Dodaj do ulubionych

Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu?

17.05.10, 13:03
Super pomysl - do netbooka pchac przegladarke o obiektywnie najwiekszym zuzyciu RAM ;)

Ja rozumiem, Firefox to straszliwie ociezala kobyla, Chrome jest znacznie przyjemniejsza przegladarka - ale na desktopie badz mocnym laptopie. Do netbooka to juz predzej Opera...
Obserwuj wątek
    • sobek2010 Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 18.05.10, 16:37
      Dziwna sprawa. Wersja Google Chrome dla Ubuntu nie jest wcale taka fantastyczna pod jak Windowsem. Uruchamia się szybko, ale łapie lagi podczas przewijania stron. Szczególnie jest to widoczne na słabym sprzęcie - zupełnie odwrotnie niż na Windowsie, gdzie Chrome odznacza się największa wydajnością. Google wypuściło przeglądarkę, która w wersji na Linuksa nie robi szału (czekamy na kolejne wersje). Zgadzam się z przedmówca, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest opera - dość szybka, funkcjonalna z wąskim paskiem narzędzi, który nie zakrywa 1/4 ekranu w netbooku
      • maruda.r Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 18.05.10, 17:41
        sobek2010 napisał:

> Dziwna sprawa. Wersja Google Chrome dla Ubuntu nie jest wcale taka fantastyczna
        > pod jak Windowsem. Uruchamia się szybko, ale łapie lagi podczas przewijania st
        > ron.

Ale czy z FF jest inaczej? O ile pod Windowsem chodzi całkiem zacnie, to pod
        Linuksem zachowuje się jak zupełnie inny produkt. Pod Linuksem czy BSD lepiej mi
        się używa np. Konquerora.

• grzes07 Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 08:58
      panie Cieslak dlaczego panskie artykuly nawiazujace do Google sa bardzo pozytywne?, firma ta ma coraz powazniejsze problemy nie tylko w Europie a z drugiej strony mialem "Chromole" i nie wiem czym sie tutaj zachwycac, wiem ze to potezna firma z potezna kasa ktora potrafi kupic "artykuly" i promowac swoje produkty, w ostatniej wpadce Google na temat filtrowania danych z sieci WiFI firma tlumaczy sie w ze to pomylka (blad itp. bzdury) tylko ze mozna sie pomylic w jednym kraju ale nie w kilkunastu krajach gdzie takie praktyki rowniez stosowano
    • kretynofil Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 09:29
      @grzes07:

Wybacz, ale troche przesadzasz. Chrome to w tym momencie najlepsza przegladarka dla mocniejszych komputerow (takich dwu-trzyletnich lub nowszych) - szybsza od Opery i Firefoxa (to akurat zadne osiagniecie), estetycznie wykonana, bezpieczna i stabilna. Oczywiscie, zuzycie ramu potrafi zaskoczyc (500MB to norma), ale to normalna konsekwencja izolacji procesow. Kiedy podobne rozwiazania zostana wprowadzone w Operze czy Firefoxie - ich zuzycie pamieci tez radykalnie wzrosnie...

A co do wpadki Google - po pierwsze, nie rozumiem o co Ci chodzi z tym ze przechwytywanie danych z niezabezpieczonego WiFi "mialo miejsce w wielu krajach" - co ma polozenie geograficzne do kodu? Ktos napisal program, ktory zostal uruchomiony na takich samych platformach w wielu krajach - to normalne. Jesli MS ma luke w IE to ta luka tez pojawia sie "w wielu krajach". Nie wiem co w tym "nie do pomyslenia"...

Po drugie - niezabezpieczone WiFi to proszenie sie o klopoty, tak samo jak korzystanie z takowego.

Po trzecie - zgadzam sie, gugiel nie powinien przechwytywac danych w takiej sieci - ale nie demonizujmy tego co sie stalo. Poki co nie wiadomo jakie dane byly zbierane i w jakim celu - a "szpiegowanie" to wymysl pismakow walczacych o "klikalnosc" ichnich artykulow...
    • ekiwok Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 12:08
      W ogóle najszybsza jest Opera (zarówno pod windą jak i pingwinem), ale nie wiem jak jest z zużyciem zasobów w przypadku Chrome na Ubuntu (nie sprawdzałem nigdy). Wydaje mi się, że na pewno będzie to lepsze niż firefox...

Niby dlaczego? Ano dlatego, że firefox jest ciut ociężały, szczególnie na mniej wydajnych komputerkach i netbookach nie da się z niego korzystać. Jak chce się posłuchać piosenki na youtube i otworzyć inną stronę w drugiej karcie program ma kosmiczne zwiechy...
    • kretynofil Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 12:22
      @ekiwok:

Opera byla najszybsza. Juz nie jest. Chrome (zwlaszcza w wypadku stron intensywnie korzystajacych z JS) jest szybszy.

Natomiast co do uzycia zasobow - modny ostatnio "sandboxing" wymusza wieksze zuzycie pamieci - i tak tez jest w wypadku Chrome...
    • luster Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 12:49
      Prędkość, że prędkość. Ale u mnie Chrome pod linuxem notorycznie ma problemy z otwarciem... gmaila. :-)
    • luni8 Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 12:57
      Co do opery to niestety wersja linuksowska jest strasznie odpychająca. Sam nie wiem z czego to wynika.
    • furry Re: Chrome zamiast Firefoksa w Ubuntu? 19.05.10, 13:59
      cooo? Firefox domyslnie? A gdzie ekran wyboru przegladarki?

Ale na temat - Slackware, Debian, Ubuntu, wszedzie mi (subiektywnie) Firefox dziala lepiej niz stare wersje Opery, czy Chrome.

Nie na netbooku co prawda, ale na jednym desktopie mam zainstalowane netbookowe Ubuntu 10.04.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka