Dodaj do ulubionych

fily zahaczajace o problem borderline

22.06.09, 14:34
bardzo interesuje mnie tematyka borderline ( głownie dlatego ze styknelam sie
w swoim zyciu z taka osoba i była mi bardzo bliska..)
Znacie moze jakies filmy czy ksiazki nie specjalistyczne gdzie wystepuje watek
tej choroby tudziez podobnych zaburzen osobowosci
Ja narazie dopatrzyłam sie tego w 2 filmach( z tego co teraz przychodzi mi na
mysl) Przerwana lekcja muzyki i buntownik z wyboru A i ze swojej strony
polecam film Numb Wystepuje tam element leku przed bliskoscia Mysle ze czasem
warto cos takiego obejrzec Szukam popobnych Z góry dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • sysunia83 Re: fily zahaczajace o problem borderline 22.06.09, 18:30
      Ja właśnie jestem w trakcie czytania ksiazki "Uratuj mnie" Rachel
      Reiland.Odebrałam ją w sobote(musialam zamawiac),wlasnie skonczylam i powiem,ze
      ksiazka wciaga strasznie.Jest to jej wlasna biografia,cierpi na zaburzenie
      osobowosci.Opisuje co sie z nia dzialo,pobyty w szpitalach,problemy ze sama
      soba,proby wyjscia z dolka,proby powrotu do normalnego zycia itp.Opisuje
      wszystkie swoje zachowania,uczucia,mysli,lekarza.Naprawde sie fajnie
      czytalo,wiec polecam,bo jako ta "zdiagnozowana" moge szczerze powiedziec,ze
      odzwierciedla ona wieksza czesc tego co sie z nami dzieje:)Pozwala wiecej
      zroumiec,jako osobie czytajacej,jako tej trzeciej ktorej niby sprawa nie
      dotyczy.Pozwala spojrzec na to nieco obiektywniej i zastanowic sie nad wieloma
      rzeczami.Szkoda tylko,ze tak niewiele dostepnych jest u nas ksiazek o tej tematyce.
      • sysunia83 Re: fily zahaczajace o problem borderline 22.06.09, 19:05
        Napisalam,"ze jestem w trakcie czytania",bo wlasciewie przed godzina ci
        odpisalam,ale potem cos mi przerwalo polaczenie internetowe,wiec usiadlam i
        przeczytalam ostatnie strony,ale poczatku wypowiedzi juz nie edytowalam z
        pospiechu he he.Co do filmow to juz w ogole jest ich niewiele,tez ogladalam
        "Przerwana lekcje muzyki" i film wywarl na mnie duze wrazenie.Choc to tylko gra
        aktorska,jednak Jolie wczula sie w role skrajnej osobowosci.Rowniez poszukuje
        filmow i ksiazek o tej tematyce,wiec jesli ktos cos wie to przylaczam sie do
        prosby o podanie tytulow:)
        • ninagarcia Re: fily zahaczajace o problem borderline 22.06.09, 22:52
          www.bpdresources.com/stockholm.html#Fiction
          moze to jakis wiarygodny slad? pewnie wiekszosc ma jakies calkiem
          inne polskie tytuly
          • graffitowa Re: fily zahaczajace o problem borderline 23.06.09, 14:38
            dzieki Wam bardzo:) Filmy juz sciagam a na ksiazke poczekam az bedzie w necie:)
            • shila.ona Re: fily zahaczajace o problem borderline 24.06.09, 18:25

A propo Przerwanej Lekcji Muzyki
              Jolie grala socjopatke a nie BPD!! Rozpoznanaie bpd było u winony ryder filmowej
              Susanna
              • sysunia83 Re: fily zahaczajace o problem borderline 24.06.09, 21:00
                Rzeczywiscie,ale "loty" jakie miala mimo wszystko zachaczaly o BPD i w jej
                zachowaniu mozna bylo odniesc sie wiecej do borderline niz z zachowania
                Susan,ktora grala Winona.Dlatego pewnie odebralam ja jako osobowosc pograniczna.
                • graffitowa Re: fily zahaczajace o problem borderline 25.06.09, 17:34
                  Obejrzałam z tej listy film Gia i Biały oleander Polecam wszystkim szczególnie
                  Gia Tez gra Jolie i tu zdecydowanie widac bpd
                  • graffitowa Re: fily zahaczajace o problem borderline 25.06.09, 17:42
                    utkwił mi jeden cytat z filmu wyzej wymienionego:
                    "Strasze innych by nie zobaczyli jak bardzo sama sie boje" Szkoda ze osoby z bpd
                    czesto tak postepuja zamiast powiedziec o tym co im lezy na sercu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka