kubek 28.05.06, 22:42 tiny.pl/gsj5oraz tiny.pl/gsj1i www.allegro.pl/item106982347_03_franz_josef.html Z pewnością ulubiona postać historyczna kserkses;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubek nic już dziś nie wkleje i napiszę :( 28.05.06, 22:44 www.allegro.pl/item106981676_01_franz_josef.html i www.allegro.pl/item106982073_02_franz_josef.html Odpowiedz Link Zgłoś
nugrud Re: Fajne, miły gość 29.05.06, 21:40 Właśnie, ja też go mam za sympatycznego, przydałoby się wreszcie dowiedzieć dlaczego :) Muszę wreszcie lepiej zapoznać się z jego biografią - jakieś ciekawe pozycje polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 & jego starszy kolega, równie "miły gość" 29.05.06, 11:35 pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_II_(car_rosyjski) ...skoro lubicie zaborców Rzeczypospolitej...:) Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polaków ? 29.05.06, 11:52 Nic dobrego nie zrobił, Austro-Węgry były najbardziej zacofanym państwem w Europie po Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:55 Ament. Też tak uważam, ale zaraz nas zakrzyczą i powiedzą, że nie germanizował... :) Pewnie, że nie - czekał, aż Galicja wyzdych z głodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:58 E tam, jak "zwykle" kaprysisz ;) Poza tym Galicja Galicją, ale tutaj tak żle nie było. I jeśli mówimy o cieszyńskim, to raczej nie ma co postrzegać cesarza jako zaborcę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:59 Kto zabrał Śląsk Cieszyński Piastom ? Marsjanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:02 Jezusss, coś widzę, że kolega już kolczugę ubrał, i miecz wyciaga :))))) No to się lekko zdziwisz, ale nikt nie zabrał. Suweren tego księstwa złożył hołd królowi czeskiemu, a król polski zrzekł się praw do tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:11 Hołd królowi czeskiemu, nie cesarzowi niemieckiemu, Czechy były okupowane od bitwy na Białej Górze w 1620, "dobrzy" Habsburgowie ścinali głowy, palili wioski, wypędzali protestantów, na Śląsku Cieszyńskim ludzie więcej wycierpieli od "dobrych" Habsburgów niż od Szwedów Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 13:04 hanks2r napisał: > Hołd królowi czeskiemu, nie cesarzowi niemieckiemu, > Czechy były okupowane od bitwy na Białej Górze w 1620, "dobrzy" Habsburgowie > ścinali głowy, palili wioski, wypędzali protestantów, > na Śląsku Cieszyńskim ludzie więcej wycierpieli od "dobrych" Habsburgów niż od > Szwedów Możliwe. Czasy nie należały o spokojnych i dostanich. Ale czy chcesz w ten sposób udowdnić, że KsięstwoCieszyńskie było pod zaborem austriackim tak jak Galicja? Poza tym, czy w 1620 r. już rządził Franciszek Józef? ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:12 Nie trzeba udowadniać, takie są oczywiste fakty Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:58 Za czasów "dobrego" cesarza - jeden głód, brud, smród, ubóstwo, wyjątkiem były tereny, gdzie mieszkali Niemcy, cesarz dbał wyłącznie o Niemców Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:04 hanks2r napisał: > Za czasów "dobrego" cesarza - jeden głód, brud, smród, ubóstwo, > wyjątkiem były tereny, gdzie mieszkali Niemcy, cesarz dbał wyłącznie o Niemców Jasne, oczywiście. Mój Ty odkrywco, to powiedz mi dlaczego jeszcze w 1913 r. niejaki Benesz pisał, iż przyszłość Czech jest ściśle związana z monarchią naddunajską, a mobilizacja w roku 1914przebiegłatak sprawnie, że było mniej przypadków dezercji niż w Niemczech? Czyżby do wojska powoływano tylko Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:07 Wystarczy poczytać Szwejka, Czesi tak "lubili" "dobrego" cesarza, że masowo przechodzili na stronę Rosjan w 1914 roku,. Określania "bałwan", "idiota", "kretyn" były najczęściej stosowane do określenia "dobrego" cesarza Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:09 hanks2r napisał: > Wystarczy poczytać Szwejka, Czesi tak "lubili" "dobrego" cesarza, że masowo > przechodzili na stronę Rosjan w 1914 roku,. > Określania "bałwan", "idiota", "kretyn" były najczęściej stosowane do > określenia "dobrego" cesarza To masz bardzo ciekawe "źródło" :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:12 Haszek w przeciwieństwie do dzisiejszych obrońców "dobrego" cesarza żył w tych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 13:01 No Benesz też, a co więcej w kilka lat później, kiedy monarchia "się wyczerpała", zdecydował aby tworzyć samodzielne państwo Czechów. To przykład ewolucji postaw w wyniku sytuacji na frontach I wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:09 Czesi jeszcze przed wojną byli przeciwko "dobremu" cesarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 20:32 hanks2r napisał: > Czesi jeszcze przed wojną byli przeciwko "dobremu" cesarzowi Oczywiście. Na "poparcie" Twoich słów malutki cytat, wspomnianego przeze mnie Eduarda Benesza, z roku 1908 zjego pracy opublikowanej w Prayżu pt."Problem austriacki i kwestia czeska.": "Mówi się często o rozpadzie Austrii. Nie wierzę w to abslutnie. Zbyt potężne są wieżi historyczne i ekonomiczne, które łaczą narody Austrii, aby rozpad ten mógł nastapić." Nawet po powstaniu Czechosłowacji mawiał:"Stara monarchia była gospodarczo bardzo zdrowym i mocno ugruntowanym tworem." Z kolei Tomasz Masaryk w 1913 r. w austriackim parlamencie powiedział: "Właśnie dlatego, że nie mogę się oddać marzeniom o rozpadzie Austrii, ponieważ wiem, że Austria dobra czy zła, bęzie trwała, poważnie zależy mi na tym, aby z tej Austrii coś zrobić. Nasze dążenia prawno-państwowe i administracyjne nie idą w tym kierunku, aby innych osłabić, ale aby całość wzmocnić." W wreszcie fragment pracy prof. Janusza Pajewskiego "I wojna Światowa", we fragmencie poświeconym nastrojom w CK Monarchii:" Ludność wszędzie wykazywała lojalność względem monarchii." W świetle powyższego, faktycznie- "masz rację", choc właściwie mijasz się z prawdą. Ale to nic, zdaża się każdemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:56 Oczywiście, aż żal że nie przeprowadził nowoczesnego kulturkampfu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:39 Nie wiem co zrobił, ale wiem, że Pani Sąsiadka opowiadała, jak po jego śmierci ludzie na Rynku w Ustroniu płakali, bo był ludzki pan. Chyba że to ten sam powód co po śmierci .. i .. Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 tak... po śmierci Józefa Wissarionowicza też 29.05.06, 12:51 płakali... cały naród rozpaczał... Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: tak... po śmierci Józefa Wissarionowicza też 29.05.06, 12:59 Coś mi się widzi, że w przpadku tego pokraki Gruzina, to pewna instytucja pomagała obywatelom w wyrażaniu żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Udane porównanie 29.05.06, 14:11 Ciemny lud potrzebuje bożka, wtedy "dobrego" cesarza, aktualnie guru sekty z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
czesil Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:45 To że na ŚC był tylko 1 procent powtórzę 1% jeszcze raz powtórzę jeden procent analfabetów i byli to zazwyczaj ci co się przyprowadzili z innych obszarów.Czy to mało?Bo od tego odwija się cała reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 20:15 Otóz to, zdaje się, że to dla niektórych mało. Może szkoły nie lubili? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 sam widzisz, Hanks2r - tu trzeba kochać FJ lub... 29.05.06, 12:24 ...kupić sobie zetaw lotek i pocztówkę z wizerunkiem Jaśniepana i w ciszy własnego domu poćwiczyć celność... Muchy pomogą ...;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 12:35 Żeby sie tak wadzić o Starego Prochazke? Kierysi z Was go znoł? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 13:05 alex.stela napisał: > Żeby sie tak wadzić o Starego Prochazke? Każdy powód jest dobry, żeby nabić licznik ;) >Kierysi z Was go znoł? :-))) Osobiście nie, ale dziadek, może nie znał, ale raz miał okazję zobaczyć. To jak dziś papieża na pielgrzymce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 14:20 Był stryjecznym kuzynem ciotecznego brata dziadka Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 14:27 Poważnie? To jesteśmy spokrewnieni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lolo333 Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 20:41 ktory, ten z rynku 7? byl kuzynem mojego dziadka, ale on sie inaczej pisal! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Pierdoła bedąca skrzyżowaniem Stalina z Rydzykiem 29.05.06, 21:00 Taki obraz Franca Jozefa wysuwa się z "przemyśleń" kilku osób, poziom ignorancji bije rekordy Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pierdoła bedąca skrzyżowaniem Stalina z Rydzy 29.05.06, 22:22 wislok1 napisał: > Taki obraz Franca Jozefa wysuwa się z "przemyśleń" kilku osób, > poziom ignorancji bije rekordy Nie przypuszczałem, że tak się stanie, ale tym razem muszę się z Tobą zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r [...] 30.05.06, 12:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czyraczek Re: Franz Josef 29.05.06, 14:14 To Franciszkowi w sumie w znacznym stopniu zawdzięczamy rzeź ogólną, zwaną wojną światową. Co nie zmienia faktu, że darzę tego pierdołę pewnym sentymentem. Za jego czasów mojej rodzinie przyzwoicie się powodziło, jak to Austriakom w Galicji... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Franz Josef 29.05.06, 14:26 Gdyby żył, pewnie nikt by o nim dobrego słowa nie powiedział. Ale nie żyje (chciałem dać tu emotikonki, ale chyba nie wypada po takim stwierdzeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 kształcąca dyskusja 29.05.06, 21:59 było jak było, zapewne mogło być gorzej gdyby francek był z gruntu zły, to pewnie nie utrwaliłby się mit o dobrym cysorzu i złych urzędnikach ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: kształcąca dyskusja 29.05.06, 22:20 Na otwarcie wystawy w cieszyńskim muzeum 8. czerwca przyjedzie wnuk Jego Cesarskiej Mości :) Mam nadzieję, że niektórzy zostaną jednak w domu i nie będzie bydła :) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: kształcąca dyskusja 30.05.06, 08:21 wyłącznie przez wzgląd na przyzwoitych pracowników Muzeum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hanks2r [...] 30.05.06, 12:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Kolego hanks2r 30.05.06, 13:46 Czy nie wyraziłem się wczoraj dość jasno w sprawie "Moher a forum Śląsk Cieszyński"? Regulamin forum ŚC - punkty 2, 3 i 4 - radzę poczytać zanim kolega Alex użyje kolejny raz narzędzi moderacji. Odpowiedz Link Zgłoś
spark11 dlaczego właściwie miał coś dobrego robić ? 30.05.06, 14:47 dla Polaków ,może tak sami zaczęlibyśmy coś dobrego robić dla siebie za każdym razem gdy mamy szansę marnujemy ją kłótniami Bismarck mówił,że Polski nie trzeba podbijać -tylko dać Polakom się rządzić, sami wszystko rozwalą (byłabym wdzięczna za orginalny cytat bo gdzieś się zapodział) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary kubku 30.05.06, 19:40 to chyba jednak dobrze że zmieniłem tego nicka, nieprawdaż?:D Odpowiedz Link Zgłoś
kubek Oho siła nas coraz większa ! 30.05.06, 20:39 Cała banda z tego podwórka wita Starego Prochazke, słuchaj słuchaj o Tobie Cysaroki gadają. PZDR Jak dla mnie to Franc Josef kiepskim monarchą był dla „Austro - …”, a wszystko co dobre wynikło z dość długiego okresu stabilizacji politycznej, która wynikła ze schorzenie zwanego długowieczność „Cesarza”. Był to jednego z najmniej aktywnych władców europy. Myślę że gość miał leniwca w genach i to przypadkowo akurat tym razem nie miało złych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 14:44 cytat "Nową salę w 1906 roku otwierał sam cesarz Franciszek Józef" miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3389754.html Odpowiedz Link Zgłoś
kubek włąśnie zajarzyłem,że to przy okazji tych manewrów 05.06.06, 14:50 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3339646.html Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 15:09 jak to sam? bez świty? to może jeszcze wytrychem? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 17:35 Nie kolezanko, klamką :D Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Re: Franz Josef 05.06.06, 14:58 ależ tu mamy obszerny wątek o Francku, zapomniałem chwilowo że taki jest i się zdziwiłem : ) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Franz Josef 05.06.06, 17:36 A co sie dziwisz (nie chodzi mi o kardynała krakowskiego). Cesartwo było spore, okres panowania tez nie należał do krótkich, wiec jest o czym pisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: Franz Josef 05.06.06, 21:04 A ja mam do niego duży sentyment, serio. Ale nie trzeba tego komentować :) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Franz Josef 05.06.06, 22:21 Ja również. Lapis, ale o co Ci chodzi? O komentowanie Twojego stosunku do cesarza czy generalnie komentowania osoby Jego Wysokości? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś