Dodaj do ulubionych

slonce i blizna

05.07.14, 13:51
dziecko oparzenia 2 i 3 stopnia na klatce piersiowej zagoiło się bez przeszczepów skóry. mam kontrole za 2 tyg a zapomniałam się zapytac o spacery.
zakupiłam ubranko z filtrem i krem bloker którym smaruję dłonie i szyje bo tam też prysło.
powiedzcie mi kiedy wychodzic na dwór?
Obecnie wychodzę wczesnym rankiem i póznym popołudniem czasem w ciągu dnia gdy jest pochmurno. czy robię dobrze? a może za mocno ograniczam. Co z upałami?
Obserwuj wątek
    • leilana26 drugie pytanie 05.07.14, 14:13
      jak wychodzilismy ze szpitala skierowali nas na kontrole do przychodni chirurgicznej przy szpitalu i za każdym razem co jedziemy na zmianę opatrunku jest inny lekarz ( znany nam z pobytu w szpitalu). narazie mamy zalecenia natłuszczania i smarowania bliznasilem. nie podoba mi się ze za każdym razem zapisywani jestesmy do innego lekarza. znacie jakiegos specjaliste od blizn w koninie?
    • mama_radzia Re: slonce i blizna 09.07.14, 09:44
      Dobrze, że tak chronisz. Blizn po oparzeniu nie wolno wystawiać na słońce, bo powstaną stałe przebarwienia. Mój syn oparzył się 3,5 roku temu (przedramię 2 i 3 stopień, bez przeszczepu) i nadal mamy zakaz wystawiania skóry na słońce. Kolejne lato z długim rękawkiemsad
      Życzę powodzenia i wytrwałoścismile
      • leilana26 Re: slonce i blizna 13.07.14, 13:57
        dziekuję za odpowiedz. szkoda ze Twój syn nadal musi nosic dlugi rękaw sad
      • wwwsweety Re: slonce i blizna 17.07.14, 21:33
        to straszne że jeszcze nie można normalnie wychodzić na słońce. My tez się chowamy ale jest to strasznie uporczywe, u nas dopiero 3 mce a bardzo mi to przeszkadza. Myślałam że za rok już będzie lepiej z tym wychodzeniem na dwórsad
        • katrina790 Re: slonce i blizna 30.07.14, 23:17
          my wychodzimy w koszulce i z apaszką na szyjce (oparzenie 2b i 3 na piersiach - bez przeszczepu, długo gojone).
          nie smaruję pod koszulką, staram się unikać słońca dużego.
          a co z teorią, że bez słońca skóra robi się wiotka i jak papier? czy zupełne ograniczenie promieni nie jest też szkodliwe?
          • leilana26 Re: slonce i blizna 31.07.14, 13:05
            katrina790 napisał(a):

> a co z teorią, że bez słońca skóra robi się wiotka i jak papier? czy zupełne og
            > raniczenie promieni nie jest też szkodliwe?

Szczerze? jeszcze nie słyszałam takiej teorii, że skóra zrobi się wiotka jak papier. Ciekawe zagadnienie - zapytam lekarza.
          • mama_radzia Re: slonce i blizna 31.07.14, 20:42
            Ja też nie słyszałam o takiej teorii. Ze skórą mojego dziecka zupełnie nic się takiego nie dzieje, a ręka jest chroniona już długo.
            • nastka01 Re: slonce i blizna 22.11.14, 07:49
              Chodzi pewnie o to że skora robi się blada jak papier...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka