konradzubko
10.04.13, 16:44
Własnie wpadła mi w ręce książka reklamująca powiat pruszkowski, wydana na zlecenie i przy udziale Starostwa przez Wydawnictwo Signum. Wszelkie prawa są zastrzeżone, brak jest informacji o nakładzie, wydawnictwo nie ponosi odpowiedzialności za aktualność informacji. Na 106 stronach znajdują się krótkie informacje o jednostkach samorządu i zdjęcia oraz reklamy firm z terenu powiatu.
Zaciekawił mnie opis gminy Raszyn, którego fragment załączam. W zamyśle takie wydawnictwa mają promować powiat i jego gminy. Wyróżnione fragnety pochodzą ode mnie. Czy chcieliby Państwo mieszkać w takiej gmnie?
"Gmina Raszyn jest jedną z najbogatszych gmin w Polsce. Na 44 km2 osiedliło się tutaj ponad 20 tys. mieszkańców. Gęstość zaludnienia wynosi 464 osoby/km2. Gmina Raszyn jest zamożna. Dochody na głowę mieszkańca są wysokie, a współczynnik bezrobocia jeden z najniższych. Zajmuje wysoką lokatę w prestiżowych rankingach 100 najlepszych gmin. Znana jest z przyjaznego klimatu do inwestowania. W ciągu ostatnich lat powstało tu blisko 3.5 tysiąca prywatnych podmiotów gospodarczych. Gmina Raszyn przeżywa prawdziwy boom inwestycyjny. Uchwalane plany przewidują kolejny tysiąc hektarów przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe. Tak jak w innych gminach powiatu pruszkowskiego występuje tutaj zjawisko dodatniej migracji. To znaczy, że jest to miejsce przyjazne mieszkańcom. Gmina Raszyn, może kojarzyć się z Centrum Handlowym w Jankach - jednym z największych w Europie. Centrum powstało w ostatnim dziesięcioleciu, a swój sukces zawdzięcza bardzo dogodnemu położeniu - znajduje się w miejscu, gdzie łączą się trasy katowicka i krakowska."