Dodaj do ulubionych

Rolety do okien dachowych

24.04.07, 17:29
Mam dylemat- chciałabym założyć na okna połaciowe( fakro) rolety przede
wszystkim z powodu zbyt szybkiego nagrzewania sie pomieszczeń na poddaszu.
Nie wiem czy lepsze są wewnetrzne "odbijajace" promienie słoneczne, czy
zewnetrzne. Ale nie chodzi mi o rolety metalowe ,tylko widziałam takie jakby
z siatki na Vikingu II. Jak takie rolety działają czy są skuteczne? A może
jest jakieś inne rozwiazanie?
Alina
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Rolety do okien dachowych 24.04.07, 21:00
      Mam zwykłą roletę płócienną wewnątrzną do "Veluxa" i uważam, że dobrze spełnia
      swoje zadanie - a okna są od wschodu, więc rano nasłonecznienie jest bardzo
      intensywne. Rolety zewnętrzne w naszej okolicy sie nie sprawdzą, bo je ptaki
      opaskudzą, niczym muchy portret Najjaśnieszego Pana, co - jak wiadomo -
      skończyło się dla Palivca wieloletnim pobytem w CK więzieniu...
      • ogrodnik2 Re: Rolety do okien dachowych 26.04.07, 23:00
        Mam rolety zewnętrzne od 3 lat na oknach Velux w południowej połaci dachu i
        jestem bardzo zadowolony. Dodatkowo tłumią hałas, co w moim przypadku jest
        bardzo istotne. Od północy mam rolety wewnętrzne i jest OK. Markizy zewnętrzne,
        które też mam wydają mi się mało praktyczne - trudno się je zakłada i zdejmuje -
        trzeba otworzyć okno.
        • szymanski432 Re: Rolety do okien dachowych 23.01.08, 12:55
          Ew można sobie załatwić markizę elektryczną sterowaną pilotem (w Roto są nawet
          jakieś wynalazki napędzane baterią słoneczną - np. model ZMA). Problem z hałasem
          można rozwiązać oknem dźwiękoszczelnym ale to jak już naprawdę hałas przeszkadza smile
          • kristofer123 Re: Rolety do okien dachowych 31.03.08, 21:32
            Poszukuje systemu zdalnego sterowania roletami okiennymi ze sporej odległości.
            Oglądałem te z Roto, przyzwoicie, do 350m - można sterować np. z ogrodu smile.
            Zależy mi na takim systemie żebym mógł zamknąć rolety np.z samochodu kiedy
            wyjeżdżam do pracy, możecie coś polecić?
            • karielli Re: Rolety do okien dachowych 21.05.08, 09:40
              Jeżeli masz okna z Roto, to zamontuj ich system RotoTronic, jest najbardziej
              kompatybilny. Z tego co się orientuję to tak jak mówisz, pilot zdalnego
              sterowania ma zasięg do 350m, więc możesz zabrać go sobie do samochodu lub dla
              wygody kupić dodatkowy.
    • blue_jean Re: Rolety do okien dachowych 01.06.08, 22:39
      A oglądałaś rolety/markizy fakro? sklep.fakro.pl/htmli/20.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka