karla278 07.10.08, 09:22 pisałam już kiedyś, że bdp leczą w Krakowie i właśnie tydzień temu zaczełam tutaj terapie, więc może chcecie o coś zapytać? To jedyne miejsce w polsce gdzie tak naprawde jest leczone to zaburzenie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rotten_apple Re: właśnie jestem na terapi BDP 07.10.08, 15:54 Witam, Mieszkam w Krakowie i szukam pomocy dla osoby, u której zdiagnozowano BPD nim się tu przeprowadziła, więc nigdy nie podjęła leczenia. Wiem, że może powinnam przeszukać forum, ale ostatnio dzieją się takie rzeczy, że chyba wpadam w panikę. Poza tym pozostaję z tą osobą w bliskim związku i czuję, że ja też potrzebuję opieki psychologicznej. Najlepiej u tego samego terapeuty. Proszę o informację, gdzie powinnam się udać by uzyskać skierowanie na leczenie i czy jest szansa, by było ono bezpłatne. Pozdrawiam... dziękuję... A Odpowiedz Link
little_emma Re: właśnie jestem na terapi BDP 08.10.08, 18:32 Karla, a można zapytać gdzie się leczysz? W jakimś ośrodku czy prywatnie? Pytam bo jestem ciekawa gdzie w Krakowie leczą bpd. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 08.10.08, 22:22 Borderline mozesz zdiagnozowac na ODDZIALE F 7 w Krakowie w szpitalu w KOBIERZYNIE. ORDYNATOREM tego SZPITALA jest dr EWA NIEZGODA. Skierowanie musisz miec od swojego lekarza - psychiatry....... Zrob wszystko, zeby CI dal.... Napisz, ile masz lat. Tam najchetniej przyjmuja bardzo mlodych pacjentow, ale starszych tez, tylko czasem zanim dostaniesz sie na ten oddzial trzeba przejsc rozmowy z ORDYNATOREM/czesto 3 rozmowy/ no i z psychologiem tez chyba 2 rozmowy. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 10.11.08, 14:58 Duzo osob chce sie dowiedziec jak przebiega leczenie borderline w Krakowie na Oddziale F7. Podzielcie sie informacja. Odpowiedz Link
dari234 Re: właśnie jestem na terapi BDP 16.11.08, 11:29 ach, byłam tam ponad dwa lata temu. Efekt terapii tam był taki, że oprócz problemów jakie miałam, doszły nowe.Terapia tam bardzo oddaliła mnie od samej siebie, rozumienia siebie. To co we mnie najbardziej poranione i wrażliwe zostało w tej terapii zakopane jeszcze głębiej. Musiało minąć sporo czasu, żebym była w stanie skonfrontować sie z prawdą na temat terapii na 7f, że niestety bardzo mnie poraniła. To na tyle bolesna prawda, której nie chciałam za nic w świecie dostrzec. Odpowiedz Link
anna.dorota Re: właśnie jestem na terapi BDP 18.01.09, 21:22 Dari, chciałabym napisać, że Cię -mam nadzieję - rozumiem. Miałam niestety podobne przeżycia po terapii indywidualnej (nie w Krakowie). Po załamaniu, jakie przeszłam na tej terapii, starałam się o pobyt właśnie na F7. Po jednej rozmowie z terapeutą czułam, że tam będzie ciąg dalszy zakopywania moich ran i bólu. Należę więc do tej grupy, której taka praca (terapeutyczna) widać nie odpowiada. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
czary2mary Re: właśnie jestem na terapi BDP 08.04.09, 17:22 A ja jestem bardzo zadowolona z terapii na 7f, bardzo mi pomogła:) Odpowiedz Link
malmakszla Re: właśnie jestem na terapi BDP 16.11.08, 12:43 do Dari234 - bardzo proszę Cię o kontakt na adres: rescue_medic@o2.pl Odpowiedz Link
malawinka Re: właśnie jestem na terapi BDP 18.11.08, 11:45 pozucie bliskości z sobą daje rozmowa wewnętrzna,zamiast korzystania z telefonu,czy tu pisują sami terapeuci ? Odpowiedz Link
kingunia1973 Re: właśnie jestem na terapi BDP 27.11.08, 09:03 chcę zapytać, czy chodzi o szpital Babińskiego w Krakowie, czy o inny, jaki ? Odpowiedz Link
bpdgirl Re: właśnie jestem na terapi BDP 01.12.08, 22:44 witaj karla278! skoro jestes na terapii to moze pomozesz mi zaczac. przez wiele lat myslalam ze cierpie na depresje ale ostatnio tyle rzeczy sie zlozylo ze zaczelam czytac i podejrzewam ze cierpie z powodu borderline. gdzie na poczatek mam sie udac? panstwowe leczenie czy prywatne gabinety?psycholog czy psychiatra? chyba za dlugo omijalam te dziedziny zdrowia wiec prosze o jakies wskazowki. pozdrawiam Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 16.12.08, 18:45 Borderline leczy sie na ODDZIALE F7 w Krakowie w Kobierzynie. Ordynatorem tego Oddzialu jest dr Ewa Niezgoda. Musisz miec skierowanie od lekarza psychiatry. W GORE SERCA!!! Odpowiedz Link
szklanka.do.polowy.pelna Re: właśnie jestem na terapi BDP 19.01.09, 23:56 Leczyłam się na terapii i nic mi to nie pomogło. Czuję się jeszcze gorzej. Teraz znów jest kiepsko. Niczego nie mogę zrobić, nic mi nie wychodzi. Starałam się jakoś z tym walczyć, ale znów mnie pokonuje. Nie chcę znów zawieść najbliższych. Czy macie jakiś sposób na ten stan? Odpowiedz Link
anna.dorota Re: właśnie jestem na terapi BDP 20.01.09, 10:42 Hej Szklaneczko:) Chciałabym Ci przede wszystkim napisać, żebyś się tym nie załamywała i wierzyła, że jeśli jakiś terapeuta albo terapia Tobie nie pomogła, to nie jest tak, że nic nie może pomóc. I że Ty sama nie mozesz dla siebie robić dobrych rzeczy. To co ja staram się robić w takich chwilach, to nie zakopywać mojego bolącego wnętrza, staram się je traktować raczej jak małe poranione dziecko. Nie obwiniać się. Pamiętać, że pomoże zwykłe zadbanie o własne najprostsze potrzeby: jedzenie tego,na co się ma ochotę, robienie tego, na co się ma ochotę. Dla mnie to jest takie słuchanie własnych, najprostszych potrzeb. Kiedy się z nimi "skontaktuję", to najgorsze zwykle mija. To takie moje najprostsze sposoby. Nie wiem, czy inni też tak mają? pozdrawiam , trzymaj się Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 20.01.09, 10:48 Bo sama terapia nie wystarczy! Musisz isc do psychiatry i powiedziec o swoich objawach. Na pewno zastosuje psychofarmakoterapie.... Wszyscy z bpd musza przejsc taka droge. Jest to droga na poczatku ciernista, ale przy pomocy Bozej da sie ja pozniej zniesc. Odpowiedz Link
szklanka.do.polowy.pelna Re: właśnie jestem na terapi BDP 20.01.09, 17:59 Byłam u kilku psychiatrów i mam wrażenie, że oni mnie nie słuchają. Brałam leki, ale one mnie tylko ogłupiają. Mają mnie wyciszyć, ale po nich nie mogę płakać chociaż wszystko we mnie chce płakać. Nie mogę się cieszyć, chociaż mam ochotę. Po lekach czuję się, jakbym była zamknięta w skorupie, a tak naprawdę wszystko się we mnie gotuje. Po lekach oszukuję się coraz bardziej. Dlatego pytam się o inne sposoby radzenia sobie. Odpowiedz Link
little_emma Re: właśnie jestem na terapi BDP 13.02.09, 14:42 Liczby, czy to znaczy że Twoim zdaniem przy bpd zawsze konieczne są leki? Bo przy jednych schorzeniach leki są jako pomoc a np podstawą jest psychoterapia. Przy innych z kolei raczej podstawą są leki (tak jest chyba przy schizofrenii). Chciałam zapytać jak to jest przy bpd. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 20.01.09, 10:51 anna.dorota!!! Tak trzymaj i podnos na duchu. Mow o swoich zwyciestwach....jestes silna... Pozdrawiam Cie serdecznie. Odpowiedz Link
anna.dorota Re: właśnie jestem na terapi BDP 29.01.09, 01:15 liczby-11 napisała: > anna.dorota!!! Tak trzymaj i podnos na duchu. Mow o swoich > zwyciestwach....jestes silna... Pozdrawiam Cie serdecznie. Liczby-11 , dziękuję za miłe słowa. No ale i tak dopiszę się znów do tego wątku, bo ... zaczęłam szukać terapeuty. Może nie dlatego , że jest aż tak źle. (Gorzej bywało). Tyle że to co potrafię, to ogarniać w miarę swoje stany psychiczne. A gdzie jeszcze praca, albo nauka? Dlatego spróbuję kogoś poszukać. Może gdy przeniosę świat emocji BARDZIEJ na terapię, znajdę trochę przestrzeni na zajęcie się światem na zewnątrz? Umówiłam się z terapeutą za tydzień. Odpowiedz Link
anna.dorota Re: właśnie jestem na terapi BDP 07.02.09, 23:09 Hej, jak tam u Was na terapii? Ja byłam na spotkaniu w tym tyg. Jest obiecująco. Odpowiedz Link
okrent9 Re: właśnie jestem na terapi BDP 08.02.09, 02:38 anno-doroto - pozdrawiam i życzę sukcesów :) Jak często spotykasz się z terapeutą? Odpowiedz Link
anna.dorota Re: właśnie jestem na terapi BDP 10.02.09, 23:18 byłam pierwszy raz - na wstępnym spotkaniu. umówiłam się na trzy spotkania - i mamy zdecydować co dalej. Okrent - pozdrawiam:) Odpowiedz Link
vbs Re: właśnie jestem na terapi BDP 11.02.09, 20:19 hej,mam pytanie techniczne gdzie to leczą,w jakim systemie czy zamkniętym,ile to trwa,czy terapia jest wspomagana lekami i jakimi?z góry dziękuje i trzymam za Ciebie kciuki. Odpowiedz Link
chryzantema22 Do karli278 12.02.09, 13:07 Cześć:)Chciałam zapytać o czym rozmawiacie na tej terapii i czy coś Ci to pomaga? Odpowiedz Link
makosia777 Re: właśnie jestem na terapi BDP 18.02.09, 21:22 Będę uczestniczyć w terapii grupowej w Centrum Medycznym Gizińskich w Bydgoszczy. Czy ktoś słyszał na czym ona polega?? Po tym co czytam na forum zaczynam się bać, bo mają mnie tam nauczyć jak radzić sobie z taką osobowością. Byłam już na jednej terapii, ale tylko na diagnozie i właśnie tam stwierdzili u mnie osobowość chwiejną emocjonalnie. Trzymam mocno kciuki za udane terapie. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: właśnie jestem na terapi BDP 18.02.09, 21:31 Na pewno bedzesz zadowolona po tej terapii. Pokochasz siebie. Udowodnisz, ze mozna lepiej... Odpowiedz Link
makosia777 Re: właśnie jestem na terapi BDP 21.02.09, 12:24 Dziękuję, aż mi się ciepło na sercu zrobiło. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pestka835 Re: właśnie jestem na terapi BDP 25.03.09, 09:56 Witam,cierpie na ten sam syndrom,ktory niestety nie pzwala mi normalnie zyc.W chwili obecnej jeszcze mam wizyty u lekarza,ale zapowidzial,ze po nastepnej beda terapie.Nie mam zielonego pojecia jak one wygladaja?Z tych wszystkich emocji nawet sie nie spytalam co i jak,czy platne?Moge sie spytac na wizycie,ale to dopiero za 2 i pol tygodnia,wiec licze,ze od was dowiem sie szybciej.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
makosia777 Re: właśnie jestem na terapi BDP 30.03.09, 14:25 Uważam, z własnego doświadczenia, że terapia to coś dobrego, gdy ma się zaburzenia osobowości. Są różne terapie. Obecnie jestem w trakcie terapii dziennej tzn. codziennie przychodzę do szpitala na zajęcia, ale np. 3 lata temu byłam na terapii stacjonarnej i musiałam normalnie mieszkać w szpitalu. Trwa to 2,3 miesiące. Na obecnej terapii mój plan dnia wygląda tak: o 10.30 mam terapię grupową (1,5h rozmów z psychologiem w 12 osobowej grupie). Później śniadanie, które przygotowujemy razem, a o 13 plastyka lub muzyka (1h). Na plastyce możemy sugerować co chcemy robić danego dnia, a jak nie mamy pomysłu to osoba prowadząca przygotowuje zajęcia. Na muzyce słuchamy muzyki relaksacyjnej. Później do domu. Raz w tygodniu mam zapewnioną rozmowę indywidualną z psychologiem. Są różne grupy, tak jak są różne nurty w psychologii. obecnie należę do grupy, w której musimy mówić o swoich problemach przy wszystkich, a psycholog zadaje tylko dodatkowe pytania, grupa może komentować to co mówisz, dawać rady, mówić o swoich doświadczeniach jeśli mieli podobne problemy itp. Tu gdzie ja się leczę jest jeszcze jedna grupa. Zajęcia prowadzi psycholog. Opowiada o chorobie, o różnych aspektach z nią związanych, o lekach, uczą się asertywnych zachowań, jak walczyć z lękiem itd. To do jakiej grupy będziesz należeć zależy od tego jak długo już się leczysz, jakie robisz postępy, jak dużą masz świadomość swoich problemów itp. itd. Wróć do rozmowy na ten temat ze swoim lekarzem, myślę że naprawdę warto. On wytłumaczy ci dokładnie czego możesz się spodziewać. Pozdrawiam i trzymam kciuki!! jeśli masz jeszcze jakieś pytania to daj znać, a postaram się odpowiedzieć. Odpowiedz Link
sysunia83 Re: właśnie jestem na terapi BDP 30.03.09, 15:04 Napewno wroce do tego tematu z lekarzem,bo wiem ze bylo by to dla mnie zbawienne.Dopoki nie umialam sie z tym pogodzic,nie moglam sie otrzasnac,a tym samym balam sie zmian.Teraz gdy akceptuje stan rzeczy widze jak ciezkim do zycia jestem czlowiekiem i chcialabym to zmienic w jakimkolwiek stopniu jest to mozliwe.Zdaje,a raczej zczelam miec swiadomosc z tego jak duze sa moje problemy i w jakiej rozsypce od dawna zyje. Widze,ze moj partner z ktorym jestem od ponad 3 i pol roku nie daje juz rady.A ja staram sie dystansowac i patrzec na swoje zachowanie z boku i widze czesto,ze robie zle,ale po fakcie niestety,a w trakcie nie potrafie nad soba panowac.Dlatego pragne zmian,bo sama tez jestem nieszczesliwa,samotna i taka pusta w srodku,ze az sie plakac chce.Jakbym uczuc nie miala.Bywaja dni,ze cos czuje,jakis przyplyw milosci,ale nagle sama z siebie czuje bezsilnosc i wzbiera we mnie zlosc i agresja.Zastanawiam sie czy kocham partnera i moge powiedziec,ze nie.Ale kilka dni pozniej wiem,ze jest inaczej,kocham i wiem,ze nadejdzie chwila gdy znow stwierdze inaczej.Potrzebuje zmian i wiem,ze terapia bedzie krokiem do lepszego swiata,moze klamliwego,zlego,pelnego wojen,ale zarazem do prawdziwego swiata zywych ludzi w ktorym mozna sie cieszyc z tego ,ze swieci slonce. Odpowiedz Link
makosia777 Re: właśnie jestem na terapi BDP 30.03.09, 23:22 Po terapii nie ma co oczekiwać cudów. Póki samemu nie zawalczy się o siebie, bo psycholodzy mogą swoje, a my swoje. Dlatego nastaw się pozytywnie i walcz o siebie, o własne szczęście, o zrozumienie. Możemy mieć tylko nadzieję, że dzięki pomocy fachowców będzie nam się żyło chociaż trochę łatwiej. Osobowości się nie wybiera, borderline to nie wyrok, tylko trzeba nauczyć się z tym żyć. Oby nam się udało... Odpowiedz Link
shila.ona Re: właśnie jestem na terapi BDP 31.03.09, 19:31 Chciałam spytać o radę tych, którzy są bardziej w temacie. Otóz przed trzema laty zdiagnozowano u mnie borderline. Byłam ostatnio u psychiatry, chciałam dostac coś na sen. Gdy wspomniałam mu o borderline, stwierdził, że powinnam być bardziej pokorna, nie powtatrzać błędów., które dotąd robiłam itp, wyglądało to tak jakby mnie najzwyczajniej zbywał, albo nie chciał słuchać. Jak w takim razie zacząć pracę nad sobą? Zmienić lekarza i zacząć od nowa? Sama hydroksyzyna na wiele się niestety nie zda. :( Odpowiedz Link
makosia777 Re: właśnie jestem na terapi BDP 31.03.09, 21:27 Przede wszystkim zastanów się nad zmianą lekarza, bo podejście tego jest dość dziwne. Szukaj tak długo aż trafisz na takiego który chociaż spróbuje zrozumieć twoje obawy, lęki a przede wszystkim będzie chciał cię wysłuchać. Dobrze by było gdybyś spotykała się z psychologiem. On pomoże ci zrozumieć istotę problemu, razem możecie pracować nad poprawą twojego samopoczucia. Borderline to nie choroba, to typ osobowości, z tego nie da się wyleczyć, z tym trzeba nauczyć się żyć. Ja próbuję. Tobie też tego życzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
shila.ona Re: właśnie jestem na terapi BDP 31.03.09, 23:27 Dzięki :)mieszkam w dość małym mieście i trudno tu o dobrego psychiatre. Spróbuje prywatnie.Bede musiała zebrac sie w sobie i znów spróbować, nie jest tak łatwo wciąż od początku zaczynać swoją historie. Odpowiedz Link
little_emma Re: właśnie jestem na terapi BDP 03.04.09, 07:10 Też radziłabym zmianę lekarza. Wydaje mi się dziwne jego podejście i fakt, że nie chciał wypisać Ci leków na sen. Sugerowanie czegoś to jedno, ale utrudnianie Ci dostępu do leków to już co innego. Rzeczywiście przydałby Ci się lekarz, który choć troszkę Cię zrozumie. Piszesz, że mieszkasz w małym mieście. Wtedy trzeczywiście o swobodny dostęp do lekarzy. Ale może gdzies obok jest większe miasto, gdzie znalazłabyś psychiatrę? Wtedy wiązałoby się to z dojazdami raz na jakiś czas. Może byłabyś w stanie dojeżdżać na wizyty? Inna sprawa, że przydałaby Ci się terapia albo chociaż spotkania z psychologiem. Bo leki sprawy nie rozwiążą, pomogą doraźnie, ale na dłuższą metę pomóc mogą tylko zmiany Twojego nastawienia, myślenia, zachowania. W tym może pomóc Ci właśnie psycholog. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link