Dodaj do ulubionych

Groźny wyciek danych adresowych polskich intern...

IP: *.wlms-broadband.com 07.02.10, 12:51
napewno nie z moneybookers!!!!!
ja tez to dostalem chodz z w/w strony nigdy nie korzystalem .
moze to z tych serwisow:wbk,czarnabila,paypal,albo wp gry
on-line(przelewy24)bo z mich korzystam.piszcie o swoich ....
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ideefiks Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 12:57
      potwierdzam - nie ma szans, że to moneybookers (przynajmniej w moim
      przypadku), a co do przelewy24, to - niestety dla nich - ale to by się
      nawet zgadzało...
      • Gość: Kunajn Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.pl 07.02.10, 14:53
        Ze strony przelewy24.pl:

Od dnia 1 września 2007 serwis Przelewy24.pl rozpoczyna współpracę z serwisem
        Moneybookers.com. Dzięki wymianie usług do oferty Przelewy24 zostają dodane -
        portfel elektroniczny oraz nowy system obsługi kart płatniczych.

Wydaje się że wszyscy, którzy dostali ten spam korzystali albo z przelewy24.pl
        albo z Moneybrookers.
        • naczelny_troll_forum Zdecydowanie MB! 07.02.10, 15:24
          Sprawdziłem w którym serwisie zmieniłem miejscowość, ale zapomniałem zmienić
          nazwę ulicy i pozostała poprzednia (taki zmutowany adres miałem w spamie).
          Jedyny serwis, w którym zrobiłem ten błąd to Moneybookers :) Więc dla mnie już
          wszystko jasne.
          • Gość: canter Re: Zdecydowanie MB! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 16:18
            na tym bonie jest logo "Przelewy24.pl", więc???

nikogo tam nie interesuje rozwiązanie tej zagadki w tej firmie?

chociażby sprawdzenie:
            Return-Path: <bonusman@jangomail.com>
            Received: from d3.dtrmail.net (d3.dtrmail.net [216.82.113.108])
            albo
            x.jngtrcka.com/
            pod, którą jest napis:
            "Welcome!
            There is no web site behind this domain. This domain is used as part of a
            tracking mechanism in an e-mail marketing application."

Naprawienie dobrego imienia firmy nikogo nie interesuje? Czy "Przelewy24.pl" są
            może fimą typu "Kogucik. Był i ucik"

no czekamy na jakieś ruchy ze strony firmy, co do której ktoś dopuścił się
            "nieuzasadnionego" użycia loga, a może uzasadnionego...

hehh
          • Gość: too_late_dont_cry Re: Zdecydowanie MB! IP: 89.124.241.* 07.02.10, 16:29
            Dokładnie. Nie mam konta na Przelewy24, za to kiedyś korzystałem z
            Moneybrookers. Dodatkowo mam konto Paypal powiązane z adresem email, na który
            nie dostałem żadnego spamu. Wniosek jest jeden. Już loguje się na Moneybrookers
            w celu usunięcia moich danych, chociaż jest już za późno ;-)

• Gość: a Re: Zdecydowanie MB! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 16:53
              powodzenia.... właśnie przejrzałem sobie warunki korzystania z serwisu i konto
              możesz zamknąć ale dane będą sobie przetwarzali jeszcze przez 5 lat
              • karelski_pies_na_niedzwiedzie Re: Zdecydowanie MB! 07.02.10, 17:25
                Niedługo się przeprowadzam i wychodzę za mąż, niech sobie trzymają te dane i 50
                lat :D Zdziwiłam się, że w ogóle dostałam spam na Gmaila, nigdy nic się nie
                przecisnęło, a tu od razu z nazwiskiem i adresem, wkurzylam się okrutnie
                • Gość: KIc Re: Zdecydowanie MB! IP: 89.174.104.* 08.02.10, 08:25
                  Musi być MBookers (doładowywałem tym SKYPE)
              • Gość: too_late_dont_cry Re: Zdecydowanie MB! IP: 89.124.241.* 07.02.10, 18:33
                Zauważyłem to, zamknięcie to są dosłownie dwa kliknięcia, aż się zdziwiłem.

Myślę, żę okres pięciu lat wynika z ustawodawstwa europejskiego dotyczącego
                ograniczenia procederu prania brudnych pieniędzy lub podobnych ustaw.

Z resztą, już i tak puścili farbę, czy moneyb czy przelewy24. Too late.
              • Gość: Michal1876 Re: Zdecydowanie MB! IP: *.ghnet.pl 07.02.10, 19:53
                Tu masz opis tego co sie stało:

niebezpiecznik.pl/post/wyciek-danych-adresowych-polskich-internautow/
          • Gość: wrocek Re: Zdecydowanie MB! IP: *.chello.pl 08.02.10, 10:32
            dokładnie tak to MB, sprawdziłem tylko tam mam adres z 2005 r.
      • kufel78 Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 18:51
        mnie tez trafilo. MB nie podejrzewalbym, raczej jakies polski serwis...
      • araya Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 19:12
        Co Ty mi możesz potwierdzić? W przelewy24 mam ulicę "I. Paderewskiego", w
        moneybookers - "Paderewskiego". Spam przyszedł bez "I."
        • ideefiks Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 08.02.10, 16:32
          araya napisał:

> Co Ty mi możesz potwierdzić?

Że w życiu nie miałem konta na moneybookers?
    • Gość: Elo Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: 195.250.54.* 07.02.10, 13:01
      Jak dla mnie źródłem wycieku jest fresh24.pl
    • Gość: mtf Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 07.02.10, 13:04
      Niestety - najbezpieczniejszą metodą korzystania z Internetu jest po prostu
      wyrwanie kabla i pójście na spacer. Też dostałem taki list, a nie
      rozpowszechniam swoich danych na lewo i prawo. Zasada ograniczonego zaufania
      zawsze obowiązuje.
    • Gość: pawel Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.237.c70.petrotel.pl 07.02.10, 13:04
      tez nie korzystalem z moneybookers a to dostalem
      • Gość: M Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: 109.243.107.* 07.02.10, 13:23
        Tez to dostałem. Przez bardzo krótki czas miałem konto na moneybookers. Zdążyłem już o tym zapomnieć.
        A swoją drogą nie wiecie, czy gdzies tego nie zgłosic? Nie wiadomo co wycieklo. Mozliwe, ze moga sie podszywac lub nawet uzyc numeru karty.
        • Gość: too_late_dont_cry Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: 89.124.241.* 07.02.10, 18:37
          Moim zdaniem należy założyć, że dane karty są już w sieci w komplecie z resztą
          wykradzionych informacji.
    • Gość: mifusi Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.chello.pl 07.02.10, 13:23
      Korzystam z money i z przelewy 24 i też dostałem taką wiadomość.
      Usunąłem ją od razu ale zastanawiam się czy nie zgłosić sprawy do
      prokuratury i złożyć pozew
      • Gość: maly Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.chelmnet.pl 07.02.10, 13:36
        tylko i wyłącznie przelewy24
        • czuly-wojtek Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 13:42
          Ja również dostałem tę wiadomość, a nie miałem konta na przelewy24,
          ani na Paypalu ani na innych podanych przez was stronach (nie licząc
          wp.pl i Moneybookers), dlatego winę zrzucałbym na Moneybookers.
    • Gość: uwaga Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: 195.250.54.* 07.02.10, 13:40
      Nie che was straszyc, ale przelewy24 pl wspolpracuja z moneybookers! A ja
      dostalem taki spam tez, a dzisiaj odnotowalem tranzakcje na karcie kredytowej
      w dolarach, ktorej na pewno nie dokonywalem! Jest z dzisiaj! $45
      • Gość: Janek Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 13:44
        moneybookers
    • austriia Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... 07.02.10, 13:45
      ja mam z kolei nie mam w płatności24, ale mam w moneybookers i paypal
      • Gość: do mnie też dotarł Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.chello.pl 07.02.10, 13:56
        Prędzej paypal. Bo ja z tego podejrzanego serwisu moneybookers.com

• Gość: łodzianka Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 13:51
      W moim przypadku podany adres był adresem siedziby mBanku w Łodzi. W przypadku
      mojego chłopaka był stary adres zameldowania, zmieniony ponad rok temu.
    • hugow gdyby to nie były przelewy24 to spamerzy baliby 07.02.10, 13:57
      stawiam na przelewy24
      gdyby to nie były przelewy24 to spamerzy baliby sie użyc ich logo -
      a tak mają ich prawdopodobnie w garści, możliwe też że nie było
      wycieku a że Przelewy24 opyliły te adresy i dane osobowe.
    • Gość: panda Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.10, 14:04
      wyciek jest z paypala dostalem takiego maila i zawiera on moje stre
      dane adresowe
      • Gość: 3grosze a może tak odbiorcy końcowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:35
        Mi się wydaje, że to żaden z serwisów pośredniczących. U jednych wskazuje na
        moneybookers, u innych na palpay, gdzie indziej przelewy24 lub jeszcze coś
        innego? Tak więc dane musiałby zostać wykradzione z wszystkich tych serwisów -
        mało prawdopodobne. Mój typ to najpopularniejszy serwis zakresem usług związany
        z bieżącą aferą w polskiej polityce.
        • Gość: PJay Re: a może tak odbiorcy końcowi? IP: *.lublin.mm.pl 07.02.10, 23:12
          też tak uważam
    • t.mobile Moneybookers. Potwierdzone n/t 07.02.10, 14:06
    • Gość: terrorysta z ABW Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:24
      Na 90% jest to prowokacja rządu który teraz wprowadza cenzurę w sieci. Po co spamerowi czyjeś dane osobowe? Już ja znam bardziej dochodowe sposoby nielegalnego wykorzystywania tych danych niż wysyłanie spamu. Zresztą PO CO spamer chwali się tym, że ma te dane???

Powiedziałbym, że dostałem to z przelewy24.pl, ale skąd u licha mieliby ten adres email?
    • Gość: sdfhg Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:30
      moneybookers bo tylko tam mam konto i dostałem majla... no ładnie
    • Gość: zolti Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:31
      Ja używam i Moneybookers i PayPal, a takowego maila dostałem na skrzynkę na
      portalu o2 gdzie właśnie tego maila używam na stronach Moneybookers, więc trop
      chyba jest dobry
    • Gość: mtf To miało miejsce kilka tygodni temu IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 07.02.10, 14:33
      Właśnie mi się przypomniało, że jakiś miesiąc temu dzwonili do mnie z banku i
      stwierdzili, że prawdopodobnie wyciekły dane mojej karty kredytowej. Wymienili
      mi ją od razu. Podejrzewam, że to PayPal - bo tylko tam ostatnio z tego
      korzystałem. Tylko czemu dopiero teraz o tym piszą ?
      • jachay Re: To miało miejsce kilka tygodni temu 07.02.10, 16:45
        Ja mam konto tylko na PalPay, też dostałem.

Gość portalu: mtf napisał(a):

> Właśnie mi się przypomniało, że jakiś miesiąc temu dzwonili do mnie z banku i
        > stwierdzili, że prawdopodobnie wyciekły dane mojej karty kredytowej. Wymienili
        > mi ją od razu. Podejrzewam, że to PayPal - bo tylko tam ostatnio z tego
        > korzystałem. Tylko czemu dopiero teraz o tym piszą ?
    • pikuj2 Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... 07.02.10, 14:37
      przelewy24
      ta reklama jest naprawdę niepokojąca
      do czegoś takiego nie powinno dochodzić!!!
      • Gość: kemek Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.metrointernet.pl 07.02.10, 14:53
        również dostałem takową wiadomość, mam konto na pp, mb, uzywalem korzystalem z przelew24
    • Gość: ada Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.10, 14:42
      To maja pecha bo ja nigdy nie czytam poczty od nieznajomych i
      niezaleznie od tytulu wiadomosci zaznaczam ja,klikam na kosz a
      nastepnie usun a jak jest taka opcja to usun na zawsze i w ten
      sposob pozbywam sie niechcianej poczty;P Jeszcze nigdy nie
      przeczytalam zadnej wiadomosci wyslanej przez "intruzow" i nigdy
      tego nie zrobie wiec moga sobie pisac ile tylko chca...
    • kotfryc Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 14:46
      Korzystam z moneybookers! od wielu lat i takiego maila nie dostałem. Ponieważ
      mieszkam za granicą i nigdy właściwie nie korzystałem z przelewy24 stawiałbym na
      nich.

Za to używałem nieraz dotpay i skype - czyli to też nie oni skoro spamu nie
      dostałem. Tak samo moja dziewczyna, jej matka i mój kumpel.
      • kotfryc Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 14:50
        Jeszcze jedno żadne z kont paypal, ani moneybookers nie zostało u mnie
        zintegrowane z kartą kredytową.
      • gemciu83 Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 20:46
        Ja dostałem takiego maila na pocztę, która nie obsługuje mi moneybookers oraz na
        taką co obsługuje.
      • Gość: windziarz Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.e-wro.net.pl 07.02.10, 22:16
        Używam konta Moneybookers (nawet obecnie mam tam kilkaset złotych). Nie dostałem
        żadnego maila. PayPal też mam. Nie korzystam za to z przelewy24.pl. Więc to może
        oni?
    • Gość: poszkodowany Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.83.230.35.246.debacom.pl.e-zabrze.pl 07.02.10, 14:47
      nie korzystam z tych serwisów a moje dane też mają dostałem takiego maila na
      pocztę z WP.pl, Interia.pl
    • Gość: SeboSz Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: 212.180.156.* 07.02.10, 14:51
      też dostałem. zawsze w spamie było maxymalnie imię a teraz, prawie wszystko prócz telefonu.
      nigdy nie korzystałem z moneybookers.com, zawsze płacę w necie kartą visa z konta inteligo, więc... samo nasuwa się na myśl, bo jakie dane podaje się w trakcie realizacji transakcji płatniczej (płacąc kartą???).
    • Gość: rk Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.komster.pl 07.02.10, 14:55
      a zwroccie uwage na adres na dole tego maila. dokladnie co do ulicy pasuje do siedziby brokera na rynku forex admiral markets ltd, niedawno zamienionego w admiral markets as. adres jest na brytyjskich wyspach dziewiczych, w tym samym budynku, pod tym samym adresem.
    • Gość: ann Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.chello.pl 07.02.10, 14:59
      Czy w spamie mieliście podane również nazwisko, bo u mnie było tylko imię i adres
      • Gość: blu Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.chello.pl 07.02.10, 15:16
        tylko imię, ulica i numer. Nadawca: "Josh Wasinski - Prize Centre" <bonusman@jangomail.com>
    • micsyd Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... 07.02.10, 15:05
      Co to ma być do licha. Parę dni temu dostałem takiego maila z informacją o
      moich danych adresowych, po czym usunąłem maila. Mam założone konto na PayPal
      i Moneybookers...
    • Gość: ph Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 15:06
      Ja dla odmiany mam konta osobiste i firmowe na moneybookers i paypal, a
      żadnego takiego spamu nie dostałem, więc źródło wycieku leży pewnie gdzie
      indziej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka