Dodaj do ulubionych

3x14 Expose - dyskusja

29.03.07, 12:55
Odcinek powiedziałabym średni, na pewno nie tak fajny jak poprzedni. Paolo i
Nikki okazali się nie być takimi ciepłymi kluchami na jakie wyglądali,
natomiast zakończenie masakryczne, jedyne co mi się nasunęło na myśl to "ooo
fu.k!"
Obserwuj wątek
    • mendosita Re: 3x14 Expose - dyskusja 29.03.07, 15:21
      Odcinek- rewelacja!!! Doprawdy, nie spodziewałam się czegoś takiego po odcinku
      z Nikki i Paulo, których dobrze określił Sawyer "who the hell are you?". Ale
      odcinek naprawdę świetny, flashback dobry, zwłaszcza, że duża jego część dzieje
      się na wyspie, podczas wydarzeń, które już znamy. Zakończenie- masakra :D:D
      I tylko jedna rzecz mnie nurtuje: skąd dr Arzt miał tyle takich ładnych słoików
      na wyspie?
      • limonka_3 Re: 3x14 Expose - dyskusja 09.04.07, 12:22

mendosita napisała:

> I tylko jedna rzecz mnie nurtuje: skąd dr Arzt miał tyle takich ładnych
        słoików
        >
        > na wyspie?

Z dżemików Made by Dharma Initiative :)
    • ariwederczi Re: 3x14 Expose - dyskusja 29.03.07, 16:18
      Urok odcinka polega na tym, że przez cały czas widz myśli, że Nikki i Paulo nie
      żyją, a gdy się okazuje, że jednak żyją, to zostają pogrzebani żywcem.
      Słodkie. ;)

Podobało mi się "wyjaśnianie" różnych rzeczy, jak np. wizyty Paulo w toalecie w
      Perle. Drażniły natomiast kolejne niespójności (jeśli Ben wiedział dużo
      wcześniej, że będzie potrzebował Jacka [dlaczego wtedy nie sprowadził sobie
      lekarza z normalnego świata???] oraz duetu Kate i Sawyer, aby go przekonać, to
      dlaczego nie wykorzystali okazji, jaka nadarzyła się w "The Hunting Party".
      Mieli wtedy wszystkich i na dodatek Locke'a.

Najlepszy zaś akcent odcinka - Sun dowiadująca się prawdy o swoim uprowadzeniu.
      • mmorawski Re: 3x14 Expose - dyskusja 29.03.07, 17:27
        Jeszcze wczoraj nie podejrzewałbym się o to, że to powiem o odcinku o
        Paolo/Nikki - Świetny epizod. :DD Kompletne zaskoczenie, ciekawa fabuła od
        początku do końca, a samo zakończenie - szok. :))
        No i mnóstwo Easter Eggs'ów dla uważnych widzów. :)
        • s.o.a.d Re: 3x14 Expose - dyskusja 29.03.07, 19:31
          dobry odcinek :D
          a Nikki i Paolo nie dość że Zagubieni to jeszcze Zakopani :D
          scena w Perle z Benem i Juliet wypas, ciekawe jakby sie potoczyły wydarzenia na wyspie gdyby Paolo przekazal rozbitkom o podsłuchanej rozmowie...

• galaxian1 Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 08:43
            Zakopani zywcem...!
            Zastanawia mnie czy Sawyer naprawde nie uslyszal lub nie zrozumial, ze Nikky
            powiedziala "jestem sparalizowana". A moze to byla jego celowa zagrywka...
            tylko po co... diamenty im "oddal" (chyba ze niebawem je wykopie!).

Wyjasnila sie scena z Paolo w kiblu, z ktorej jeszcze niedawno wszyscy sie
            smielismy :) Teraz widzimy, ze miala ona duze znaczenie - jednak w Loscie nic
            nie jest takie do konca oczywiste, nie podane na tacy - i za to lubie ten
            serial !

LOST jednak pokazuje swoja klase i po kilku nudnych poczatkowych odcinkach,
            zaczyna sie robic naprawde ciekawie ! Odkad skonczyly sie odcinki tylko o Jacku
            i Othersach - Lost powrocil na tron :) Ogladanie serialu znowu sprawia mi
            wielka przyjemnosc (az sie prosi o porownanie do Prison Breaka, ktory niestety
            zaczyna wywolywac usmieszki poirytowania dla coraz to kolejnych absurdalnych
            momentow).
    • aniuta75 Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 10:24
      Odcinek nawet, nawet :). Oczywiście Sawyer i jego żarciki - super :D.
      Oczywiście jak to jest, że Paolo i Niki bez żadnego problemu znaleźli, samolot,
      bunkier a John Locke musiał być zatrzaśnięty w bunkrze lostowiczów, żeby odkryć
      położenie Perły :]. Dlaczego nie powiedzieli innym lostowiczom o bunkrze,
      dlaczeo Paolo nie powiedział o podsłuchanej rozmowie Bena i Juliet? Wtedy
      przecież udało by się uniknąć wielu sytuacji :) zdecydowanie mało przyjemnych
      dla naszych rozbitków. I na koniec - po cholerę wprowadzać nowe postaci, jeżeli
      ma się je zabić za kilka odcinków. Po to, żeby zrobić odcinek o Niki i Paolo i
      był jeden zapychacz więcej? Ciekawe, czy ich odkopią bo chłopaki jednak
      stwierdzą, że Niki powiedziała "jesetm sparaliżowana" hihihihi.
      • lenkaaa Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 11:08
        Ja już przestałam sie zastanawiać dlaczego ktośtam nie powiedział czegośtam
        innym, bo to akurat zdarza się w serialu nagminnie, tak robi Locke, Sayid,
        Jack, Kate, wszyscy główni bohaterowie...
        A odcinek mi się bardzo podobał, tylko się niecierpliwię bo chciałabym zobaczyć
        co sie dzieje w kwestii Locke-ojciec; a wczoraj na ten temat ani mrumru :(((
        • galaxian1 Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 15:57
          Taki jest LOST.
          Tu wszyscy maja swoje tajemnice i nikt nie mowi nikomu wszystkiego.
          Dziwne ze tego Aniuta wczesniej nie zauwazylas :)
          • mmorawski Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 16:13
            Lenka, to sobie poczekasz, bo ta kwestia wróci dopiero w 18 bądź 19 odcinku. :)
            A widzieli promo następnego odcinka: This jungle will rumble? <rotfl> :D
            www.youtube.com/watch?v=8SL6InM-0XM
            • lenkaaa Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 16:28
              Si ! i się mnie podobało jak Juliette dostała w nos, bo ja jej nie ufam i nie
              lubiem, o!! :o)
          • aniuta75 Re: 3x14 Expose - dyskusja 30.03.07, 17:37
            Tajemnice każdeko z lostowiczów to jedna sprawa. Takie odkrycie bunkra czy
            samolotu tudzież podsluchanie rozmowy Bena z Juliet i nie powiadomienie o tym
            reszty to nie jest jakaś tam zwykła tajemnica :).
            • malabru Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 00:12
              Szczerze mówiąc od początku mi się wydawało, że Paolo i Nikki żyja przez cały
              czas. Może przez te otwarte oczy... A jak ich zakopali to pomyślałam, że
              zasłużyli. Okazało się, że są kolejnymi rozbitkami, którzy mają trupa na
              sumieniu. Naprawdę ich sporo w samolocie siedziało. I jeszcze wygląda na to, że
              ci z "czystym sumieniem" nie mają kłopotów "z wyspą" i na wyspie (pomijając
              oczywiście drobne utarczki z othersami).
              • mmorawski Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 00:38
                Nie wiem właściwie co było gorsze w Nikki i Paolo - to, że zabili tego biednego
                dziadka dla kasy, czy że będąc na wyspie okazali się takimi moronami, że nie
                powiedzieli pozostałym o:
                1) odnalezieniu drugiego samolotu
                2) odnalezieniu "Perły" zanim jeszcze Locke znalazł "Swana"
                3) podsłuchanej rozmowie Bena i Juju, z której jasno wynikało, że Michael
                współdziała z othersami i że planują oni pojmanie Jacka, Kate i Sawyera.

A co do tego, że pogrzebali ich żywcem, wydaje mi się, że to się wyda. :PP
                Przypuszczam, że właśnie po to była akcja wrzucenia diamentów do grobu, bo
                później komuś się zachce je odkopać i odkryje przy okazji, że ciała leżą w
                innej pozycji albo coś w tym stylu. :D Masakra!
              • agamasia Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 00:54
                Mam pytanie do wszystkich, któży chronologię Losta mają w jednym palcu.
                Zastanawia mnie scena, kiedy Paolo był w Perle i był świadkiem rozmowy Bena i
                Juliet na temat "zmuszenia" Jacka do operacji. Chcieli wykorzystac do tego
                Michaela, ale
                -samolot jeszcze wisiał,
                -nie dostali się jeszcze do bunkra,
                -było już czy nie porwania syna Michaela z łodzi,
                -inni mieli okazję uwięzienia całej trójki J K S po ucieczce Michaela z bunkra
                (wtedy, kiedy zabrał broń a reszta ruszyła za nim, spotkali się w dżungli i Tom
                wyznaczył im granicę)
                -Michael ich w końcu sprowadził, ale zrobił to uwalniając Bena i przy okazji
                zabijając Ane Lucię i Libby
                To kilka pytań, które mi się nasunęło, jakoś ta scena nie daje mi spokoju.
                • agamasia Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 01:22
                  Jeszczze jedno, zawsze mi się wydawało, że Walta porwali ze względu na jego
                  niezwykłe zdolności (robili mu testy), a nie po to żeby nakłonić Jacka do
                  zoperowania Bena. To chyba grubymi nićmi szyte?
                  • mmorawski Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 09:23
                    Porwanie Walta nie miało nic wspólnego z nakłonieniem Jacka do zrobienia
                    operacji. W tym celu został złapany Michael (Tom mówi do Picketta, gdy łapali
                    Michaela: Nie strzelaj, on jest nam potrzebny!) Widocznie już wtedy Ben
                    obmyślił swój plan, wg którego Michael zaprowadzi J/K/S w pułapkę.
                    Nie rozumiem jednak w tym kontekście po co Ben udał się na plażę i dał się
                    złapać w sieć Danielle. :/ Ale pewnie to się wyjaśni prędzej czy później.

Co do chronologii, wydaje mi się, że wytłumaczyć to można następująco:
                    1) za pierwszym razem, gdy Nikki i Paolo natrafili na wrak samolotu wisiał on
                    jeszcze na klifie
                    2) gdy Paolo poszedł sam ukryć diamenty w "Perle" Michael był już przechwycony
                    przez Innych, ale Ben jeszcze nie poszedł do obozu rozbitków (czyli musiały to
                    być okolice odcinków 2x12-2x14).
                    3) Teraz kwestia samolotu - oczywiście już był wtedy na dole, bo spadł w
                    1x20... ale on wcale nie spadł bezpośrednio na wejście do bunkra, tylko gdZieś
                    obok. W rozmowie Bena z Juliet, którą słyszy Paolo, Ben mówi, że trzeba
                    powiedzieć Tomowi, żeby zakrył właz wrakiem samolotu.
                    4) Ben i Juliet wychodzą, Paolo też, a później Tom (zapewne jeszcze z kims)
                    przesuwa wrak samolotu nad wejście do bunkra - dlatego w 2x21 Locke i Eko muszą
                    odsunąć samolot, żeby móc wejść do środka.

To jedyne rozwiązanie, które się trzyma kupy. :)
                    • agamasia Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 10:09
                      No rzeczywiście samolot już był na dole, ale jakoś miałam zakodowane, że spadł
                      na właz, a słowa Bena o jego przesunięciu mi umknęły i stąd te moje pytania.
                      Michaela zawsze kojarzę jako ojca i wszystko co z nim związane sprowadza się do
                      Walta.
                      Co do Bena, to gdzieś przeczytałam, że początkowo miał zagrać tylko w 3
                      odcinkach, a dopiero póżniej rozbudowali jego rolę. Może dlatego jego wejście w
                      zasadzkę nie trzyma się kupy, tym bardziej, że podobno przyszedł do Locka.
                      Dzięki za te wszystkie odpowiedzi :)
                    • ariwederczi Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 13:40
                      > Nie rozumiem jednak w tym kontekście po co Ben udał się na plażę i dał się
                      > złapać w sieć Danielle. :/ Ale pewnie to się wyjaśni prędzej czy później.

Ben szedł po Locke'a. Przynajmniej tak twierdził jako więzień w bunkrze. :)
                      • malabru Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 15:26
                        A mi się w takim razie nasunęło kolejne pytanie.
                        Z tego co pamiętam to Lock był przy upadku samolotu. Skoro tak, to dlaczego się
                        nie zorientował, że samolot jest w innym miejscu, kiedy poszedł tam z Eco?
                        Chyba, że coś przegapiłam...
                        • aasiek Re: 3x14 Expose - dyskusja 31.03.07, 22:35
                          A Charlie z Eco jeszcze spalili samolot w międzyczasie...
    • limonka_3 Re: 3x14 Expose - dyskusja 09.04.07, 12:20
      "Na tej wyspie nic nie pozostaje zakopane" /Locke/
      Wraca wątek zmarłych wczesniej i zakopanych osób. I tego że Ethan oddychał
      zanim go zakopali.
      Nie chodzi o to że wszyscy wczesniej byli sparaliżowani ;P ale że na wyspie nie
      tak łatwo się pozbawia życia. I że wiele z "zabitych" i "zmarłych" jeszcze
      zobaczymy.
      Wspomnicie moje słowa :)
      • aniuta75 Re: 3x14 Expose - dyskusja 09.04.07, 12:52
        Kurcze aż mi ciarki przeszły :).
        • limonka_3 Re: 3x14 Expose - dyskusja 09.04.07, 13:31
          :):):)))) ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka