Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

10.05.15, 12:48
Wg dość świeżego badania [1] u osób z cechami borderline może być podwyższony stan prolaktyny.

Prolaktyna to hormon mający wiele efektów, generalnie przygotowuje na macierzyństwo/tacierzyństwo; w nadmiarze efekty negatywne mogą przeważać nad pozytywnymi, m.in. może zwiększać zmęczenie [2], wrogość [3], zmniejszać motywacje obniżając poziom dopaminy.

Z istotniejszych czynników, jakich jestem świadom na dzień dzisiejszy, które zwiększają poziom prolaktyny to orgazm[4] (samo podniecenie nie wpływa, ale orgazm podbija prolaktynę zarówno u kobiet jak i mężczyzn [5]) i stres [6].

1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25930735
2) forums.phoenixrising.me/index.php?threads/high-prolactin-causes-severe-fatigue.24117/
3) informahealthcare.com/doi/full/10.3109/01443615.2014.970523
4) s249.photobucket.com/user/ourphotos99/media/z-misc/prolactin.jpg.html
5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11835982
6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21621331
Obserwuj wątek
    • sylwia175 Re: Prolaktyna 11.05.15, 10:04
      Coś w tym może być:) Ja mam podwyższony poziom od bardzo dawna. Co ciekawe np. fluoksetyna znacznie zwiększa poziom prolaktyny.....Wiec nie wiadomo czy leczy czy szkodzi:)
      • brz_a_sk Re: Prolaktyna 11.05.15, 11:09
        przyglądałam się wczoraj tym tekstom/badaniom
        cholera małe próby
        cholera mało uwagi - przecież pierwsze pytanie jakie napiera na łeb to czy to przyczyna czy efekt

drugie to na ile to charakterystyczne dla jakich grup zaburzeń, chorób czy leków

Przy okazji tej informacji dorzucę - czytacie o tym jak nasze życie zmienia nasze geny, DNA? - jak sami się nakręcamy, jak się programujemy na stałe?

znam wiele osób walczących o siebie - przeraża to, że naprawdę ciężko znaleźć poważne badania, pokazujące przyczyny, skutki i cele do których trzeba gnać pod sztorm
        przecież trudno wyprawiać się po źródlaną wodę jak od wieków - ale szczerze powiem tak to wygląda

ech

ostatnio nieustannie dobija mnie olśnienie olśnionych - tak złośliwie powiem - że pod alkoholizmem siedzi ukryta depresja - trzeba geniusza i badań wiekowych by to wiedzieć?
        wyobrażacie sobie , że alkoholików nie wliczało się do statystyk osób z depresja? jasne
        udajemy, że nie ma kretynów, chorych , zaburzonych, bez nóg i jakichkolwiek żywych ludzi

od kilku dni oglądam tv - po kilku latach przerwy
        zapewniam jestem reliktem przeszłości, czującym, żywym , myślącym wyrzutem nie zmanipulowanych reklamobiorców i ideobiorców

świat przekręconych wkręca jak robienie majonezu

a ja mam swoją tęczę nie zmiksowaną - bo lubię
      • nvv Re: Prolaktyna 12.05.15, 13:03
        Mnie fluosketyna i lamotrygina w małych dawkach kiedyś raczej pomogły niż szkodziły; najbardziej jednak pomogła zmiana miejsca zamieszkania i otoczenia na bardziej spokojne i akceptujące; oraz okresy samotności też mi pomagają odzyskać równowagę, wewnętrzny spokój.
    • the-crawl Re: Prolaktyna 11.05.15, 12:08
      osobiście niedawno okazało się że mam ogromnie podwyższony poziom prolaktyny, aleee...wynika to przede wszystkim z przyjmowania seronilu i większość leków antydepresyjnych czy też stabilizatorów może powodować zaburzenia hormonalne, a raczej zazwyczaj do takich zaburzeń prowadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka