babkajaga 20.05.10, 13:09 Fala powodziowa zbliża się do Warszawy, po drodze minie nasze rejony. Ciekawe jak nasza gmina przygotowała się na tę okoliczność. Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo podtopienia Jabłonny? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marey1 Re: FALA POWODZIOWA 20.05.10, 13:27 www.jablonna.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1194 Szanowni Państwo Jestem w kontakcie z Gminnym Centrum Kryzysowym. Poinformowano mnie że gdyby poziom wody był powyżej 8 metrów tak jak jest to przewidywane to jest to poziom wyższy niż korona wału a wiec mogą nastąpić podtopienie najbliższych okolic przy wale. Na tą chwilę trudno coś więcej powiedzieć (tak wyjaśnił pracownik centrum kryzysowego) Stan wody jest na bieżąco monitorowany przez odpowiednie służby. na bieżąco można monitorować informacje na www.jablonna.pl Administrator RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
babkajaga Re: FALA POWODZIOWA 20.05.10, 13:55 Dziękuję za informację. Fali spodziewano się w sobotę, a tym czasem dotrze już dziś ok 16. Problemem jest to. że ten stan może potrwać kilka dni co możne spowodować rozmiękczenie wałów. Miejmy nadzieje, ze nas to ominie. pozdrawiam Odpowiedz Link
waldus54 Re: FALA POWODZIOWA 20.05.10, 13:40 Wystarczy zajrzeć na stronę gminy - skarbnica informacji. A prawdopodobieństwo jest takie, że zaleje kilka domów najbliżej Wisły, które są wybudowane na terenach zalewowych. Ma być też uszczelniany wał workami z piaskiem Odpowiedz Link
rajski_sadownik Re: FALA POWODZIOWA 21.05.10, 11:44 Biorąc pod uwagę że jesteśmy w lini prostej niewiele ponad 1 km od Wisły to niewiele w Sandomierzu woda rozlała się na odlełość 7km. Masakra normalnie. Odpowiedz Link
katechana1 Re: FALA POWODZIOWA 21.05.10, 15:08 Czy ktoś wie, jak poważne jest obecnie zagrożenie? Odpowiedz Link
marey1 Re: FALA POWODZIOWA 21.05.10, 16:05 Jestem w kontakcie z gminnym centrum kryzysowym i z ostatniego telefonu wynika że nie ma żadnych przesłanek by Wisła nam zagroziła. Czajka też raczej bedzie działać. Jeśli coś się zmieni bedę informował. Administrator RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
26dawid Re: FALA POWODZIOWA 22.05.10, 12:10 u nas woda sięga do połowy wałow gorzej jest w Rajszewie , Suchocimiu tam juz wały przesiąkaja , niestety domy są pozalewane. Odpowiedz Link
lola.5 Re: FALA POWODZIOWA 22.05.10, 12:37 Byłam dziś na wale niestety zaczyna przepuszczać na park,a strażaków nie ma bo wszyscy walcza z wałami w Rajszewie tam podobno sytuacja,jest bardzo zła,nie chcę nawet myśleć co to oznacza!!!! Odpowiedz Link