rosomak4 05.03.05, 15:28 Która przeglądarka lepiej zabazpieczy mój komputer przed różnego rodzaju syfem pojawiającym się w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KT05 Re: Firefox czy Opera IP: *.pronet.lublin.pl 05.03.05, 15:51 Zabezpieczą mniej więcej tak samo - bo wszystko jest lepsze od IE ;) A Opera to nie tylko przeglądarka - to także program pocztowy i inne tego typu bzdury. No i Opera w darmowej wersji posiada reklamy - w płatnej (a jest specjalna oferta dla Polaków chyba nadal) nie. Firefox to z kolei sama przeglądarka i jest w pełni darmowa i o otwartym kodzie źródłowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Firefox czy Opera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:03 Przypomnę że jest jeszcze Mozilla,która tak jak Opera ma program pocztowy,czytnik newsów i inne diwajsy. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Firefox czy Opera 05.03.05, 18:42 Podobna Firefox bezbezpieczniejszy. Chociaz teraz wszyscy hakerzy rzuca sie na FF, bo staje sie coraz popularniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: Firefox czy Opera IP: *.nycmny83.covad.net 05.03.05, 22:38 Nie mow ze wszyscy bo to nie IE ze ma pelno dziur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tux bez różnicy IP: 194.42.116.* 06.03.05, 09:35 Teoretycznie są tak samo bezpieczne, choć ja słyszałem, że Opera bezpieczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: bez różnicy 21.08.05, 02:04 Zaznaczę, że wg secunia.org Opera ma 0 (ZERO) znanych i niezałatanych dziur. Nie to, że wykryto 17 dziur, z czego 13 załatano, a reszta jest mało istotna. NIE MA ZNANYCH SPOSOBÓW WŁAMANIA SIĘ NA KOMPUTER PRZEZ OPERĘ. ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Firefox czy Opera 06.03.05, 16:03 ja jestem bardzo bardzo bardzo zadowolona z firefoxa, jako totalny komputerowy laik to mówię co prawda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saralove Re: Firefox czy Opera IP: *.euronet.net.pl 06.03.05, 19:58 Firefox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rootyy Re: Firefox czy Opera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:18 Witam! U mnie w pracy informatyk zainstalował Avant Browser. W domu zrobiłem to samo. Jestem zadowolony. Blokuje między innymi wyskakujące okienka (reklamy) i ma jeszcze wiele innych użytecznych funkcji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neder Re: Firefox czy Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:22 tyle ze Avant to nie przeglądarka ale nakładka na IE, a to róznica - dziury IE sa jej dziurami. Odpowiedz Link Zgłoś
cnjry Re: Firefox czy Opera 07.03.05, 20:37 W pracy mozesz miec i Avant(to informatyk za system odpowiada) ale w domu zainstaluj Firefox doddaj do niego tabbrowser i adblock jako rozszerzenia www.firefox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barracuda7110 Re: Firefox czy Opera IP: *.dsl.telepac.pt 07.03.05, 21:24 Pozostawię bez komentarza wiedzę tego informatyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi IE czy bungee? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 13:46 Moze wiedze na ok tylko to po prostu wielbiciel sportow extremalnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: Firefox czy Opera 07.03.05, 20:28 Zdecydowanie najbezpieczniejszy jest Lynx. (Tak w ogóle, to rysie jedzą lisy na śniadanie. A pandy na obiad.) Odpowiedz Link Zgłoś
onequestion Re: Firefox czy Opera 07.03.05, 22:09 Ja tam wole firefoxa, przynajmniej nie ma reklam – opera ma baner reklamowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaughn Re: Firefox czy Opera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 13:46 ja estem za firefox jest super i 100 razy lepsza niz IE, tylko barkuje mi jedenej funkcji ktora byla w IE mianowicie zakladnki "Ulubione" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox-user Re: Firefox czy Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 16:24 Ulubione to w innych przeglądarkach "zakładki". Według mnie dużo łatwiejsze w obsłudze niż w IE. W FF jest specjalny pasek zakładek gdzie można umieścić najczęściej używane "ulubione" albo foldery zakładek i wszystko jest w pobliżu. W FF przydaje się do nich rozszerzenie OpenBook. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Firefox czy Opera 24.05.05, 18:31 Jak to Ci brakuje zakładek w Firefoxie? Są, możesz nawet importować swoje ulubione z IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 13:53 Sam uzywam opery, ale najbezpieczniejszy jest firefox. Raport CERT Polska na temat bezpieczenstwa przegladarek: www.cert.pl/index2.html?action=show_news_more&nid=650 www.cert.pl/PDF/Raport_CP_przegladarki.pdf Przegladarka, Liczba wykrytych luk, wykryte Luki krytyczne, Procent krytycznych Firefox 18, 2, 11% MSIE 58, 24, 41% Mozilla 25, 3, 12% Opera 31, 4, 13% Liczba niezalatanych luk krytycznych Firefox 0 MSIE 4 Mozilla 0 Opera 0 Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 08.03.05, 14:04 > Sam uzywam opery, ale najbezpieczniejszy jest firefox. Ach ta~ak...? A wejdź no na stronę secunii i sprawdź aktualne dane. ;P (Seriously, tho, bez jaj. Jeśli ktoś stwierdza coś takiego na podstawie cyferek i statystyk, to nie chciałbym, żeby był na przykład moim adminem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:28 Nie stwierdzilem tego na podstawie cyferek i stsatystyk tylko raportu CERT Polska ktory ma kilka stron i gdzie jasno jest napisane ze firefox jest najbezpieczniejsza przegladarka. Cyferki byly przytoczone dla zobrazowania sprawy tym krorym nie chce sie czytac raportu :) Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak4 Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 09.03.05, 17:49 a ja słyszałem, że firefox jest zrobiony na bazie internet MSIE. nie wiem czy to jest prawda, słyszałem to kumpla. więc jeśli tak jest to mogł przejąć niektóre wady MSIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2__ Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:06 hehe twoj kumpel to niezly zgrywus :) mozna tak powiedziec przeciez firefox ma menu, przyciski, pasek adresu, pasek stanu i okienko ma taka sama obwodke :) a tak powaznie to jest to niemozliwe bo po pierwsze kod firefoxa jest open- source i gdyby ktos udostepnil od tak sobie chocby czesc kodu IE to by go microsoft puscil z torbami a uzytkownikow windowsow czekalby armageddon jak crackerzy by ten zabugowany kod przeanalizowali. 2. Wystarczy zobaczyc jak koszmarnie pod IE wygladaja strony pisane zgodnie z zaleceniami W3C wykorzystujace nowsze (tak z ok 1999 roku) standardy np CSS 2 :) 3. Microsoft twierdzi ze IE jest zintegrowany z jadrem a firefox nie wymaga nowej wersji jadra systemu czy nawet instalacji :) poza tym mozna go nawet wywalic z systemu jak sie komus nie spodoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.05.05, 22:40 Gość portalu: r2d2__ napisał(a): > source i gdyby ktos udostepnil od tak sobie chocby czesc kodu IE to by go > microsoft puscil z torbami a uzytkownikow windowsow czekalby armageddon jak > crackerzy by ten zabugowany kod przeanalizowali Tak? A myślisz, że "hakerzy" teraz analizują cały kod FF? Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 09.03.05, 19:24 > Nie stwierdzilem tego na podstawie cyferek i stsatystyk tylko raportu CERT > Polska ...który jest oparty w 100% na w.w. cyferkach. > ktory ma kilka stron i gdzie jasno jest napisane ze firefox jest > najbezpieczniejsza przegladarka. Nieprawda. > Cyferki byly przytoczone dla zobrazowania sprawy tym krorym nie chce sie > czytac raportu :) Byłoby dobrze, gdybyś sam go najpierw przeczytał. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak4 Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 09.03.05, 22:16 a czy żeby Opera była "w pełni bezpieczna" trzeba zainstalować jakieś specjalne aktualizcje??? Odpowiedz Link Zgłoś
oo Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 09.03.05, 22:53 Powinienneś mieć po prostu zawsze zainstalowaną najnowszą wersję Opery - obecnie jest to 7.54u2: www.opera.com/download/get.pl?id=26474 Ale nawet jeśli nie masz najnowszej wersji, możesz spać spokojnie. Żadne _realne_ niebezpieczeństwo Ci nie grozi. Większość łatanych luk jest niespecjalnie groźna, a nie słyszałem jeszcze o żadnym przypadku wykorzystania luki w Operze. Ale oczywiście i tak warto poświęcić te parę minut na zainstalowanie nowszej wersji, bo jest generalnie lepsza. To się tyczy wszystkich programów, nie tylko Opery. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: CERT Polska - najbezpieczniejszy firefox 10.03.05, 20:40 oo napisał: > Ale oczywiście i tak warto poświęcić te parę minut na zainstalowanie nowszej we > rsji, bo jest generalnie lepsza. To się tyczy wszystkich programów, nie tylko O > pery. Masz na myśli przesiadkę z Win98SE na WinXP, czy może nowego Windows Media Playera? A może SP2? A ja osobiście używam Opery 8.0b2: najnowsza, ale wcale nie wiem czy bezpieczniejsza od 7.54u2 bo to jednak ciągle beta... [wybrałem ją ze względu na możliwości, na bezpieczeństwie zależy mi troszkę mniej, mam inne sposoby] Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Firefox czy Opera 11.03.05, 16:03 Mam pytanko: czy jest jakis plugin lub program do Opery, ktory blokuje reklamy w flashu? Mam wolny komputer i te wszystkie reklamy strasznie mi szybkosc dobijaja. Dzieki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Firefox czy Opera 24.05.05, 18:44 może to z FAQ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=15679891&a=23598279 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irkm Re: Firefox czy Opera IP: *.toya.net.pl 24.05.05, 20:54 Opera jest lepsza i bezpieczniejsza( patrz ostatnie luki w FF). A i nie trzeba instalowac Bóg wie ile wtyczek zeby wszystko dzialalo. W Operze wszystko jest na swoim miejscu od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
blekot Re: Firefox czy Opera 24.05.05, 21:12 Gość portalu: irkm napisał(a): > Opera jest lepsza i bezpieczniejsza( patrz ostatnie luki w FF). A i nie trzeba > instalowac Bóg wie ile wtyczek zeby wszystko dzialalo. W Operze wszystko jest n > a swoim miejscu od razu. yyyy jasne np. java, nie? blekot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3pytania Re: Firefox czy Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:40 > yyyy jasne > > np. java, nie? 1. Java nie jest częścią przeglądarki. 2. Opera obsługuje Javę Sun. 3. Do czego zmierzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
blekot Re: Firefox czy Opera 24.05.05, 23:24 Gość portalu: 3pytania napisał(a): > 3. Do czego zmierzasz? do tego że zawsze w takich dyskusjach pada zdanie że opera ma wszystko na starcie a w FF trzeba doładować masę dodatków żeby to jakoś działało cytat przedpiścy do którego "piłem" "A i nie trzeba instalowac Bóg wie ile wtyczek zeby wszystko dzialalo. W Operze wszystko jest na swoim miejscu od razu" więc napisałem, że nie ma "wszystkiego" bo jest wersja opery bez javy tylko tyle a poza tym uważam że opera to b. dobra przeglądarka, chociaz sam używam FF blekot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No nie! Re: Firefox czy Opera IP: 63.218.109.* 25.05.05, 09:45 Ale piszecie bzdury. Mniemanie ze jesli ktos Polakow jest dobrym informatykiem to musi miec Opere. Bo inaczej nie zasluguje na miano dobrego informatyka. Wiekszoœc powaznych portali swiatowych takich jak ebay, paypal, bankow olewa "polaczkow" z ich smiesznymi operami. Na swiecie uzywalnosc tej przegladarki caly czas oscyluje na marginesie bledu statystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irkm Re: Firefox czy Opera IP: *.toya.net.pl 25.05.05, 11:35 A co mnie obchodzi ze wiekszosc uzywa FF i IE. Wazne ze ja uzywam Opery, ktora mi pasuje. Gusta sa rozne. Prawda jest taka ze wiekszoasc i tak uzywa IE, potem troche obeznani slyszeli o FF, a tylko niektorzy zadaja sobie wiecej trudu by moim zdaniem wyprobowac cos lepszego. Opera jest na 3 miejscu pod wzgledem uzywalnosci a FF kiedys tez mial 1% w statystykach. I wcale nie chce zeby Opera miala wiecej, to oznacza tylko wieksze pradopodobienstwo atakow itd. Zatem dyskusja jest zbedna, bo kto chce uzywac Opery bedzie jej uzywac a kto nie to nie i mnie to wisi. Jesli natomiast ktos zadaje pytanie co jest lepsze, pytanie z gruntu bezsensowne, to jedynie sugeruje ze istnieje cos wiecej niz FF i IE, i moim zadnie jest fajne. Dziwi mnie natomiast ze przy calym tym nieobeznanym spoleczenstwie komputerowym, ktos chce golego FF. Potem wlasnie sie zasupuje forum postami w stylu " jak w FF to..." "Jak w FF dodac tamto...?"itd. Co do Javy, to... no coz a Macromedia Flash tez trzeba np do IE. Nie jest to natomiast niezbedne do wygodnego korzstanie zaraz po zaistalowaniu Opery. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Firefox czy Opera 25.05.05, 11:58 Gość portalu: irkm napisał(a): > Gusta sa rozne. > Dziwi mnie natomiast ze przy calym tym nieobeznanym spoleczenstwie > komputerowym, ktos chce golego FF. skoro wiesz, że gusta są różne to czemu się dziwisz? ja używam FF jedynie z Adblockiem bo uważam, że przeglądarka ma służyć do przeglądania a nie do gotowania, śpiewania i prania - taki jest mój gust i właśnie 'goły' FF w niego trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zycze jej zera Re: Firefox czy Opera IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.05.05, 21:36 Gość portalu: irkm napisał(a): . I wcale nie chce zeby Opera mia > la wiecej, to oznacza tylko wieksze pradopodobienstwo atakow itd A więc modlmy się, by opery uzywal 1 promil Internautow. Wtedy bedzie jeszcze wieksza szansa ze nikt jej nie zaatakuje Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Firefox czy Opera 26.05.05, 00:53 Znalazlem dzieki temu linkowi oraz google.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
adziura Re: Firefox czy Opera 11.07.05, 15:09 bartxp napisał: > Ja wole Firefoxa Aleś stary wątek odgrzebał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vendor coś innego :D IP: *.ec.pl 11.07.05, 18:01 a ja wole Crazy Browser :D Odpowiedz Link Zgłoś
kamuii2 Re: coś innego :D 06.08.05, 02:37 Operę w wersji darmowej też można mieć bez reklam :D tylko trza sobie kodu poszukac ;) Ja np wlę Operę więcej funkcji i możliwosci dostosowania.I Wygodniejszy RSS niż w FF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Firefox czy Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:38 Hmmm. Z usług IE zrezygnowałem już dawno. Ale kolejne głosy wychwalające pod niebo Firefoxa zaczynają mnie trochę śmieszyć. Jak przeszedłem na Firefoxa, początkowo byłem zachwycony. Chodził szybciej niż IE, był znacznie wygodniejszy w użyciu, miał parę znakomitych pomysłów (prosta obsługa rss chociażby...) - no, bomba. Bomba niestety nie trwała długo. Po jakimś czasie FF zaczął chodzić jakby trochę wolniej. Potem zaczął się coraz częściej "wieszać". Porobiło się z nim coś takiego, że jak tylko włączyłem FF, to natychmiast system pokazywał "100% użycia procesora". (Dodam, że mam pełną ochronę antywirusową, firewalla etc. - a także że regularnie uaktualniałem FF). Wywaliłem FF, zainstalowałem na nowo. I ta sama historia: pierwsze kilka dni super, a potem... od początku. Nie wspominam już o tym, że dwa czy trzy razy zdarzyło mi się, że FF podczas aktualizacji wywalił wszystkie moje osobiste ustawienia (łącznie z zakładkami) i musiałem wszystko ustawiać od nowa. Za którymś razem powiedziałem "basta". Wywaliłem liska do lasu. Przeszedłem na Netscape'a 8.0 - i na razie jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy, co dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Niech żyje IE6 ! IP: *.block.alestra.net.mx 21.08.05, 03:47 Jest po prostu zeje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Firefox czy Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 11:22 Korzystalem z obu. Bardziej podoba mi sie opera (choc jest ciut wolniejsza), ale jest mniej stabilna i korzystam z ff, ktory praktycznie w ogole sie nie wiesza. Pzdr, Marek Odpowiedz Link Zgłoś