Dodaj do ulubionych

do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR

03.07.06, 14:46
Witam i będę wdzięczny za pańskie stanowisko w tej sprawie. Mój syn, zgodnie
z wypisem oparzenie IIA/IIB, przez pierwszy tydzień po wyjściu ze szpitala
smarowany był Arcalenem (pisałem o tym w innym wątku), a od tygodnia mamy
zalecenie by smarować dziecko 3x dziennie kremem NO SCAR + za miesiąc seria
10. laserów. Nie wiem co o tym myśleć, bo na tle forumowych wypowiedzi
wygląda to na "autorski" program leczenia. Proszę o opinię i sugestie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dwyrzyk Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 04.07.06, 00:36
      Szanowny Panie, Osobiście wątpię w skuteczność tego preparatu. Generalnie
      terapia kontaktowa (plastry silikonowe itd.) tak, ucisk tak, kremy i maści -
      wyłącznie jako terapia uzupełniająca lub w szczególnych przypadkach. Pozdrawiam
      Dariusz Wyrzykowski
      • czesiek1410 Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 04.07.06, 13:03
        Potwierdza Pan tylko moje obawy...
        Dziękuję i pozdrawiam
      • halinah2 Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 15.07.06, 20:17
        dwyrzyk napisał:

> Szanowny Panie Doktorze.Nie jest Pan jedynym lekarzem w Polsce,który leczy
        blizny hypafixem. Z powodzeniem stosuję hypafix u dzieci od ok. 10 lat.W
        odpowiedzi na temat No-scar - mam bardzo dobre doświadczenia z tym
        preparatem,szybko przywraca właściwy kolor skóry,dobrze ją odżywia.Jest jeden
        warunek - leczenie przeciwbliznowe u swoich pacjentów zaczynam od razu po
        wygojeniu.Prowadzę Poradnię przciwbliznową dla dzieci 16 lat.Ze względu na
        powikłania {zaniki mięśniowe, asymetria, obrzęki)rzadko zalecam koszulki
        uciskowe.Sylikony stosuję w wybranych przypadkach.Pozdrawiam dr.Hofman
        • dwyrzyk Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 16.07.06, 08:48
          Szanowna Pani Dr; Bardzo się cieszę, że ktoś jeszcze (a nie jest nas wielu)
          stosuje terapię kontaktową "Hypafixem" jako leczenie bardzo proste, a
          jednocześnie wystarczające w około 50% przypadków! Generalnie jestem
          zwolennikiem terapii kontaktowej, więc terapię uciskową również zalecam w
          przypadkach wyjątkowych. Kremy... tu pozwolę sobie pozostać sceptyczny; terapia
          uzupełniająca (w połączeniu z np. uciskiem) tak, w przypadkach oparzeń
          mozaikowych (jakże częstych) kiedy nie mamy pewności czy będzie przerost -
          można w okresie początkowym, ale zazwyczaj wtedy wystarcza zwyczajne
          natłuszczanie. No i najważniejsza sprawa - Rozpoczynanie terapii bezpośrednio
          po wygojeniu!!! Leczeniem oparzeń u dzieci zajmuję się od ponad 10 lat, od lat
          8 jestem aktywnym członkiem ECPB (Europejskiego Klubu Oparzeń Dziecięcych).
          Zapraszam do współpracy i pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
          • halinah2 Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 22.07.06, 21:01
            Serdecznie pozdrawiam.też jestem zdania, że lekarzy zajmujących się leczeniem
            oparzeń i blizn u dzieci jest za mało. Niestety w naszym środowisku pokutuje
            dość powszechne mniemanie,że bliznę leczy plastyk po okresie dojrzewania.Sami
            sobie, my lekarze jesteśmy winni.A drugie, nie wiem czy Pan też ma to odczucie
            contractubex jako panaceum na wszystko , na marginesie - ja nie stosuję.Czy w
            wolnej chwili mógłby Pan przekazać mi informacje na temat ECPB, może na mój
            prywatny adres hofman@mp.pl. Będę bardzo wdzięczna. Chętnie włączę się do
            współpracy. Pozdrawiam Halina Hofman.
    • anna9929 Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 08.07.06, 09:13
      ze sposobu lecenia wnioskuję że jest to dr Hofman z Działdowskiej... jest ona
      najlepszym specjalistą w tej dziedzinie... ma dużo "swoich" oparzonych dzieci
      których blizny leczy z rewelacyjnymi skutkami...
      my też stosujemy maść No Scar i są świetne efekty... Pani dr prowadzi swoją
      poradnie przeciwbliznową i wie co robi... leczenie dobiera konkretnie do blizny
      a nie zaleca np. maści sylikonowe na wszystkie blizny bo nie wszystkie blizny
      tego wymagają... liczy się indywidualne podejście do pacjenta...
    • anna9929 Re: do dra Wyrzykowskiego: krem NO SCAR 08.07.06, 09:17
      i jeszcze jedno... Pani dr prowadzi dzieci z bliznami od wielu wielu lat... i
      leczy oparzenia od bardzo dawna naprawdę zana się na tym..
      a gdyby nie autorskie programy to medycyna by się nie rozwijała...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka