Dodaj do ulubionych

Franz Josef

28.05.06, 22:42
tiny.pl/gsj5oraz
tiny.pl/gsj1i
www.allegro.pl/item106982347_03_franz_josef.html
Z pewnością ulubiona postać historyczna kserkses;-)
Obserwuj wątek
    • kubek nic już dziś nie wkleje i napiszę :( 28.05.06, 22:44
      www.allegro.pl/item106981676_01_franz_josef.html
      i

www.allegro.pl/item106982073_02_franz_josef.html
      • wislok1 Taką mam w domu 29.05.06, 09:03
        Zapewne żałobna z 1916
    • wislok1 Fajne, miły gość 29.05.06, 09:03
      Bardzo sympatyczny
      • nugrud Re: Fajne, miły gość 29.05.06, 21:40
        Właśnie, ja też go mam za sympatycznego, przydałoby się wreszcie dowiedzieć dlaczego :) Muszę wreszcie lepiej zapoznać się z jego biografią - jakieś ciekawe pozycje polecacie?
    • kserkses1 & jego starszy kolega, równie "miły gość" 29.05.06, 11:35
      pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_II_(car_rosyjski)
      ...skoro lubicie zaborców Rzeczypospolitej...:)
      • hanks2r Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polaków ? 29.05.06, 11:52
        Nic dobrego nie zrobił, Austro-Węgry były najbardziej zacofanym państwem
        w Europie po Rosji
        • kserkses1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:55
          Ament. Też tak uważam, ale zaraz nas zakrzyczą i powiedzą, że nie
          germanizował... :)
          Pewnie, że nie - czekał, aż Galicja wyzdych z głodu ;)
          • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:58
            E tam, jak "zwykle" kaprysisz ;)
            Poza tym Galicja Galicją, ale tutaj tak żle nie było. I jeśli mówimy o
            cieszyńskim, to raczej nie ma co postrzegać cesarza jako zaborcę.
            • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:59
              Kto zabrał Śląsk Cieszyński Piastom ? Marsjanie ?
              • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:02
                Jezusss, coś widzę, że kolega już kolczugę ubrał, i miecz wyciaga :)))))
                No to się lekko zdziwisz, ale nikt nie zabrał. Suweren tego księstwa złożył
                hołd królowi czeskiemu, a król polski zrzekł się praw do tej ziemi.
                • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:11
                  Hołd królowi czeskiemu, nie cesarzowi niemieckiemu,
                  Czechy były okupowane od bitwy na Białej Górze w 1620, "dobrzy" Habsburgowie
                  ścinali głowy, palili wioski, wypędzali protestantów,
                  na Śląsku Cieszyńskim ludzie więcej wycierpieli od "dobrych" Habsburgów niż od
                  Szwedów
                  • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 13:04
                    hanks2r napisał:

> Hołd królowi czeskiemu, nie cesarzowi niemieckiemu,
                    > Czechy były okupowane od bitwy na Białej Górze w 1620, "dobrzy" Habsburgowie
                    > ścinali głowy, palili wioski, wypędzali protestantów,
                    > na Śląsku Cieszyńskim ludzie więcej wycierpieli od "dobrych" Habsburgów niż
                    od
                    > Szwedów

Możliwe. Czasy nie należały o spokojnych i dostanich. Ale czy chcesz w ten
                    sposób udowdnić, że KsięstwoCieszyńskie było pod zaborem austriackim tak jak
                    Galicja?
                    Poza tym, czy w 1620 r. już rządził Franciszek Józef? ;))))))
                    • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:12
                      Nie trzeba udowadniać, takie są oczywiste fakty
          • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:58
            Za czasów "dobrego" cesarza - jeden głód, brud, smród, ubóstwo,
            wyjątkiem były tereny, gdzie mieszkali Niemcy, cesarz dbał wyłącznie o Niemców
            • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:04
              hanks2r napisał:

> Za czasów "dobrego" cesarza - jeden głód, brud, smród, ubóstwo,
              > wyjątkiem były tereny, gdzie mieszkali Niemcy, cesarz dbał wyłącznie o Niemców

Jasne, oczywiście. Mój Ty odkrywco, to powiedz mi dlaczego jeszcze w 1913 r.
              niejaki Benesz pisał, iż przyszłość Czech jest ściśle związana z monarchią
              naddunajską, a mobilizacja w roku 1914przebiegłatak sprawnie, że było mniej
              przypadków dezercji niż w Niemczech? Czyżby do wojska powoływano tylko Niemców?
              • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:07
                Wystarczy poczytać Szwejka, Czesi tak "lubili" "dobrego" cesarza, że masowo
                przechodzili na stronę Rosjan w 1914 roku,.
                Określania "bałwan", "idiota", "kretyn" były najczęściej stosowane do
                określenia "dobrego" cesarza
                • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:09
                  hanks2r napisał:

> Wystarczy poczytać Szwejka, Czesi tak "lubili" "dobrego" cesarza, że masowo
                  > przechodzili na stronę Rosjan w 1914 roku,.
                  > Określania "bałwan", "idiota", "kretyn" były najczęściej stosowane do
                  > określenia "dobrego" cesarza

To masz bardzo ciekawe "źródło" :DDD
                  • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:12
                    Haszek w przeciwieństwie do dzisiejszych obrońców "dobrego" cesarza żył w tych
                    czasach
                    • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 13:01
                      No Benesz też, a co więcej w kilka lat później, kiedy monarchia "się
                      wyczerpała", zdecydował aby tworzyć samodzielne państwo Czechów. To przykład
                      ewolucji postaw w wyniku sytuacji na frontach I wojny.
                      • hanks2r Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:09
                        Czesi jeszcze przed wojną byli przeciwko "dobremu" cesarzowi
                        • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 20:32
                          hanks2r napisał:

> Czesi jeszcze przed wojną byli przeciwko "dobremu" cesarzowi

Oczywiście. Na "poparcie" Twoich słów malutki cytat, wspomnianego przeze mnie
                          Eduarda Benesza, z roku 1908 zjego pracy opublikowanej w Prayżu pt."Problem
                          austriacki i kwestia czeska.":
                          "Mówi się często o rozpadzie Austrii. Nie wierzę w to abslutnie. Zbyt potężne są
                          wieżi historyczne i ekonomiczne, które łaczą narody Austrii, aby rozpad ten mógł
                          nastapić."
                          Nawet po powstaniu Czechosłowacji mawiał:"Stara monarchia była gospodarczo
                          bardzo zdrowym i mocno ugruntowanym tworem."
                          Z kolei Tomasz Masaryk w 1913 r. w austriackim parlamencie powiedział: "Właśnie
                          dlatego, że nie mogę się oddać marzeniom o rozpadzie Austrii, ponieważ wiem, że
                          Austria dobra czy zła, bęzie trwała, poważnie zależy mi na tym, aby z tej
                          Austrii coś zrobić. Nasze dążenia prawno-państwowe i administracyjne nie idą w
                          tym kierunku, aby innych osłabić, ale aby całość wzmocnić."
                          W wreszcie fragment pracy prof. Janusza Pajewskiego "I wojna Światowa", we
                          fragmencie poświeconym nastrojom w CK Monarchii:" Ludność wszędzie wykazywała
                          lojalność względem monarchii."
                          W świetle powyższego, faktycznie- "masz rację", choc właściwie mijasz się z
                          prawdą. Ale to nic, zdaża się każdemu ;)
        • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 11:56
          Oczywiście, aż żal że nie przeprowadził nowoczesnego kulturkampfu ;)
        • czesiohill Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 12:39
          Nie wiem co zrobił, ale wiem, że Pani Sąsiadka opowiadała, jak po jego śmierci
          ludzie na Rynku w Ustroniu płakali, bo był ludzki pan. Chyba że to ten sam
          powód co po śmierci .. i ..
          • kserkses1 tak... po śmierci Józefa Wissarionowicza też 29.05.06, 12:51
            płakali... cały naród rozpaczał...
            • albrecht1 Re: tak... po śmierci Józefa Wissarionowicza też 29.05.06, 12:59
              Coś mi się widzi, że w przpadku tego pokraki Gruzina, to pewna instytucja
              pomagała obywatelom w wyrażaniu żalu.
            • hanks2r Udane porównanie 29.05.06, 14:11
              Ciemny lud potrzebuje bożka, wtedy "dobrego" cesarza, aktualnie guru sekty z
              Torunia
        • czesil Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 14:45
          To że na ŚC był tylko 1 procent powtórzę 1% jeszcze raz powtórzę jeden procent analfabetów i byli to zazwyczaj ci co się przyprowadzili z innych obszarów.Czy to mało?Bo od tego odwija się cała reszta.
          • albrecht1 Re: Co dobrego zrobił Franciszek Józef dla Polakó 29.05.06, 20:15
            Otóz to, zdaje się, że to dla niektórych mało. Może szkoły nie lubili? ;)
    • kserkses1 sam widzisz, Hanks2r - tu trzeba kochać FJ lub... 29.05.06, 12:24
      ...kupić sobie zetaw lotek i pocztówkę z wizerunkiem Jaśniepana i w ciszy
      własnego domu poćwiczyć celność... Muchy pomogą ...;)
    • alex.stela No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 12:35
      Żeby sie tak wadzić o Starego Prochazke? Kierysi z Was go znoł? :-)))
      • albrecht1 Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 13:05
        alex.stela napisał:

> Żeby sie tak wadzić o Starego Prochazke?

Każdy powód jest dobry, żeby nabić licznik ;)

>Kierysi z Was go znoł? :-)))

Osobiście nie, ale dziadek, może nie znał, ale raz miał okazję zobaczyć. To jak
        dziś papieża na pielgrzymce ;)
      • hanks2r Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 14:20
        Był stryjecznym kuzynem ciotecznego brata dziadka
        • alex.stela Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 14:27
          Poważnie? To jesteśmy spokrewnieni!!!
          • lolo333 Re: No no no... Niezłe starcie 29.05.06, 20:41
            ktory, ten z rynku 7? byl kuzynem mojego dziadka, ale on sie inaczej pisal!
      • wislok1 Pierdoła bedąca skrzyżowaniem Stalina z Rydzykiem 29.05.06, 21:00
        Taki obraz Franca Jozefa wysuwa się z "przemyśleń" kilku osób,
        poziom ignorancji bije rekordy
        • albrecht1 Re: Pierdoła bedąca skrzyżowaniem Stalina z Rydzy 29.05.06, 22:22
          wislok1 napisał:

> Taki obraz Franca Jozefa wysuwa się z "przemyśleń" kilku osób,
          > poziom ignorancji bije rekordy

Nie przypuszczałem, że tak się stanie, ale tym razem muszę się z Tobą zgodzic.
        • hanks2r [...] 30.05.06, 12:40
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • czyraczek Re: Franz Josef 29.05.06, 14:14
      To Franciszkowi w sumie w znacznym stopniu zawdzięczamy rzeź ogólną, zwaną
      wojną światową.
      Co nie zmienia faktu, że darzę tego pierdołę pewnym sentymentem. Za jego czasów
      mojej rodzinie przyzwoicie się powodziło, jak to Austriakom w Galicji... :))))
      • alex.stela Re: Franz Josef 29.05.06, 14:26
        Gdyby żył, pewnie nikt by o nim dobrego słowa nie powiedział. Ale nie żyje
        (chciałem dać tu emotikonki, ale chyba nie wypada po takim stwierdzeniu)
        • hanks2r Re: Franz Josef 29.05.06, 14:30
          Tyle mamy, co sobie go obgadamy
          • stoik1 kształcąca dyskusja 29.05.06, 21:59
            było jak było, zapewne mogło być gorzej
            gdyby francek był z gruntu zły, to pewnie nie utrwaliłby się mit o dobrym
            cysorzu i złych urzędnikach ; )
            • lapis.me Re: kształcąca dyskusja 29.05.06, 22:20
              Na otwarcie wystawy w cieszyńskim muzeum 8. czerwca przyjedzie wnuk Jego
              Cesarskiej Mości :)
              Mam nadzieję, że niektórzy zostaną jednak w domu i nie będzie bydła :)
              • kserkses1 Re: kształcąca dyskusja 30.05.06, 08:21
                wyłącznie przez wzgląd na przyzwoitych pracowników Muzeum ;)
              • hanks2r [...] 30.05.06, 12:38
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • alex.stela Kolego hanks2r 30.05.06, 13:46
                  Czy nie wyraziłem się wczoraj dość jasno w sprawie "Moher a forum Śląsk
                  Cieszyński"?

Regulamin forum ŚC - punkty 2, 3 i 4 - radzę poczytać zanim kolega Alex użyje
                  kolejny raz narzędzi moderacji.
                  • spark11 dlaczego właściwie miał coś dobrego robić ? 30.05.06, 14:47
                    dla Polaków ,może tak sami zaczęlibyśmy coś dobrego robić dla siebie
                    za każdym razem gdy mamy szansę marnujemy ją kłótniami
                    Bismarck mówił,że Polski nie trzeba podbijać -tylko dać Polakom się rządzić,
                    sami wszystko rozwalą (byłabym wdzięczna za orginalny cytat bo gdzieś się
                    zapodział)
                  • hanks2r Re: Kolego hanks2r 31.05.06, 11:48
                    Przepraszam, sprowokowali mnie
    • zwierz.alpuhary kubku 30.05.06, 19:40
      to chyba jednak dobrze że zmieniłem tego nicka, nieprawdaż?:D
      • kubek Oho siła nas coraz większa ! 30.05.06, 20:39
        Cała banda z tego podwórka wita Starego Prochazke,
        słuchaj słuchaj o Tobie Cysaroki gadają.
        PZDR

Jak dla mnie to Franc Josef kiepskim monarchą był dla
        „Austro - …”, a wszystko co dobre wynikło z dość długiego
        okresu stabilizacji politycznej, która wynikła ze schorzenie
        zwanego długowieczność „Cesarza”.
        Był to jednego z najmniej aktywnych władców europy.
        Myślę że gość miał leniwca w genach i to przypadkowo
        akurat tym razem nie miało złych konsekwencji.

• kubek A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 14:44
          cytat
          "Nową salę w 1906 roku otwierał sam cesarz Franciszek Józef"

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3389754.html
          • kubek włąśnie zajarzyłem,że to przy okazji tych manewrów 05.06.06, 14:50
            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3339646.html
          • kserkses1 Re: A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 15:09
            jak to sam? bez świty?
            to może jeszcze wytrychem?
            • albrecht1 Re: A jednak był pracowity ;-) 05.06.06, 17:35
              Nie kolezanko, klamką :D
    • stoik1 Re: Franz Josef 05.06.06, 14:58
      ależ tu mamy obszerny wątek o Francku, zapomniałem chwilowo że taki jest i się
      zdziwiłem : )
      • albrecht1 Re: Franz Josef 05.06.06, 17:36
        A co sie dziwisz (nie chodzi mi o kardynała krakowskiego). Cesartwo było spore,
        okres panowania tez nie należał do krótkich, wiec jest o czym pisać :)
        • lapis.me Re: Franz Josef 05.06.06, 21:04
          A ja mam do niego duży sentyment, serio. Ale nie trzeba tego komentować :)
          • albrecht1 Re: Franz Josef 05.06.06, 22:21
            Ja również.
            Lapis, ale o co Ci chodzi? O komentowanie Twojego stosunku do cesarza czy
            generalnie komentowania osoby Jego Wysokości? :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka