marek.w.grabowski
03.11.10, 10:36
Szanowni Państwo,
zdecydowałem się wystartować w nadchodzących wyborach. Startuję z listy PiS, który ma realny program dla Zielonej Białołęki. Moje główne atuty to duże doświadczenie biznesowe i analityczne, w tym w obszarze działań społecznych. Poniżej kilka słów na mój temat, pod linkiem zaś prezentacja fundamentów programowych dla Zielonej Białołęki.
Marek Wojciech Grabowski, mam 34 lata, urodziłem się w Warszawie, od 8 lat mieszkam na Zielonej Białołęce, mam żonę i trójkę dzieci, jestem absolwentem socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, pracę dyplomową pisałem na podstawie kilkumiesięcznych badań i obserwacji w białołęckim Centrum Pomocy Bliźniego prowadzonym przez ś.p. Marka Kotańskiego. Prowadzę blog „Białołęka Watch”, wspieram lokalne czytelnictwo.
Zawodowo zajmuje się badaniami rynku, analizami społecznymi
i wsparciem strategii marketingowych. Pracuję w czołowym polskim instytucie badań rynku, stale współpracuję z największymi firmami z sektora finansów i ubezpieczeń, telekomunikacji i mediów. Na polu działań społecznych wspieram swoim doświadczeniem organizacje prorodzinne, pracowałem również na rzecz stowarzyszeń związanych z obroną osób upośledzonych i mających trudne warunki mieszkaniowe.
Uważam, że kluczem do sukcesu społeczeństwa jest edukacja i wspieranie cennych pomysłów. Polsce zostało kilka lat na czerpanie pieniędzy z funduszy unijnych, nie możemy tego czasu zmarnotrawić. Białołęka zajmuje przedostatnie miejsce pośród osiemnastu warszawskich dzielnic w pozyskiwaniu środków unijnych.
Jako radny chcę przede wszystkim:
- walczyć i egzekwować, aby nowe pozwolenia na budowę wiązały się dla dużych developerów z koniecznością inwestowania w budynki użyteczności publicznej takich jak szkoły i przedszkola. [u]Czas skończyć z rządami developerów w naszej dzielnicy![/u]
- forsować budowę nowych przedszkoli i szkół na Zielonej Białołęce oraz rozbudowę istniejących placówek (rozbudowa: S.P. nr 112 przy ul. Berensona, Zespołu Szkół nr 43 przy ul. Kobiałka 49, Szkoły Podstawowej Nr 231 przy ul. Juranda ze Spychowa 10, budowa przedszkoli w rejonie Głębockiej oraz w rejonie Kobiałki) oraz wspierać edukacyjne inicjatywy społeczne i prywatne
- walczyć o poprawę komunikacji miejskiej z Zielonej Białołęki do Centrum (np. przedłużenie linii 134 do metra)
- walczyć o budowę kanalizacji na Zielonej Białołęce co poprawi również bezpieczeństwo i przejezdność dróg. Zielona Białołęka praktycznie nie ma kanalizacji, choć na terenie dzielnicy budowana jest (niechciana przez mieszkańców) gigantyczna oczyszczalnia ścieków. Mamy uciążliwości z nią związane (będzie spalarnia osadów pościekowych, do której będą trafiać także z oczyszczalni ścieków "Południe"!) i żadnych obiecywanych korzyści
- znacząco zwiększyć udział środków płynących z funduszy unijnych dla mieszkańców dzielnicy, zwiększyć liczbę szkoleń z zakresu pozyskiwania środków z funduszy unijnych dla stowarzyszeń, firm i osób prywatnych chcących rozpocząć działalność gospodarczą
- forsować plan zagospodarowania terenu ograniczający wysoką zabudowę w okolicach domów jednorodzinnych i zabudowy segmentowej, a także uwzględniać w planie zagospodarowania rezerwę pod rozszerzenie dróg.
Marek Grabowski – logiczne myślenie, skuteczne działanie. Nr 4 na liście PiS (lista nr 5 PiS - Najważniejsza jest Białołęka).