Dodaj do ulubionych

Spiders Web: Jak czytać liczby iPada

• piyoter Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 10:08
      @jack_johny
      Oki, troche sie zagalopowałem. Nie wszyscy, którzy kupią ipada są fanbojami apla. Ale proszę cie podaj jakiś fakt, który przemówi za rzeczywistą oryginalnoscią ipada, jakąś funkcjonalność, której nie mają smartfony lub lapki. Nie ma! Po prostu - w stosunku do smartfonów jest mniej wygodny w uzyciu ( no bo jak z taką klapą chodzic po miescie?), ma słabszą baterię (mój potrafi na jednym ładowaniu przeżyc 16 godzin muzyki nie licząc telefonowania), ma słabe jak do tej pory wsparcie (prosze nie pisz ze dobrze wyglada aplikacja zajmujaca częsc ekranu, a reszta jest jakimś kolorowym tłem, bo takie obrzydlistwo cofa do czasów pierwszych kolorowych komórek!
      Za to w stosunku do powazniejszych lapków ( o ile argument praktycznosci mobilnego uzycia nie jest wazny) - brak porządnego OS, totalne ograniczenia w funkcjonalnosci ( co gorsza warunkowane przez widzimisie Jobsa). Każdą pracę wykonaną przez ipada zrobisz na lapku, a w drugą stronę? chyba nie...
      I tak mamy produkty, których wizję jakosci użycia kontroluje sie zakazami używania wszystkiego, co by mogło zaszkodzić wizerunkowi "cudownego urządzenia"
    • gwamoniak Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 10:24
      Szukacie cos zamiast iPada z androidem, hindusi to zrobili:

gizmodo.com/5471559/notion-ink-adam-tablet-caught-on-video-specs-finalized
    • kanonierka Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 11:19
      Przemek Pająk (spider), ten co "testował" iPada... Jemu lepiej wychodzi pisanie, niż słowo mówione. NIE potrafi wypowiedzieć jednego całego zdania, bez eeee-dukania. Więc jak można wierzyć temu "erudycie" ?
    • 4g63 Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 11:58
      czy to nowy styl marketingu? pojechać w artykule po srajpadzie a potem w komentarzach niby przez potencjalnych użytkowników wybronić? daje do myślenia potencjalnym klientom i jest takie uczciwe i realne... ech
    • silling Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 13:39
      @jack_johnny
      mieszkam za oceanem, produktow apple mam pelno dookola i niestety musze ich tez czasem uzywac bo pracuje w IT, ale jak tylko moge przesiadam sie na konkurencje (PC, BB, anroid etc)... po prostu daja duzo wiecej mozliwosci, apple jest dobre dla poczatkujacych uzytkownikow jak moi rodzice - jest proste w uzywaniu, ale ma mase ograniczen...
    • jack_johnny Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 13:46
      @van_gieroy: dużo racji znajduje w Twoim poście, ale sam uważam się za nałogowego gadżeciarza i gdyby nie brak flasha (co rzeczywiście czasem by mnie wkurzało przy przeglądaniu internetu) i brak kamery (jako argument dla mnie straci na wartości jak wrócę do Polski), to JAK DLA MNIE urzdzienie prawie idealne. Do czego ma służyć?! Mogę jedynie Ci powiedzieć do czego ja tego bym używał: przede wszystkim jako czytnik do książek i czasopism ? od kilku lat większość książek przeczytałem na ekranie lcd i duża ilość książek w jednym urządzeniu jest dla mnie czymś ważnym (nie muszę taszczyć całej masy kilogramów), po drugie jako przeglądarka internetowa (niestety z ułomnością jakąiPad posiada), do oglądania filmów w trasie, grania i słuchania muzyki ? co jednak rzadko czynię więc i tutaj to się pewnie mało zmieni. Dla mnie to naprawdę ciekawy produkt.
      @bosman_plama: dzięki, że traktujesz mnie jako pracownika Apple, pewnie żeby mieć tam pracę trzeba dużo wysiłku, a ja tylko posty piszę ;). Podejrzewam, że podczas tej wojny flashowej Adobe mocno ucierpi, zważywszy, że Google także zaczyna promować HTML5.

@kretynofil: nie podkreślam ?ekskluzywności? iPada, nie wiem gdzie się tego doczytałeś?! Traktuje go jako dobrze zrobione, w miarę tanie, urządzenie. Odnośnie argumentów: 10 godzin bez ładowania ? przeciętny smartfon wytrzymuje 10 razy więcej, to i racja, ale z ekranem wielkości max 4? a nie 10, o to chodzi, że wielkość ekranu odgrywa dużą rolę. Ja wolę wyciągnąć w pociągu 10-cio calowego iPada i obejrzeć na nim film z napisami niż to samo próbować robić z trzycalowym smartfonem, podobnie z przeglądaniem internetu w domu. Książki teraz czytam na smartfonie więc tutaj akurat mogę przyjąć, że smartfon sprawdza się identycznie. Tak, czytam książki od kilku lat na LCD, ale to chyba nie jest Twój problem?! Ja rozumiem, że Ty nie chcesz tego robić, ale ja lubię czytać i nie taszczyć z sobą dodatkowych kilogramów papieru.
      Nigdy nie twierdziłem, że iPad wprowadza coś nowego na rynek pod względem nowinek technicznych, ale wprowadza nową jakość przeglądania treści.

@piyoter: nie mówiłem, że iPad wprowadza coś nowego pod względem technicznym. Po prostu zrobił kupę dobrego sprzętu z technologii która dotąd istniała. Masz rację, że iPad niczego nie zastępuje ? Apple ?stworzyło? marketingową lukę, ale dla mnie po jednym dniu użytkowania iPada bardzo brakuje urządzenia z właściwościami smartfonów (szybkość uruchamiania, waga, poręczność ? lepsza niż notebooków i gorsza niż smartfonów, itp.) i wygodą przeglądania jaką prezentują notebooki.

@4g63: przepraszam, że wprowadzam Cię w błąd i uważasz, że jestem kimś od Apple?a, gazety, lub spidercośtam. Zapewniam Cię piszę tutaj nieprzymuszony ?
    • dc99 Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 14:18
      @jack_johnny

Większość Twoich argumentów wygląda na wymyślane naprędce i na siłę, a co gorsze równie dobrze można ich użyć w odwrotną stronę.

Czytasz książki na lcd'ku? Ja też, od ładnych paru lat wystarczy mi do tego laptop i nie potrzebuję żadnego kolejnego gadżetu. Przeglądarka internetowa? Sam przyznajesz że iPad jest tutaj "ułomny" przez brak flasha. Promowanie HTML5 to pobożne życzenia, jak na razie standardem jest flash i szybko się to nie zmieni. Taszczenie całej masy kilogramów? To po co Ci 100 gadżetów, skoro spokojnie wystarczą dwa (laptop+smartfon)? Wielkość ekranu? 10 cali to akurat najgorsza możliwa, za duży żeby zmieścił się do kieszeni, za mały żeby wygodnie go oglądać. Jak i tak musisz nosić torbę na sprzęt to pełnowartościowy laptop (14-17 cali) jest wygodniejszy. Czytanie w łóżku? A jak przewrócisz się na bok albo na brzuch to czym podeprzesz iPada? Będziesz go stale w ręku trzymał?

itp. itd. Twoje argumenty to typowe "robienie cnoty z konieczności" i potwierdzają jedynie opinię że iPad nie posiada żadnego zastosowania. Pewnie, jak ktoś się uprze to da się na nim robić parę rzeczy, ale we wszystkich nich jest gorszy niż albo laptop albo smartfon, a żadnego z nich nie potrafi zastąpić. Na tej samej zasadzie jak ktoś się uprze to może włożyć buty o 3 numery za małe, a potem nadrabiać miną że mu wygodnie, a bąble na nogach zaraz znikną.
    • jack_johnny Re: Spiders Web: Jak czytać liczby iPada 06.05.10, 14:47
      @dc99: argumenty wymyślane na prędce?! Nie. Mam swoją opinię o iPadzie i przedstawiam swój punkt widzenia,
      że wygląda tak jakbym naciągał fakty - nic na to nie poradzę. Oczywiście musze Ci przyznać rację
      odnośnie noszenia ilośći gadżetów ze sobą. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby 5-cio calowy smartfon
      (HD2 z 4,3" już by się nadał, ale tyle razy zraziłem się do Windowsów, że mam dość po prostu) a niestety
      znaleźć coś takiego jest ciężko! Powiem inaczej - ja nie znam takiego urządzenia.
      Noszę ze sobą notebooka i smartfon - trzykilowy notebook to tragedia. Można zastąpić netbookiem... używałem,
      akurat takiego na którym bezwzrokowe pisanie odpadało ze względu na wielkość klawiatury, touchpad o wiele za mały i jeszcze
      jakiś taki chropowaty...
      Jestem zwolennikiem iPada, bo widzę jego zalety, ale nie ukrywam jego wad, nie mowię, że to jest rozwiązanie na
      wszystkie problemy! Dla mnie najlepszy byłby porządnie wykonany tablet (przekonałem się do jego wygody po iPadzie!!! - jest o niebo wygodniejszy
      niż notebook, czy netbook!) z obsługą flasha baterią utrzymującą urządzenie 10 godzin i w miarę lekkiego. Jak dotąd widziałem
      tylko iPada.
      Sądzę, że dyskusja się trochę wyczerpuje, bo obie strony znają zalety i wady iPada, każdy ma swoje zdanie i trudno z tym polemizować.
      Każdy po prostu ma inne wymagania co do sprzętu.
      Polecam jednak odpalenie przeglądarki w iPadzie i poszperanie po necie, poczytanie książek, uruchomienie kilku aplikacji.
      Trzeba przyznać, że to działa! Nie ma "lagów" tak zauważalnych w innych porównywalnych cenowo produktach. Ma liczne wady, które
      na pewno dyskwalifikują produkt w oczach niektórych, ale przyznać musicie, że to jest "inna jakość" produktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka