Dodaj do ulubionych

plastikowe nakrętki

10.02.11, 15:09
wiem, że często są takie akcje - wózek dla chorego dziecka za nakrętki. czy obecnie jest taka akcja gdzieś w Raszynie? synek zbiera, bo kiedyś widzieliśmy w sklepie, niestety tam już chyba skończyli zbieranie, a chcielibyśmy przekazać zebrane nakrętki na taką akcję
Obserwuj wątek
    • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 10.02.11, 21:09
      popieram inicjatywe ja też posiadam dużą ilość nakrętek, chętnie przekażę, może gmina podemie temat zbierania, w końcu zrobiłaby coś dobrego smile chyba że w gminie nie ma potrzebujących? jak nie nakrętki to może radni przekażą coś z podwyższonych diet?
      • grocholica Re: plastikowe nakrętki 11.02.11, 11:10
        Chyba w szkole w Raszynie ktoś zbierał, bo jakiś max. miesiąc temu prosiła mnie znajoma dla dzieckasmile

Może możesz zadzwonić do sekretariatu w szkole, ta pani sekretarka jest całkiem miła, więc może się nie obruszy na takie pytaniesmile
        • angiw Re: plastikowe nakrętki 11.02.11, 11:37
          zbierała niedawno Pani Basia K. w szkole podstawowej, a czy jeszcze zbiera to się dowiem dopiero po feriach, lepiej jakby ustawili jakiś pojemnik w miejscu ogólnodostępnym np w gminie. no nic, zbieramy dalej smile
          • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 11.02.11, 14:10
            ok więc zbieramy smile tyle że czy ta pani sekretarka w szkole jest tak samo miła jak radna szarek?, który mżna porównać do przewlekłego bólu zęba.
            • angiw Re: plastikowe nakrętki 11.02.11, 18:04
              ta pani jest naprawdę miła smile bardzo uprzejmie odpowiedziała na pytanie i obiecała pomóc smile
              • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 11.02.11, 23:15
                ale która wink pani? kończmy więc dyskusję tylko przejdźmy do czynów. korki same się nie zbiorą. niech ktoś rzuci hasło i zacznie zbierć
                • angiw Re: plastikowe nakrętki 12.02.11, 21:57
                  właśnie, do dzieła smile synek dzielnie zbiera cały czas, więc mam nadzieję, że będziemy je mogli komuś przekazać smile
                  • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 13.02.11, 15:33
                    pewie że razem możemy więcej, już gdzieś te hasło słyszałemsmile zbierajmy korki tylko niech ktoś powie gdzie, taką inicjatywę powinna szkoła przejąć bo im najlepiej to zorganizaować, tylko jak namówić ich, może ktoś zna nauczycieli ja niestety w tym mam małą znajomość
                    • angiw Re: plastikowe nakrętki 13.02.11, 20:28
                      my na razie jeszcze na etapie przedszkolnym jesteśmy smile w szkole znajomości nie mam, ale po feriach na pewno zadzwonię jeszcze raz, pani sekretarka ma sprawdzić czy akcja jeszcze trwa, może ktoś podejmie temat i będzie częściej organizował?
    • maw01 Re: plastikowe nakrętki 14.02.11, 10:24
      Oto 2 linki do informacji na temat tego wątku.

www.dom-rodzina-czlowiek.org/pomagamy.php
      finanse.wp.pl/kat,122876,title,Plastik-na-wage-zlota-Ile-mozna-zarobic-na-zakretkach,wid,12755230,wiadomosc.html?ticaid=1bc7a

Czytając ten wątek, pierwotnie miałem na myśli propozycję zorganizowania takiej akcji lokalnie, dla potrzebującego mieszkańca Raszyna. Jednak, jak wyliczyłem na podstawie danych z ostatniego linku, jedna nakrętka jest warta ok. 0,1 gr. Czyli aby zebrać złotówkę, potrzeba 1000 nakrętek. Na wózek inwalidzki o wartości 8 tys. złotych, trzeba 8 milionów nakrętek, to jest 16 ton = ok. 1000 worków 120l.

W takiej sytuacji, chyba nie pozostaje nic innego jak wspomóc zebranymi nakrętkami jakąś fundację.
      • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 14.02.11, 16:08
        zgadza się wszystko, ale jak zaczniemy to chyba zebralibyśmy te kilka ton a wtedy będzie miło jak raszyn zafunduje własnemu mieszkańcowi wózek czy inne urządenie niż fundować je w inny rejon polski, stać nas na to żeby pokazać że też potrafimy.
    • trutek0 Re: plastikowe nakrętki 16.02.11, 19:09
      ja też mam sporo tych nakrętek...pomyślałam, że może w szkole podstawowej pytać? jest tam pani od ekologii; zachęca żyć eko to może ona pomogłaby w zorganizowaniu przekazania naszych zbiorów? w szkole teraz jest akcja zbierania makulatury, to może dorzuciliby zbieranie nakrętek - a zbożny cel - znajdzie się na pewno smile
      będę tu zaglądać - może ktoś napisze jakiś pomysł smile
      • angiw Re: plastikowe nakrętki 02.03.11, 12:25
        ruszył coś temat czy dalej cisza?

np Owczarnia potrafiła się zorganizować -
        owczarnia.net/index.php?page=comments&id=73
        wiadomosci.wpr24.pl/owczarnia_kolejny_transport_korkow_oddany
        u nas sołtysów pełno, a gmina rozległa, na pewno dalibyśmy radę uzbierać kilka ton, gdyby ktoś chciał się zająć zbiórką i dostarczaniem smile
    • angiw Re: plastikowe nakrętki 02.03.11, 12:31
      wwww.kurierpoludniowy.pl/?page=artykul&id=6641
      wspolnypowiat.pl/?p=886
      może przy okazji jakiejś imprezy np rocznicy Bitwy Pod Raszynem, Dożynki itd można te nakrętki zbierać?
      • grocholica Re: plastikowe nakrętki 02.03.11, 15:20
        Ale moim zdaniem dobrze by było zbierać to dla jakiegoś konkretnego człowieka, a gdyby to był ktos z naszej gminy to mielibysmy poczucie, że pomagamy sąsiadowi i napewno byłoby większe zaangażowanie
        • czarny_raszyniak Re: plastikowe nakrętki 03.03.11, 00:08
          podejrzewam że wielu z naszych mieszkańców chętnie by zbierało ale nie takie nakrętki wink jak padnie konkretne hasło to zaczynamy. najlepiej by była to szkoła. Może ktoś z nauczycieli podejmie temat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka