Dodaj do ulubionych

Sześciolatek w pierwszej klasie

31.01.11, 14:10
Zapraszam na II Białołęcką Konferencję dla Rodziców "Sześciolatek w pierwszej klasie" 3 marca 2011 r. o godzinie 18.00 w sali konferencyjnej Urzędu Dzielnicy Białołęka (ul. Modlińska 197).

Zarówno na spotkaniach w szkołach, jak i w ratuszu, będzie można uzyskać informację na temat podstawy programowej edukacji wczesnoszkolnej, jak również wysłuchać opinii psychologa w sprawie gotowości szkolnej dzieci sześcioletnich w aspekcie ich rozwoju fizycznego i emocjonalno-społecznego.

www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=1170
Harmonogram spotkań z rodzicami sześciolatków, które w roku szkolnym 2011/2012 mogą podjąć naukę w klasie pierwszej.
Obserwuj wątek
    • blue_jean Re: Sześciolatek w... której szkole? 01.02.11, 13:36
      Może lekko nie na temat, ale...
      Plotki głoszą, że po przeprowadzce szkoły nr 112 z Ostródzkiej na Berensona, dzieci mają być porozdzielane pomiędzy szkołami nr 112 i nr 231 na Juranda. Czy to prawda? Czy to chodzi tylko o pierwszoklasistów, bo będzie zmiana rejonów?
      I drugie pytanie - czy wie Pan już jak ma przebiegać podział rejonów szkół na ZB? Gdy moja córka szła do szkoły, jej rejonową była 231, po roku wg rejonu powinna chodzić do 112 na Ostródzką. Ciekawa jestem, czy znowu miała by wrócić do 231, gdyby dwa lata temu zmieniła szkołę zgodnie z przydziałem rejonowym? Inna rzecz, że mam jeszcze młodsze dziecko, więc chciałabym wiedzieć, co nas czeka... uncertain
      • piojawor Re: Sześciolatek w... której szkole? 02.02.11, 21:12
        To zdecydowanie tylko plotką . Nie planowane są takie podziały. Wszystkie dzieci ze szkoły przy ul. Ostródzkiej będą chodziły do szkoły na ul. Berensona.
        Tworzenie nowych okręgów szkolnych jest na ukończeniu. Jeszcze w lutym zostaną one zaprezentowane a następnie trafią na sesje Rady Dzielnicy.
        • blue_jean Re: Sześciolatek w... której szkole? 02.02.11, 21:53
          Dziękuję za odpowiedź. W takim razie chodzi tylko o przyszłorocznych pierwszoklasistów.
          Mam nadzieję, że powiadomi nas Pan o zmianach rejonizacji, gdy tylko zostaną zatwierdzone.

--
          • ibla Re: Sześciolatek w... której szkole? 03.02.11, 09:29
            Niestety to prawda z nową rejonizacją, na stronie szkoły 112 jest informacja :

Rejon ulic - Szkoła Podstawowa nr 112 -zapisy dzieci do szkoły
            2011-01-25
            Zmiana rejonu szkoły

W związku z planowanym przeniesieniem szkoły do nowego budynku na ul. L. Berensona szkoła powraca do swoje "starego" rejonu. W skład planowanego rejonu wchodzić będą następujące ulice:
            Berensona, Chudoby, Geodezyjna, Geometryczna, Głębocka, Internetowa, Jasiniec, Jesiennych Liści, Kartograficzna, Kąty Grodziskie, Kniei, Kroczewska, Lewandów, Małej Brzozy, Oknicka, Okrągła, Piasta Kołodzieja, Podłużna, Podwójna, Przyrodnicza, Sieczna, Skarbka z Gór, Starej Gruszy, Szumiących Traw, Zaułek.

Ulice Babinicza, Bilewicza, Bohuna, Brzeziny, Eskimoska, Hajduczka, Juranda ze Spychowa, Ketlinga, Lapońska, Maćka z Bogdańca, Małego Rycerza, Małych Dębów, Nurmiego, Oleńki, Piasta Kołodzieja, Porannej Rosy, Reniferowa, Rzędziana, Spichrzowa, Stogi, Staropolska, Twórcza, Warzelnicza, Wierzbiny, Współczesna, Zmyślona powracają do rejonu Szkoły Podstawowej Nr 231 na ulicy Juranda ze Spychowa.

W związku z powyższym nabór uczniów na rok szkolny 2011/2012 odbywać się będzie wg nowej rejonizacji.

• blue_jean Re: Sześciolatek w... której szkole? 03.02.11, 13:24
              No proszę - jak szybko Rada Dzielnicy zatwierdziło "nową" rejonizację. Z datą wsteczną. wink

Na temat sensowności tworzenia nowej rejonizacji na dwa lata (czyli czas budowania nowej szkoły w starej lokalizacji) wolę się nie wypowiadać. A za kolejne dwa-trzy lata dowiemy się o następnych zmianach, bo przecież dojdzie nowa szkoła przy Lewandowie...
            • jurek_dzbonie Re: Sześciolatek w... której szkole? 08.02.11, 13:32
              > Niestety to prawda z nową rejonizacją, na stronie szkoły 112 jest informacja

Jak zawsze pan burmistrz minął się z prawdą. Czyż to nie symboliczne? smile
              • anita53 Re: Sześciolatek w... której szkole? 01.03.11, 02:28
                To ile tych zmian jest obecnie? W jakich godzinach próbuje się uczyć "przyszłość narodu" ?
                Kiedyś były 2 zmiany (od 8 do 13-14 i od 13-14 do 17-18), a było o wiele mniej dzieci.

• piojawor Re: Sześciolatek w... której szkole? 01.03.11, 09:35
                Poniżej informacja na temat nowych obwodów szkolnych
                bip.warszawa.pl/NR/exeres/45993A13-38E6-4A65-B40C-60D6128C6E77,frameless.htm
    • bemola1 a pieciolatki? 01.03.11, 13:34
      troche nie na temat, ale a noz p. Jaworski powie cos madrego na ten temat. Gmina, miasto, ministerstwo - wszyscy zachecaja do wysylania szesciolatkow do szkoly, do 1-szej klasy. Ja chcialabym wyslac dziecko piecioletnie do zerowki, do szkoly nr 231 (to nasza szkola rejonowa, do ktorej chodzi moje starsze dziecko). Dlaczego nie moge tego zrobic? Osoba z Wydzialu Oswiaty (nazwisko znam, w razie czego) dopiero po 10 minutach rozmowy przyznala, ze to decyzja gminy, a nie tylko samej szkoly. Szkola jest rozbudowywana (remont ma sie skonczyc przed wrzesniem), ma oddzielne wejscie dla najmlodszych dzieci, oddzielne szatnie, ma przystosowana sale. W/w osoba twierdzila, ze szkola nigdy nie przyjmowala pieciolatkow do zerowki. Nie jest to prawda, co bardzo latwo sprawdzic (sama znam dzieci, ktore poszly do zerowki w 231 w wieku 5 lat).
      Wiec o co chodzi? Wiem, ze jest przedszkole na Ostrodzkiej, sa tez oddzialy przedszkolne w innych szkolach dla pieciolatkow, ale czy rzeczywiscie nie mozna dac mozliwosci dzieciom pojscia do zerowki w ich szkole rejonowej, do ktorej rok pozniej beda mialy obowiazek pojsc? Trzeba dzieciom z rocznika 2006 fundowac dodatkowy stres zwiazany ze zmiana srodowiska wiecej razy niz to niezbedne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka