krowe która ma dawać mleko regularnie sie zapładnia żeby miała cielaczki
                  > cielaczki idą na mięsko...
                  > nadnaturalna eksploatacja powoduje że krowy cierpią na zapalenia
                  > żyją w ciasnych zagrodach - rzadko albo wcale wyprowadzane na trawe
                  > krowy niezdolne juz do dojenia itak idą na ubój...
                  >

uwierz mi - wiem to wszytsko. na wlasne oczy widzialm jak to wyglada.
                  chodzi mi tylko o to, ze jelsi postawimy znak rownosci miedzy mlekiem a
                  zalatyna, to musimy tez postawic znak rownosci miedzy serem a wedlina, a na to
                  sio enei zgodze. ale nie narzucam swojego spojrzenia, staram sie poporstu nie
                  popadac w skrajnosci. :)
                  • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 14:05
                    zamyslona4 napisała:
                    > uwierz mi - wiem to wszytsko. na wlasne oczy widzialm jak to wyglada.
                    > chodzi mi tylko o to, ze jelsi postawimy znak rownosci miedzy mlekiem a
                    > zalatyna, to musimy tez postawic znak rownosci miedzy serem a wedlina, a na to
                    > sio enei zgodze. ale nie narzucam swojego spojrzenia, staram sie poporstu nie
                    > popadac w skrajnosci. :)

co??? i Ty to mówisz zamyslona ???!
                    "skrajności" ???
                    przeciez nie chodzi o filozofowanie na ten temat
                    puste debaty - jakie znaczenie ma czy znak równości czy drobna różnica

jeśli *niezgode na TAKI sposób produkcji mleka nazywasz "skrajnością"
                    (bo problem tkwi w samej produkcji)
                    to mówisz tak samo jak Ci którzy niejedzenie mięsa nazywają też "skrajnością"...

*niezgoda - czyli nie korzystanie z TAKIEGO nabiału

• zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 15:49
                      rd1993 napisała:

> zamyslona4 napisała:
                      > > uwierz mi - wiem to wszytsko. na wlasne oczy widzialm jak to wyglada.
                      > > chodzi mi tylko o to, ze jelsi postawimy znak rownosci miedzy mlekiem a
                      > > zalatyna, to musimy tez postawic znak rownosci miedzy serem a wedlina, a
                      > na to
                      > > sio enei zgodze. ale nie narzucam swojego spojrzenia, staram sie poporstu
                      > nie
                      > > popadac w skrajnosci. :)
                      >
                      > co??? i Ty to mówisz zamyslona ???!
                      > "skrajności" ???
                      > przeciez nie chodzi o filozofowanie na ten temat
                      > puste debaty - jakie znaczenie ma czy znak równości czy drobna różnica
                      >
                      > jeśli *niezgode na TAKI sposób produkcji mleka nazywasz "skrajnością"
                      > (bo problem tkwi w samej produkcji)
                      > to mówisz tak samo jak Ci którzy niejedzenie mięsa nazywają
                      też "skrajnością"..
                      > .
                      >
                      >
                      > *niezgoda - czyli nie korzystanie z TAKIEGO nabiału
                      >

ja to mowie, gdyz wlasnie udowadnianie ze mloko= zelatyna, wedlina= ser,
                      powoduje iz poznije mowi sie ze chleb= mieso bo zabija drobne zwierzeta.
                      dla mnei i ten pierwszy = i ten drugi = nie sa wlasciwe.
                      powiedzmy inaczej- gdybym sama wydoila mleko- to bym je wypila, ale zabitego w
                      zaden sposob zwierzecia nie zjem.
                      choc - abys troche zlagodniala po moimposcie- chcemy z moim mezczyzna
                      zamieszkac na wsi. maja byc swinki (2, oczywiscie bez finalnej konsumpcji :),
                      kurki na jajka, pszczolki. ale nie krowa, gdyz .... aby dawala mleko trza by ja
                      zapladniac i cos robic z tym dzidziusiem...
                      wiem o tym wsyztskim, dlatego prawie nie spozywam mleka, moj mezczyzna budynie
                      tylko na owsianym lub sojowym wiec ja sila rzeczy tez.
                      ALE pomimo 9a moze wlansie dlatego?) nie zgodze sie na porownanie zelatyny do
                      mleka :)
                      • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:24
                        dlaczego "złagodniała" ?
                        zamyslona nie traktuj naszej wymiany pogladów jako atak czy cos w tym rodzaju
                        przeciez nie o to chodzi

a co do równości pomiędzy żelatyną a serem
                        nie widze tu porównania do
                        "chleb= mieso bo zabija drobne zwierzeta"
                        bo zabijania drobnych zwierząt w procesie produkcji ziarna na chleb
                        nie możemy uniknąć
                        bo coś jesc musimy

a zabijania i męczenia krów
                        spokojnie możemy uniknąć
                        bo nie musimy jeść nabiału
                        a jesli to za trudne
                        przeciez można uważać skąd sie bierze mleko - i kupowac tylko ze 100% pewnych
                        źródeł (tradycyjne hodowle)

zważywszy na okoliczności w jakich produkowane jest mleko w tych nietradycyjnych
                        hodowlach sprowadzenie go do znaku równości z żelatyną nasuwa sie samo
                        a wręcz jest gorsze
                        bo kości z których jest żelatyna są produktem ubocznym
                        (raczej) nie zabija sie dla samej żelatyny

a krowy męczy sie dla samego mleka

----
                        a na nowej eko-drodze życia z lubym życze szczęścia i owocnych plonów ;-)

• zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:28
                          oki- jasne ze da sie uniknac mleka, co staram sie czynic. niesttey, podobnie
                          jak z jajkami kupienie eko jest ciezkie. a ja nie potzrebuje troszke nabialu od
                          czasu do czasu.
                          po drugie- zelatyna powstaje jednka PO zabicu zwierzaka. mozna by rzec ze mleko
                          jest porduktem ubocznym cielaka w taki sposob.
                          • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:39

> oki- jasne ze da sie uniknac mleka, co staram sie czynic. niesttey, podobnie
                            > jak z jajkami kupienie eko jest ciezkie. a ja nie potzrebuje troszke nabialu od
                            >
                            > czasu do czasu.
                            > po drugie- zelatyna powstaje jednka PO zabicu zwierzaka. mozna by rzec ze mleko
                            >
                            > jest porduktem ubocznym cielaka w taki sposob.
                            >

z tego co wiem mleko jest produktem docelowym
                            (to zresztą logiczne - mleko podstawowy składnik ogromnej rzeszy artykułów:
                            mleko, sery,jogurty, kefiry, składnik do ciast itp. potrzeba go mnóstwo)
                            a cielaczki lądują w... np. karmie dla piesków...

a znacznie bardziej wartościowe białko masz w np. strączkach
                            to tylko kwestia drobnego przestawienia sie
                            mi sie udało a jestem strasznym łasuchem ;-)

• zamyslona4 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 16:46
                              rd1993 napisała:

> z tego co wiem mleko jest produktem docelowym
                              > (to zresztą logiczne - mleko podstawowy składnik ogromnej rzeszy artykułów:
                              > mleko, sery,jogurty, kefiry, składnik do ciast itp. potrzeba go mnóstwo)
                              > a cielaczki lądują w... np. karmie dla piesków...
                              >

o nie nie- cielecina jest chentiej kupowana i chyba nawet drozsza niz wolowina.
                              to to drugie daje sie do karm.

> a znacznie bardziej wartościowe białko masz w np. strączkach
                              > to tylko kwestia drobnego przestawienia sie
                              > mi sie udało a jestem strasznym łasuchem ;-)
                              >

wiem,.... ale .. oki. ja po porstru lubie CZASEM serek, jogirt, lody, koktail,
                              budyn, itp. jest mozliwosc- robie na innym niz krowie. ale wiele razy mwoilam
                              i powtorze- WEganka nigdy nei bede i pomimo ze wiem jak to jest z mlekiem,
                              poza ograniczeniem nic wiecej nei zrobie.
                              >
                              >
                              • rd1993 Re: Przestańcie odchodzić od tematu 28.02.07, 21:31
                                zamyslona4 napisała:
                                > wiem,.... ale .. oki. ja po porstru lubie CZASEM serek, jogirt, lody, koktail,
                                > budyn, itp. jest mozliwosc- robie na innym niz krowie. ale wiele razy mwoilam
                                > i powtorze- WEganka nigdy nei bede i pomimo ze wiem jak to jest z mlekiem,
                                > poza ograniczeniem nic wiecej nei zrobie.

zamyslona
                                jesli mimo świadomości jak to wszystko wyglada
                                "poprostu lubie" jest dla Ciebie wystarczającym argumentem
                                to ok

nie namawiam do weganizmu tymbardziej że sama weganką nie jestem
                                wykluczyłam tylko nabiał a jajka z normalnych kurników okazjonalnie jem

dla mnie jednak budyniki, jogurciki i inne pychotki nie są warte
                                całego tego cierpienia które ma miejsce

• oto.jestem Uważność 28.02.07, 14:01
      Trzeba zawsze sprawdzać składy produktów. Producenci potrafią z dnia na dzień
      wszystko spaprać. Teraz nagminnie dodają żelatynę, lecytynę, koszenilę, itd.
      • zamyslona4 Re: Uważność 28.02.07, 15:52
        oto.jestem napisała:

> Trzeba zawsze sprawdzać składy produktów. Producenci potrafią z dnia na dzień
        > wszystko spaprać. Teraz nagminnie dodają żelatynę, lecytynę, koszenilę, itd.

oj tak.... ja juz teraz czytam ZAWSZE. tez dlatego zeby unikac glutaminianu i
        konserwantow
        • rd1993 Re: Uważność 28.02.07, 16:27
          dlatego nie cierpie robić zakupów
          czasochłonna sprawa biorąc pod uwage że każdy produkt trzeba odpowiednio
          prześwietlić ;-)

wole zakupy on-line w ekologicznych i u siebie na ryneczku u znanych dostawców
          • alispo Re: Uważność 11.03.07, 14:19
            Danone to w ogole jest z tych koncernow ktore nalezy unikac z innych wzgledow..
            Poza tym polecam sojowe deserki i jogurty tym ktorzy nie moga zyc bez"nabialu"
            Co do trzymania swoich"szczesliwych"zwierzatek..to tez je trzeba skads
            wziac=wesprzec caly ten przemysl:/
    • elfia4 Re: Danio się skiepściło 16.03.07, 18:06
      Nie jadam serków często, ale sprawdzam składy. Danone już jakiś czas temu się
      skiepścił wprowadzajac jogurt dzbanek rodzinny (czy jakoś tak) z żelatyną,
      teraz spaprali serek, więc ograniczę się do jogurtu naturalnego od czasu do
      czasu. Jadłam ostatnio serek jogobella - jest bez żelatyny. Żelatyna jest
      oznaczana tez symbolem E-410.
      A propos rozwijającej się dygresji: niestety bez nabiału żyć nie potrafię, więc
      kupuję jogurty i sery bez względu na to co piszecie o hodowli krów mlecznych.
      Na szczęście moja mama jeździ po mleko do kobiety, która hoduje kilka krów
      tradycyjnie i od niej kupuje świeże mleko. Twarozek z niego jest pyszny. Samego
      mleka prawie nie piję, masła też prawie nie jem, może kiedyś jeszcze bardziej
      ograniczę nabiał jeśli tak będę się czuła lepiej, ale narazie ograniczam się do
      dokładnego prześwietlania tego co kupuję:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka