Dodaj do ulubionych

Roślinność wokół bloków

02.03.07, 10:01
Mamy marzec, a więc wiosna zbliża się wielkimi krokami, lada moment przyjdzie
pora na sadzenie roślinności "przysługującej" naszym blokom (Sadowa 10 i 12).
Czy wiadomo już co to będą za rośliny?
Ja ze swej strony mogłabym zaproponować żeby wsród nich znalazło się kilka
choineczek i... może bez? Kwitnie i pięknie pachnie.
Pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • anita2006 Re: Roślinność wokół bloków 02.03.07, 12:00
      No tak, najwyższy czas o tym pomyśleć.
      Powinny to być rośliny wieloletnie, raczej chyba niskie, ewentualnie z boków
      budynków mozna posadzić coś wyżej rosnącego jak ew. wspomniany przez Ciebie bez
      lub pnące róże. Może ktoś zna się trochę na roślinkach i mógłby coś więcej
      powiedzieć. Najważniejsze to tak wybrać, by rośliny te byłu ozdobą od wczesnej
      wiosny do późnej jesieni
      • anucha7 Re: Roślinność wokół bloków 02.03.07, 13:48
        Pnące róże na pewno piękne, ale moja koleżanka ogrodniczka (hobbystka)
        odradziła mi pnące róże (chciałam je sobie zafundować na balkonie, jako ściankę
        oddzielającą mój balkon od balkonu sąsiadów), bo podobno strasznie przyciagają
        wszelkie robactwo. A ja robaczków jakoś nie lubię smile
        Co do wysokości roślin, to też nie spodziewam się drzew, bo okoliczności
        przyrody mimo wszystko niesprzyjające, ale np. przy sąsiednich budynkach (w
        pewnym oddaleniu od nich) nawet brzózki są przecież zasadzone.
        Jak znam życie (w Rajskiej Jabłoni) Żmijkowata na pewno wie jakie roślinki są w
        planach? smile
        • anita2006 Re: Roślinność wokół bloków 02.03.07, 15:13
          Jeżeli wie, to bardzo, bardzo prosimy o informacje...
          • zmijkowata Re: Roślinność wokół bloków 02.03.07, 20:30
            Normalnie mnie przeceniacie....smile Dziękuję za uznanie.
            Jeżeli chodzi o nasadzenia wiosenne to Mennica jeszcze się nie wypowiedziała co
            do rodzaju roślinek, które będą zapewnione zgodnie z umową. Postaram się w
            najbliższym czasie dowiedzieć czegoś więcej i dam Wam znać.
            Ponadto mamy już obiecane z zaprzyjaźnionego z Sebastianem nadleśnictwa,
            drzewka. Mamy wybrać co chcemy. Choinki z pewnością będą, a oprócz tego
            najprawdopodobniej dużo brzóz. Wstępnie myślimy o zasadzeniu ich wzdłuż
            ogrodzenia, a dokładnie między ogrodzeniem, a obwodnicą. Po pierwsze będzie to
            dodatkowa zapora przed hałasem i spalinami, a także zacienienie dla samochodów
            parkujących od tej strony. Po drugie miejsce na spacery chociażby dla posiadaczy
            czworonogów, gdyż ze względu na obwodnicę miejsce takie się znacznie skurczy.
            Taki jest pomysł i okaże się czy uda się go zrealizować bo nie ma jeszcze planów
            co do tego paska terenu między osiedlem, a obwodnicą. Jeżeli będzie na to zgoda
            to nie widzę przeszkód.
            Oczywiście wszelkie Wasze uwagi w tym temacie są wskazane.
            Jedno jest pewne. Nad wszelkimi nasadzeniami na osiedlu czuwa ogrodnik i jak to
            widać w poprzednich etapach, wychodzi mu to całkiem porządnie. U nas z pewnością
            nie będzie gorzej.
            Wpisujcie swoje sugestie co do rodzaju roślinności, a w miarę możliwości
            weźmiemy je pod uwagę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka