aneri59
10.08.07, 06:47
Ja załatwiłam już sprawy spadkowe. Na zgłoszenie przyjętego spadku masz okres jednego miesiąca od chwili uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku. Teraz powinnaś pójść do swojego Urzędu Skarbowego do Wydziału spadków i darowizn lub punktu w Urzędzie Skarbowym, w którym wydają druki i pobrać druk SD-Z1 Zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych, dla wszystkich osób wymienionych w postanowieniu. Wypełnić go i oddać w Wydziale spadków i darowizn. Przed oddaniem radzę poprosić pracownika US o sprawdzenie czy wszystko wypełniłaś poprawnie, zabierz ze sobą dokumenty dotyczące przedmiotów wchodzących w masę spadkową np. akt własności mieszkania, czy dowód rejestracyjny samochodu itp.
Przy wypełnianiu zgłoszenia /ja wypełniałam dla dwójki dzieci i podział był po 1/3 dla każdego/ zwróć uwagę na to czy przedmiot spadku był majątkiem wspólnym czy indywidualnym bo od tego zależy udział w spadku. Nie zapomnij o sprawdzeniu stanu konta w tym smutnym dniu.
Koniecznie zrób dla siebie kserokopię tego zgłoszenia i daj potwierdzić odbiór, będziesz miała potwierdzenie, że dokonałaś zgłoszenia i w razie konieczności dokonania korekty będziesz wiedziała co napisałaś.
Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to napisz na e-maila.
Pozdrawiam