Dodaj do ulubionych

Słabe nogi

06.01.10, 13:13
Witam!Mam torbiele w ok.lędźw.-krzyż.Największa 2,5cm.To było 5 lat temu. Powinnam zrobić powtórny RM.Bóle, drętwienie nóg, bolesne ich skurcze-to mało. W połowie dnia nogi mi słabną.Nie jestem w stanie normalnie funkcjonować.Nogi mam sztywne i ledwo nimi powłóczę. Mam trudności z wejściem na 2 piętro.Stan ten pogarsza się z roku na rok.Podejrzewano SM,ale wykluczono tę chorobę. Torbieli nikt z lekarzy neurochirurgów nie bierze pod uwagę.Przestałam chodzić po lekarzach,ale chyba muszę zrobić nowe badania.Przeraża mnie perspektywa wózka. Czy ktoś z Was ma podobne objawy?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bartiq78 Re: Słabe nogi 08.01.10, 19:22
      Witaj !Trochę czasu minęło,pzydał by się kontrolny MR. Ja mam jedną
      torbiel,mniejszą i czasem drętwieje mi jedna noga,ból z tył nogi aż
      do pięty.Pozatym kłopoty ze zwieraczami pęcherza,no i ból w
      krzyżu.Byłem u dwóch neurochirurgów w Szczecinie,bardzo
      dobrych,żadnych rewelacji nie usłyszałem,że mała,że narazie
      obserwować. Teraz zrobiłem kontrolny MR czekam właśnie na opis i
      zdjęcia.Zarejestrowałem się też ponownie do dr.Sagana ,świetnego
      neurochirurga ze Szczecina,on naprawdę operuje takie rzeczy. Kolejka
      w przychodni pół roku trzeba czekać,na NFZ,a prywatnie prawie trzy
      miesiące.Nie załamuj się,zacznij działać,zrób MR i wybierz się do
      specjalisty,dobrego. Pozdrawiam.
    • iwet170 Re: Słabe nogi 08.01.10, 20:32
      Każdy z nas ma inne objawy.Na proszkach jestem już kilkanaście lat.Najgorsze,że teraz buntuje się żołądek i jelita.W całym kręgosłupie mam duże zmiany, bez leków trudno mi funkcjonować.Czytałam o Szczecinie , o zabiegach jedno i dwuigłowych. Czekam,aż ktoś napisze,że jakiś zabieg mu naprawdę pomógł.Leżąc na Neurologii, widziałam przypadki porażenia, po zabiegach na kręgosłupie.Nieodwracalne porażenia kończyn.Na razie kręgosłup i mózg, to narządy, z którymi lekarze jeszcze nie za bardzo sobie radzą.Nie chodzi mi o Polskę, ale globalnie. Może ktoś z Was doczeka radykalnego postępu w tej dziedzinie.Chociaż innego podejścia lekarzy do naszej choroby.Jest ona bardzo subiektywna, dlatego trudna do jednoznacznego zdiagnozowania.Jeśli traficie na dobrego lekarza, nie ignorującego Wasze objawy związane z torbielami, napiszcie proszę.Warto podać jego nazwisko do publicznej wiadomości :)Pozdrawiam
      • juanita_1 Re: Słabe nogi 14.01.10, 21:31
        Mi pomagają wszelkie zabiegi rehabilitacyjne, takie jak prądy, pole
        magnetyczne i laser

Wiem, że jest nam trudno, ale można sobie w bólu ulżyć
        Pozdrawiam Was i życzę życia bez bólu
        • zgierz27 Re: Słabe nogi 14.03.10, 23:36
          Witaj Juanito.Jeżeli rzeczywiście masz torbiel Tarlowa,to prawdopodobnie w
          wersji niesomatycznej.Z tego co wyczytałem o TT to tylko kilka procent
          przypadków jest somatyczne(bólowe)i dlatego są zaliczone do chorób rzadkich i
          pewnie dlatego nikt się w Polsce nie zajmuje tym na poważnie.Te wszystkie
          zabiegi,które przytoczyłaś i szereg innych,pobierałem od niezliczonej ilości
          lat.W najlepszym wypadku nie pomagały.Natomiast wszelkie zabiegi fizyczne,gdzie
          był zaangażowany mój kręgosłup lędźwiowy i miednica sprawę pogarszały.Wiele lat
          upłynęło,nim się zorientowałem,że coś jest nie tak.Mój wnuczek,który jest na
          2gim roku medycyny,mówił abym nie stawiał sobie diagnozy,bo od tego jest
          lekarz.Jak widać bardzo się mylił.Pozdrawiam.
          • farina2803tarlov Re: Słabe nogi 24.03.10, 19:35
            Witaj nie wiem czy to Cię pocieszy..Ja, kiedy mam duży ucisk to wykręca mi stopę
            noga słabnie boli Np. od kostki do 2go palca po zewnętrznej. Czasem boli biodro
            i do kolana promieniuje, czasem od krzyża do okolicy odbytu....Jest
            nieciekawie:-( pewien lekarz, kiedy mnie zbadał doradził urodzić dziecko i
            stwierdził, że wtedy mi przejdzie,…ale to już nie pierwszy raz jestem traktowana
            jak hipochondryczka po mimo wyników badań, które jasno pokazują kilka torbieli w
            strukturach tkanki nerwowej w okolicy krzyża, po mimo nacisku tak dużego, że
            kość krzyżowa ustępuje i tworzą się w kości wyżłobienia, co może prowadzić do
            coraz większej degradacji struktury kostnej w tamtych okolicach, nadal wielu
            lekarzy (nie wszyscy!) Ale większość, wyklucza wpływ torbieli na stany bólowe i
            nawracające zapalenia korzonków nerwowych, co jest bardzo bolesne i wymaga
            przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które powodują problemy z
            żołądkiem, biegunki, wzdęcia, brak łaknienia, itd. itp. Życzę silnej woli i
            wiary , bo ja wierzę że będzie lepiej !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka