Dodaj do ulubionych

TERAPIA - pytanie

05.04.10, 17:58
Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie - w jaki sposób KONKRETNIE może pomóc terapeuta osobie z BPD?

Krótko o mnie: podejrzewam, że mam BPD. Wiem dlaczego (dziwne, bardzo dziwne zachowania matki, jeszcze dziwniejsze ojca). W skrócie - intelektualnie mogłam dorastać (byleby nie być mądrzejszą od tatusia, bo wtedy się na mnie obrażał i był dla mnie bardzo niemiły), w innych sferach musiałam pozostać zależna (od mamusi, bez niej zginę).

Problemy: przy zaangażowaniu uczuciowym (zresztą była to osboa, która się mną tylko bawiła, ale to już inna bajka) jak lawina popłynęły te wszystkie uczucia agresji, bezradności, takie psucie sobie życia na złość rodzicom.

Dodam - jestem dorosła, mam rodzinę. Z osoby samodzielnej stałam się osobą bardzo obawiającą się samodzielności. Nie rozumiem tego.

Jak mógłby w tym wszystkim pomóc terapeuta?
Obserwuj wątek
    • hatelove Re: TERAPIA - pytanie 06.04.10, 16:15
      Bardzo Ci może pomóc...To program terapii długoterminowej..Tzn nawet kilka lat.
      Borderline tkwi w Tobie, w Twoim postrzeganiu świata, w Twoim myśleniu..Terapia
      nie zmieni bodźców z zewnątrz które tak a nie inaczej na Ciebie wpływają- np nie
      zmieni Twoich rodziców..ona ma zmienić Twoje błędne myślenie..Twoje złe
      reakcję...borderline kształtuję się latami więc nie leki są ratunkiem tylko
      długa terapia indywidualna...Ona otworzy ci drogę wyjścia z tego błędnego koła..
      pozdrawiam
      • czaragoryczy Re: TERAPIA - pytanie 11.04.10, 14:17
        hatelove, chcę wierzyć, że terapia pomogłaby mojej córce. Ale błagam niech ktoś powie skąd wziąć terapeutę. Psychologów jest mnóstwo, z każdym rocznikiem ich przybywa. Tylko z podejściem do borderów jakby nie było. Jestem zła, że wszyscy zajmują się tym co łatwe a do harówki z tymi trudnymi klientami nie ma chetnych. Dlaczego!!!! Druga wkurzajaca rzecz to taka, dlaczego psychoterapia jest tak droga. Dla mojej córki np. do jest dodatkowy dowód na nieskuteczność psychoterapii no bo jak może przekonywać ją, wysłuchiwać jej ktoś kto bierze za to pieniądze. Dla niej to fałsz, ona już kiedyś miała psychoterapię ale nie przykładała się bo nie pasowało jej co terapeutka mówi. Jak jej znaleźć osobę, którą ona będzie sznowała i zechce jej słuchać. czasem mam wrażenie że doradzanie psychoterapii to jak twierdzenie że lot w kosmos jej pomoże. Jesteśmy z Warszawy więc jeśli mogę to proszę o jakikolwiek namiar na dobrego psychoterapeutę bo przejrzałam już wszystkie strony z ogłoszeniami, strony klinik psychologicznych, obdzwoniłam mnóstwo ludzi i nie ma chetnych do podjęcia się tego zadania. pozdrawiam
        • aigala Re: TERAPIA - pytanie 11.04.10, 16:49
          czarabroyczy, pozwol, ze zacytuje swoja wypowiedz skierowana do kogos innego,ale
          moze Tobie pomocną:"sprawa jest bardzo prosta-widze, ze w Twoim miescie jest
          Akademia Medyczna. Musi
          ona wspolpracowac z jakas klinika. Np we Wroclawiu, w ktorym ja mieszkam np
          klinika psychiatrii posiada doswiadczonych psychiatrow i terapeutow (studentow
          oczywiscie rowniez), ktorzy pracuja takze na NFZ w innych miejscach, w tym
          przypadku ul Pasteura:) No wiec jesli nie masz juz zadnego pomyslu, idz na
          oddzial psychiatryczny tejze komorki i dowiedz sie np w izbie przyjec, gdzie
          mozesz znalezc pomoc. Oczywiscie na poczatku idz do psychiatry a on pokieruje
          Cie do psychologa."

Ja akurat korzystam z terapii panstwowej, prowadzi mnie bardzo zaangazowana
          terapeutka, ktora skonczyla Uni. Wroc. Jest mloda, ale to w zaden sposob nie
          podwaza jej kompetencji, gdyz jest pod stałą superwizja, czyli kontlola bardzo
          doswiadczonych terapeutow zwiazanych z Pol Tow Psychoterapii. Mysle, ze to
          wlasnie dzieki temu, ze jest mloda i chce sie uczyc, tak bardzo angazuje sie w
          moja terapie i absolutnie nie zraza jej to, ze jestem borderem. Mam wrazenie, ze
          tym bardziej chce mi pomoc i ze mna pracowac:)

Zycze powodzenie Tobie i Twojej corce, mam nadzieje, ze udaw Wam sie znalezc
          pomoc, ktora jest tak potrzebna bpd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka