Gość: Grzechu IP: *.icpnet.pl 28.01.10, 00:05 i oto kolejny iShit. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jeremiasz iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.bb.sky.com 28.01.10, 00:05 brak flasha, brak wielozadaniowosci, brak video calling, brak SIM - swiecacy gadzet dla idiotow - poczekam na iPada 2 lub 3 lub 6G z obsluga tych funkcji i wowczas zaczne sie zastanawiac co to wogole jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciek Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: *.tktelekom.pl 28.01.10, 00:57 mówisz, że nie ma wielozadaniowości? w 2010 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No nie ma. I nie bedzie. Nigdy. 28.01.10, 10:56 Jedyne co mozesz robic w tle to puscic sobie muzyke - to dziala, tak jak w srajfonie. I rzeczywiscie, dziwie sie jak mozna tak kastrowac cos co z zalozenia ma byc komputerem w XXI wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
aplus niecale 80 zl za 3G bez limitu danych ale tylko w 28.01.10, 11:55 USA oczywisice. Dlaczego o tym nie napiszecie ? NIe dla PO-ciemnoty oj nie. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Brawo, Jeremiaszu! 28.01.10, 10:40 Gość portalu: jeremiasz napisał(a): > swiecacy ga > dzet dla idiotow - poczekam na iPada 2 To miłe, że wiesz, kim jesteś. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zima Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 00:19 Świetny artykuł o iPad-zie: tinyurl.com/ycmcjeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iUser Polska gola! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.10, 00:50 Nie kupuj i juz. Gdzie twoj problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.fejk.se 28.01.10, 03:04 dupa blada Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas28 Rozsmieszajace polskie komentarze 28.01.10, 05:42 Zabawne sa te wiecznie niezadowolone komentarze Polakow -Nikiforow mysli ekonomicznej i technicznej. Kraju ktory rozsmiesza cywilizowany swiat. Komentujcie sobie na zdrowie. Zrobic nic powyzej skobla nie potraficie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo A ty coś za jeden? IP: *.pl.tesco-europe.com 28.01.10, 09:03 Geniusz jakiś? Raczej geek gwizdek pizdek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac_filko Rozsmieszajace polskie komentarze ::: techroom.pl IP: 89.204.248.* 28.01.10, 10:24 Od pewnego czasu zerkam na komentarze na forach, i tu na przykład jak Krzśkowi Hołowczycowi nie udało sie na Dakarze, nagle potok krytyk i opinii mało rzeczowych spadł na niego. Ze NISSANEM to tylko po zakupy, ze to chłopiec i jego zabawka, i lubi do piachu, i ze tego rajdu nikt nie ogląda. Na 50 wpisow, moze dwa, trzy były rzeczowe. Reszta to totalna zjebka i coś w stylu "jak tu komuś dowalić" i cieszyć sie z cudzego nieszczęścia. Podobnie zauważyłem z maczkami. Kazdy artykuł z "jabkiem w tle" jest zaraz jeb)*&)*^^ przez grupe ludzi zapewnie nie mających pojęcia i nie mających nigdy w ręku jabłek. Wyzwiska, typu funboye, snoby, gadzeciarze i aplowe pedały sa na porządku dziennym. Dlaczego latwiej jest komuś dowalić niż wyrazić sensowną krytykę? Bo jesteśmy anonimowi (teoretycznie). Używam jabłek od 13 lat, tylko i wyłącznie. i co, jestem gorszy niż windziarze? Jestem gorszy, bo mój komputer nie ma problemów z wirusami, z systemem, ze stabilnośćią? Nie obchodzi mnie jaka karta graficzna, jakie sterowniki, i czy to się nie wysypie. Zapraszam na podcast o m.in applach, rpowadzi go gość, który jest technikiem, naprawie blaszaki, ale przekonuje sie do jabłek. Posłuchajcie malkontenci, a ci co nie mieli nigdy jabłek w ręce niech zamilkną na wieki... Cena - wielu z was utyskuje ze 2x większa niż za blaszaka, ale czy ktoś się zastanawiał co za to dostaje? System stabilny, programy naprawdę wydajne i dobre, i..święty spokój... Zadnych problemów!!! wiem co mówie, od 13 lat nie wysypał mi sie komp... szkoda gadać... zapraszam mimo to malkontentów i funbojów od windy ;-) Szacunek dla tych co pisza bo wiedzą, a nie da tych, co dowalają dla zasady, by sobie ulżyć. fi techroom.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Rozsmieszajace polskie komentarze ::: techroo 28.01.10, 10:39 Gość portalu: mac_filko napisał(a): > Cena - wielu z was utyskuje ze 2x większa niż za blaszaka, ale czy ktoś się > zastanawiał co za to dostaje? ***************************** Dużą marżę. Rozważaliśmy już specyfikację imaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Widziales, maruda, ten artykul na gizmodo? 28.01.10, 11:16 gizmodo.com/5458382/8-things-that-suck-about-the-ipad?skyline=true&s=i Najbardziej podobaja mi sie komentarze w ktorych jabole udowadniaja ze sraple znalazlo "nisze" ktora wypelnilo ;) W sensie: mam laptopa, mam iphona, mam ipoda touch, mam tv, mam netbooka - ale nie bede spelniony dopoki nie kupie ipodatouch big, bo przeciez na czyms trzeba ogladac filmy i zadne z tych urzadzen sie do tego nie nadaje ;) Szczerze - jabolom daloby sie sprzedac kwadratowe rolki papieru toaletowego. I najzabawniejsze jest to ze potrafiliby uzasadnic taki zakup. Na przyklad: - dopiero sraple wymyslilo ze dupe trzeba podetrzec! - sraple odnalazlo nisze! Nigdy nie wiedzialem ze potrzebuje nosic swoja kwadratowa rolke na szyi! - okragle rolki to ciemnogrod, te kwadratowe sa takie piekne! - w moim domu uzywam obu - okragle swietnie sie sprawdzaja na podajniku, ale te kwadratowe tak wspaniale wygladaja w roku lazienki! - ktos kto nigdy nie uzywal kwadratowej rolki nie wie jaka to wspaniala funkcjonalnosc! - nie chodzi o funkcjonalnosc, chodzi o design - a design mozna ocenic tylko POSIADAJAC taka rolke! - no i co z tego ze musze wymienic podajnik i dokupic przejsciowke do dupy? Teraz jestem fajny! - nie stac Was, jestescie zawistnymi polaczkami, Tom Cruise i Brad Pitt tez uzywaja kwadratowych rolek! (itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir LOL, dobry humor na caly dzien 28.01.10, 13:03 LOL. Dzieki kretynofil, dostarczyles dawke dobrego humoru na caly dzien. Swoja droga, apple-fanboizm zaczyna byc jak religia i powoli zaczyna byc bardzo meczacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No i zobacz z czym ja mam tu do czynienia... 28.01.10, 13:17 Linux - religia. Sraple - religia. Nieruchomosci - religia. Samochod - religia. Kapitalizm - religia. Szamanow przybywa, fanatycznych wyznawcow takze. Szykuja sie krucjaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bredzisz, synku ;) 28.01.10, 10:45 > Używam jabłek od 13 lat, tylko i wyłącznie. i co, jestem gorszy niż windziarze? Gorszy? Nie. Glupszy po prostu, bo lykasz marketingowy belkot jak kaczor kluchy. > Jestem gorszy, bo mój komputer nie ma problemów z wirusami, z systemem, ze stabilnośćią? Nie, ale glupia jest wiara ze bezpieczny jest system ktory w "zawodach hakowania" pada zawsze pierwszy. > Nie obchodzi mnie jaka karta graficzna, jakie sterowniki, i czy to się nie wysypie. A jak tam peryferia? Wszystkie dzialaja, czy musisz kupowac takie, ktore sa z OSX kompatybilne? > Zapraszam na podcast o m.in applach, rpowadzi go gość, który jest technikiem, naprawie blaszaki, ale przekonuje sie do jabłek. Moze od razu zapros nas na sped marketingowy dla jaboli? > Cena - wielu z was utyskuje ze 2x większa niż za blaszaka Od kiedy? Porzadny blaszak kosztuje sporo wiecej niz sraple. To nie o cene chodzi, misiu, tylko o kastracje tych urzadzen. Multitasking? Nie ma w iPhone - a ile to lat? Flash? Nadal nie ma. Jeszcze pol biedy, gdyby chodzilo o ograniczenia technologiczne - ale Jobs wprost mowi ze jego brak nakreca sprzedaz w AppStore. Glupie przejsciowki? Po cholere? Zeby wiecej zaplacic za wieksza wersje? Sorry, tylko glupiec sie na to zlapie... I pisze to z perspektywy osoby, ktora nad zakupem maka powaznie myslala - ale po przestudiowaniu forow makowych dalem sobie spokoj. W dowolnym MacBooku Pro od razu trzeba: - wymienic dysk twardy, bo apple pakuje szajsy 5400 RPM, - dokupic zewnetrzna klawiature, - dokupic zewnetrzny monitor (plus, oczywiscie, przejsciowka - od apple, rzecz jasna, za polowe ceny monitora), - po pol roku kupic zewnetrzna kamere, bo wbudowana padnie. I tak dalej. A co do cen - zamiast smiesznego srajfona w orange za zlotowke, kupilem HTC Hero bez simlocka - zaplacilem wiecej niz bym zaplacil za 3GS, wiec nie pitol mi tu idiotyzmow w stylu "nie stac cie". Po prostu - z Was, jabole, wcale nie nabijaja sie gimnazjalisci, ktorych nie stac (mimo ze tak bardzo byscie chcieli w to wierzyc), tylko swiadomi konsumenci, ktorzy o Waszych produktach wiedza naprawde duzo. Czesto wiecej niz Wy sami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac_filko Re: Bredzisz, synku ;) IP: 89.204.248.* 28.01.10, 11:22 Bez komentarza w zasadzie, nie będę wdawal się w bezsensowna dysputę....ale widać, że nie miałeś kolego kontaktu z kompami bądz "peryferiami" No i potwierdza się to co pisałem jak i inni tu koledzy - bezprzedmiotowa krytyka rządzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hahahahah :) 28.01.10, 11:39 Jabol powiedzial: > No i potwierdza się to co pisałem jak i inni tu koledzy - bezprzedmiotowa krytyka rządzi. A czymze innym jest Twoj post? Ja przedstawilem swoje argumenty (cena, problemy ze sprzetem, kastracja funkcjonalnosci) - a Ty? Rzuciles cegla i uciekles ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bredzisz, synku ;) 28.01.10, 11:48 > Flash? Nadal nie ma. Jeszcze pol biedy, gdyby chodzilo o > ograniczenia technologiczne - ale Jobs wprost mowi ze jego brak > nakreca sprzedaz w AppStore. A to akurat bardzo dobrze. Teraz przynajmniej dostawcy treści będą musieli się dwa razy zastanowić, czy aby na pewno opłaca im używać tego gów.na i ryzykować, że nie dotrą do grupy bardzo atrakcyjnych marketingowo odbiorców. To może przyspieszyć śmierć flasha a im szybciej pozbędziemy się tej flashowej zarazy z internetsów, tym lepiej dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ze co?! 28.01.10, 11:57 > A to akurat bardzo dobrze. Teraz przynajmniej dostawcy treści będą musieli się dwa razy zastanowić, czy aby na pewno opłaca im używać tego gów.na Wooow. Patrz jakie dziwy - srajfon tyle lat na rynku a flash nadal ma sie swietnie. Nawet wiecej - technologia Adobe AIR sie pojawila :) > że nie dotrą do grupy bardzo atrakcyjnych marketingowo odbiorców. Do bandy idiotow, ktorzy lykaja kazda bzdure Jobsa jak prawde objawiona? To ma byc atrakcyjny target? > To może przyspieszyć śmierć flasha a im szybciej pozbędziemy się tej flashowej zarazy z internetsów, tym lepiej dla wszystkich. A co takiego Ci we Flashu przeszkadza? Ze nie ma go w srajfonie to musi byc zly? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ze co?! 28.01.10, 12:16 > Do bandy idiotow, ktorzy lykaja kazda bzdure Jobsa jak prawde > objawiona? To ma byc atrakcyjny target? Oczywiście, że to jest atrakcyjny target. Zaje.biście atrakcyjny, rzekłbym nawet. To są łosie, którzy dysponują kasą i śmiesznie łatwo można od nich wyciągnąć dowolną jej ilość kasy na gadżety czy inne ajtjunsy. A o to chodzi w tym biznesie. Nie jest atrakcyjnym targetem czytelnik pudelka z krapowatym eeePC, bo on po prostu ma za mało kasy, żeby opłacało się do niego docierać. Takiś niby mundry, a podstawowe rzeczy trzeba ci tłumaczyć. > A co takiego Ci we Flashu przeszkadza? Ze nie ma go w srajfonie to > musi byc zly? Słuchaj no, pedofil, czy jak ci tam, nie rozmawiasz z fanbojem Apple'a. Nie darzę tej firmy sympatią, a po ostatniej próbie korzystania z MacBooka nabrałem przekonania, że nie jest to produkt dla mnie. Więc wali mnie równo, co jest w ajfonie i dlaczego akurat nie ma flasha. Sam natomiast Flash jest zwyczajnie zje.bany w założeniach: - żre zasoby i zamula totalnie kompa, potrafi też ślicznie wysłać w kosmos całą przeglądarkę (to chyba z powodu tego cholerstwa wymyślono odtwarzanie sesji po crashu) - pozwala na tworzenie GUI osobnikom, które nigdy nie powinny się za to zabierać - a potem się zastanawiasz, co tu trzeba kliknąć, bo zaćpany projektant artycha miał takie widzimisię (tak, wiem, że to wina projektanta, jednakowoż HTML z Javascriptem ciężko jest tak spier.dolić) - podczas gdy standard HTML przewiduje elementy ułatwiające dostęp dla różnych grup osób, także niepełnosprawnych, flash utrudnia albo wręcz uniemożliwia accessibility - psuje interfejs przeglądarki, w której jest osadzony: nie działają podstawowe, znane użytkownikowi, sposoby nawigacji i obsługi: wstecz, w przód, otwórz w nowej karcie, copy-paste, nawet skróty klawiszowe nie działają, bo zas.rany flash kradnie obsługę klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Jest problem z Twoim rozumowaniem... 28.01.10, 12:47 > Oczywiście, że to jest atrakcyjny target. Zaje.biście atrakcyjny, rzekłbym nawet. To są łosie, którzy dysponują kasą i śmiesznie łatwo można od nich wyciągnąć dowolną jej ilość kasy na gadżety czy inne ajtjunsy. Ale tylko pod jednym warunkiem - ze to co chcesz im sprzedac, mozna sprzedac przez AppStore. Apple juz niejednokrotnie udowadnialo ze ma pie*dolca a inwestycje w ten "target" sa mniej wiecej tak bezpieczne jak marketing PCK u Swiadkow Jehowy. > Nie jest atrakcyjnym targetem czytelnik pudelka z krapowatym eeePC, bo on po prostu ma za mało kasy, żeby opłacało się do niego docierać. I znowu ten argument jacy to jabole sa bogaci. Kon by sie usmial ;) > - żre zasoby i zamula totalnie kompa, potrafi też ślicznie wysłać w kosmos całą przeglądarkę Wiesz - to samo mozna powiedziec o tych "gownianych aplikacjach" instalowanych na komputerze. Flash to przenosna technologia dostarczania atrakcyjnej wizualnie zawartosci. Jej przenosnosc to najwieksza zaleta - ale tez i wada. W zaleznosci od implementacji moze "zamulac" lub nie. > - pozwala na tworzenie GUI osobnikom, które nigdy nie powinny Oczywiscie. Ale pozwala tez na ograniczenie kosztow implementacji dla ludzi, ktorzy za GUI powinni sie brac. > - a potem się zastanawiasz, co tu trzeba kliknąć, bo zaćpany projektant artycha miał takie widzimisię Coz, to samo mozna powiedziec o dowolnym interfejsie. Jak sam zauwazyles, JS czy HTML tez mozna "zasmiecic". > - podczas gdy standard HTML przewiduje elementy ułatwiające dostęp dla różnych grup osób, także niepełnosprawnych Ooooo matko. > - psuje interfejs przeglądarki, w której jest osadzony: nie działają podstawowe, znane użytkownikowi, sposoby nawigacji i obsługi: wstecz, w przód Bo flash to cos wiecej niz HTML. Blizej mu do graficznego API dla appletow. To ze ktos nie umial z tego skorzystac nic nie mowi o samej technologii. A jak masz taki problem ze flashem - zainstaluj sobie przegladarke ktora w ogole go blokuje i daruj sobie gadanie o niepelnosprawnych. A najlepiej - zainstaluj sobie linuksa bez iksow i korzystaj z Lynxa. Wszystko bedzie super przejrzyste ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Obydwaj macie racje 28.01.10, 12:59 Obydwaj macie racje. Flash ma zalety i wady, ale brak implementacji obslugi flasha a nawet mozliwosci zainstalowania wtyczki to w XXI wieku w glowie sie nie miesci. W Apple najbardzie wnerwia mnie ich zachlannosc - flash nie, bo musimy zarobic na AppStore, Skype nie przez 3G bo nasi koledzy z AT&T musza zarobic. Rozwoj Apple sprawil, ze bardziej przychylnym okiem zaczalem patrzec na Microsoft, mimo tego, ze jestm zwolennikiem Open Source. Z reszta chyba podejscie MS do Open Source sie zmienia, kto wie, moze za 10 lat zobaczymy MS Linux Server? MS robil w koncu Xenixa. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Przed chwila wlasnie o tym rozmawialem tu... 28.01.10, 13:21 ...z kolegami. Gdyby MS zrobil cos takiego (blokowanie aplikacji w AppStore czy konszachty z operatorem Telco) - KE by go zniszczyla. Dzisiaj wystarczy fotoszopka z igrzysk zeby informacja o MS obiegla caly swiat; OSX dostaje w dupe na turniejach hakowania - a wiekszosc uzytkownikow makowek nawet nie wie ze pod ich system dostepne sa programy antywirusowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Przed chwila wlasnie o tym rozmawialem tu... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.01.10, 13:34 Kretynofil - jak zwykle komentarze ne wysokim poziomie :) Nie zawiodles. Co to by bylo za forum (z apple w temacie) bez ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Przed chwila wlasnie o tym rozmawialem tu... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.01.10, 13:44 Kretynofil, no wlasnie przeczytalem jeszcze kilka twoich madrosci i dzis przeszedles samego siebie. Lykasz papke z internetu, ktorej sie naczytasz szybciej i bardziej bezkrytycznie niz jabole kazania Jobsa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Jaka papke? 28.01.10, 14:41 Moze ta gdzie Apple zablokowalo Google Voice? Pie*dolisz, synu, od rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Obydwaj macie racje IP: *.chello.pl 28.01.10, 13:30 >W Apple najbardzie wnerwia mnie ich zachlannosc - flash nie, bo >musimy zarobic >na AppStore, Skype nie przez 3G bo nasi koledzy z AT&T musza zarobic. Apple ma teraz swoje pięć minut i wykorzystuje to jak może. Tak jak napisałem w innym poście: ..Nie wszyscy chyba zauaważają, że Apple nie jest instytucją harytatywną tylko korporacją nastawioną na zysk. ...To ich biznes i są w tym świetni ( patrząc po rekordowych wynikach finansowych z tego roku). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jest problem z Twoim rozumowaniem... 28.01.10, 13:35 > Ale tylko pod jednym warunkiem - ze to co chcesz im sprzedac, mozna > sprzedac przez AppStore. To teraz sobie poczytaj jakie obroty i przychody ma AppStore i iTMS i będziesz wiedział, dlaczego jest to atrakcyjny target dla dostawców treści. > I znowu ten argument jacy to jabole sa bogaci. Kon by sie usmial ;) Nawet jeśli nie są bardzo bogaci - choć wg badań, mają dochody powyżej przeciętnej - to są bardziej skłonni do wydawania swojej kasy na pierdoły w internecie i mają gdzie kanalizować tę skłonność (iTMS, AppStore właśnie). Taki łepek zawsze wie, gdzie może znaleźć coś co go interesuje - jeden prosty kanał komunikacji, prosty zakup jednym kliknięciem, dlatego iTMS i AppStore są takim sukcesem. > Flash to przenosna technologia dostarczania atrakcyjnej wizualnie > zawartosci. To niech łaskawie nie wpier.dala się - przy okazji robiąc rzeź dookoła - w inną technologię, która co prawda też została stworzona do dostarczania treści, ale przy mocno innych założeniach, wśród których "atrakcyjność wizualna" (fetysz reklamoidów i innych smarków) nie była na pierwszym miejscu. > W zaleznosci od implementacji moze "zamulac" lub nie. Jeszcze nie widziałem implementacji, która nie zamula. Nawet ta na Windows jest do dupy, o innych systemach to już żal wspominać. Na co dzień nie zawsze to widać od czasów upowszechnienia się procesorów dwurdzeniowych, ale przy odtwarzaniu flasha często-gęsto jeden z tych rdzeni jest zarżnięty na maxa. Głupi film odtwarzany z youtuba żre proca aż miło, podczas gdy ten sam strumień puszczony przy pomocy samodzielnej aplikacji odtwarzacza video zadowala się kilkoma procentami czasu procesora. > Oczywiscie. Ale pozwala tez na ograniczenie kosztow implementacji > dla ludzi, ktorzy za GUI powinni sie brac. W teorii. W praktyce za Flasha biorą się "artychy" bo to takie, kur.wa, "kreatywne". I zawsze wychodzi kupa. Wiem coś o tym, mam do czynienia z branżą na co dzień w pracy zawodowej. > Coz, to samo mozna powiedziec o dowolnym interfejsie. Jak sam > zauwazyles, JS czy HTML tez mozna "zasmiecic". Zaśmiecić - tak. Ale zawsze można to "odśmiecić" i w przypadku HTMLa może to zrobić nawet końcowy użytkownik. Poza tym aplikacje RIA pisane w HTML + Javascript naśladują przeważnie sposobem obsługi system operacyjny (menu, przyciski, gridy), podczas gdy flashowe to w dużej części chu.jwico. Biblioteki javascriptowo-ajaxowe także zwykle ładnie "degradują się" do zwyłego HMTLa w przypadku wyłączenia JS lub przeglądarek nie obsługujących niektórych ficzerów. We Flashu - zapomnij. > Ooooo matko. Nie, "o matko", tylko to jest bardzo poważna kwestia. Zdziwiłbyś się, jak wiele osób ma problemy ze wzrokiem i ustawia sobie jeśli nawet nie własne kontrastowe style, to przynajmniej większą czcionkę. Albo obsługuje aplikacje przy pomocy klawiatury, ze względu na ograniczenia ruchowe. We Flashu - zapomnij. > Bo flash to cos wiecej niz HTML. To niech łaskawie wypier.dala z HTML, który nie po to został stworzony. Niech sobie egzystuje gdzieś w niszy, gdzie możliwości które udostępnia będą rzeczywiście niezbędne i dobrze wykorzystywane. Tablet Apple'a może tylko w tym pomóc, z czego bardzo się cieszę. > A jak masz taki problem ze flashem - zainstaluj sobie przegladarke > ktora w ogole go blokuje i daruj sobie gadanie o niepelnosprawnych. Niestety nie mogę, bo jełopy myślące podobnie jak ty wylansowały ten szajs do "dostarczania atrakcyjnej wizualnie zawartości" i teraz spora część treści, które nic nie straciłyby, gdyby były dostępne w tradycyjny sposób, wymagają Flasha. A problem niepełnosprawnych ciebie może nie dotyczy (choć czytając niektóre twoje wypowiedzi można nabrać wątpliwości), ale tak się składa, że mam takie osoby w rodzinie i Internet to dla nich ważny sposób komunikacji ze światem. Flash im to utrudnia. Aha, Flash ma oczywiście dużo więcej wad: - Dzięki niemu stało się możliwe tworzenie megawkur.wiających overlayów reklamowych (takie coś potrafi całkowicie zdławić przeglądarkę, patrz punkt o zamulaniu), których na szczęście nie oglądam dzięki Adblockowi, ale miliony użytkowników są tym atakowane na co dzień. Nie mam nic przeciwko reklamom w internecie, ale to flash podniósł poziom ich wkur.wialności do nieakceptowalnego poziomu. - Radia internetowe - kiedyś na stronie był normalny link do strumienia, który mogłeś sobie odtworzyć w swoim ulubionym odtwarzaczu multimediów. Teraz coraz częściej strumień jest puszczany przez gó...any player flashowy, w którym oczywiście nie działają podstawowe skróty klawiszowe typu play/pause i playlisty sobie też oczywiście nie ułożysz, chyba że pracowicie wydłubiesz link do strumienia ze źródła strony. - Nie indeksuje się w wyszukiwarkach internetowych i ciężko jest odnaleźć interesujące cię treści, jeśli jakiś "artycha" zdecydował się je upchnąć we flasha. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Oczywiście wiele z wymienionych to przykłady złych praktyk, ale, do kur.wy nędzy, flash je ułatwia i wręcz do nich zachęca. Flash to rak WWW i cieszę się, że zyskał właśnie tak potężnego wroga w postaci Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No dobra... 28.01.10, 14:35 > To teraz sobie poczytaj jakie obroty i przychody ma AppStore i iTMS i będziesz wiedział, dlaczego jest to atrakcyjny target dla dostawców treści. Dostawca tresci niekoniecznie musi byc zainteresowany Flashem. Troche mylisz pojecia. > Nawet jeśli nie są bardzo bogaci - choć wg badań, mają dochody powyżej przeciętnej A badal ktos konsumentow, ktorzy kupuja VAIO czy EliteBooki? Takie badania to pic na wode. > To niech łaskawie nie wpier.dala się - przy okazji robiąc rzeź dookoła Konkretnie? Co Ci przeszkadza? Gdzie Ci sie flash wpieprza? > Jeszcze nie widziałem implementacji, która nie zamula. Nawet ta na Windows jest do dupy, o innych systemach to już żal wspominać. Na co dzień nie zawsze to widać od czasów upowszechnienia się procesorów dwurdzeniowych Otoz to. Flash jest technologia ktora dopasowala sie do mozliwosci sprzetowych. Co w tym zlego? > ale przy odtwarzaniu flasha często-gęsto jeden z tych rdzeni jest zarżnięty na maxa. I nadal masz drugi. W czym problem? > podczas gdy ten sam strumień puszczony przy pomocy samodzielnej aplikacji odtwarzacza video zadowala się kilkoma procentami czasu procesora. Tak, tylko ze odtwarzacz video dziala bezposrednio pod systemem operacyjnym, jest zoptymalizowany pod sprzet itd. - a kontrolka flash dziala wewnatrz przegladarki na sprzecie o ktorym nie ma pojecia. Stad roznica... > W teorii. W praktyce za Flasha biorą się "artychy" bo to takie, kur.wa, "kreatywne". I zawsze wychodzi kupa. A ja mam na co dzien do czynienia z programistami. I nie wyobrazasz sobie jaki odsetek z nich to idioci. Tak jest wszedzie... Czy jest sens krytykowania Javy czy C dlatego ze wiekszosc ludzi nie umie poprawnie z nich korzystac? > Zaśmiecić - tak. Ale zawsze można to "odśmiecić" i w przypadku HTMLa może to zrobić nawet końcowy użytkownik. Poza tym aplikacje RIA pisane w HTML + Javascript naśladują przeważnie sposobem obsługi system operacyjny I tez potrafia niezle obciazyc procesor. To raz. A dwa - animacje w JS nadal potrafi uciagnac tylko kilka niszowych przegladarek. 3D we flashu chodzi praktycznie wszedzie. > Biblioteki javascriptowo-ajaxowe także zwykle ładnie "degradują się" do zwyłego HMTLa w przypadku wyłączenia JS lub przeglądarek nie obsługujących niektórych ficzerów. We Flashu - zapomnij. Powtorze - wez sobie wiekszosc dostepnych przegladarek i odpal w nich testy szybkosci grafiki w JS. Oprocz Chrome i Opery - bedzie bieda. Wlasnie na tym polega roznica miedzy Flash a JS... > Nie, "o matko", tylko to jest bardzo poważna kwestia. Pisze "o matko" bo zawsze znajdzie sie ktos taki kto bedzie krytykowal depilator za to ze ma male przyciski - za male dla faceta i kobiety po 70-tce. > Niestety nie mogę, bo jełopy myślące podobnie jak ty wylansowały ten szajs Ale ja nie uwielbiam flasha. Ja tylko pisze ze porownujesz dwie rzeczy (HTML+JS / Flash), ktore z definicji sa nieporownywalne. I ja flasha nie lansuje, po prostu rozumiem dlaczego czasami sie z niego korzysta. > - Dzięki niemu stało się możliwe tworzenie megawkur.wiających overlayów reklamowych Adblock? Slyszales kiedys o tym? W JS tez mozna zaprogramowac "schowanie" strony i pie*dolniecie wielkiego gifa. > - Radia internetowe - kiedyś na stronie był normalny link do strumienia, który mogłeś sobie odtworzyć w swoim ulubionym odtwarzaczu multimediów. O matko, jak kiedys to bylo dobrze. Nawet herbata byla smaczniejsza. A to ze trzeba bylo pieprzyc sie z kodekami - to zaden problem, co? > - Nie indeksuje się w wyszukiwarkach internetowych i ciężko jest odnaleźć interesujące cię treści, jeśli jakiś "artycha" zdecydował się je upchnąć we flasha. Najwyrazniej byl glupcem, ktory nie chce zeby do jego tresci dotrzec. Jakos nie widze w tym problemu... > Flash to rak WWW i cieszę się, że zyskał właśnie tak potężnego wroga w postaci Apple. Tyle ze Apple sobie moze. I bardzo mnie to cieszy ;) A teraz zrozum: to sa dwie rozne rzeczy - mozna nie przepadac za flashem, ale prorokowanie jego rychlej smierci to idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: No dobra... 28.01.10, 15:33 > Dostawca tresci niekoniecznie musi byc zainteresowany Flashem. Dostawca treści musi brać pod uwagę formę dostarczenia treści. Jeśli odbiorca nie będzie mógł odtworzyć flasha, dostawca wybierze inne rozwiązanie. Prawdopodobnie takie, którym będzie mógł dotrzeć również do innych odbiorców, bo przecież nie będzie się pieprzył z osobną wersją we flashu - i tak flash stanie się zbędny. > A badal ktos konsumentow, ktorzy kupuja VAIO czy EliteBooki? A jest sklep analogiczny do sklepu Apple, w którym użytkownicy Vaio i EliteBooków tak masowo wydają drobne, że zbierają się z tego miliardy? > Konkretnie? Co Ci przeszkadza? Gdzie Ci sie flash wpieprza? Like, wszędzie? Może poproś kogoś kto potrafi czytać ze zrozumieniem, żeby z poprzednich moich postów wydobył ci opis tych wszystkich miejsc, w których flash mi się wpieprza. > Otoz to. Flash jest technologia ktora dopasowala sie do mozliwosci > sprzetowych. Co w tym zlego? > I nadal masz drugi. W czym problem? To ile tych rdzeni ma taki sobie zwykły netbook na Atomie, powiadasz? > Tak, tylko ze odtwarzacz video dziala bezposrednio pod systemem > operacyjnym, jest zoptymalizowany pod sprzet itd. - a kontrolka > flash dziala wewnatrz przegladarki na sprzecie o ktorym nie ma > pojecia. No i właśnie dlatego w tej postaci w ogóle nie powinno jej tam być. Próbuje robić coś, do czego przeglądarka nie została przewidziana, w warunkach dalece nieoptymalnych. Z drugiej strony - jakoś osadzona kontrolka WMP nie ma problemu ze skorzystaniem z możliwości systemu, na którym działa. Nie tylko jest więc flash nadużyciem technologicznym, ale jeszcze do tego marnie wykonanym. > I tez potrafia niezle obciazyc procesor. To raz. A dwa - animacje > JS nadal potrafi uciagnac tylko kilka niszowych przegladarek. 3D we > flashu chodzi praktycznie wszedzie. Do czego ci animacje 3D w przeglądarce? Przeglądarka nie do tego służy, od tego są standalone aplikacje potrafiące skorzystać z akceleracji oferowanej przez sprzęt (jak sam zauważyłeś: flash nie potrafi). > Powtorze - wez sobie wiekszosc dostepnych przegladarek i odpal w > nich testy szybkosci grafiki w JS. Oprocz Chrome i Opery - bedzie > bieda. Aha, a GoogleMaps nie istnieje > Pisze "o matko" bo zawsze znajdzie sie ktos taki kto bedzie > krytykowal depilator za to ze ma male przyciski - za male dla > faceta i kobiety po 70-tce. Jest zasadnicza różnica: depilatorów jest na rynku od zaje.bania i zawsze można wybrać inny. W przypadku flasha nie ma alternatywy - wiele treści dostępnych jest wyłącznie w tym formacie. > Ale ja nie uwielbiam flasha. Ja tylko pisze ze porownujesz dwie > rzeczy (HTML+JS / Flash), ktore z definicji sa nieporownywalne. Obie rzeczy służą do tworzenia aplikacji RIA działających w przeglądarce, stąd ich porównanie jest nie tylko uprawnione, ale całkowicie naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: term Re: Jest problem z Twoim rozumowaniem... IP: *.home.aster.pl 29.01.10, 03:06 www.raiffeisen.pl i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Bredzisz, synku ;) IP: *.chello.pl 28.01.10, 12:12 >>>I pisze to z perspektywy osoby, ktora nad zakupem maka powaznie myslala - ale po przestudiowaniu forow makowych dalem sobie spokoj Moim zdaniem, zanim się coś tak zawzięcie krytykuje warto najpierw spróbować, poużywać i powiedzieć, że mi to nie pasuje bo to to i tamto. A nie czytać i studiować fora i na podstawie tego potem obrażać i wyzywać innych od głupków. (> Gorszy? Nie. Glupszy po prostu, bo lykasz marketingowy belkot jak > kaczor kluchy.) Myślisz, że wszyscy użytkownicy Sony, HP, Della i innych firm są wniebowzięci? Wejdź też i na takie fora. Ja osobiście dołączyłem to tej rzeszy klientów HP, którzy stwierdzili, że nie kupią ich produktów już nigdy więcej z konkretnych powodów. A HP też ma bardzo ładny marketing :) W > dowolnym MacBooku Pro od razu trzeba: > - wymienic dysk twardy, bo apple pakuje szajsy 5400 RPM, > - dokupic zewnetrzna klawiature, > - dokupic zewnetrzny monitor (plus, oczywiscie, przejsciowka - od > apple, rzecz jasna, za polowe ceny monitora), > - po pol roku kupic zewnetrzna kamere, bo wbudowana padnie. Po co chcesz kupić produkt, którego połowę od razu chcesz wymieniać i na starcie nie spełnia Twoich potrzeb? :) Kup coś innego i innej firmy, będziesz szczęśliwszy:) > Po prostu - z Was, jabole, wcale nie nabijaja sie gimnazjalisci, > ktorych nie stac (mimo ze tak bardzo byscie chcieli w to wierzyc), Jak sam piszesz, za porządnego blaszaka trzeba dać więcej niż za sraple i za HTC zapłaciłeś więcej niż za 3GS. Więc sam nabijasz się z ludźi, którzy kupują tańsze produkty od tych, które kupiłeś :) > tylko swiadomi konsumenci, ktorzy o Waszych produktach wiedza > naprawde duzo. Czesto wiecej niz Wy sami ;) Tak, wiedzą więcej bo ich nigdy nie używali :))) Pewnie, pośmiej się z kogoś, bo jeździ np. samochodem jakiejś marki. Przecież wiesz o nim więcej, bo czytałeś na forach, ale nigdy nawet nie używałeś....a on przejechal nim ze 150 000km :) Moim zdaniem nie ma co się wyśmiewać z ludzi i ich wyzywać, bo wolą jedną firmę od drugiej i np. mają różne potrzeby albo po prostu bardziej im się coś podoba z wyglądu. Nie każdy też musi od razu robić analizy i studiować fora przed zakupem zwykłego produktu jakim jest obecnie laptop ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A gdzie sie ze mna nie zgadzasz? 28.01.10, 12:39 > Moim zdaniem, zanim się coś tak zawzięcie krytykuje warto najpierw spróbować, poużywać i powiedzieć, że mi to nie pasuje bo to to i tamto. To znaczy co? Mam kupic srajfona, chociaz wiem ze to szajs? I co, myslisz ze jak zobacze te pelne zachwytu spojrzenia gimnazjalistek w McDo - to zmienie zdanie? > Myślisz, że wszyscy użytkownicy Sony, HP, Della i innych firm są wniebowzięci? Nie, nie sadze. Rzecz w tym, ze jakos nie widze inwazji uzytkownikow HP na fora o Dellu, pieprzacych o tym ze tylko biedaki kupuja Della, a HP, chociaz sie pieprzy, jest najlepszy na swiecie - bo nawet jak sie spieprzy, to nadal swietnie wyglada ;) > Po co chcesz kupić produkt, którego połowę od razu chcesz wymieniać i na starcie nie spełnia Twoich potrzeb? :) No wlasnie nie chce, tylko ze ciagle czytam na forach ze to dlatego ze sie nie znam ;) Kiedy ostatni raz widziales apostolow Inspirona, Vaio czy EliteBooka na forum? > Jak sam piszesz, za porządnego blaszaka trzeba dać więcej niż za sraple i za HTC zapłaciłeś więcej niż za 3GS. Więc sam nabijasz się z ludźi, którzy kupują tańsze produkty od tych, które kupiłeś :) Nie. Nabijam sie z ludzi ktorzy kupili produkty gorsze i tansze a kazda chwile przy Internecie spedzaja na pieprzeniu na forum ze ich zakup uczynil z nich elite ludzkosci - a kazdy kto uwaza inaczej sie nie zna i go nie stac. Z tego sie smieje. > Tak, wiedzą więcej bo ich nigdy nie używali :))) To znaczy jak Jobs zacznie sprzedawac iCegle czyli telefon bez telefonu - to tez bede musial to kupic zeby jabole laskawie pozwolili mi zabrac glos na forum? Chcesz mi powiedzec ze design zastapi mi multitasking, nawroce sie i w ogole zrozumiem swoj blad? To chyba na glowe upadles - i wlasnie z takiej glupoty sie smieje. > Moim zdaniem nie ma co się wyśmiewać z ludzi i ich wyzywać, bo wolą jedną firmę od drugiej i np. mają różne potrzeby albo po prostu bardziej im się coś podoba z wyglądu. No. Z dresiarzy tez sie nie ma co wysmiewac, bo dresy sa takie wygodne ;) > Nie każdy też musi od razu robić analizy i studiować fora przed zakupem zwykłego produktu jakim jest obecnie laptop ;) Oczywiscie. Zwlaszcza ze laptop mu potrzebny jak kwiatek do kozucha. On potrzebuje czegos co "podkresli jego indywidualizm" i da mu +5 do respektu na dzielni i +10 do podrywu w McDo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: A gdzie sie ze mna nie zgadzasz? IP: *.chello.pl 28.01.10, 13:25 Powiem tak zgadzam się z Tobą w wiekszości punktów, pomimo że między innymi używam produktów Apple i akurat lubię mojego iMac-a ;) Dla równowagi psychicznej używam też HP, Lenovo i Della :) W ogóle śmieszą mnie jakieś wypowiedzi ludzi, którzy twierdzą, że Apple to sprzęt dla elity ludzkości. Niby jakiej elity? Intelektualnej? Finansowej? Kulturalnej? Nie dajmy się zwariować paru lanserom, którzy jak już kupią sobie gadżecik Apple, to uważają, że świat legł u ich stóp. To po prostu komputery, urządzenia i gadżety dla masowego odbiorcy niekoniecznie znającego się na technologii, bo albo nie chcą albo nie muszą się na tym znać (lub jedno i drugie). Oczywiście jest też grupa prfesjonalistów zajmujących się muzyką, grafiką i obróbką video, ale tych osób raczej nie dotyczy ten post, bo się nie zajmują ewangelizacją na Apple. Dla nich ten sprzęt to narzędzie to konkretnego celu i póki spełnia swoją role nieważne jest czy to Mac czy PC. Nie wszyscy chyba zauaważają, że Apple nie jest instytucją harytatywną tylko korporacją nastawioną na zysk. Jeśli da się coś zrobić tanio, sprzedać drogo i wmówić innym, że jest to cool i fajnie wygląda to czemu nie. To ich biznes i są w tym świetni ( patrząc po rekordowych wynikach finansowych z tego roku). To, że większość ich użytkowników jest zadowolna z tych produktów jest również ok. A to, że niektórym z nich palma odbija, wywższają się nad innych okrzykując się elitą, tylko ich nieźle ośmiesza - vide ewangelizacja. No nic, ja może nie jestem po prostu świadomy zjawiska pt. lans przy pomocy Apple...tym bardziej wśród gminazjalistów bywających w McD. Ani to mój przedział wiekowy, ani miejsce, w którym bywam. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No to sie zgadzamy. 28.01.10, 13:39 Wiele osob na tym forum zarzuca mi nienawisc do linuksa czy apple, akwizycje na rzecz Microsoft - a ja tylko nabijam sie z neofitow, ktorzy uwazaja ze instalujac srubuntu zostali technicznymi geniuszami albo kupujac maka - elita intelektualna czy finansowa. Jedno i drugie to wierutne bzdury, po prostu. A co do tych profesjonalistow - obserwujac konflikt Apple vs. Adobe, widzac ze produkty tego drugiego sa powazniej traktowane pod Windows mozna sie zastanawiac jak dlugo jeszcze Apple bedzie synonimem "sprzetu dla profesjonalistow" - zwlaszcza ze od paru lat cala para idzie w gwizdek, w bajery dla gimnazjalistow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: No to sie zgadzamy. IP: *.chello.pl 28.01.10, 14:13 Pewnie, że się zgadzamy. > albo kupujac maka - elita intelektualna czy finansowa Elita finansowa w ogóle się nie zajmuje takimi duperelami jak rodzaj i marka komputera. Sami skupiają się na robieniu pieniędzy i to jest ich core biznes. >mozna sie zastanawiac jak dlugo jeszcze Apple bedzie synonimem > "sprzetu dla profesjonalistow" - zwlaszcza ze od paru lat cala para > idzie w gwizdek, w bajery dla gimnazjalistow... Prosta matematyka finansowa Apple :)))) mnożąc liczbę 'gminazjalistów', lanserów itd. przez ilość gadżetów Apple i dodatków do nich, aplikacji w applestore nie ma szans, żebyś zarobił więcej na wąskim gronie profesjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:47 iDupa, kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.10, 06:29 Prosze zwrocic uwage na zachowanie SJ podczas prezentacji. Mimike, wyraz, intonacje glosu. CEO wyraznie jest NIEZADOWOLONY z produktu wlasnej firmy!!!! Prawdopodobnie jest niemozliwe polaczyc funkcje ebookreadera z touchscreenem (maczace czytanie ze wzgledu na odciski paluchow i odblaski). Standartowo urzadzenie niema zlacza USB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: 193.203.192.* 28.01.10, 09:39 Lol, myslalem ze bedzie mozna to podlaczac do kompa przez USB i rysowac rysikiem - takie porzadne narzedzie dla grafikow. A tu lol, no przegladarka bez usb :D Nawet mp3 sie nie da posluchac :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Doskonały nie jest, ale sprawdzi się bardzo dobrze IP: *.as.kn.pl 28.01.10, 06:45 w zastosowaniech do których został stworzony. Mi osobiście brakuje kamery do prowadzenia wideokonferencji i slotu na karty SD. Multitasking to kwestia oprogramowania, w następnej wersji systemu na pewno będzie. Flash niebawem straci na znaczeniu, więc to dla mnie żadna wada, a może nawet zaleta biorąc pod uwagę jego zasobożerność. Wiecznie niezadowolonym malkontetnom radzę zwrócić uwagę na czas pracy na baterii - rewelacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Doskonały nie jest, ale sprawdzi się bardzo d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:51 Jest przejsciowka na karty SD. Podlacza sie od dolu. Bardzo glupie rozwiazanie. No, ale moglbys wpasc na pomysl kupienia wersji 16GB i dolozenia wlasnej pamieci, bez iPADatku Jobsa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Jabole sa takie smieszne ;) 28.01.10, 10:17 > w zastosowaniech do których został stworzony. To znaczy? Podryw w McDo? No, moze... > Multitasking to kwestia oprogramowania Ach tak? A ktora aktualizacja srajfona to wprowadzila? > Flash niebawem straci na znaczeniu Wow. A ten pomysl skad wziales? > Wiecznie niezadowolonym malkontetnom radzę zwrócić uwagę na czas pracy na baterii - rewelacja!!! A jak to nie przekona malkontentow - to proponuje zabrac to "cudo" na impreze do remizy i zobaczyc jakie robi wrazenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km iPhone dla seniora IP: *.static.espol.com.pl 28.01.10, 07:18 Bardzo cieszy mnie, ze aPple rowniez dostrzeglo i popiera trend upowszechniania technologii dla starszych uzytownikow. Ekran zwyklego iphona byl zdecydowanie zbyt maly. Dodatkowo brak mozliwosci podlaczenia wszelkich urzadzen bazujacych na wspolczesnych interfejsach (USB, SD) ograniczy mozliwosc zepsucia czegos przez zbyt pojetnych wnuczkow. Innym segmentem, do ktorego zapewne przemowi to rozwiazanie beda 'Hip-Hopowcy' wyposazeni w odpowiednie duze kieszenie w spodniach... z ktorych mozna wyjac pieniazki i wlozyc nowa zabawke... PS. Wspolczesna nokia tez moze miec dotykowy ekran, ma zlacze USB, karty SD (micro), wifi, 3.5G, gps, dziala flash, bateria trzyma tydzien, a przy intensywnym uzywaniu spokojnie ze dwa dni, jak ktos ma wielka chec, to moze nawet zainstalowac apple store... hmmm... o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo Re: iPhone dla seniora IP: 80.48.211.* 28.01.10, 10:55 o co chodzi? to 'podotykaj' sobie iphona i nokie, to zobaczysz. sorry, ale pod tym wzgledem iphone i dluuugo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: iPhone dla seniora 18.02.10, 00:07 Że o całej palecie HTC z HD2 na czele nie wspomnę.... Gość portalu: km napisał(a): > Bardzo cieszy mnie, ze aPple rowniez dostrzeglo i popiera trend upowszechniania > technologii dla starszych uzytownikow. Ekran zwyklego iphona byl zdecydowanie > zbyt maly. Dodatkowo brak mozliwosci podlaczenia wszelkich urzadzen bazujacych > na wspolczesnych interfejsach (USB, SD) ograniczy mozliwosc zepsucia czegos prz > ez zbyt pojetnych wnuczkow. > > Innym segmentem, do ktorego zapewne przemowi to rozwiazanie beda 'Hip-Hopowcy' > wyposazeni w odpowiednie duze kieszenie w spodniach... z ktorych mozna wyjac pi > eniazki i wlozyc nowa zabawke... > > PS. Wspolczesna nokia tez moze miec dotykowy ekran, ma zlacze USB, karty SD (mi > cro), wifi, 3.5G, gps, dziala flash, bateria trzyma tydzien, a przy intensywnym > uzywaniu spokojnie ze dwa dni, jak ktos ma wielka chec, to moze nawet zainstal > owac apple store... > hmmm... o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezar iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.ghnet.pl 28.01.10, 07:22 wydaje mi się że to trochę przesada twierdzenie że Polacy wszystko krytykują, wczoraj prze konwertowałem masę zagranicznych, amerykańskich i europejskich stron, i nie zadowolenie jest dość ogólne, szczególnie zjechał iPada serwis Gizmodo, Ja sam uważam ze iPad jednak to nie wypał, mimo ze po zakupie swojego iPhona stałem sie strasznym gadżeciażem i uważam iPhona za najlepszy telefon jaki miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 10:47 > szczególnie zjechał iPada serwis Gizmodo Jeden artykuł (na kilkanaście?) w serwisie, którego autor w odpowiedzi na zachwyty innych wymienia, co mu się nie podoba to jest "szczególne zjechanie"? Nie przesadzajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Łoł , ajPad nawet z klawiaturą, toż to sensacja ! 28.01.10, 08:36 i aż 64GB !! produceni tanich laptopów pewnie mają gacie pełne strachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Polskie tablety bardziej zaawansowane IP: 217.98.91.* 28.01.10, 08:37 Witam. Tak czytam opinie o tym czeo brakuje Apple. Okazuje się, że jest POLSKA firma produkująca tablety z kamerami, czytnikami kart, złączami USB, HDMI (to co wypisujecie) itd. Tylko nie jest to APPLE i nie inwestuje tyle w reklamy. Polecam zerknąć na stronę firmy SiGarden, która takie rzeczy tworzy już od pewnego czasu: www.sigarden.com Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap 28.01.10, 09:14 Chyba nie jestem odosobniony w opinii, że to kolejny gadżet dla lanserów. Sprzedawać się pewnie będzie dobrze, ja jednak poczekam na konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.01.10, 09:44 Z zasady gadzety sa dla lanserow Konkurencja tez stworzy gadzet dla lanserow. Zawsze cenie szczera samokrytyke. Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney iPad wyznaczy kierunek dla innych 28.01.10, 09:45 iPad wyznaczy kierunek a inne firmy zrobią porządne (tzn. z przydatnymi funkcjami z netbooków) i tańsze urządzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: iPad wyznaczy kierunek dla innych IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.01.10, 10:00 Inne firmy zrobia porzadne? Pewnie troche poczekamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: iPad wyznaczy kierunek dla innych 28.01.10, 10:36 Gość portalu: MM napisał(a): > Inne firmy zrobia porzadne? > > Pewnie troche poczekamy :) ****************************** Raczej nie ma na co czekać. ipad nie jest dobrą alternatywą wobec istniejących na rynku netbooków, które mają komplet wyposażenia (LAN, WiFI, BT, 3 porty USB, czytnik SD, kamerkę i mikrofon). Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A widziales, maruda, plotki... 28.01.10, 10:52 ...na temat urzadzenia, ktore rzekomo mial wypuscic MS - Gizmodo o tym pisalo tutaj: gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet I nie chodzi o milosc do MS (ktora, na marginesie, nie palam), tylko o funkcjonalnosc: - mniejszy rozmiar urzadzenia (pojedynczy ekran to 7in), - wiekszy rozmiar ekranu (14in), - przez to ze jest to "zamykane", ekran jest lepiej chroniony. Szkoda ze poki co sa to tylko plotki - ale jesli ktos taki "notatnik" zrobi - jestem za. Znacznie to wygodniejsze i bardziej funkcjonalne od ipadaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: A widziales, maruda, plotki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 11:39 > wiekszy rozmiar ekranu (14in), Dwa ekrany 7 cali obok siebie nie dadzą 14 cali. > przez to ze jest to "zamykane", ekran jest lepiej chroniony. Z drugiej strony zamykanie może być trochę niewygodne, więc to wcale takie pewne nie jest. Za to świetnie wygląda interfejs użytkownika w demach Couriera. Nie wiem, czemu Microsoft jeszcze się na to nie zdecydował. Najgorsze jest to, że nawet jeśli się zdecydują zrobić coś podobnego, to najprawdopodobniej ten interfejs skopią. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No tak... 28.01.10, 11:50 > Dwa ekrany 7 cali obok siebie nie dadzą 14 cali. Tak, oczywiscie. Chodzilo mi o rozmiar obszaru roboczego. Tyle tylko ze to zalezy od interfejsu - i tu bym sie obawial konserwatywnego podejscia MS. > Z drugiej strony zamykanie może być trochę niewygodne, więc to wcale takie pewne nie jest. Bez przesady - jakby to mialo byc niewygodne to nadal bysmy pisali na glinianych tabliczkach a nie w notatniku ;) > Za to świetnie wygląda interfejs użytkownika w demach Couriera. No wlasnie - jak na MS - za dobrze. > Nie wiem, czemu Microsoft jeszcze się na to nie zdecydował. I tu jest pies pogrzebany, to raczej plotka, ktora nigdy nie stanie sie faktem. Prezentacja tabletu MS juz byla (HP Slate) - i jest to nadal mniej wiecej to samo co robi Apple. Oczywiscie, nie jest tak kretynsko wykastrowane jak ipadaczka - ale to tez bedzie mialo swoje konsekwencje. > Najgorsze jest to, że nawet jeśli się zdecydują zrobić coś podobnego, to najprawdopodobniej ten interfejs skopią. Niestety, masz prawdopodobnie racje. Bedzie mozna to ocenic po premierze WM7, ktory ma byc proba "odswiezenia" Windows Mobile, zaniedbanego przez ostatnich kilka lat. Pozyjemy, zobaczymy... Faktem jest ze chcialbym miec taki notatnik w ktorym moglbym przegladac siec, notowac, rysowac - cos takiego zawsze mozna ze soba gdzies zabrac, zrobic zdjecie, szkic czy cos... Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: No tak... 18.02.10, 11:43 kretynofil napisał: > Faktem jest ze chcialbym miec taki notatnik w ktorym moglbym > przegladac siec, notowac, rysowac - cos takiego zawsze mozna ze soba > gdzies zabrac, zrobic zdjecie, szkic czy cos... > A choćby Fujitsu-Siemens Stylistic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OrganizatorKonkurs iPady w konkursie IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.10, 23:17 Myślę, że o tym czy to będzie gadżet czy narzędzie do pracy decyduje nie sam fakt posiadania iPad'a tylko sposób w jaki się go wykorzystuje :). A żeby się przekonać w jaki sposób na co dzień iPada można wykorzystać wystarczy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Radio Zet i Toyota Bank! Zasady konkursu są proste - więcej w linku. Zapraszamy!!!! www.radiozet.pl/Konkursy/Wygraj-Apple-iPad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad_religion Przychody = zyski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:24 Może autor by przeczytał sobie jaka jest różnica między przychodami a zyskami firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki ross iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: 83.1.196.* 28.01.10, 09:42 Fajnie. Tylko do czego mi to potrzebne? Mam już laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple 28.01.10, 10:00 Liczyłem na produkt Apple i miałem nadzieję, że będzie dawał też możliwość podłączenia do komputera jako po prostu dodatkowy ekran dotykowy. I sprawili mi spory zawód. A brak wbudowanego USB czy czytnika kart to już jest śmieszne. Czekam na Asus Eee, może będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret Podsumowanie - GP żenua! IP: *.aster.pl 28.01.10, 10:02 Od paru dni dziennikarze gazety co godzinę umieszczają kolejny artykuł p.t. "kiedy nowy tablet od Maca" z podnieceniem godnym 16 latka oglądającego pierwszy streaptease w życiu. Z tego potoku słów wynika tylko jedno - dziennikarze pisząc non stop nie mają w zasadzie nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: userr iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: 83.2.24.* 28.01.10, 10:03 moze sie sprawdzic za jakis czas jako czytnik ksiazek, ale i tak to drogawy biznes --- [url=http://www.rozmowakwalifikacyjna.com]rozmowakwalifikacyjna.com[/u rl] Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap 18.02.10, 11:48 Nie sprawdzi się, bo ma zwykły wyświetlacz a nie e-papier, który jest znacznie wygodniejszy w tym celu. Gość portalu: userr napisał(a): > moze sie sprawdzic za jakis czas jako czytnik ksiazek, ale i tak to > drogawy biznes > > --- > [url=http://www.rozmowakwalifikacyjna.com]rozmowakwalifikacyjna.com[/ u > rl] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tofel Przereklamowane badziewie. IP: *.multimo.pl 28.01.10, 10:07 Tyle można o tym gadżeciku dla dzieciaków powiedzieć. I nie rozumiem jednego. Dlaczego media (bezinteresownie?) tyle od wielu tygodni o tym piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdBusters znikają komentarze pod tym artykułem IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 28.01.10, 10:07 godzinę temu zostawiłem komentarz w którym naśmiewałem się z marketingowców i gazety za nieudolnie przeprowadzoną kampanię reklamową (pod pozorem dostarczania przecieków informacji). Komentarza nie ma:). Nie używałem wulgaryzmów, kłamstw, tylko argumenty i moje opinie na temat tego jak gazeta.pl od kilku tygodni próbowała nam sprzedać tableta. Komentarz został usunięty, pisałem prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
drivefast4d iPoco 28.01.10, 10:56 Nie jestem lansiarzem, ale używam sprzętu apple. Mam macbooka, mam iMaca i starego powermaca, ale z fanatyzmem nie mam nic wspólnego. Moi rodzice kupowali zawsze sprzęt firmy sony, ja kupuje apple - takie przyzwyczajenie do jednej marki. To co tu się jednak dzieje przeraża mnie... Do czego jest to urządzenie? Do przeglądania sieci i ebooków (głównie). Ale czy do ebooków nie lepsze jest cokolwiek z eink (zapewne w przeciągu kilku miesięcy wysypie się kilkadziesiąt chińskich czytników kosztujących po kilkadziesiąt dolarów) a do internetu zwykły laptop? Nawet w podróży jest wygodniejszy, o komforcie podgrzewanych kolan nie wspomnę (szczególnie w pkp :) ) Jestem praktycznie pewny, że to urządzenie, pomimo szumu medialnego, zostanie uznane za największy bubel, jaki wypuściło apple. Będzie zajmował zaszczytne miejsce obok newtona i myszki hokejowej. Nie dlatego, że jest brzydkie, tylko dlatego, że nie ma do tego zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo Re: iPoco IP: *.chello.pl 28.01.10, 12:48 jeżeli to urządzenie będzie tak słabe, jak nieudolna kampania reklamowa jaką mieliśmy szansę zaobserwować na tym portalu informacyjnym, to nie wróżę nic dobrego Apple. Mieliśmy do czynienia z próbą szemranego marketingu opartego na niby plotkach, niby przeciekach, niby zainteresowaniu klientów nowym produktem, zostaliśmy zasypani masą newsów promujących produkt, którego "prawdopodobnie nie ma", a może jest. Ta zupa jest za słona. Ktoś wziął kasę za kampanię reklamową, która raczej zniechęciła potencjalnych klientów niż zachęciła. Była natrętna, udawała że nie jest kampanią reklamową, coś nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 10:45 do zestawu nie dostaniemy klawiatury, możemy ją sobie dokupić. Proponuję sprawdzić oficjalną stronę zanim coś opublikujemy. Na apple.com już od 22:00 dnia wczorajszego jest cały dział na temat iPad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap IP: 80.48.211.* 28.01.10, 11:08 marudy, zobaczcie sobie filmik zamieszczony na stronie apple, dopiero potem wylewajcie pomyje. pomysl i kierunek jest dobry. teraz zostaje kwestia dopracowania. zreszta, zobaczycie za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hihihihi - juz za rok matura :) 28.01.10, 11:18 Ile lat juz czekacie, jabole, na multitasking w srajfonie? Odpowiedz Link Zgłoś
cmoknij-mnie-w-pompe Re: wiec sie ucz bo jej nie zdasz :-) 29.01.10, 12:49 I nie zajmuj sie swoja ulubiona czynnoscia. Szable w dlon i heja, heja... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap 29.01.10, 10:07 > pomysl i kierunek jest dobry. teraz zostaje kwestia dopracowania. I tak oto Crapple wynalazło koło. Pomysł i kierunek jest dobry, nawet więcej - jest całkiem dopracowany. Tablet PCs o specyfikacjach lepszych od iPada są dostepne od jakiegoś czasu, tyle że była to nisza. Zrobienie takiego sprzętu z jabłuszkiem na obudowie spowoduje jedynie, że kupi je rzesza ćwierćmózgów nakręcając Crapple sprzedaż. I o to chodzi, o to chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacBuster Brak USB, brak slotu na karty pamięci ROTFL n/t IP: *.aster.pl 28.01.10, 11:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtrmntr znająć Apple, cena w PL pomnożona x2 IP: *.jmdi.pl 28.01.10, 11:30 po to tylko, żeby wyciągnąć kasę od rozgorączkowanych gadżeciarzy z lekkim kompleksem własnej wartości. Lepiej zaczekać, aż się odezwie konkurencja i wtedy się zastanowić nad zakupem tej zabawki. Nie da się bowiem ukryć, że jest to przyszłość komputerów przenośnych. Ale to kwestia jeszcze paru ładnych lat, co nie przeszkadza jednak wyciągać od fanbojów tysiąc dolców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geek iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 11:54 Jak nie ma antywira nortona to szajs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opanowany iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Apple IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 12:22 Myslałem, że kupię to urządzenie zamiast netbooka, bo - nie ukrywam - ładne jest. Ale Apple oczywiście ograniczyło funkcjonalność do kuriozalnego minimum. Dajmy na to: prezentacja w firmie chcesz podłączyć to do telewizora przez hdmi lub dvi - nie ma złącza. Karta sd - zapomnij. Czy to chociaż wykorzystuje javę do przelewów bankowych przez neta? Czy nie? Ja w takim razie dziękuję - kupię wolnego, przaśnego netbooka za 1/4ceny i zrobię na tym wszystko bez martwienia się, że zniszczę i poplamię. Aha - ekran LED do czytania... Okuliści będą coś czuję największymi beneficjentami tego urządzenia. Pewnie w iPad 2.0 znajdzie się SD, a w iPad 3.0 usb może... Czyli za dekadę. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 Re: iPad - podsumowanie premiery tabletu firmy Ap 28.01.10, 12:59 IPad - no tak starsznie dluuuuugo sie plotkowalo o tym, ze bedzie to super zajebiste i wogole a rzeczywistosc jaklos nie powalila mnie na kolana...zbyt duze toto zeby wsaqdzic do kieszeni, nieporeczne i jakos te opcje ktore ma jakos nie zrewolucjonizowaly rynek... teraz pytanie komu to bedzie potrzebne/jaka grupa docelowa? no bo jak goscie do 20 roku zycia to nie wiem po co maja to miec? czytanie ksiazek (hmmmm procent ludzi czytajacych zwykle ksiazki jest niewielki - wiec raczej waopie coby specjalnie iPoda sobie kupowali do tego, granie? - tez chyba nie PSP jednak jest wciaz najlepsze ku temu (no i miesci sie w kieszeni), ogladanie filmow? (no to akurat jak najbardziej ale tez PSP moze byc lepszym rozwiazaniem (no bo mozna od razu grac), surfowanie? (ok moze ale dopoki nie sprobuje jak dziala klawiatura na touch screenie) to raczej watpie coby taki gosciu ja lubil (ja nie lubie touch sreenow i do tej pory nie przystosowalem sie do pisania na takowej i raczej nie zamierzam), czy to ma sluzyc jako telfon (no ja cie pierdziele jesli o to im chodzilo) juz przypominaja mi sie pierwwsze centertele o wymiarach walizki 8ale tamten telefon zawsze mozna bylo uzyc w celach obronnych.. :) z iPodem nie da sie tego zrobic... no i wciaz lepszym rozwiazaniem jest jakikolwkie smartphone... ok druga grupa wiekowa 20-40 ktora juz w jakis psosob zaczela kariere i dostala lapcia i ma komorke - niby jobs chce przekonac tych ludzi ze naprawde iPod jest kolejna rzecza ktora musza dzwigac w swoich torbach lub plecakach coby ogladac/czytac/surfowac/a moze nawet pracowac? nie znam nikogo kto ma lapcia i ciaga ze soba dodatkowe obnciazenie (ktorego funkcje sa juz w lapciu) kolejna grupa 40-60+ powiedzmy ze ta grupa jest chyba najbardziej podatna na ten produkt - ale raczej w kategoriach p`rezentu dla dziecka, wnuczka itd...no moze jeszcze ludzie ktorzy maja problemze wzrokiem i taki iPod rzecyzwiscie fantastycznie robilby im za telefon 8przyciski wystarczajaco duze zeby je widziec i uzyc trzasacymi sie lapkami...:) sadze ze bedzie to niewypalem ale nie bede przesadzal o tym a noz czegos nie wiem.. :) no i jeszcze jedna kwestia - cena - ile to to bedzie kosztowalo w Polsce 8bo przydaloby sie zeby bylo ze 3 razy drozsze niz w stanach9 wtedy napewno znajdzie sie mase gosci ktorzy to kupie w celu rekompensaty czegos i/lub w celu zaimponowania kumplom..(ale jak bedzioe to to w cenie dla "plebsu" to sie nie skusza... Odpowiedz Link Zgłoś