Dodaj do ulubionych

Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny ranking

25.12.05, 11:48
Ponieważ skończyła się podobno III RP i zaczyna wkrotce podobno IV, proponuję nostalgiczny ranking, ludzi, ktorzy MOGĄ BYC ZADOWOLENI z tego, co osiągneli w III RP, ludzi , ktorzy mogą spokojnie umierac. Dla mnie top3 wygląda bezwzględnie tak

1.Marek Raczkowski - geniusz absurdu
2.Kazik Staszewski - geniusz pop
3.Aleksander Kwaśniewski - genius polityki i lawirowania.

Zapraszam do zabawysmile
Obserwuj wątek
    • no.logo dr Jan Kulczyk 25.12.05, 15:41
      Genialnie wykorzystał wszystko to, co w III RP
      było dla jednych najgorsze, dla innych najlepsze.
      Połączenie świata biznesu i polityki.
      Teraz może już spokojnie żyć z emerytalnych odsetek, bo
      to se ne vrati...
      • mesty8 Re: dr Jan Kulczyk 25.12.05, 19:13
        mandaryna-geniusz emisji glosu
    • kklement Moje typy 25.12.05, 19:47
      1. Wielki Rehabilitant - Ojciec Dyrektor: całe to schorowane, zniedołężniałe i
      narzekające na wszystko środowisko geriatryczne postawił na baczność, wyzwolił
      w nim niespożyte pokłady energii, wigoru, a nawet nastolatkowej wręcz
      zadziorności smile I piszę to tylko po części ironicznie - "takie są fakty", jak
      powtarza Wołoszański w swoim najnowszym programie, o tajemnicach hitlerowskich
      bankomatów wink Importerzy moheru na pewno by się zgodzili z tą kandydaturą.

2. McGyver - Endrju L.: udowodnił jak przy pomocy niespłaconego kredytu i
      traktora postawionego w poprzek szosy można zostać mężem stanu smile

3. Geniusze z przypadku - twórcy serwisu Allegro: ze stronki, na której można
      sprzedać wygrzebany z piwnicy stary rower i kupić narty firmy Polsport powstało
      z nienacka jedno z największych przedsięwzięć gospodarczych III RP. Obroty 1,5
      mld PLN w ciągu roku, wzrost obrotu o 100% w ciągu roku, wielki wolny rynek
      wolnych ludzi, mających głęboko w dupie bandycki fiskalizm Najjaśniejszej
      Rzeczpospolitej. Tak trzymać !
      • kklement "Znienacka" razem ofkors :) 25.12.05, 19:47
        • tomek854 Re: "Znienacka" razem ofkors :) 25.12.05, 20:24
          Znienacka? A nie z Nienacka? Ja jako rodowity Nienaczczanin z dziada pradziada protestuję przeciwko takim uproszczeniom!
      • kolejar Re: Moje typy - odp. kklementowi 27.12.05, 02:26
        kklement napisał:
        Napisał, co napisał.
        A ja niniejszym odpowiadam.
        Typy kklementa wydają mi się typowo psychiatryczne (szczególnie Ojciec Dyrektor
        i Endrju L.). Zwłaszcza, że zdumiewająco pokrywają się z osobami ulubieńców mjra
        dypl. Waldemara Marii Fydrycha.
        Poza tym - o, do przekleństwa jakiegoś! - czy przypadkiem kklement nie był
        kiedyś moim doktorem?
    • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 25.12.05, 20:38
      Grupa Last Stage of Delirium - odkrywcy przepełnienia bufora w Micro$oftowym RPC
      lsd-pl.net
      • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 25.12.05, 21:14
        napoj.chmielowy napisał:

> Grupa Last Stage of Delirium - odkrywcy przepełnienia bufora w Micro$oftowym RP
        > C
        > lsd-pl.net

Zapomniałem o uzasadnieniu:
        Ich odkrycie o wiele bardziej wpłynęło na rzeczywistość niż kariera
        którejkolwiek osoby wymienionej przez moich przedmówców.
        • lordofthestrings Doda i spółka 26.12.05, 12:49
          Najpierw było Disco Polo, potem, michał Wiśniewski, a teraz mamy Dodę. Po obejrzeniu wczoraj jej świątecznego popisu u Wojewódzkiego (niestety) utwierdziłem się w przekonaniu, że jest kolejną pomyłką szołbiznesu (bo show business to to nie jest). Początkowo naprawdę myślałem, że jest rónież jak wymieniany obywatel K. prześmiewcą, no ale prawda jest troszkę inna.
          W kategori geniusz autodestrukcji publicznej: And the winner is...... DODA
        • tsy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 26.12.05, 19:34
          napoj.chmielowy napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
          >
          > > Grupa Last Stage of Delirium - odkrywcy przepełnienia bufora w Micro$ofto
          > wym RP
          > > C
          > > lsd-pl.net
          >
          > Zapomniałem o uzasadnieniu:
          > Ich odkrycie o wiele bardziej wpłynęło na rzeczywistość niż kariera
          > którejkolwiek osoby wymienionej przez moich przedmówców.

Piwko
          Oni tu łacha sobie robią, a Ty opoważnych ludziach. Wygłupiłeś się.
          • no.logo Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 27.12.05, 13:43
            Tsy, nie bądź okrutny w ocenach. Piwko jest fajny,
            bo mi miętę w salonowym barze postawił smile

A propos LSD - czy dostali już obiecane 50 tys. dolarów?
            • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 27.12.05, 23:43
              no.logo napisał:

> Tsy, nie bądź okrutny w ocenach. Piwko jest fajny,
              > bo mi miętę w salonowym barze postawił smile
              >
              > A propos LSD - czy dostali już obiecane 50 tys. dolarów?
              >
              Tego nie wiem - jakaś sprawa sądowa była i pewnie jak wszystkie sprawy o kasę
              ciągnie się. Spróbuję zapytać.
          • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 28.12.05, 09:45
            tsy napisał:

> Piwko
            > Oni tu łacha sobie robią, a Ty opoważnych ludziach. Wygłupiłeś się.

Się może i wygłupiłem, ale dalej podtrzymuję swój typ. Jakieś (czyjeś) kariery
            mi zupełnie nie imponują, a odkrycia jak najbardziej.
    • rocco-siffredi Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 26.12.05, 17:58
      tow. marek król- geniusz obłudy, prowadzący pseudopisemko "wprost", dawniej
      sekretarz pzpr, pracownik cenzury, geniusz lawiraci przy którym kwachu to
      chadek od urodzenia
    • map4 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 28.12.05, 20:17
      Towarzysz Klechta,

podpora każdego systemu.
      • hurysa1 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 05.01.06, 01:20
        Sądzę, że oprócz przydzielania ignobli istnieje nagradzanie noblem. Piwko ma rację.
    • map4 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 13:21
      Ryszard Krauze, właściciel firmy Prokom SA.

Uzasadnienie:

Geniusz tego pana i jego niewątpliwy komercyjny sukces uświadomił mi, że świat
      ten pełen jest firm typu Microsoft i ludzi typu Gates, Ballmer & Co.
      Trzeba jeszcze tylko znaleźć stado jeleni do oskubania.

W przeciwieństwie jednakże do amerykanów, p. Krauze nie ryzykował wolnorynkowego
      mordobicia na reklamy i procesy sądowe, lecz jedynie poczekał (biernie, żeby nie
      było, że znowu pomyje wylewam) aż pomocna dłoń państwa uchwali prawo, które pod
      karą unicestwienia zmusi każdą firmę działającą na terenie pomrocznej do
      zakupienia jego oprogramowania.

Choć patrząc na to od strony klienta spłaszczam sprawę. Szacuneczek za ten
      niewątpliwie wielki dar przekonywania, bez którego nikt by przecież nie
      uwierzył, że oprogramowanie Pańskiej firmy w ogóle działa.

