Dodaj do ulubionych

DSL nowa usługa TPSA

12.12.02, 17:40
Witam serdecznie.
Mam pytanie czy ktoś korzysta już ze stosunkowo nowej
usługi jaką oferuje TPSA a mianowicie DSL. Znam już
wszelkie informacje z ich strony dotyczące cen i
parametrów tej uslugi, jednak chciałbym się poradzić
praktyków. Jak to chodzi i czy są jakieś przerwy, jak
działa serwis i wogóle jakiekolwiek praktyczne informacje.
Dzięki z góry i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 18:13
      też sie dołaczam z identycznym pytaniem, bo "stara" neostradka od pewnego czasu
      doprowadza mnie do szału, szczególnie ich (tepsy) serwery pocztowe !
    • Gość: gość Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.czat.stargard.pl 16.12.02, 14:41
      I nikt nic nie wie,
    • Gość: jas szczerze??? IP: *.ipt.aol.com 17.12.02, 00:31
      z TPSA pozegnalem sie ponad rok temu - bylem wowczas najszczesliwszym
      czlowiekiem na swiecie - w koncu moglem korzystac z internetu bez obawy aby nie
      przekroczyc czasu nastepnego impulsu!!!!!

WIEM JEDNO- cokolwiek to bedzie i bedzie oferowane pod nazwa TPSA !!!!!!!!!!!

________________________________NIE OPLACA SIE______________________________

zlodzieje zlodzieje zlodzieje i jeszcze raz zlodzieje!!!!!!!!!!!!

NIGDY WIECEJ do nic nie wroce... i oby jak najszybciej wkroczyl zachod do nas..
      to wtedy moze skonczy sie komuna TPSA!

pzdr

P.S. jesli macie dostep do DIALOGU: www.dialogok.pl

POLECAM!!!!!!
      • Gość: jas link do DIALOGU!!!!!!! IP: *.ipt.aol.com 17.12.02, 00:31
        www.dialogok.pl/dialog/main/home.php
    • go2k SDI A DSL 17.12.02, 14:39
      Mam troche informacji na ten temat
      Oczywiście - DSL oferuje lepszą przepustowość, jednakże - oferta jest
      nieopłacalna dla ludzi którzy wykorzystują swe SDI jako serwer - ponieważ numer
      ip dla DSL jest zmienny!
      Z tego co dowiadywałem się na tzw. "błękitnej linii" - usługa narazie jest
      niedostępna dla większości Polaków (słyszałem że narazie tylko w Warszawie - bo
      ponoć ciągną dopiero światłowody...)

Także - czy warto się decydować na zmianę? Jeżeli masz sieć na windowsie - nie
      masz serwera- to polecam, predkosc 512/512!

Pozdrawiam
      go (go@darkstar.wox.org)
    • Gość: Jacek Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.02, 10:14
      Witam!!

Ja jestem użytkownikiem usługi DSL od sierpnia, czyli mniej więcej od początku istnienia taj usługi w Krakowie.
      Uwagi mam następujące:
      - transfer 512/128 u mnie jak najbardziej osiągalny,
      - awarie - sierpien i wrzesien w miarę bezboleśnie, później ciągłe awarie routerów dostępowych, usługowych (jak zwał tak zwał), grunt, że działalo dziwnie albo wcale
      - serwis - beznadzieja !!!!!, Wszystkie usterki zgłasza się w Warszawie na infolinii *0800120810*. Obsługa kompletnie niedoinformowana, nie bardzo umieją sobie poradzić z nowymi routerami. Jeśli chodzi o reklamacje to trzeba pisać i uzbroić się w cierpliwość - może kiedyś rozpatrzą.
      Ogólnie: transfer ok, pingi ok, cena instalacji i abonamentu ok, reszta :-( JAK DZIAŁA TO DZIAŁA !!
      • Gość: gość Jeśli można, to kilka pytań do Jacka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.02, 10:13
        p.s.: pisze z neo+, ale chodzi mi o problemy ze "starą" neostradką :)

1/. Co z obsługą poczty, bo mi na starej neostradce się nonstop rwie - to
        cholerne szukanie hosta doprowadza nas (w firmie) do szału, a wysyłamy często
        (i odbieramy) dziennie często po 100-150 meili dziennie;

2/. Wykupiłeś ich "usługę" routera ???

3/. Masz jeszcze jakieś porady, bo te "baranki" przychodzą zaraz po nowym roku
        instalować DSL ??

pozdrawiam i z góry
        dziękuję za informacje

Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Witam!!
        >
        > Ja jestem użytkownikiem usługi DSL od sierpnia, czyli mniej więcej od
        początku
        > istnienia taj usługi w Krakowie.
        > Uwagi mam następujące:
        > - transfer 512/128 u mnie jak najbardziej osiągalny,
        > - awarie - sierpien i wrzesien w miarę bezboleśnie, później ciągłe awarie
        route
        > rów dostępowych, usługowych (jak zwał tak zwał), grunt, że działalo dziwnie
        alb
        > o wcale
        > - serwis - beznadzieja !!!!!, Wszystkie usterki zgłasza się w Warszawie na
        info
        > linii *0800120810*. Obsługa kompletnie niedoinformowana, nie bardzo umieją
        sobi
        > e poradzić z nowymi routerami. Jeśli chodzi o reklamacje to trzeba pisać i
        uzbr
        > oić się w cierpliwość - może kiedyś rozpatrzą.
        > Ogólnie: transfer ok, pingi ok, cena instalacji i abonamentu ok, reszta :-(
        JAK
        > DZIAŁA TO DZIAŁA !!
        • Gość: Jacek Re: Jeśli można, to kilka pytań do Jacka: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.02, 09:06
          Witam serdecznie!!

I odpowiadam:
          1) poczta działa ok, pod warunkiem, że w ogóle działa usługa pt. Dostęp do Internetu DSL. Jak działa to i poczty nie zrywa.
          2) Nie wykupiłem ich usługi routera. Powody co najmniej dwa. Robię routing na własnym kompie to raz. A druga sprawa to jak można płacić za 370.00 PLN za to, że włączą usługę na modemie/routerze, który dostaje się do firmy, domu. Paranoja !!
          3)Przypuszczam, że wiesz jak wygląda instalacja. Teoretycznie: przychodzi 2 facetów, włączają modem do gniazdka i prądu, jak się zsynchronizuje to podłączają swojego notebooka z Win 2000 i pokazują, że działa. Reszta należy do Ciebie - podłącz się sam !! Praktycznie: Instalacja trwała u mnie 4 dni, przepinali kable od centrali itp., itd. Szkoda gadać, grunt, że poszło!!!

I jeszcze jedno: miałem 512/128, chciałem 1/256. Najpierw moje zamówienie gdzieś zginęło, jak się znalazło to i tak technicy nie dotarli w terminie. Czekam cierpliwie na zmiane usługi 2 stycznia.

I z nowości !!
          Nie mogłem wcześniej odpowiedzieć, bo usługa siadła. Normalnie ma działać dopiero jak zmienią routery na Siemensa. A te modemy co dają potrafią się złośliwie wieszać !!!!!

Pozdrawiam serdecznie !!
          • Gość: gość Dzięki Jacek, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 12:32
            (tym razem pisze z (firmy) z tej popierniczonej starej neostradki :)

Jako dowcip odpowiem Ci, że w moim rejonie w warszawie szefem monterów od neo
            jest pan mający na nazwisko Burak (poważnie ) - i wszystko jasne :)
            A drugie, to najciekawsze jest to, że na neo+ moje linie w firmie były za
            słabe, a na dsl sprawdzili i stwierdzili, że jest o.k. !

dziekuję raz jeszcze
            i serdecznie pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: Dzięki Jacek, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.02, 23:37
              Witam !!

No problem.
              Oczywiście 23 XII 2002 od godz. 14 netu nie było. No to dzwonię sobie na to sakramentalne 0800120810 i zgłaszam, że :(. Po jakimś czasie oddzwania "fachowiec" i mi mówi, żebym sobie modem zresetował. Buraki (!! :-)) - jak zgłaszałem awarię, to mówiłem, że nie pomaga. Ale, o dziwo, około 22 modem zresetowałem i okazało się, że jednak działa. Ale i tak z pewną taką nieśmiałością czekam na nowe routery Siemensa.

Pozdrawiam !!
              • Gość: gość Re: Dzięki Jacek, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.02, 09:32
                No nie wiem, czy te nowe routery pomogą - wróbelki w tepsie cwierkały, że
                wszystko się spierniczyło nie z winy routerów, ale z braku fabrycznego
                oprogramowania.

Tepsa nie kupiła od lucienta oprogramowania za 2-3 mln $, a wzięła stary
                zabytek wanado od tej starszej siostry Franzy T. twierdząc ponadto, że
                informatycy tepszy sobie poradzą:)

Wiedząć, że wanado głupieje (wcześniej obsługiwało pakiety internetowe)
                świadomie władowali to gówno do neo+ !!!

pozdrawiam
                • Gość: Jacek Re: o DSl słów parę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.02, 00:35
                  Witam !!

Święta były i co? Tylko przez jeden jedyny dzień 25 grudnia 2002 roku nie byłem zmuszony dzwonić pod 0800120810 i ze wściekłością oznajmiać, że netu nie ma. Cieszę się, że w Wigilię (!) około godz. 13 udało mi się ponownie połączyć ze światem.

Reklamacja dalej nie rozpatrzona. Poczekam do 2 stycznia i wtedy będę bardzo nie miły.

Co dalej? Znam ich sprzęt lepiej niż oni sami, doszło do tego, że od razu chcę rozmawiać z technikami w tej wielkiej firmie i jak z nimi pogadam okazuje się, że jednak może działać.

Routery. Ten "syf-malaria" Lucenta nawet po zainstalowaniu odpowiedniego oprogramowania nie ma szans działać poprawnie. Z mojej działki - stosuj sprzęt Siemensa dobrze na tym wyjdziesz, nawet jak nie masz pojęcia o tym co robisz. Trzeba raz wydać kasę, ale "jej nie umoczysz" :)
                  Po za tym nasze modemy speedstreema toamerykański odpowiednik siemensa, i na 99 % nie ma prawa działać z Lucentem. Taka polityka Siemensa !! Trzeba od nich kupić wszystko.

Dzisiaj znowu netu przez dobre parę godzin nie było :(
                  Nawet nie dzwoniłem, szkoda nerwów, od abonamentu i tak bonifikaty nie odliczą :(

Pozdrawiam !!
                  • Gość: gość qwa, widzę, że dsl więcej ostatnio fiksuje, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.12.02, 15:36
                    niż neo "256" i neo+ !!!!!!!!!!!!!!!

Zaczynam sie cholera bać tej dsl po nowym roku !

p.s.: masz chyba rację, ja sie na tym nie znam dokładnie, mam od tego
                    informatyka, który też do końca nie był przekonany do dsl !

pozdrawiam
        • Gość: Jacek Re: Jeśli można, to kilka pytań do Jacka: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.03, 08:34
          He !!

I co, Łosie zainstalowały ??
      • Gość: DSL Dla porownania za granica... IP: *.sympatico.ca 04.01.03, 04:40
        Dla zainteresowanych podaje, ze w USA/Kanadzie transfer w technologii DSL dla
        osob prywatnych wynosi 1.5Mbps do 3Mbps. Jest to podlaczenie za pomoca modemu
        ADSL a wiec nieco lepsze niz zwykly DSL. W cene (25 $ przez pierwsze 4-5
        miesiecy a potem 45$) wliczone sa 5 kont pocztowych, 5GB download, darmowa
        strona WWW i wspanialy serwis. Nie pisze tego aby bylo wam przykro lecz aby
        pokazac kolejny raz czym jest monopol TPSA.
        • Gość: Jacek Re: Dla porownania za granica... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.03, 08:33
          Jasne !!
          Jak piszesz to przynajmniej sprawdź jaki modem dają do DSL. Dokładnie te same co w USA. Tyle tylko, że u nas są parę razy droższe niż u nich :-(.
          Po za tym jak zauwałyłeś download = 5 GB !! Coś mi się nie wydaje....
          Nawet w naszej kablówce chello ma 15 GB do śćiągnięcia.
    • Gość: JaceK Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.02, 10:14
      IP jest STAŁE, można postawić serwer bez problemów !!
      • Gość: blur Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.*.*.* 21.12.02, 02:48
        Jezeli jednak masz IP dynamiczne to też nie ma problemu :
        www.fiber.net.pl/pwdns.php albo
        www.no-ip.com/ itp itd
    • przemo_to_ja Re: DSL nowa usługa TPSA 24.12.02, 12:17
      Dzięki wielkie za info. Jeśli macie jeszcze jakieś
      ciekawe informacje na ten temat to chętnie przeczytam.
      Potrzebne mi są Wasze opinie, ponieważ w styczniu planuję
      zmienić operatora i potrzebuję coś stałego ze stałym IP.
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
    • Gość: Paweł Re: DSL nowa usługa TPSA IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.01.03, 12:27
      Fakt telekomuna robi przekręty z neo ale w Łodzi działa i to raczej prawidłowo.
      Awarje są sporadyczne, a uzyski takie jak się zobowiązali czyli 512/128. Z tym
      podłączeniem to rzeczywiście są jaja. W moim przypadku panowie nie mieli
      laptopa, a ja instalowałem oprogramowanie przez trzy dni. Ich oryginalne z win
      98 lib Mil niezabardzo działa. Naszczęście są programiki zastępcze działające
      sprawnie i do tego bez problemu się instalująnazywa się to raspppoe i jest na
      stronce user.cs.tu-berlin.de/~normanb/. Opis instalacji był w Wyborczej
      1 października 2002 Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka