Dodaj do ulubionych

Załugujemy?

07.05.11, 22:11
"Zaslugujemy na Dom Kultury" taki baner wisi na straszydle przy cechu podpisany Wojt Gminy Raszyn A.Zaręba.

a radny powiatowy napisał :W gminie Raszyn panuje klimat na rozwój kultury, sportu, infrastruktury i edukacji. Klimat taki jak w kadencji 2002-2006. Gdzie trzeba, buduje się kanalizację, ujęcia wody, w innych miejscach wodociągi a gdzie już wszystko jest, dom kultury.

a teraz pytanie Czy w naszej gminie jest już wszystko tzn. Ośrodek Zdrowia na miarę XXIw. przedszkola, wodociągi,kanalizacja,bezpieczne drogi , chodniki? Czy teraz pora na Dom Kultury - niespełnione ambicje wójta kadencji 2002-2006?. I czy budżet gminy wytrzyma te dodatkowe 8 - 10 milionów na remont tego co stało 20 lat bez okien i drzwi? Czy pomyślano o dotacjach unijnych ale tak,żeby je otrzymac?.Czy rzeczywiście "Dom Kultury" to priorytet dla mieszkańców?
I jeszcze pytanie kto pokrył koszty baneru ?
Obserwuj wątek
    • czarny_raszyniak Re: Załugujemy? 07.05.11, 22:18
      podejrzewam że koszt baneru przy sumach o których pani pisze to bułeczka z masełkiem, a chyba to prawda że były wójt i jego nie spełnione marzenia chce zrealizować rękoma obecnego. Więc proszę o odpowiedź taką, czy i kto rządzi gminą? Bo wydaje mi się że stare wraca.
    • kurica66 Re: Załugujemy? 08.05.11, 07:22
      Mnie sformułowanie "zasługujemy" wydaje się kompletnie nie na miejscu. Rozumiem gdyby mieszkańcy gminy powiesili takie hasło - ale władze? Przecież to jakaś żenada... Wójt sam do siebie pisze?
      • czarny_raszyniak Re: Załugujemy? 08.05.11, 08:43
        taka forma przecież była zanana bo były wójt Iwicki też pisał sam do siebie tyle ze w kurierze raszyńskim, więc czemu się dziwicie
        • kurica66 Re: Załugujemy? 14.05.11, 20:39
          Nowy zrobił na mnie nieco inteligentniejsze wrażenie - stąd zdziwienie. Choć niedługo chyba przestanę się dziwić...
    • j.aranowski Re: Zasługujemy? 08.05.11, 10:58
      Potrzeba Domu Kultury w Gminie Raszyn nie budzi chyba najmniejszych wątpliwości. Trzeba jednak postawić sobie pytanie, jakie cele ma on spełniać. Odsłuchując i obrabiając materiał video z ostatniej sesji, wysłuchałem też wypowiedzi naszych radnych i wójta w tym temacie. Odnoszę wrażenie, że nie wszyscy zdają sobie sprawę jaki jest ten cel. Jeśli chcemy mieć miejsce, gdzie będą organizowane imprezy kulturalne dla grona tych mieszkańców, którzy dziś chodzą na koncerty do kościołów czy przedstawienia organizowane przez kluby seniora, to OK. Musimy sobie jednak zdawać sprawę, że jeden, nawet nie wiem jak duży Dom Kultury na całą gminę, nie przyciągnie młodzieży spotykającej się dziś na przystankach autobusowych czy w pubach albo pod przysłowiową chmurką. Jeśli taki miałby być cel tej inwestycji, to z całą odpowiedzialnością za własne słowa stwierdzam, że się nie sprawdzi. Wiem co mówię. Jak każdy, też miałem kiedyś te naście lat. Ale w przeciwieństwie do większości, w tym zapewne również wielu z tych osób które forsują pomysł tej inwestycji, od 16-tego roku życia bardzo aktywnie działałem na polu organizacji wolnego czasu młodzieży w moim wieku głównie z terenu Dawid i Dawid Bankowych. Ta nasza działalność odbywała się głownie w Świetlicy w Dawidach, która kilka lat temu została stracona na rzecz Ursynowa, mimo że jej budowa odbyła się w czynie społecznym w którym uczestniczyli wszyscy mieszkańcy Dawid i Dawid Bankowych a nie tylko ulicy Baletowej. Nieformalnie przewodniczyłem tym działaniom. Dlatego nieformalnie, bo nigdy oficjalnie nie zarejestrowaliśmy żadnego stowarzyszenia ani nie zapisaliśmy się do żadnej organizacji młodzieżowej. Odbywały się jednak wybory, gdzie moje koleżanki i koledzy stawiali na mnie. Owszem, na organizowane przez nas dyskoteki, czy pokazy filmów (wyświetlanych z magnetowidu) przychodziły tłumy z terenu nie tylko Gminy Raszyn. Tyle, że wówczas nie było tylu miejsc gdzie można się zabawić co teraz, a już obejrzenie dobrego filmu w kinach, który nie byłby z przed kilku lat graniczyło z cudem. Magnetowid kosztował około 20 pensji przeciętnego Polaka. Te nasze działania były więc jak tamte czasy dużą atrakcją. Tylko, że filmy czy dyskoteki to były weekendy. W pozostałe dni, do klubu przychodzili praktycznie młodzi ludzie z trzech miejscowości najbliżej położonych - Dawid, Dawid Bankowych i Jaworowej. Czasami ci bardziej zaprzyjaźnieni z Rybia. To wszystko. Dlatego, jeśli dziś ktoś wśród argumentów za budową jednego Domu Kultury obejmującemu swą działalnością całą gminę stawia ten o młodzieży, którą trzeba odciągnąć od budek z piwem, pubów i przystanków autobusowych, albo nigdy w latach młodości nie uczestniczył w spotkaniach takiej młodzieży, albo używa tego argumentu celowo wprowadzając w błąd opinię społeczną.
      Podsumowując, Dom Kultury jest potrzebny. Potrzebne są jednak również inne miejsca spotkań dla młodzieży i mieszkańców. Takie, gdzie będzie można pograć w Brydża, zorganizować spotkanie mieszkańców, czy np. obejrzeć wspólnie transmisję z meczu nie koniecznie siedząc w Pubie.
      Na koniec jeszcze jedna mała uwaga. Wywieszanie takiego baneru, sugeruje kto jest za budową Domu Kultury. Jednocześnie sugeruje również, że ci co się tam nie znaleźli są przeciw. W mojej ocenie, jest to bardzo krzywdzące. Na wspomnianej sesji nie słyszałem, aby ktokolwiek był przeciw budowie Domu Kultury. Przewodnicząca Rady Gminy Raszyn, p. Celina Szarek wyraźnie stwierdziła, że Dom Kultury będzie. Mam nadzieję, że konsultacje społeczne które mają zostać przeprowadzone w tej sprawie zostaną zrobione rzetelnie, że nie będziemy jedynie odpowiadać czy jesteśmy za budową Domu Kultury w Gminie Raszyn czy przeciw. Oczekuję raczej pytań o rolę jaką miałby on spełniać w tym konkretnym miejscu i czy Gmina powinna ograniczyć się tylko do jego budowy, czy też tworzyć świetlice w innych miejscowościach.
      Jarek Aranowski
      • czarny_raszyniak Re: Zasługujemy? 08.05.11, 11:42
        panie Jarku wychodzi na to że Iwicki jest za a inni przeciw... ja jestem za jak najbardziej tyle że tak jak pan powiedział nie znaczy że kogo nie ma na banerze to przeciw. Może tak wójt na koszt własny wydrukuje potężny baner z nazwiskami i będzie sprawa rozwiązana wink
        • grocholica Re: Zasługujemy? 09.05.11, 09:36
          Dla mnie sprawa posiadania domu kultury jest bezdyskusyjna. oczywiscie można się spierać czy koniecznie w tym miejscu, chociaż nie zaprzeczę, że dla mnie byłoby cudownie mieć jakąkolwiek publiczną, gminną instytucję po zachodniej stronie Krakowskiej. Oprócz przedszkola, które z powodu różnych przepisów nie ma tutaj żadnego miejsca, by mieszkańcy mogli się spotkać. Np spotkania sołeckie odbywają się na placyku pod sklepem poprzedzone modlitwą o ładną pogodę.

Oczywiście domu kultury nie buduje się na takie spotkania, ale inne funcje kulturalne w gminie też nie są zaspokojone...

A dodatkowo moim zdaniem potrzeba raz podjąć męską decyzję i coś zrobić z tą ruderą - dla mnie to naprawdę budynek ośmieszający naszą społeczność
          • grocholica Zasługujemy na Dom Kultury Plus 09.05.11, 11:20
            Dom Kultury Plus

A to chyba inicjatywa stworzona z myslą o nas...
            Ciekawe może być poczytanie sobie diagnozy istniejących domów kultury...
            • czarny_raszyniak Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 09.05.11, 22:38
              rudera?!!!!!!!!! chyba nie ma pani na myśli budynku za który gmina krzyczała około 5 mln pln. chciałbym mieć taką ruderę?
              • grocholica Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 09.05.11, 22:45
                no, ale nikt inny nie chciał, a i pan się chyba nie zgłosił. No to jak to nazwać - pustostan, pomnik niegospodarności, nie wiem jak jeszcze...
                • patrzacy.z.boku Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 15.05.11, 15:10
                  na interii wywiad z malenczukiem i mowi on mniej wiecej tak:- Sztuki niczym bata chamstwu nie żałować. Próbujmy ściąć kołtun poprzez sztukę. Powinno być obowiązkowe katowanie sztuką. Tak jak się więźniów w Guantanamo Metalliką katowało...smile
                  • konradzubko Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 16.05.11, 10:54
                    Jak się matury nie ma to się popiera sztukę katowania.
                    • patrzacy.z.boku Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 16.05.11, 21:52
                      a co pan konrad sadzi na temat dzisiejszej wypowiedzi nieposiadacza matury,slynnego zbigniewa gitarzysty,mieszkanca gminy raszyn,ktory nie chce odznaczenia od wladz centralnych za walke z komuna?wink
                      • konradzubko Re: Zasługujemy na Dom Kultury Plus 17.05.11, 10:14
                        Brak matury nie oznacza,
                        że komuś brak kultury.
                        Wiele osób bez tego papierka
                        uczyło mnie np. co to ścierka.
                        Pierwszego do muzyki dałem susa
                        gdy grał mi ludź bez cenzusa.
                        A co do Pana słynnego Gitarzysty
                        co nie chce medalu antykomunisty?
                        Uważa on, że więcej się trudzi
                        od lat grając rocka dla ludzi.
                        A noszenie bibuły to był dodatek
                        do drogi którą wybrał nastolatek.