Jak dla mnie Krauze to polski "wciskacz kitu" z górnej półki, porównywalny
      jedynie z pierwszą ligą polityków. Świetny, rewelacyjny wręcz sprzedawca.
      • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 16:22
        map4 napisał:

> Ryszard Krauze, właściciel firmy Prokom SA.
        >
        > Kieruję do postu mapa bo długi

Masz rację. Ten człowiek wie jak w prosty sposób stworzyć monopol. Orientujesz
        się może czy "janosik" - open sourcowy odpowiednik "płatnika" zaczął pracować?
        • map4 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 18:25
          napoj.chmielowy napisał:

> Masz rację. Ten człowiek wie jak w prosty sposób stworzyć monopol. Orientujesz
          > się może czy "janosik" - open sourcowy odpowiednik "płatnika" zaczął pracować?

Wiesz, ZUS z racji zamieszkania mi zwisa. Słyszałem o "janosiku", ale do tej
          pory myślałem, że rozwijany jest metodami reverse-engineeringu (cholera, jak się
          tego potworka tłumaczy na j. polski ?), w związku z czym nie ma się na co napalać.

Czy Prokom lub też właściciel tego systemu, firma ZUS udostępniła szerokiej
          publiczności API systemu ?

Coś mi kołata, że były z tym problemy ...
          • napoj.chmielowy Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 19:20
            map4 napisał:

> Wiesz, ZUS z racji zamieszkania mi zwisa. Słyszałem o "janosiku", ale do tej
            > pory myślałem, że rozwijany jest metodami reverse-engineeringu (cholera, jak si
            > ę
            > tego potworka tłumaczy na j. polski ?), w związku z czym nie ma się na co napal
            > ać.
            >
            > Czy Prokom lub też właściciel tego systemu, firma ZUS udostępniła szerokiej
            > publiczności API systemu ?
            >
            > Coś mi kołata, że były z tym problemy ...
            >

Z "janosikiem" to jest jakaś odwrotna inżynieria (to chyba ten termin, o który
            Ci chodziło), ale też walka prawna. Pomieważ kiedyś bardzo kibicowałem ludziom
            rozwijającym ten program, sięgnę do starych znajomości i dam raport.
            • map4 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 19:44
              napoj.chmielowy napisał:

> Z "janosikiem" to jest jakaś odwrotna inżynieria (to chyba ten termin, o który
              > Ci chodziło),

Nie wydaje mi się, żeby tłumaczenie dosłowne było w tym przypadku poprawne. Za
              bardzo zgrzyta w zębach.

> ale też walka prawna.

???

To znaczy, wycofuję się z powyższych znaków zapytania przyciskając brzuch do
              ziemi. W pomrocznej nie takie numery są możliwe.

> Pomieważ kiedyś bardzo kibicowałem ludziom
              > rozwijającym ten program, sięgnę do starych znajomości i dam raport.

Fajnie by było.
              • zalogowany.cookie Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 09.01.06, 20:40
                www.janosik.net

Reverse Engineering to po naszemu "rozwalanie" - bardzo celne określenie smile
                Nie chodziło o API, bo Janosik chodziłby pod Linuxem, więc z Windowsowego API mu
                niewiele przyjdzie, a raczej ogólnie o dokumentację protokołu komunikacyjnego,
                by się można było z ZUS-owym serwerem legalnie połączyć i przesłać mu deklarację.

Historię i otoczkę projektu znajdziecie na:
                www.ibiblio.org/ser/SP-versus-RP/zus/
                Osobiście używał nie będę (standardy, tfu, korporacyjne), ale autorom kibicuję.
                • map4 Re: Najwięksi geniusze III RP - nostalgiczny rank 10.01.06, 08:41
                  zalogowany.cookie napisał:

> Nie chodziło o API, bo Janosik chodziłby pod Linuxem,

Chodziło mi o API protokołu, uściślając. Janosik z tego co czytałem miał być
                  klientem nie tylko pod linuksa, ale również pod wszelkie inne unixopodobne
                  systemy, Maca i na wszystko inne, co ma wbudowany kompilator C smile

> Historię i otoczkę projektu znajdziecie na:
                  > www.ibiblio.org/ser/SP-versus-RP/zus/

> Osobiście używał nie będę (standardy, tfu, korporacyjne), ale autorom kibicuję.

im większa firma, tym większa bezwładność. Najgorzej jest w bankach, którym
                  ciągle się jeszcze wydaje, że mamy lata 70. XX wieku (cobol!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka