Dodaj do ulubionych

Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej?

15.12.12, 21:26
Witam,

Jestem zainteresowany zakupem mieszkania w obrębie ulic Kasztanowej/Portowej/Myśliborskiej.

Proszę Was o opinie jak Wam się tam mieszka/lub jakie opinie słyszeliście, jak oceniacie sąsiedztwo/infrastrukturę techniczną i społeczną/dojazd do centrum. Każda informacja będzie cenna.
Frank
Obserwuj wątek
    • frank.burns Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 21.12.12, 10:10
      Odświeżam mój temat. Czy ktoś jest w stanie coś powiedzieć o tym miejscu?

Pozdrawiam,
      • komalo Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 24.12.12, 12:57
        A którą inwestycją w tej okolicy jesteś zainteresowany (bo jest ich kilka)?
        • frank.burns Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 24.12.12, 20:47
          Witam,

Interesują mnie inwestycje: Osiedle Portowa, Portowa-Familijna lub Kasztanowa róg Modlińskiej (nie znam nazwy).

Pozdrawiam
          • komalo Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 25.12.12, 13:04
            Mieszkam w pobliżu od kilku lat. Z mojej subiektywnej perspektywy wygląda to następująco:

Plusy:
            - spokojna okolica, mały ruch samochodów (oprócz oczywiście samej Modlińskiej)
            - niska zabudowa, dużo wolnej przestrzeni, trochę terenów zielonych (jak ktoś lubi spacery lub ma psa to w sam raz)
            - dużo opcji dojazdu do Centrum - Modlińską jeździ bardzo dużo autobusów, do Metra Marymont można dojechać w 10 minut, w styczniu 2013 ma zacząć jeździć tramwaj przez Most Północny
            - niższe ceny mieszkań niż w innych dzielnicach Warszawy

Minusy:
            - brak sklepów (trzeba jeździć dalej na Tarchomin lub Auchan - ale jak ktoś ma samochód to nie jest problem)
            - teren zalewowy - choć do wału jest chyba z kilometr, jest on dosyć wysoki, przy ostatnim bardzo wysokim poziomie Wisły (chyba w 2010 roku) wytrzymał bez problemu; no i właściwie duża część Warszawy to teren zalewowy (choćby Wilanów, Powiśle)
            - daleko do Centrum Warszawy (dojazd samochodem w porannym szczycie zajmuje ok. 30-40 minut, w korkach nawet godzinę, choć kiedy nie ma korków to jest to 20 minut) - chociaż patrząc z perspektywy Tarchomina, czy nawet dalej Legionowa, Jabłonnej to jesteśmy właściwie na początku dzielnicy

Podsumowując - ja jestem przyzwyczajony i zadowolony. Jak skończą budować kilka nowych budynków w okolicy o której piszesz - to z pewnością powstaną też sklepy. Tam obok (przy Portowej) gmina ma wybudować duży plac zabaw (miał być gotowy do końca 2012 ale coś się przeciaga).

Generalnie wybierałbym inwestycję trochę dalej od Modlińskiej - lub chociaż z oknami od drugiej strony.
            • frank.burns Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 28.12.12, 11:42
              Dziękuję za rzeczową opinię :) Byłem w tej okolicy kilka razy o różnych porach dnia i moje spostrzeżenia są podobne: tj. brak sklepu w okolicy, dużo terenów zielonych (trochę zaniedbanych) oraz ogólne wrażenie że znajduje się w dzielnicy poprzemysłowej. Relatywnie krótki dojazd do metra i Wisłostrady oraz niewygórowane ceny mieszkań to chyba największe plusy tej lokalizacji.
              Ps. jeszcze 2 pytania: jak oceniasz czystość powietrza (bliskość EC Żerań) oraz integrację mieszkańców?
              Pozdrawiam
              F.
              • komalo Re: Jak się mieszka przy ul. Portowej/Kasztanowej 28.12.12, 12:36
                EC Żerań trochę brudzi - widać to na balkonie przy sprzątaniu i po oknach. Ale wydaje mi się, że to jest generalnie specyfikacja miasta i dużego ruchu samochodowego.

Integracja mieszkańców zależy raczej od własnej inicjatywy. Ja się akurat dobrze dogaduję z sąsiadami (ile to już imprez sąsiedzkich się odbyło ;-). W mniejszych wspólnotach wydaje mi się, że lepiej to wychodzi niż w dużych.
    • qnegunda Ch***wo. 28.12.12, 13:07
      Starczy ci taka opinia?
      • frank.burns Re: Ch***wo. 28.12.12, 15:17
        O, widzę głos na nie. Mogłabyś rozwinąć trochę swoją myśl?
        • qnegunda Re: Ch***wo. 31.12.12, 09:02
          Syf z EC Żerań powodujący szarość wszystkiego, smród od Wisły latem, ciągły huk z Modlińskiej.
          • Gość: zdenek smetana Re: Ch***wo. IP: 212.160.172.* 21.05.14, 13:14
            mieszkam przy samym wale
            nigdy mi nic nie smierdzialo
    • Gość: ! niezbyt IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.12, 23:02
      Ilekroć tamtędy przejeżdżam, zastanawiam się z jakich powodów ludzie kupują tam mieszkania, chyba tylko finansowych, ponieważ:
      *Modlińska hałasuje okrutnie, nawet nocą - TIRy
      *EC Żerań smrodzi i brudzi
      *Instytut Chemii Doświadczalnej i Jądrowej też chyba nie jest zbyt pewny
      *teren zalewowy
      *latem smród od Wisły
      * do niedawna była przy Myśliborskiej segregownia śmieci, nie wiem czy jest nadal

Poza tym na razie infrastruktura bardzo uboga, ale za 20 lat będzie lepiej :)
      Dla mnie na NIE
      • komalo Re: niezbyt 31.12.12, 11:22
        Tak jak pisałem - jeżeli wybierzesz inwestycję najbliżej Modlińskiej - to z pewnością będziesz słyszał hałas. Ja mieszkam jakieś 800m od Modlińskiej - i nic nie słyszę.

EC Żerań jest oczywiście pewnym mankamentem - ale na codzień nieodczuwalnym. Jak popatrzeć na mapę, to budynki nad którymi się zastanawiasz są w linii prostej tak samo oddalone od EC Żerań, jak osiedle Potok po drugiej stronie Wisły, przy parku Kaskada. A tamci mieszkańcy raczej nie twierdzą, że mieszkają przy EC Żerań.

Smrodu od Wisły również nigdy nie czułem (mieszkam w tej okolicy od 9 lat). Na to mogą narzekać raczej mieszkańcy okolic Polfy lub oczyszczalni Czajka. Bardziej odczuwalne są moim zdaniem komary - ale to znów jest typowe dla wszystkich terenów w pobliżu Wisły.

Instytut Chemii w ogóle nie daje się we znaki. Od jakiś 2 lat nawet robią remonty ogrodzenia i budynków, dostają coraz to nowsze dofinansowania z UE (widać to po tablicach na ogrodzeniu).

Oczywiście zgodzę się, że są lepsze miejsca do mieszkania w Warszawie. Jeżeli bierzesz pod uwagę tylko Białołękę i szukasz mieszkania w naszej dzielnicy - to okolice Portowej/Kasztanowej są dobre do zamieszkania. Nie każdego stać zapłacić 2-3 tys. zł od m2 więcej za mieszkanie bliżej centrum Warszawy. Dalszy Tarchomin ma napewno więcej sklepów i zakładów usługowych - ale też więcej zajmuje dojazd (5-10 minut bez korków, a w korkach to nawet 30 minut w jedną stronę).

Na forum nie ma zbyt wielu mieszkańców z tej części Białołęki. Myślę, że warto też przejść się na spacer po tej okolicy i popytać mieszkańców - będziesz miał bardziej "świadomą" opinię.
        • frank.burns Re: niezbyt 08.01.13, 21:23
          komalo napisał:
          > Na forum nie ma zbyt wielu mieszkańców z tej części Białołęki. Myślę, że warto
          > też przejść się na spacer po tej okolicy i popytać mieszkańców - będziesz miał
          > bardziej "świadomą" opinię.

Dzięki za trafną uwagę i rzeczowe rady.
          Pozdrawiam
    • Gość: kal portowa IP: *.play-internet.pl 19.05.14, 19:57
      te tereny nie są zalewowe, co wynika z map zalewowych warszawy. Ta okolica mieści się na dość wysokiej wyżynie, więc wg map nie niesie zagrożenia powozi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka