Dodaj do ulubionych

straight edge

IP: *.acn.waw.pl 28.08.03, 12:23
Czy kiedykolwiek slyszeliscie o ruchu straight edge (sXe)? Co o tym
sadzicie? Jesli nie wiecie co to za zjawisko polecam artykul z poprzedniego
wydania polityki:
polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1129916
ciekawa jestem waszych komentarzy
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gienkowy_syn Re: straight edge 28.08.03, 13:48
      Sympatyczny ruch. Mają konkretny cel w życiu - stać się kimś lepszym i za to
      ich cenię.
      Niestety nie dla mnie. Za dużo zakazów. Z tego powodu nie wróżę im rosnącej
      popularności. No i ten zakaz uprawiania seksu...
      A szkoda, bo myślałem, że znaki sXe na murach, mają na celu promowanie
      seksualności człowieka...
    • Gość: dervish Re: straight edge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 14:10
      SE jest tak schylkowy jak ruch punk.Mozna nawet powiedziec, ze zawsze poruszal
      sie na jego marginesie jako pewna alternatywa wobec "sex, drugs,r&r".Szanuje
      ich bardzo, szkoda tylko,ze czesto przechodzi im po jakims roku dzialanosci.Nie
      oszukujmy sie-teraz umyslami "mlodziakow" rzadzi komera, konsumeryzm i brak
      przemyslen.Wszelkie ruchy kontestacyjne biora sie z nieciekawych przemyslen na
      temat otaczajacej nas rzeczywistosci.Czego oczekiwac od pokolenia, ktorego
      jedynym przemysleniem jest"gdzie tu szybko zajarac blanta".Tak wiec nie wroze
      im wielkiej "kariery" w sercach mlodziakow.
      I jedna uwaga.Moze zle rozumiem ale SE nic nie mowi o wstrzemiezliosci
      seksualnej w "normalnym" wydaniu.Mowa tutaj o nie piciu alkoholu, braniu dragow
      i jedzeniu miecha.Wstrzemiezliwosc w ruchu SE ma sie tak jak wegetarianizm
      wobec weganizmu.Takie jest moje zdanie.
      Pozdroofka.
    • balbinia Re: straight edge 28.08.03, 14:20
      Religie, ruchy, sekty, to nie dla mnie. Cenie indywidualnosc, wewnetrzny rozwoj
      i mozliwosc obierania swojej drogi zyciowej. I tak zycie stwarza nam juz wiele
      ograniczen, zakazow, nakazow, nie widze wiec powodow aby dodatkowo wytyczac
      sobie "idoli" i sposoby postepowania. Toleruje, akceptuje, nawet jestem otwarta
      na rozmowy i kontakty z radykalnymi grupami, o ile nie sa one zwiazane z
      krzywda slabszych (ludzi, dzieci, zwierzat). cieplo pozdrawiam :-))
      • Gość: dervish Re: straight edge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 14:31
        balbinia napisała:

> Religie, ruchy, sekty, to nie dla mnie. Cenie indywidualnosc, wewnetrzny
        rozwoj
        >
        > i mozliwosc obierania swojej drogi zyciowej.

Mimo wszystko jestesmy jednak istotami spolecznymi.Nie sadze zeby jakikolwiek
        ruch czy religia jakos ograniczal mozliwosci samorozwoju.Nie moge tego
        powiedziec o sektach.Tam, gdzie masz wybor-a tu masz-jest to wlasnie twoja,
        indywidualna i wolna decyzja.

I tak zycie stwarza nam juz wiele
        > ograniczen, zakazow, nakazow, nie widze wiec powodow aby dodatkowo wytyczac
        > sobie "idoli" i sposoby postepowania.

Czlowiek jest wolny.Podoba mi sie idea liberalizmu, ktora mowi o tym, ze jestes
        wolny ale twoja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna wolnosc innego
        czlowieka.Gdyby ja uszanowac zycie byloby piekne.

cieplo pozdrawiam :-))

Pozdrawiam rowniez.
        • Gość: hair Re: straight edge IP: *.acn.waw.pl 28.08.03, 15:43
          przede wszystkim zasady 3 xxx czyli zasady straigh edge mowia aby: dont drink,
          dont smoke, dont fuck. co do zasady "dont fuck" to wcale nie mowi ona o
          calkowitym powstrzymywaniu sie od seksu, tylko nie traktowaniu go jak sportu.
          po drugie dla niektorych weganizm jest radykalnym sposobem odzywiania sie, o
          tyle nie bycie weganinem/weganka nie dyskwalifikuje czlowieka jako sxe. i czy
          naprawde te 3 zasady wydaja sie Wam az tak radykalne?
          chcialabym sie jeszcze odniesc do stwierdzenia balbinki o samodzielnym
          mysleniu. Jakiekolwiek wyznawane poglady mozna by nazwac niesamodzielnymi,
          przejetymi od kogos innego. Tak sie dzieje ze czlowiek jest taka ukladanka
          roznych pogladow i tutaj przede wszystkim liczy sie swiadomosc.
          pozdrawiam
          • gienkowy_syn Re: straight edge 28.08.03, 16:00
            Gość portalu: hair napisał(a):

przede wszystkim zasady 3 xxx czyli zasady straigh edge mowia aby: dont drink,
            dont smoke, dont fuck. (...)
            i czy naprawde te 3 zasady wydaja sie Wam az tak radykalne?
            ----------------------------
            Palenie rzuciłem 3 lata temu. Z alkoholu chyba jednak tak szybko nie
            zrezygnuję...
            • Gość: w_u Re: straight edge IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.10.03, 16:13
              no ja jednak popijam i trafke tez czasem jaram,
              dla mnie nie jest to takie proste, tzn poprostu nie chce rezygnowac z tego...
              czasem trzezwosc zniewala :)
          • emka_waw Re: straight edge 28.08.03, 16:35
            > przede wszystkim zasady 3 xxx czyli zasady straigh edge mowia aby: dont
            drink,
            > dont smoke, dont fuck. co do zasady "dont fuck" to wcale nie mowi ona o
            > calkowitym powstrzymywaniu sie od seksu, tylko nie traktowaniu go jak sportu.

Konsekwetnie ten ruch powinien zakładać NIE całkowite powstrzymanie się od
            picia alkoholu i palenia papierosów, ale nie traktowanie tego jak sportu i nie
            popadanie w uzależnienie. Krótko mówiąc, rozsądek w życiu.
            • Gość: anucha78 Re: straight edge IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 13:08
              przez kilka lat bylam sXe i nie narzekalam na swoje zycie
              niestety pojawilo sie zycie studenckie i skonczyly sie dobre czasy gdy nie bylo
              kaca trampka po papierosach
              sXe to wolnosc od uzaleznien

a sex tylko z kochana osoba a nie w formie sportu

pozdrawiam i zachecam do sXe
            • Gość: w_u Re: straight edge IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.10.03, 16:15
              straight edge, to przede wszystkim wybor pewnej drogi ( nie tylko zdrowy
              rozsadek)
          • Gość: w_u Re: straight edge IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.10.03, 16:11
            a co z innymi uzywkami? kawa, herbata (teina)?? przeciez sXXXe rezygnuja z
            tego...czesc nawet nie slodzi itp :) kazdy robi to co lubi ( ale ich iksy na
            rekach mnie smiesza :) )pozdow,
    • blackroses Re: straight edge 13.10.03, 13:16
      slyszelscie:))mam paru znajomych sxe i jaos im sie zyje fajnie ale jeden jakis
      przyjebany jest!!!musi sie napic:)heh zartuje!!!fajna sprawa panowac nad
      swoimi slabosciami:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka