vbs 12.02.09, 16:17 czy oprócz długoletniej terapi np.5 lat 3 razy w tygodniu która jest bolesna stosuje sie jakieś leki i z jakiej grupy.co wam pomogło najbardziej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liczby-11 Re: leki na BPD 12.02.09, 16:36 Zapytaj o to swojego lekarza. Kazdy czlowiek to indywidualnosc. Powiedz lekarzowi o swoich objawach chorobowych. A co Ci teraz najbardziej dokucza? Leki, depresja, bezsennosc? Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 12.02.09, 17:24 najbardziej mi dokuczają lęki i bezsennosc, zażywałem benzodiazepiny 9 lat i piłem pare razy w roku przy tym. w koncu zaczołem sie leczyć na odwyku jako alkocholik,ale wiekszy problem miałem chyba z lekami zresztą nałogowo sie regulowałem wszystkim.teraz niby jest ok ,ale poznałem kogoś i do puki jej nie zależało to było ok,a teraz boje sie związku i obrzydzam sobie tą osobe niepotrzebnie żebym sie nie zaangażował przypadkiem.ja już chyba pokochałem samotność...i oswoiłem sie ze stanem pustki.biore coaxil ale te leki to kicha,niby mają mnie cholować zebym nie spadał z nastroju ale one nie przynoszą ulgi.a to co mi przynosi ulge to nie moge bo sie od nich odzwyczajam Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 12.02.09, 17:37 Odstawiennictwo od benzodiazepin jest bardzo ciezkie. Dlatego tez zle sie czujesz i masz leki oraz bezsennosc. Z czasem to minie. A czy chodzisz regularnie do psychiatry? Mowisz mu o tych objawach? Powiedz mu, ze leki nie pozwalaja Ci funkcjonowac, ze chcialbys spac itp. Moze zmieni Ci lekarstwa na inne. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 12.02.09, 17:39 A dziewczyna na razie nie zawracaj sobie glowy. Teraz masz bardzo trudny okres z powodu odstawienia tych benzodiazepin. Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 12.02.09, 17:51 ale ona mi pomaga i doskonale sie przy niej czuje,chodze do psychiatry regularnie ale przeszedłem cały program odwykowy 18 miesiecy.a xanax przepisał mi lekarz pierwszego kontaktu z 9 lat temu,od pierwszej tabletki wiedziałem ze stwożyli je dla mnie.samopoczucie rewelacja,zero natrectw,lęków ,doskonała koncentracja,poczucie humoru,apetyt,relax wszystko miało swój czas i miejsce nic nie bylo chaotyczne,nigdzie mi sie nie spieszyło a teraz czyje jak bym sam siebie popędzał w kazdej czynności.szybko sie uzalezniłem nie zdajac sobie z tego sprawy Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 12.02.09, 18:01 To badz z nia, jezeli ona taka opiekuncza. Potrzeba Ci milosci, wsparcia... Musi to byc dobra kobieta skoro wie o Twojej chorobie a mysli powaznie o Tobie. Po prostu Cie kocha, ale Ty masz teraz zaburzenia emocji i nie mozesz na chwile obecna cokolwiek decydowac. Powiedz jej o tym, ze nie jestes soba po tych benzodiazepinach... Odpowiedz Link
chryzantema22 Re: leki na BPD 13.02.09, 13:24 Ja też biorę xanax z tym,że kupiłam go sama,bez konsultacjii z lekarzem i biorę czwarte opakowanie,z przerwami.Też mam tak,że na początku poprawa nastroju,energia do działania,ale po pewnym czasie pogłębia się depresja,staję się agresywna i pracuję jak szalona,bez opamiętania,bez wytchnienia,nie umiem robić nic wolno,tylko się zaharowuję na śmierć.Jedyny plus Xanaxu to dobry sen!Mogę spać,nie mam w głowie tych głupich myśli przed zaśnięciem.Poprostu,o której się nie położę,od razu zasypiam. Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 13.02.09, 13:43 to najlepszy lek jaki znam,działa na ten sam receptor GBAA co alkochol tylko niestety mozna go stosowac skutecznie 6 tyg,pużniej tolerancja wzrasta i pasuje zwiekszyc dawke,tak samo jak alkochol jest depresantem i po fajnej fazie kilka godzin zaczyna sie spadek nastroju i z czasem jest coraz gożej,zwieksza sie dawki i czestotliwosc brania,to błedne koło.ja go brałem 9 lat,odstawienie tego leku graniczy z cudem,zespół odstawienny jak po narkotykach,szybkie odstawienie grozi padaczką a nawet smiercią.naprawde zalecam ostrożność z tym lekiem,po co masz sie jeszcze leczyć z uzależnienia od benzodiazepin.pozdrawiam Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 18.02.09, 01:08 co do dziewczyny z którą byłem jeszcze wczoraj,musiałem sie rozstać zaczeły sie generować lęki które mnie dobijały.niby była dla mnie códowna ,ale za bardzo chćiała sie zbliżyć do mnie i zaczołem mieć lęki że ją skrzywdze ,zaczeło mnie wszystko w niej denerwować chodz była bez zażutu.rozstałem sie,mówi że ją skrzywdzłem a ja miałem wyżuty sumienia cały dzień a teraż czuje ulge,jak bym odzyskał kontrole nad własnymi emocjami i poczół wolność..strasznie postąpiłem ale nie miałem wyjścia,bałem sie że zaczne przez nią pić..bo jestem z litości.. Odpowiedz Link
little_emma Re: leki na BPD 18.02.09, 12:59 Boże tyle lat na benzodiazepinach........ Czytając takie posty watpię w kompetencje lekarzy, którzy te leki przepisują, w Twoim przypadku był to lekarz pierwszego kontaktu. Masakra:( Mam nadzieję, żę uda Ci się te leki odstawić. Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 18.02.09, 14:35 jest cieżko i trwa to nie raz ze dwa lata zanim odstawisz i wracasz jak dostajesz naoady lęku który nie mija:(lekarze przepisują co im koncerny farmakologiczne polecą i namówią na wspułprace...... Odpowiedz Link
anna.dorota Re: leki na BPD 18.02.09, 17:03 biorę dwa leki: stabilizujący nastrój i przeciwdepresyjny; cóż - po lekach jest mi lepiej niż w ogóle bez nich. Oczywiście lekarz musi dobrać odpowiednie leki, bo np. samych przeciwdepresyjnych jest teraz bardzo dużo na rynku. Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 18.02.09, 18:09 ale antydepresanty tak nie uzałeżniają jak benzodjazepiny,to inna bajka,jeżeli pomagaja to to należy brać.. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 18.02.09, 20:14 Benzodiazepiny najbardziej uzalezniaja... nie ma bardziej uzalezniajacych lekow... Do nich nalezy lorafen, relanium, estazolam, oxazepam i wiele wiele innych... No, ale te leki dawali lekarze I kontaktu, ktorzy nie mieli pojecia co robia. Dzialali nieswiadomie.. Teraz zaden lekarz I kontaktu nie zapisze ich zadnemu pacjentowi... A psychiatria ma teraz duzo do roboty, bo musi u tych osob prowadzic odwyk. Uzaleznienie od benzodiazepin jest gorsze od alkoholizmu... Dlatego uwazajcie... Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 19.02.09, 12:00 ja sie lecze 3 lata z uzależnienia krzyżowego,benzodjazepiny i alkochol,w chciałbym być tylko alkocholikiem.na alkocholika działa byle co na lęki,a ja jak mam napad to nic nie pomaga po paczce relanium spałem 10 minut to koszmar,teraz jest znacznie lepiej dzieki terapi Odpowiedz Link
little_emma Re: leki na BPD 19.02.09, 13:11 vbs jesteś już pod opieką psychiatry i próbujesz to draństwo odstawić czy dopiero masz to w planach? Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 20.02.09, 16:27 psychatre mam spoko,nawet pół tabletki nie przepisze wie że to leki działające jak narkotyk.lecze sie 3 lata od 18 miesiecy nie pije alkocholu wtedy zapiłem 2 tyg po rocznej przerwie.z xanaxu schodziłem stopniowo po zapiciu 2 mg dziennie przez tydz.póżniej jak sie organizm nasycił 1 mg dziennie ok miesiąca,0,5 dziennie z pół roku 0,25 to taka dawka którą brałem najdużej ale z czasem brakuje i pojawiają sie lęki.można wtedy zażyć tabletke ratunkową czyli podwoić lub potroić dawke ale zaczyna sie od początku odstawianie.mniej wiecej co 2 miesiące mam napady paniki z bólem serca włącznie.najdużej 6 miesiecy nie brałem xanaxu ale są takie chile że sięgam po minimalne dawki.od 18 miesiecy biore coaxil ale to takie leki że mógł bym zapomnieć o ich istnieniu.niby coś daja ale słabo.natomiast o xanaxie nie zapomniesz co do godziny przychodzi sespół odstawienny na drugi dzień... Odpowiedz Link
little_emma Re: leki na BPD 21.02.09, 11:47 Czyli widzę, że naprawdę próbujesz z tym walczyć i się od tego cholerstwa uwolnić. Jeżeli xanax przynosił Ci takie "ukojenie" to rzeczywiście ciężko z tego zrezygnować. Brałam xanax jakiś czas ale specjalnych efektów nie czułam więc może dlatego bez żalu go odstawiłam. Ale wiem ze wielu osobom pomógł a wtedy niestety ciężko odstawić. Szczególnie jak się ktoś uzależni. Dobrze, że masz fajnego lekarza, który w tym całym procesie jakoś Cię prowadzi i poniekąd rozumie co przeżywasz. Mam nadzieję, że w końcu uda Ci się od tego wszystkiego uwolnić:) Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 24.02.09, 02:01 Byłem dzisiaj u psychiatry i miałem warsztaty z asertywności.muślałem że da mi tylko recepte i wyjde,ale nie siedziałem tam 20 minut.mówie jej że zaczynają mi sie generować lęki przed związkiem z kobietą,i boje sie że siegne po xanax z kórego miałem odwyk.coaxil nie wystarcza biore go 18 miesiecy ale jest zasłaby.rozmawialismy dużo mówiłem jej o Borderline że wiekszość objawów widze u siebie.wymienilismy sie spostrzeżeniami,rozpisała mi nowy lek jak brać,jak odstawić stary.szukała mi najtanszego zamiennika i mówiła w jakiej aptece go moge dostać.opisała mi działanie leku i jakie mogą być skutki uboczne z najmniejszymi szczegółami.zmieżam do tego że bedąc u tego lekarza naprawde człowiek czuje sie że jest pod opieką,to są drobne żeczy ale dla mnie ważne żeby nie czuć sie jak "teczka pacjeta" mam ogromne zaufanie do pani doktor.na warsztatach było fajnie,grupa 8 osób prowadzona przez mojego terapeute.ćwiczenia i odpowiedzi 2 i pół godziny pod koniec troche śpiąco już było ale tam sobie zdaje sprawe jak wypatrzone jest moje postrzeganie świata.ciesze sie że tam jestem Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 24.02.09, 22:33 A jaki lek zamienila Ci? Czy juz zazywasz go? Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 24.02.09, 12:30 Juz jestes zdystansowany do swojej choroby i dlatego relacje z innymi sa u Ciebie dobre. Juz coraz lepiej bedziesz sie czul. Wszystko co najgorsze - przeszedles.....Zycze Ci dalszej pracy nad soba... Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 24.02.09, 15:03 Dzięki lyczby11,też mam takie wrażenie że początek jest najgorszy,człowiek jest w chaosie pragnie wszystkiego i niczego:) Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 24.02.09, 23:16 brałem coaxil 3 razy 1 a od jutra Citronil 20 mg 1 raz,jako ciekawostke dodam że w jednej aptece kosztuje 32 zł a w drugiej nie różniącej sie lokalizacją i standartem 13 zł.lekarz poinformował mnie o różnicy cenowej,a nie musiał.. Odpowiedz Link
little_emma Re: leki na BPD 25.02.09, 13:02 Już to pisałam ale napiszę jeszcze raz:) Naprawdę masz szczęście że trafiłeś na takiego lekarza. Bo to rzeczywiście bardzo ważne. Jak fajnie napisałeś, że człowiek się wtedy czuje pod opieką. I to jest prawda. Lekarze są różni (podobnie zresztą jak ludzie w ogóle). Jeden będzie miał dla Ciebie receptę i 5 minut bo inni pacjenci czekają a drugi wysłucha, doradzi tak jak u Ciebie. Co do ceny leku to rzeczywiście ta lekarka nie musiała Ci o tym mówić. Tym większy szacunek dla niej:) A przy Twoich problemach z odstawianiem leków i uzależnieniem od alkoholu jest naprawdę ciężko pozbyć się tego cholerstwa a już tym bardziej samemu. Dlatego dobrze, że trafiłeś na taką osobę. Większa szansa na sukces:) Swoją drogą zdziwiłeś mnie tymi cenami. Nie wiedziałam, że róznice moga być aż tak duże. Pozdrawiam i życze cały czas wytrwałości:) Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 26.02.09, 19:50 zażywam Citronil 2 dzień wiem że to żaden okres ale na razie lęk sie nasila,czuje sie jak bym nie był sobą tylko robotem i siedziałem dziś po ciemku w pokoju tak mnie pospinało.unikam kontaktu z ludzmi i nie wychodze z domu oprócz pracy gdzie byłem pierwszy dzień po przerwie.i pod koniec było już nie do zniesienia nie mogłem sie doczekać kiedy wyjde i uciekłem w sen bo noc była nie przespana.wyspałęm sie i troche mi lepiej ale boje sie to zażywać znów jutro rano... Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 26.02.09, 23:07 Citronil jest lekiem antydepresyjnym. Na poczatku wystepuje po nim bezsennosc. Potem ona mija. Dlatego nie mogles spac. Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 08.03.09, 13:50 miałem takie jazdy po Citronilu że musiałem go odstawić i wrócić na słabszy coaxil.bylem agresywny i przerwałem terapie.chciałem być sam i mieć swiety spokój.drażniło mnie jak ktoś sie do mnie odezwał i byłem nie do zniesienia.kilka dni po odstawieniu było super,nastrój bardzo dobry.teraz troche opada stopniowo i nie wiem jak bedzie.mam pytanie do liczby11 jesli można,zażywasz coś?co Ci najbardziej pomaga?pozdrawiam:) Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 14.03.09, 18:07 własnie zrozumiałem że w BPD leki nic nie dają.epizody ze zmianą nastroju są tak czeste ze trzeba by wszystko żreć co jest w aptece zeby było dobrze,oczywiście można z siebie zrobić rosline ,pytanie czy warto... Odpowiedz Link
liczby-11 Re: leki na BPD 14.03.09, 19:35 A brales LAMITRIN? To on jest najbardziej ceniony w bpd. Mozna brac duze dawki.... Odpowiedz Link
vbs Re: leki na BPD 15.03.09, 17:26 nie brałem ale boje sie skutków ubocznych to lek na padaczke,charakter mojej pracy wymaga najwyższego skupienia nie moge sobie pozwolć na błąd dlatego też trudno mi przyjmowac leki które znacznie wpływają na psychotechnike.jeżeli coś zażywałem to w okresach wolnych od zajec jeżeli to nie wpływało znaczaco na koncentracje kontynułowałem leczenie... Odpowiedz Link
deprimere Re: leki na BPD 17.03.09, 10:24 Ja biore Tegretol 800. U mnie dzienne zmiany nastrojow nie do wytrzymania. Obecnie jeszcze na antydepresancie. Po jego odstawieniu psychiatra zapowiedziala juz pozostanie na stale rpzy stabilizatorach. Odpowiedz Link