Dodaj do ulubionych

Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia

07.04.10, 22:39
Poszukuje pomocy na temat wyboru odpowiedniego linuxa na serwer jak i
założenia serwera apache na nim oraz założenie domeny i zabezpieczenie takich
serwerów jestem laikiem szukałem w google i jest to bardzo niezrozumiałe dla
mnie prosze o pomoc w tym temacie :)
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 08.04.10, 00:07
      W zasadzie kazdy Linux nadaje sie pod LAMP (Linux, Apache, MySQL, Perl/PHP).
      Wybierz ten, ktorego lubisz i znasz najlepiej.
      Domeny to inny temat. Mozesz wykupic domene i cieszyc sie ladna nazwa. Ta opcja
      wiaze sie z wykupieniem u ISP stalego adresu IP i przydzieleniu go do domeny.
      Mozna tez skorzystac z dynamicznych DNS takich jak noip.com czy DynDNS.com

Jesli jestes laikiem i chcesz stawiac server webowy to powinienes tym laikiem
      przestac byc. Zeby poprawnie skonfigurowac server trzeba sporo poczytac. Mozna
      poleciec na ustawieniach domyslnych ale nie spodziewam sie by cie zadowolily i
      bezpieczenstwo nie najlepsze. cheers
      • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 08.04.10, 11:34
        Laikiem chce przestać być jestem pojętny ale żeby zabrać się za cos takiego
        potrzebuje pomocy o którą poprosiłem na poczatku tego tematu wybur bylejakiego
        linuxa nie jest dla mnie oczywisty z tego co czytałem niektore wersje są
        napchane kupą niepotrzebnych programów pytanie też jest jakie zabezpieczenia
        czytałem troche o dos, ddos, drdos ale nie zbyt te informacje wszystkie sa
        aktualne wiec ponawiam prośbę czy są tu osoby które są w stanie mi pomóc z góry
        dziekuje.
    • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 08.04.10, 11:44
      Laikiem chce przestać być jestem pojętny ale żeby zabrać się za cos takiego
      dziekuje.
    • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 08.04.10, 12:00
      Przepraszam za bład jaki wkradł się mojej odpowiedzi, zacząłem od ściągania
      mandriva linux, ponawiam prośbe czy znajdzie się osoba która jest w stanie mi
      pomóc :)
      • Gość: smutas Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia IP: *.dsl.bell.ca 08.04.10, 21:44
        Mandarynka jest OK. Zreszta dale sie upieram, ze do instalacji Apache kazdy
        Linux jest dobry. Kazdy Linux da sie "odchudzic" do praktycznie samego kernela.
        Jesli np. chcesz przeznaczyc jakiegos peceta tylko i wylacznie na serwer to nie
        potrzebujesz instalowac nic poza narzedziami systemowymi, jakims edytorem tekstu
        (vim, emacs, piko, nano... - ja lubie vim) i kompilatorem gcc/g++ na wypadek
        straszliwej fanaberii instalacji czegos ze zrodel. Komplicja jadra nie jest
        zupelnie potrzebna.
        Jesli chcesz, zeby ci pomoc musisz podac wiecej info. I oczywiscie PYTAC :-)
        cheers
    • smutas Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 08.04.10, 22:51
      "Laikiem chce przestać być jestem pojętny ale żeby zabrać się za cos takiego
      dziekuje. "

A wiec po kolei.
      Gdzie bedzie ten server? Czy to ma byc server virtualny gdzies w swiecie z
      wykupiona przestrzenia web? Czy masz zamiar postawic http na komputerze u siebie
      w domu / firmie?

Co jeszcze poza Apache potrzebujesz na tym sprzecie? Czy chcesz by to byl
      normalny desktop z graficznym interfejsem i Apaczem dzialajacym w tle? Czy moze
      ma to byc dedykowana maszyna wylacznie dla Apache?

Bezpieczenstwo to "wyzsza skola jazdy". Linuxy domyslnie maja "recznie"
      konfigurowalny firewall - iptables.

Nie czytaj o DOS :-) Filozofia systemow Uniksowych jest zasadniczo odmienna on
      tych ze stajni MS. Nabijanie sobie glowy prehistorycznymi rozwiazaniami typu DOS
      zamgli ci tylko obraz jak system operacyjny dziala.
      cheers
      • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 11.04.10, 21:37
        Smutas dałeś sporo konkretów więcej wyjaśnie w poniedziałek lub wtorek
        mam teraz mało czasu jestem wdzięczny :D jeśli było by łatwiej to może
        na gadu albo skyp sie możemy zgadać jeszcze raz dzieki przemyśle co
        chciałbym konkretnie i dam odpowiedz :)
        • Gość: smutas Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia IP: *.dsl.bell.ca 12.04.10, 00:28
          Obawiam sie, ze internetowe chaty sie nie sprawdza. Nie to, zebym sie wymigiwal,
          ale z powodu roznicy w czasie. To tylko domysly, bo przeciez mozesz mieszkac
          dwie ulice ode mnie :-) Ale jesli jestes gdzies w Europie to zaleznie od miejsca
          roznica jest miedzy 5 a 6 godzin. Czyli wtedy, gdy ty bys chcial pogadac to ja
          najpewniej albo spie, albo jestem w pracy i nie moge poswiecic losowo wybranego
          czasu na pogaduchy. Do domu wracam srednio ok godz 20 a to jest 2 w nocy w
          Polsce - czyli tez odpada :-)

E-maile za to sa milo widziane :-)
          cheers
          • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 13.04.10, 09:50
            Mam możliwość zdobycia pracy facet obieca że poczeka jak sie naucze troche o
            basz, linux serwer, apache serwer i zabezpieczenia oraz domeny. Żeby się nauczyć
            chcę postawić serwer w domu mam siec na dwa komputery, chciałbym postawić serwer
            linuxowy z przydzielaniem ip podziałem łacza i zabezpieczeniem by każdy
            użytkownik mogł otrzymac konkretne ip z dhcp oraz zabezpieczenie mozliwości
            podłaczenia sie innej osoby, otoczenie graficzne nie koniecznie mnie interesuje
            sciągam mandaryne :D ale ona jest z otoczeniem graficznym jak mam zaczać zeby
            zrobic serwer linuxowy to będzie w przyszłości na firme a i jeden wazny temat
            jak zrobic by miec dostęp zdalny z dowolnej sieci do tego serwera ????
            • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 13.04.10, 20:47
              od czego powinienem zacząć co ściagnąć ???? Ściągam mandaryne :D bede ją miał na
              jutro i jeśli mogłbyś podaj maila bedzie mi łatwiej
              • smutas Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 14.04.10, 00:01
                Email... kliknij na mojego nicka i wyslij wiadomosc :-) No i oczywiscie sprawdaj swoja skrzynke na gazeta.pl :-)
                • procesor82 Re: Linux Apache serwer domeny i zabezpieczenia 14.04.10, 11:37
                  nie mam poczty w gazeta.pl i nie chce jej tu zakładac moja to
                  maniek212121@wp.pl wiec jak pytałem sie wyzej??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka