Dodaj do ulubionych

Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft

04.06.06, 23:46
Aktualizuję sobie FF, po aktualizacji - restart i mi jako startowa strona
ustawia się (jednorazowo) www.google.pl/firefox

Pododobne chwyty stosuje MS (z tym że w jego przypadku ładuje się oczywiście
jakaś podstrona microsoft.com).

Mała rzecz, a irytuje!
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 04:44
      t-800 napisał:

> Aktualizuję sobie FF, po aktualizacji - restart...

Tak, to jest strona startowa, ale to nie jest strona startowa po aktualizacji.
      Strona startowa po aktualizacji ma informacje, ze zainstalowales nowa wersje
      przegladarki.

Co jest w tym takiego okropnego? Google wspiera popularyzacje firefoksa, a nie
      wlasnego monopolu.
    • 3promile Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 07:39
      Piecuchu, nie rób scen!!!
      ;)
      • t-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 09:37
        ;-P
    • neder Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 08:09
      ta strona nie ładuje się jako startowa 'na zawsze'. Pojawia się tylko po
      skończonej aktualizacji. Startowa pozostaje niezmieniona i po kliknięciu w
      odpowiednim miejscu na pasku narzędzi ('strona domowa') ładuje się ta ustawiona
      wcześniej. Tak było i jest u mnie.
      pzdr
      • t-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 09:37
        neder napisała:

> ta strona nie ładuje się jako startowa 'na zawsze'. Pojawia się tylko po
        > skończonej aktualizacji.

To właśnie miałem na myśli i tak napisałem, fakt, że nieprecyzyjnie.
        • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 14:44
          t-800 napisał(a):

> neder napisała:

>> ta strona nie ładuje się jako startowa 'na zawsze'. Pojawia się tylko po
          >> skończonej aktualizacji.

> To właśnie miałem na myśli i tak napisałem, fakt, że nieprecyzyjnie.

Tzn miales na mysli www.mozilla.com/firefox/updated , bo taka sie
          wyswietla po aktualizacji.
          • Gość: T-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.06.06, 15:13
            U mnie akurat inną, ale nie o to chodzi (patrz pierwszy post). Chodzi o to, że
            jak będę chciał otworzyć jakąś stronę, to na pewno sobie z tym poradzę. Nie
            potrzebuję żadnej pomocy - czy to ze strony MS czy Mozilla Fundation.
            • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 15:22
              T-800 napisał(a):

> U mnie akurat inną, ale nie o to chodzi (patrz pierwszy post). Chodzi o to,
              > że jak będę chciał otworzyć jakąś stronę, to na pewno sobie z tym poradzę.
              > Nie potrzebuję żadnej pomocy - czy to ze strony MS czy Mozilla Fundation.

No ale to co pokazales nie jest strona po aktualizacji, a strona startowa sie
              nigdy nie zmienia. Nie widzisz roznicy pomiedzy monopolista reklamujacym swoje
              wlasne serwisy a wspolpraca 2ch roznych firm? Poza tym zmiana wyszukiwarki
              jest tak prosta jak 2 klikniecia w glownym oknie przegladarki.

Zal, ze to FF, a nie Opera jest wspierana przez Google?
              • t-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 15:28
                kell99 napisał:

> No ale to co pokazales nie jest strona po aktualizacji, a strona startowa sie
                > nigdy nie zmienia.

Zmienia się jednorazowo przy uruchomieniu przeglądarki (wydawało mi się, że po
                mojej odpowiedzi na podt Neder zostało to doprecyzowane). Po aktualizacji i
                ponownym uruchomieniu FF otwiera mi się www.google.pl/firefox

> Nie widzisz roznicy pomiedzy monopolista reklamujacym swoje
                > wlasne serwisy a wspolpraca 2ch roznych firm?

No właśnie nie widzę. To irytuje i to irytuje

> Poza tym zmiana wyszukiwarki
                > jest tak prosta jak 2 klikniecia w glownym oknie przegladarki.

Po co mam klikać, jak mogę nie klikać.

> Zal, ze to FF, a nie Opera jest wspierana przez Google?

Gdzie to wyczytałeś? Imputujesz. Co mnie obchodzi co przez co jest wpieranie?
                • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 15:32
                  t-800 napisał(a):

> Zmienia się jednorazowo przy uruchomieniu przeglądarki (wydawało mi się, że
                  > po mojej odpowiedzi na podt Neder zostało to doprecyzowane). Po aktualizacji
                  > i ponownym uruchomieniu FF otwiera mi się www.google.pl/firefox

No niech ci bedzie. Ale co jest w tym takiego zlego?

> No właśnie nie widzę. To irytuje i to irytuje

Dlaczego irytuje? W koncu wiesz jak to zmienic.

> Po co mam klikać, jak mogę nie klikać.

To nie klikaj;)

> Gdzie to wyczytałeś? Imputujesz. Co mnie obchodzi co przez co jest wpieranie?

A ktora uzywasz?;)
                  • Gość: T-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.06.06, 20:08
                    kell99 napisał:

> t-800 napisał(a):
                    >
                    > > Zmienia się jednorazowo przy uruchomieniu przeglądarki (wydawało mi się,
                    > że
                    > > po mojej odpowiedzi na podt Neder zostało to doprecyzowane). Po aktualiza
                    > cji
                    > > i ponownym uruchomieniu FF otwiera mi się www.google.pl/firefox
                    >
                    > No niech ci bedzie. Ale co jest w tym takiego zlego?

Złego jest to, że ktoś decyduje za mnie i bez pytania mnie o zgodę, co się
                    otworzy w MOJEJ przeglądarce.

OK, to może inaczej. Po co mi to, jak mam u góry po prawej wbudowaną
                    wyszukiwarkę Google?
                    • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 20:21
                      T-800 napisał(a):

> Złego jest to, że ktoś decyduje za mnie i bez pytania mnie o zgodę, co się
                      > otworzy w MOJEJ przeglądarce.

Przeciez nie musisz uzywac ffoksa, istnieja alternatywy. Fundacja jest org.
                      non-profit, a z czegos musza placic za promocje, nagrody dla hakerow etc.
                      Nie zarabiaja na przegladarce (ba, nadal jest to jedyny otwarty produkt
                      na rynku), wiec skoro google pomaga uzytkownikom dostac w pelni darmowy
                      produkt, to super.

> OK, to może inaczej. Po co mi to, jak mam u góry po prawej wbudowaną
                      > wyszukiwarkę Google?

To jest tylko strona startowa.

Poza tym, ktos dal tobie najlepsza rade. Udaj sie na bugzille i zglos buga
                      (bedziesz mogl brac udzial w dyskusji nad bugiem i sklonic fundacje do zmiany
                      okropnej polityki).
                      • t-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 20:34
                        kell99 napisał:

> Przeciez nie musisz uzywac ffoksa, istnieja alternatywy.

No jasne. Np. Internet Explorer, w którym jest to samo.
                        • kell99 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 20:43
                          t-800 napisał(a):

> No jasne. Np. Internet Explorer, w którym jest to samo.

Msie jest produktem zamknietym, produktem monopolisty, ktory caly czas probuje
                          zmonopolizowac rynek. Z 2giej strony masz Mozille ktora udostepnia engine
                          i program za darmo tak by kazdy mogl korzystac i/lub stworzyc produkt
                          oparty o Gecko. Czy wkurza ciebie tez, ze kupujac plyte glowna czy procesor
                          masz naklejke 'Designed for Microsoft Windows... ', albo firma XXX poleca
                          produkty firmy YYY do eksploatacji swojego produktu?
                          Roznica jest tylko taka, ze jedni robia to na konkurencyjnym rynku, a 2dzy
                          z pozycji monopolisty ktory ma dluga historie grania nie fair.
                • Gość: ja Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft IP: *.korbank.pl 05.06.06, 18:43
                  > > Nie widzisz roznicy pomiedzy monopolista reklamujacym swoje
                  > > wlasne serwisy a wspolpraca 2ch roznych firm?
                  >
                  > No właśnie nie widzę. To irytuje i to irytuje
                  Zglos buga do bugzilli.
    • arius5 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 05.06.06, 23:30
      masz darmowy program i jeszcze jakie wymagania
      • t-800 Re: Maniery Mozilla Fundation a la Microsoft 06.06.06, 00:07
        Dziwne, no nie? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka